Válogatott: száz éve szerepelt először a nemzeti csapatban Pluhár István

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2021.11.06. 14:22
null
Pluhár István egyetemi csapattársaival (Fotók: beacfoci.hu)
1921. november 6-án, győztes meccsen debütált Pluhár István a magyar labdarúgó-válogatottban. Az Üllői úton rendezett mérkőzésen a nemzeti csapat 1:0-s félidő után 4:2-re verte meg Svédországot.

 

Pluhár István első válogatottbeli mérkőzéséről a játékos egykori klubja, a BEAC jelentetett meg hosszabb visszatekintést a labdarúgó-szakosztály honlapján.

Pluhár István
Pluhár István

A cikk kiemeli, az ekkoriban a másodosztály középmezőnyében szereplő csapat jobbszélsője „váratlanul került be a nemzeti csapatba – és a meccs napja még ennél is kalandosabban alakult a számára.”

„Pluhár a második félidőben állt be a lesérült Braun József helyére (így innentől a Pluhár, Molnár, Orth, Schlosser, Jeny csatársor rohamozta a svédek kapuját), és nem is vallott szégyent. A 49. percben szerzett második gólunk előtt ő juttatta a labdát Orthhoz, aki Schlosserrel összejátszva lőtte a magyar csapat második gólját. A Nemzeti Sport szerint friss, gyors és intelligens játékával feledtette is az MTK-s „Csibit”. A Sporthírlap értékelése alapján elfutásai és beadásai teljesen rendben voltak; ha a labdái erősebbek lennének – így az értékelés –, igazi klasszisnak is tarthatnánk” – írják a BEAC összeállításában.

A nemzeti csapatban két meccsig jutó, országos hírnévre sportriporterként és újságíróként szert tevő Pluhár különös előzmények után léphetett pályára először címeres mezben. Az ekkor 27 esztendős labdarúgó a svédek elleni mérkőzés napján már játszott egy másodosztályú bajnokit a BAK ellen (0:1), majd a válogatott meccsét a sajtópáholyból, a Nemzeti Sport tudósítójaként kezdte követni. Miután a találkozó 34. percében megsérült Braun József, akinek a cseréje, Tóth-Potya István szintén nem volt bevehető, Kiss Gyula szövetségi kapitány a szünet után pályára küldte.

„Reggel óta két sonkás zsemlét ettem csupán és éreztem a BAK-mérkőzést is, mert mire lefutottam, már nem volt erőm a centerezéshez. Ha pihenten álltam volna játékba, sokkal jobbat produkáltam volna” – nyilatkozta Pluhár István a meccs után a Nemzeti Sportnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik