Az ötéves Dávid és a magyar szurkolók rekordja

PÓR KÁROLY (LISSZABON)PÓR KÁROLY (LISSZABON)
Vágólapra másolva!
2017.03.26. 13:00
null
Fehér Miklósról is megemlékeztek a magyar szurkolók (Fotók: Szabó Miklós)
A Nemzeti Sport Online a hazai tétmeccsekhez hasonlóan ezúttal a lisszaboni portugál–magyarról (3–0) is élménybeszámolóval jelentkezik – fókuszban a találkozót megelőző szurkolói menet.

A futball az futball. Egyszerre huszonketten játsszák, kilencven percen keresztül, a jobbik csapat jó eséllyel győz.

De az, ami a játékot körbeveszi, sokkal több is lehet ennél. A szurkolók nem valaki ellen állnak ki, hanem valami mellett, ők nem tudnak vereséget szenvedni, csak nyerni – a pályán folyó meccstől függetlenül. Nyerni életre szóló élményeket, új barátságokat vagy éppen a régiek újraélesztését, és azt az érzést, hogy ott, több ezer kilométerre a hazájuktól képviselhetik a nemzetüket a maguk módján.

AHOGY KÉRTÉK…

A Carpathian Brigade napokkal a meccs előtt a következő, eddig nem megszokott kéréssel fordult a Lisszabonba utazó drukkerekhez:

„A gyülekező, a vonulás és a mérkőzés helyszínén mindenkitől a józan és – saját maga, valamint szurkolótársai iránt érzett – felelősségteljes viselkedés az elvárt. Éppen ezért nyomatékosan kérünk Benneteket, hogy alkoholt a mérkőzés napján mértékkel fogyasszatok. Nem nyújt üdítő látványt az a honfitársunk, aki öntudatlan állapotban fetreng egy parkban vagy részegen óbégatva fürdőzik egy városi szökőkútban. A kötekedő, ordenáré stílus, a túlzott alkoholfogyasztás miatti igénytelen megjelenés rossz fényt vet az egész magyar szurkolói közösségre. Jó lenne, ha ez a fajta viselkedés a jövőben egyre távolabb kerülne a magyar szurkolói kultúrától és ehelyett a szervezett, fegyelmezett és a lehetőségekhez képest józan megjelenés lenne ránk, magyar szurkolókra a jellemző az ilyen idegenbeli túrákon. Egyáltalán nem tilos alkoholt fogyasztani, de a meccs napján csak mértékkel kerüljön rá sor.”

Nos, a kérést a szurkolók betartották. Nem láttunk magukról nem tudó, szökőkútban fürdő magyarokat, és drukkereink végig a rendőrséggel együttműködve, fegyelmezetten meneteltek a stadionig.

A magyar drukkerek szervezettsége, a válogatott meccsekhez kapcsolódó attitűdje a tavalyi Európa-bajnokságon új szintre lépett, és ennek lehettünk tanúi Lisszabonban is. A válogatott mérkőzések amolyan „magyarok világtalálkozójává” váltak, magyar dzsemborivá. Amelyre akkor is ezrek mennek, ha többségük tisztában van vele, ki fogunk kapni…

Nagyjából 2500-an látogattak el a Budapesttől nagyjából 2500 kilométerre fekvő Lisszabonba. Legjobb tudomásunk szerint magyar válogatottat ilyen távol az országtól a rendszerváltás óta még nem buzdítottak ilyen sokan, de talán még sohasem.

És a drukkerek, akikkel beszélgettünk a belvárosban, érkezzenek bárhonnan a Kárpát-medencéből vagy Európa más részeiről – London, Győr, Dombóvár, Mosonmagyaróvár, Mezőhegyes, Koltó, Kalotaszeg, csak néhány város azok közül, melynek „képviselőjével” találkoztunk – szinte kivétel nélkül azt mondták, sajnos vereséget fogunk szenvedni. (Egyetlen bátor szurkoló volt, aki 27-szeres szorzóval megfogadta, mindkét csapat szerez gólt, és a végén Magyarország legyőzi Portugáliát.)

Adódik a kérdés, hogy akkor mégis miért kísérik el több ezren a csapatot pénzt és időt nem sajnálva, ha úgyis sejtik a végeredményt.

„Nem vagyok focibu.i, de ezért az érzésért, hacsak anyagilag megteheti az ember, el kell jönni” – mondta az egyik szurkoló. És, hogy mi ez az érzés? A magyarságtudat olyan szintű átélése, ami talán még a hazai mérkőzéseken sem adatik meg. Talán csak a csíksomlyói búcsúhoz lehetne hasonlítani, ahol ugyancsak Európa, sőt a világ különböző pontjairól sereglenek össze a magyarok.

Dávid még csak ötéves, de erre a napra alighanem egész életében emlékezni fog
Dávid még csak ötéves, de erre a napra alighanem egész életében emlékezni fog

Amikor Lisszabonban elindult a magyar menet és felharsant a „Hajrá, Magyarország!”, a helyiek kinyitották az ablakokat és csak bámultak. Miközben hallgathatták, hogyan élteti a magyar tábor teli torokból Fehér Mikit, megismerkedhettek a „Tavaszi szél” kezdetű magyar népdallal, de a szurkolók repertoárjában ott volt az „Érik a szőlő…” vagy éppen a Magyar Népmesék közismert dallama is.

A végig békés és jókedvű, nagyjából ezer fővel induló, de folyamatosan duzzadó magyar menetben ott volt Egressy Gábor, korábbi válogatott labdarúgó, Deák Bárdos Mihály, Európa-bajnok és vb-ezüstérmes birkózó és megannyi édesapa a kisfiával. Találkoztunk például a menet gyaníthatóan legifjabb tagjával, az ötéves Dáviddal, akinek a két és fél éves húga is jönni szeretett volna, de a család úgy döntött, ő inkább még maradjon otthon az anyukájával. Aztán ott volt a hatéves Petike is, aki az iránt érdeklődött édesapjánál, miért foglalkoznak időnként a magyar drukkerek a szlovákokkal vagy éppen a románokkal (tetszik vagy sem, úgy tűnik, ez a téma mindig megmarad a szurkolói rigmusok között is…). Mire az édesapa rögtönzött történelemórát tartott a fiának.

A stadionhoz érve a menet a szakadni kezdő esőben bőrig ázott, de biztosak vagyunk benne, a résztvevők ennek ellenére sem bánták meg, hogy eljöttek, a vereség ellenére sem.

Pór Károly kollégánk mögött a magyar drukkerhad
Pór Károly kollégánk mögött a magyar drukkerhad

Merthogy a vb-selejtezőn ezúttal – szemben a 3–3-as Eb-csoportmeccsel – érvényesült a jobb általában legyőzi a gyengébbet elv. Az Európa-bajnok portugálok megmutatták, miért is nyerték meg a franciaországi tornát, egyúttal viszont ez a mérkőzés azt is visszaigazolta, mekkora óriásik bravúr, tulajdonképpen csoda volt a lyoni döntetlen.

Legalább akkora csoda, mint amit a magyar szurkolók most már meccsről meccsre bemutatnak az idegenbeli túrák alkalmával. Ha már a válogatottunkat ezúttal nem tudjuk, akkor csodáljuk a szurkolóinkat a szenvedélyükért, a nemzeti csapatért meghozott áldozataikért és a kitartásukért. Azért, hogy a 3–0-s vereség után is megtapsolták Dzsudzsák Balázsékat.

Így indult el a szurkolói menet

embed_kod=
|
nso_uj_cikk_embed
Embed kód:
mceBlockPasteEnd


További videók a menetről

VB-SELEJTEZŐ, EURÓPAI ZÓNA
B-CSOPORT, 5. FORDULÓ

Portugália–Magyarország 3–0 (2–0)
Lisszabon,
Estádio da Luz, 57 816 néző. Vezette: Szimon Marciniak (lengyel)
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – Cédric, Pepe, Fonte, R. Guerreiro – Quaresma, A. Gomes (Pizzi, 86.), W. Carvalho, J. Mário (Moutinho, 83.) – A. Silva (B. Silva, 67.), C. Ronaldo. Szövetségi kapitány: Fernando Santos
MAGYARORSZÁG:
Gulácsi – Bese, Lang (Lovrencsics, a szünetben), Vinícius, Kádár, Korhut – Dzsudzsák, Nagy Á., Gera Z. (Pintér Á., 86.), Gyurcsó (Kalmár, 69.) – Szalai Á. Szövetségi kapitány: Bernd Storck
Gólszerző: André Silva (32.), C. Ronaldo (36., 65.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svájc 5 5 10– 3 +7 15
2. Portugália 5 4 1 19– 3 +16 12
3. MAGYARORSZÁG 5 2 1 2 8– 6 +2 7
4. Feröer 5 1 2 2 2– 8 –6 5
5. Lettország 5 1 4 2– 9 –7 3
6. Andorra 5 1 4 1–13 –12 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik