A 21. század legértékesebb magyar válogatottja játszhat a törökök ellen!

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2024.03.19. 20:12
Pénteken a 21. század legértékesebb magyar válogatottja léphet pályára a törökök ellen (Fotó: Árvai Károly, archív)
A magyar labdarúgó-válogatott pénteken a Törökország elleni felkészülési mérkőzéssel kezdi meg a 2024-es esztendőt, és az a meccs bizonyos szempontból történelmi lehet! Amióta a Transfermarkt piaci portál számon tartja a játékosok becsült piaci értékét, tehát 2000 óta, most léphet pályára a legértékesebbnek tartott magyar tizenegy.

 

 

A magyar labdarúgó-válogatott becsült piaci értéke az elmúlt hét évben tulajdonképpen együtt emelkedett a most már a Liverpoolban futballozó Szoboszlai Dominik értékével. 2018 nyarán, még a Red Bull Salzburg játékosaként 1 millió euróra értékelte őt a Transfermarkt, 17 éves volt, a felnőttválogatottban még nem lépett pályára. Abban az évben vette át a válogatott irányítását Marco Rossi, akkor a nemzeti csapat bő keretébe bekerülő játékosok összértéke 73.8 millió euró volt (Szoboszlai nélkül, aki ugyan a keretbe már bekerült, de még nem játszott) – mostanra ez a szám 165 millióra emelkedett. 

Nagyjából ezzel párhuzamosan ért el egyre jobb eredményeket a csapat is, amely mára egymás után harmadszor is kijutott az Eb-re, a Nemzetek Ligájában pedig a C-ligából eljutott az A-ligába, majd csoportjában a 2. helyen végezve benn is maradt a legjobbak között. Tegyük hozzá, 2018-ban már a 73.8 millió euró is hatalmas ugrást jelentett az egy évvel korábbi 49 millióhoz képest, akkor az ugrás fő letéteményese Willi Orbán volt, aki 2018-ban játszott először a válogatottban, abban az évben 20 millió euróval ő volt a legértékesebbnek tartott játékosunk. 

A ma már 38-szoros válogatott (ezeken a meccseken tíz gólt szerző) Szoboszlai 2019-ben mutatkozott be a nemzeti csapatban, március 21-én lesz öt éve, hogy Nagyszombatban pályára lépett a szlovákok ellen. Abban az évben öt meccsen már szerepelt, sőt gólt is szerzett a Bajnokok Ligájában és alapemberré vált a Red Bull Salzburgban. Ennek köszönhetően már akkor felugrott a becsült értéke 15 millió euróra, amivel a válogatott piaci értéke is megnőtt, és onnantól évről évre emelkedett. Szoboszlai Dominik értékének emelkedésében a legnagyobb ugrást a tavalyi átigazolása jelentette. Az RB Leipzig játékosaként 50 millió euróra taksálta a piaci portál, majd ez felugrott 70 millióra, miután ennyit fizetett érte a Liverpool az RB Leipzignek, majd a sikeres liverpooli bemutatkozásnak köszönhetően 75 millióra (33 tétmeccs, hét gól, öt gólpassz). 

Szoboszlai Dominik értékemelkedése a Transfermarkton (millió euróban)

Ráadásul közben nemcsak az ő értéke lett magasabb. Az AFC Bournemouthhoz szerződött Kerkez Milost a tavalyi átigazolás előtt, a holland AZ játékosaként még 15 millióra taksálták, azóta ez felugrott 20 millióra, amivel jelenleg Szoboszlai mögött a második legértékesebbnek tartott játékos a magyar keretből. A 3. a Freiburgban hétről hétre nagyszerű futballozó Sallai Roland, akinek az értéke a 10 millió eurós becslésről 12-re változott a nyáron a Transfermarktnál, és azóta is tartja magát ezen a szinten. Hasonló a helyzet az MLS-ben, a Philadelphia Unionban futballozó Gazdag Dániellel, aki tavaly augusztusban érte el a 8 millió eurót (nála is kétmilliós volt az emelkedés a korábbihoz képest). Továbbá nagy emelkedésben van a Ferencvárosban jó formában, gólerősen futballozó (ebben az idényben 30 tétmeccsen 26-szor talált be az FTC-ben) Varga Barnabás is, aki a legutóbbi öt válogatott meccsén is szerzett négy gólt, és a saccolt értéke tavaly nyár óta 900 ezer euróról több mint a duplájára, 2 millióra nőtt.

A magyar válogatott hat meccset játszott (a csapatkapitánnyal a soraiban), amióta Szoboszlai a Liverpoolhoz szerződött , és ami nemzeti együttesünknél ugyancsak sosem látott „értékrobbanást" idézett elő (legalábbis 2000-től kezdve, amióta a Transfermarkt nyilvántartja a játékosok becsült értékét). A hat mérkőzésből azonban csak kettő olyan volt, a szerbek elleni idegenbeli Eb-selejtező és a csehek elleni hazai találkozó, amin az öt legértékesebb játékosunk, vagyis Szoboszlai, Kerkez, Sallai, Szalai Attila (őt ősszel 14 millióra becsülték, most 10 millióra) és Willi Orbán (10 millió) egyszerre pályára lépett. Szoboszlai 70 és Kerkez 20 milliós árával számolva (bár a TM csak az októberi, új becslésénél emelt) mindkét meccsen 133.8 millió eurós becsült értéket képviselő magyar tizenegy szerepelt.

Azóta Szoboszlai értéke még magasabbra kúszott, valamint bekerült a keretbe a 2.5 millió eurós Dárdai Márton, és minden kulcsemberünk felépült korábbi sérüléséből, így visszatért a 4 milliósra taksált Schäfer András is. Ez pedig azt jelenti, ha Marco Rossi a Transfermarkt alapján állítaná össze csapatát, és a piaci portál alapján legértékesebbnek számító Gulácsi Péter (3.5 millió) – Willi Orbán (10), Dárdai Márton (2.5), Szalai Attila (10) – Bolla Bendegúz (1.8), Schäfer András (4), Callum Styles (2.5), Kerkez Milos (20) – Szoboszlai Dominik (75), Sallai Roland (12), Gazdag Dániel (8) tizenegyet küldené pályára pénteken a törökök ellen, akkor egy 149.3 millió euróra becsült csapattal léphetnénk pályára. Ám ha a Gulácsi, Dárdai, Bolla, Styles, Gazdag ötös helyett a valószínűbbnek tűnő Dibusz Dénes (2.5), Lang Ádám (0.6), Loic Nego (1), Nagy Ádám (1), Varga Barnabás (2) kvintett kezd, akkor is minden korábbi képzeletet felülmúló, 138.1 millióról beszélhetünk. 

 

Csak viszonyításképp: 2016-ban a teljes Eb-keretünket becsülték 29 millió euróra... 

Persze, lehet legyinteni erre a fenti számháborúra, mert a pályán nem a Transfermarkt értékei futballoznak, de ez alapján a várható pénteki kezdőcsapatunk csaknem kétszer annyit ér, mint hat évvel ezelőtt a teljes keretünk. És ha végignézünk a névsoron, meg az elmúlt évek eredményein, akkor azt mondhatjuk, igen, ez már egy klasszisokkal jobb csapat a korábbi időszakokhoz képest – nemcsak a TM értékei, hanem a mutatott játék, az elért eredmények alapján is.

Ezzel a gárdával már érdemes lesz a nyáron odaállni Európa elé!

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE TÖRÖKORSZÁG ÉS KOSZOVÓ ELLEN 
(zárójelben a játékosok becsült értéke a Transfermarktnál – millió euróban)
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC, 2.5 millió euró ), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország, 3.5), Tóth Balázs (Fehérvár FC, 0.45)
Védők: Balogh Botond (Parma – Olaszország, 0.9), Dárdai Márton (Hertha BSC – Németország, 2.5), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus, 0.6), Mocsi Attila (Rizespor – Törökország, 1.8), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország, 10), Szalai Attila (Freiburg – Németország, 10), Szalai Gábor (FC Lausanne – Svájc, 0.65)
Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette – Svájc, 1.8), Kerkez Milos (AFC Bournemouth – Anglia, 20), Kleinheisler László (Hajduk Split – Horvátország, 1.5), Nagy Ádám (Spezia – Olaszország, 1), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC, 0.6), Loic Nego (Le Havre – Franciaország, 1), Schäfer András (Union Berlin – Németország, 4), Callum Styles (Sunderland – Anglia, 2.5)
Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea, 1), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok, 8), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE, 0.9), Sallai Roland (Freiburg – Németország, 12), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia, 75), Vancsa Zalán (Lommel SK – Belgium, 0.9), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC, 2)


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik