Már megint a németek... Hollandia és Bosznia is egy NL-csoportban a mieinkkel

Vágólapra másolva!
2024.02.08. 17:54
null
Csütörtökön délután 18 órától Párizsban rendezték a Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásának sorsolását. A magyar válogatott a legmagasabb osztályban szerepel, s a sorsolást végző spanyol klasszis középpályás, Juan Mata a mieinket előbb Hollandia mellé húzta a 3-as csoportba, majd a nyári Eb-n is ellenfél Németország került harmadikként a csoportunkba, végül Bosznia-Hercegovina tette teljessé négyesünket.

 

Madrid helyett Párizsban rendezték a Nemzetek Ligája 2024–2025-ös idényének sorsolását. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága a szeptember 26-i ülésén határozott a helyszínváltoztatásról, mégpedig a Luis Rubiales-botrány miatt, ami nem vetett jó fényt a spanyolországi labdarúgást működtető szervezetre. A Királyi Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) szeptemberben lemondott elnöke azután került össztűz alá, hogy a nyári női vb döntőjét követő díjátadón megcsókolta a történelmi sikert arató spanyol válogatott csatárát, Jennifer Hermosót – az, hogy elesett ettől a rendezésétől, csupán járulékos veszteség a bemocskolt hírnevű sportági szövetség számára.

A nap délelőtt az UEFA éves rendes közgyűlésével vette kezdetét (bombaként robbant a hír, hogy Aleksander Ceferin elnök 2027-ben nem indul a posztért), majd 18 órakor a sorsolással folytatódott az impozáns, 1931-ben átadott Maison de la Mutualité konferenciaközpontban. Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya alighanem teljesen más lelkiállapotban érkezett meg Párizsba, mint 2021 december 16-án a svájci Lausanne-ba, ahol emlékezetes módon alakult a sorsolás estje: Robert Pires a harmadik kalapból kihúzta a csoportba Angliát, a másodikból Németországot, az elsőből pedig Olaszországot. A mester – kicsit talán kínjában viccelődve – az „easy”, azaz a könnyű szóval kommentált, utóbb azonban kiderült, hazánk nemzeti csapata felvette a kesztyűt Európa legjobbjaival, és az A-liga úgynevezett halálcsoportjában Angliát és Németországot maga mögé utasítva második helyen végzett, amivel megőrizte tagságát a 16 csapatos elitben.

A magyar válogatott parádés NL-teljesítménye második kalapos kiemelést ért, ami azt jelentette, hogy nem kerülhetett össze Belgiummal, Portugáliával és Dániával. A közreműködői szerepet betöltő Juan Mata döntött a csapat sorsáról: a harmadik csoportba kerülve az első kalapból Hollandiát, a harmadikból Németországot, míg a negyedikből Bosznia-Hercegovinát húzta ellenfélnek. A halálcsoport az Olaszországot, Belgiumot, Franciaországot és Izraelt felvonultató lett.

Hogy milyen ez a csoport a magyar válogatott számára, arról Marco Rossi szövetségi kapitányt kérdeztük – a magyar sajtó egyedüli képviselőjeként.

„Mivel is kezdhetném: megkaptuk a szokásos ellenfelünket, márpedig a németek ellen versenyképesnek lenni mindig kemény feladat. Hollandia a Nemzetek Ligája előző kiírásának elődöntőseként szintén erős csapat – érdekes lesz kettőnk párosítása, mert először lépünk pályára ellene azóta, hogy 2013-ban hatalmas verést mért a válogatottra, szerintem mindenki emlékszik arra a bizonyos találkozóra. A bosnyákok elleni örökmérlegünk ragyogó, még sohasem kaptunk ki tőlük, és remélem, ez így is marad. A papírforma szerint a németek és a hollandok erősebbek nálunk, míg a bosnyákok hellyel-közzel azonos erőt képviselnek, mint mi, de az egy dolog, mit mutatnak az előzetes erőviszonyok, az a fontos, mi történik a pályán. Nem szabad túl sokat a célokon agyalnunk, a töretlen fejlődésre kell összpontosítanunk és meccsről meccsre kell készülnünk ahhoz, hogy a maximumot hozzuk ki magunkból.”

Felvetettük az 59 éves szövetségi kapitánynak, presztízsmeccsként tekint-e a hollandok elleni ütközetekre amiatt, hogy Erwin Koeman személyében az elődje az „Oranje” sikereiért dolgozik, ám elmondta, ő ezzel nem foglalkozik. Ezután rákérdeztünk, egyetért-e lapunk olvasóinak többségével, akik Bosznia-Hercegovinát kívánták ellenfélnek a negyedik kalapból.

„Talán azért akarták a bosnyákokat, mert most jutottak fel, de nem lehetünk nagyképűek. Amióta kineveztek, azt hangoztatom, hogy két lábbal a földön kell maradnunk – ez különösen fontos üzenet az Európa-bajnokság előtt! Komolyan kell vennünk a Nemzetek Ligáját, mert sokat számít a sorsolások szempontjából, milyen helyezést érünk el. Az, hogy az Eb-n bitang erős válogatottakat kerültünk el, annak köszönhető, hogy ebben a sorozatban kiválóan teljesítettünk, és a C-ligából indulva eljutottunk a legmagasabb ligába. Az Európa-bajnokság és a világbajnokság után az NL a harmadik legfontosabb versenysorozat az európai nemzeteknek, a meccsek értékét össze sem lehet hasonlítani a barátságosokéval, úgyhogy kedvelem a sorozatot.”

A-LIGA
A1-CSOPORT: Horvátország, Portugália, Lengyelország, Skócia
A2-CSOPORT: Olaszország, Belgium, Franciaország, Izrael
A3-CSOPORT: Hollandia, MAGYARORSZÁG, Németország, Bosznia-Hercegovina
A4-CSOPORT: Spanyolország, Dánia, Svájc, Szerbia

B-LIGA
B1-CSOPORT: Csehország, Ukrajna, Albánia, Grúzia
B2-CSOPORT: Anglia, Finnország, Írország, Görögország
B3-CSOPORT: Ausztria, Norvégia, Szlovénia, Kazahsztán
B4-CSOPORT: Wales, Izland, Montenegró, Törökország

C-LIGA
C1-CSOPORT: Svédország, Azerbajdzsán, Szlovákia, Észtország
C2-CSOPORT: Románia, Koszovó, Ciprus, Litvánia/Gibraltár
C3-CSOPORT: Luxemburg, Bulgária, Észak-Írország, Fehéroroszország
C4-CSOPORT: Örményország, Feröer, Észak-Macedónia, Lettország

D-LIGA
D1-CSOPORT: Litvánia/Gibraltár, San Marino, Liechtenstein
D2-CSOPORT: Moldova, Málta, Andorra

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik