Gera! Lang! Gyurcsó! Szalai! Andorra nem okozott gondot

Kántor BarnabásKántor Barnabás
Vágólapra másolva!
2016.11.13. 17:49
null
Nem ment könnyen: 33 percig tartott megtörni az andorraiak ellenállását (Fotó: Földi Imre)
A magyar labdarúgó-válogatott a világbajnoki selejtezősorozat 4. fordulójában hazai pályán 4–0-ra legyőzte Andorrát.

VB-SELEJTEZŐ
B-CSOPORT, 4. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–ANDORRA 4–0 (2–0)

Budapest, Groupama Aréna. V: Nikolaidesz (ciprusi)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Bese, Lang, Guzmics, Korhut – Nagy Á., Gera (Böde, 84.) – Dzsudzsák, Kleinheisler (Stieber Z., 74.), Gyurcsó (Németh K., 81.) – Szalai. Szövetségi kapitány: Bernd Storck
ANDORRA: Gomes – C. Rubio, E. García, Vales, Llovera, San Nicolás – Víctor Rodríguez (Moreira, 83.), Vieira, C. Martínez (A. Martínez, 67.) – Pujol (J. Sánchez, 87.), Aláez. Szövetségi kapitány: Koldo Álvarez
G: Gera (33.), Lang (43.), Gyurcsó (73.), Szalai (88.)
További eredmények: Svájc–Feröer 2–0, Portugália–Lettország 4–1

SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

TÁMADÁS!

Ez volt a jelszó, vagy legalábbis ennek kellett lennie a mieinknek Andorra ellen. A kezdőcsapatban két érdekesség volt, az egyik alátámasztotta ezt a jelszót, a másik nem. A lettországi meccshez hasonlóan ezúttal is két támadó(bb) szellemű szélső hátvéddel kezdtünk, Fiola Attila helyett Bese Barnabás volt a jobb-bekk, a másik oldalon pedig nem is variálhatott Bernd Storck, Kádár Tamás eltiltott volt, így Korhut Mihály játszott balhátvédként.

KLEINHEISLER NÉLKÜL…
…játszunk Portugália ellen, a támadó ugyanis sárga lapot kapott a meccsen, így eltiltott lesz Cristiano Ronaldóék ellen.

Ugyanakkor a rigai találkozóval ellentétben ezúttal csak egy csatárral kezdtünk – igaz, az ott játszó Nikolics Nemanja sérülés miatt nem volt kerettag –, jó hír volt viszont, hogy Gera Zoltán kezdeni tudott.

Támadtunk, vagy legalábbis próbáltunk, merthogy a kezdetekben teljesen meddőnek bizonyultak a próbálkozásaink, sőt több esetben bántó technikai hibákat követtek el a mieink, Lang Ádám átadásai közül például kettő is kiment az oldalvonalon túlra.

Két veszélytelen andorrai lövést követően a 27. percben megvolt az első hazai helyzet is. Dzsudzsák Balázs cselezte túl magát néhány vendégjátékoson a jobb oldalon, középre tett labdáját Szalai Ádám kiválóan tartotta meg, a lövése előtt azonban odapiszkált egy védő, így a kísérlet sikertelen volt. Két perccel később ismét csapatkapitányunk próbálkozott, de a szabadrúgása a sorfalban kötött ki.

GERA!

A 33. percben aztán megszereztük a vezetést! Dzsudzsák teremtett egy veszélytelen szituációból veszélyest a jobb oldalon, nagyszerűen fordult le a védőjéről, lehúzta az alapvonalig a labdát, majd középre lőtte, Josep Gomes csak ütni tudta, éppen Gera Zoltán elé, akinek a lövésébe még beleértek, de a labda a kapuban kötött ki (1–0).

Ez volt Gera Zoltán 26. gólja a válogatottban, ezzel vezet az aktív játékosok között. Még egy találat, és beéri a válogatott örökranglista 13. helyén Sándor Károlyt, Takács II Józsefet és Toldi Gézát.

A félidő végére aztán a pontatlanságokat és a bizonytalanságokat felváltották a szemet gyönyörködtető megoldások. Kleinheisler László „elástico” csele nem mindennapos magyar pályán, valamint Dzsudzsák sarkazása – ami majdnem gólpassz lett – is tapsot érdemelt.

Lang Ádám (2) első gólját szerezte meg a magyar válogatottban (Fotó: Földi Imre)
Lang Ádám (2) első gólját szerezte meg a magyar válogatottban (Fotó: Földi Imre)

LANG!

Aztán az is, ahogy „csékánk” ismét elhúzott a jobb oldalon, újra nagyszerűen lőtte középre a labdát, amelyre Lang Ádám érkezett, és bár nem ez volt pályafutása legjobb félideje, ez lett (18. fellépésén) az első válogatott gólja: a jobb alsóba pörgetett (2–0).

Dzsudzsák 86 válogatott mérkőzésen 20 gólnál jár, most pedig kiosztotta a 20. gólpasszát is.

A helyenként felharsanó korai füttyszavaknak így nem kellett felerősödniük, a szünetre megnyugtató előnnyel vonulhattunk, egy szerencsés szurkoló ráadásul már ekkor megkapta Dzsudzsák mezét! A második félidő hasonlóan kezdődött, mint az első: kevés izgalommal, ámde magyar mezőnyfölénnyel.

GYURCSÓ!

A 73. percben végre növelni tudtuk az előnyünket. Gera Zoltán nagyszerű labdát adott Gyurcsó Ádámnak, aki a beragadó védők miatt nem volt lesen, viszont teljesen üresen maradt, így nyugodtan lőhetett jobb külsővel a bal alsó sarokba (3–0).

A Pogon Szczecin szélsője 15. fellépésén a harmadik gólját szerezte a válogatottban, az első találatát debütálásán lőtte Csehországnak, Petr Cech kapujába, a másodikat pedig a legutóbbi meccsünkön Lettországnak.

A végén még lehetőséghez jutott Stieber Zoltán, Németh Krisztián és – a közönség nagy örömére – Böde Dániel is. Egy kis érdekesség a másik oldalról is, a 87. percben csereként beállt Andorrába Juli Sánchez, aki épp ezen a napon húsz évvel ezelőtt debütált a válogatottban.

A kemény andorrai belépők több tömegjelenetet is előidéztek (Fotó: Hegedüs Gábor)
A kemény andorrai belépők több tömegjelenetet is előidéztek (Fotó: Hegedüs Gábor)

SZALAI!

Sok örömre azonban nem volt oka, beállása után egy perccel Stieber Zoltán gyönyörű csellel ment el védője mellett, Szalai Ádámhoz passzolt, aki sarokkal (!) vette be a vendégek kapuját (4–0)! Szalai Ádám a 13. gólját szerezte meg a válogatottban, beérve Détári Lajos, Titkos Pál, Várady Béla, Szabics Imre, Orth György és Machos Ferenc hatosát az örökranglistán.

Bár 33 percig türelmetlenkedniük kellett a szurkolóknak, végül magabiztos, 4–0-s győzelmet arattak a mieink, Andorra pedig elkönyvelhette egymás utáni 86. nyeretlen találkozóját. A játékosok mellett kijár a dicséret a szurkolóknak is, akik ismét nagyszerű hangulatot teremtettek, és még Andorra ellen is majdnem megtöltötték a stadiont.

ÖSSZEFOGLALÓ

SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

AZ ÁLLÁS
1. Svájc 4 4 9–3 +6 12
2. Portugália 4 3 1 16–3 +13 9
3. MAGYARORSZÁG 4 2 1 1 8–3 +5 7
4. Feröer 4 1 1 2 2–8 –6 4
5. Lettország 4 1 3 2–8 –6 3
6. Andorra 4 4 1–13 –12 0

EZ KÖVETKEZIK
2017. március 25., szombat
20.45: Portugália–Magyarország

18.00: Andorra–Feröer
18.00: Svájc–Lettország

2017. június 9., péntek
20.45: Andorra–Magyarország

20.45: Feröer–Svájc
20.45: Lettország–Portugália

2017. augusztus 31., csütörtök
20.45: Magyarország–Lettország

20.45: Portugália–Feröer
20.45: Svájc–Andorra

2017. szeptember 3., vasárnap
20.45: Magyarország–Portugália

18.00: Feröer–Andorra
20.45: Lettország–Svájc

2017. október 7., szombat
20.45: Svájc–Magyarország

18.00: Feröer–Lettország
18.00: Andorra–Portugália

2017. október 10., kedd
20.45: Magyarország–Feröer

20.45: Lettország–Andorra
20.45: Portugália–Svájc

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik