Lothar Matthäus: Magyarországnak igazi csapata van!

Vágólapra másolva!
2023.09.13. 22:16
null
„Magyarországnak igazi csapata van!” (Fotó: Getty Images)
Ha megszólal, annak súlya van. Lothar Matthäus, korábbi magyar szövetségi kapitány, aranylabdás labdarúgó továbbra is rendszeresen jár Budapestre, és tudja, mitől sikeres Marco Rossi csapata. De kilenc és fél éves kisfia vajon mit örökölt tőle?

 

– Kezdjük a németeket most leginkább foglalkoztató kérdéssel: ki lesz a szövetségi kapitány?
– Na ez nagyon jó kérdés… – felelte lapunknak Lothar Matthäus, korábbi szövetségi kapitány, aki 2003 és 2006 között irányította a magyar válogatottat, az utóbbi években pedig a német televízióban dolgozik szakkommentátorként. – Németországban mindenki Jürgen Kloppról beszél, a többség őt szeretné a kispadon látni. Csakhogy… Szerződés köti a Liverpoolhoz, ki tudja, mikor tud onnan eljönni, egyáltalán el akar-e jönni. Az elmúlt években számtalanszor felvetődött a neve, abban szinte mindenki egyetért, hosszú távon ő lenne a legjobb megoldás.

Lothar Matthäus
Született: 1961. március 21.,
Erlangen (NSZK)
Nemzetisége: német
Posztja:  középpályás, középhátvéd
Klubjai játékosként:  Borussia Mönchengladbach (1979–1984), Bayern München (1984–1988; 1992-2000), Internazionale (olasz, 1988–1992), MetroStars (amerikai, 2000)
Válogatott mérkőzés/gól
(1980–2000): 150/23
Legnagyobb sikerei:  világbajnok (1990), Európa-bajnok (1980), 2x UEFA-
kupa-győztes (1991, 1996), 7x német bajnok (1985, 1986, 1987, 1994, 1997, 1999, 2000), olasz bajnok (1989), 2x Német Kupa-győztes (1986, 1998), német Szuperkupa-győztes (1987), olasz Szuperkupa-győztes (1989), aranylabdás (1990)
Csapatai vezetőedzőként/szövetségi kapitányként: Rapid Wien (osztrák, 2001– 2002), Partizan Beograd (szerb, 2001–2003), Magyarország (2003–2006), Atlético Paranaense (brazil, 2006), RB Salzburg (osztrák, 2006–2007), Maccabi Netanya (izraeli, 2008–2009), Bulgária (2010–2011)

– Ön is így gondolja?!
– Igen. De vele kapcsolatban most tényleg túl sok a kérdőjel… Ha azt mondaná, hogy a nyári Európa-bajnokság után jön és ő lesz a német válogatott szövetségi kapitánya, ebben az esetben most rövid távra kell edzőt keresni. Aki a nyári Európa-bajnokságra összerántja a társaságot. Ám ha Jürgen Klopp elzárkózik a munka elől, és Angliában képzeli el a jövőjét, egészen más a helyzet. Akkor most azonnal hosszú távra kell valakit kinevezni. Megtalálni a legjobb megoldást.

A német válogatott élére keménykezű edző kell

– Azt elképzelhetetlennek tartja, hogy külföldi szövetségi kapitány legyen a befutó?
– Ezt kizártnak tartom! Mindig is német kapitányunk volt, ez most sem fog változni. Nincs okunk külföldön keresgélni, jobbnál jobb német edzők vannak.

– Ön kiben látna fantáziát?
– Hosszú távon Julian Nagelsmannban, rövid távon Rudi Völlerben. De állítólag Matthias Sammer neve is ott van a kalapban, irányította a Dortmundot, a Stuttgartot, nagy név volt a válogatottban, de már az én nevemet is hallottam a jelöltek között.

– Na tessék! És eljátszott a gondolattal? Egyáltalán belevágna ekkora felelősséggel járó munkába?
– Nemigen. Négy-öt név van azon a bizonyos listán, nekem nincs okom álmodozni. Élvezem a hétköznapokat, a magánéletem is rendben van, számtalan nagyszerű helyen dolgoztam korábban edzőként, úgyhogy már egyáltalán nem ragaszkodom a kispadhoz… A német válogatottnak most olyan szövetségi kapitányra van szüksége, aki mindennél és mindenkinél jobban motivált, aki valódi csapattá tudja formálni a labdarúgókat. Hiszen az Európa-bajnokság Németországban lesz, ez most dupla felelősség.

– Mégis mi a gond a válogatottal?
– Sokan próbálták megfejteni az elmúlt időszakban, senkinek sem sikerült. Jó, sőt mondhatjuk, kiváló futballistáink vannak, akik Európa legjobb klubjai­ban játszanak, nehéz kibogozni, mi a probléma, hol lehet a gond. Éppen ezért kell megfelelő karaktert találni a válogatott élére, aki kellően kemény, hiszen valahogyan csapatot kell faragnia a játékosokból.

Szoboszlai Dominiknak hozzá kell szoknia a rajongáshoz

A Liverpoolban is megállja a helyét Szoboszlai Dominik (Fotó: Getty Images)
A Liverpoolban is megállja a helyét Szoboszlai Dominik (Fotó: Getty Images)

– És a magyar válogatotthoz mit szól?! A selejtezőcsoportunkban legutóbb Belgrádból hoztuk el a három pontot.
– Kilencven százalékig biztos vagyok benne, hogy a magyarok ott lesznek az Európa-bajnokságon. Nemcsak azért, mert most jól teljesítenek, hanem azért is, mert az elmúlt években rengeteget fejlődtek. Számtalan jó mérkőzést játszottak, igazi nagy csapatokat győztek le, a legutóbbi Eb-n és a Nemzetek Ligájában is kisebb csodát tettek. A kulcsjátékosok immár a legerősebb bajnokságokban játszanak. Na és ami a lényeg: Magyarországnak igazi csapata van!

– Szoboszlai Dominik Liverpoolba szerződéséhez mit szólt? Nekünk, magyaroknak ez az átigazolás többet jelent szimpla transzfernél…
– A világ egyik leghíresebb klubjába igazolt. Óriási dolog ez! Jól kamatoztatta a tehetségét, és rendre a legjobb lépéseket választotta a karrierjében. Fiatalon Salzburgba került, ahol tökéletes akadémiai képzést kapott, nem véletlen, hogy az ottani rendszerből több fiatal szép karriert fut be. Dolgoztam ott, abban a szisztémában minden egyes apró fogaskerék a helyén van. A Bundesligába, Lipcsébe is jókor ment, ott ugyanúgy tovább fejlődhetett, mostanra pedig zseniális játékos, igazi modern futballista lett.

– Elképesztő látni, hogy a gyerekek megőrülnek érte, a napokban a csehek elleni mérkőzés után több ezren próbáltak a mezéhez hozzájutni.
– Ehhez hozzá kell szoknia. A magyaroknak a szurkolóik is az egyik legnagyobb erősségük, egész Európa a csodájára jár, hogy egy-egy felkészülési mérkőzésre is megtöltik a hatvanezres arénát. Néhányszor én is jártam a stadionban, tényleg lenyűgöző. Legutóbb tavasszal az Európa-liga döntőjén voltam kint, csodálatos stadion. Nyugodtan mondhatom, az egyik legszebb Európában.

Varga Barnabás (balra) gólt lőtt, a magyar válogatott Szerbiában is nyerni tudott (FOTÓ: SZABÓ MIKLÓS)
Varga Barnabás (balra) gólt lőtt, a magyar válogatott Szerbiában is nyerni tudott (FOTÓ: SZABÓ MIKLÓS)

 

Kisfia, Milan tőle örökölte az elszántságot, a kitartást

– Németországban tartózkodik többet, vagy nálunk Budapesten?
– Németországban. De továbbra is sokat járok Magyarországra. Két évvel ezelőttig ott töltöttem a legtöbb időmet, akkor nyugodtan mondhattam, hogy Budapest az első számú otthonom. Most ez München.

– A család miatt?
– A kisfiam kilenc és fél éves, itt vannak a barátai, itt jár iskolába, edzésekre. Nekem pedig mellette a helyem. De ugyanúgy megvan a pesti apartmanom, ha tehetem, megyek és élvezem a budapesti utcák hangulatát.

– Kisfia, Milan továbbra is rajong a fociért?
– Mi az hogy! Egyre inkább. Szépen lépeget előre a ranglétrán, már a tizenkét évesek között játszik, ami ebben a korban rendkívül nagy különbség. Ő a legkisebb, de sosem adja fel.

Padlón a német válogatott, Leroy Sané és társai még nem tudják, kivel dolgozhatnak együtt a folytatásban (FOTÓ: AFP)
Padlón a német válogatott, Leroy Sané és társai még nem tudják, kivel dolgozhatnak együtt a folytatásban (FOTÓ: AFP)

 

– Akkor ebben alighanem önre ütött…
– Néhány tulajdonságát valóban tőlem örökölte. A mentalitást és a gyorsaságát biztosan. Annak idején én sem pusztán a tehetségemmel értem el azt, amit.

– A kitartásával?
– Az elhivatottságomnak köszönhetek sok mindent. A korosztályomban sem én voltam a legtehetségesebb, de hogy én akartam legjobban a sikert, az tuti! Sosem adtam fel. Edzések után is kint maradtam, akkor már tisztában voltam vele, mindenben én szeretnék a legjobb lenni. Milannak még sokat kell tanulnia, de ahogy látom, ő is megfeszül a sikerért, és ez jó.

– Továbbra is Jamal Musiala a kisfia kedvenc játékosa?
– Naná! A tőle kapott aláírt mezt nagy becs­ben tartja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik