Válogatott: gyenge színvonal, bundák, kevés néző – norvég vélemény az NB I-ről

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.11.17. 11:02
Három szakértőt szólaltatott meg a norvég VG napilap a magyar–norvég pótselejtező lecsengése kapcsán. Tor-Kristian Karslen, az AS Monaco ügyvezetője szerint a magyar bajnokságot gyenge színvonal, fogadási csalások és alacsony nézőszám jellemzi, míg Roar Stokke korábbi edző azt mondta, Bernd Storck hatalmas elismerést érdemel, amiért kijuttatta Magyarországot az Eb-re.

„Nincs mit szépíteni, a magyar játékosok többsége alacsony színvonalú bajnokságokban szerepel, klubjaik ritkán jutnak el a nemzetközi kupasorozatok csoportkörébe” – idézi a VG Tor-Kristian Karlsent, aki jelenleg a Monaco vezetőségében ügyvezetőként, emellett pedig megfigyelőként és újságíróként dolgozik.Tor-Kristian Karlsent, aki jelenleg a Monaco vezetőségében ügyvezetőként, emellett pedig megfigyelőként és újságíróként dolgozik.

Morten Langli, a VGTV szakértője szerint két rossz csapat játszott egymással a pótselejtezőn. „Kutakodtam egy kicsit a párharc előtt, így elég sok információt megtudtam a magyarokról. Fontos hangsúlyozni, hogy két gyenge együttes csapott össze egymással. A többség hallott már Gera Zoltánról, rajta kívül talán csak Dzsudzsáknak, Királynak és Priskinnek van nemzetközi hírneve. Viszont kifejezetten tetszett az eltiltott Gera Zoltán helyén játszó Nagy Ádám, nem lepődnék meg, ha rövid időn belül magasabb szintre igazolna.”

A VG a transfermarkt.de adatai alapján megállapította, hogy a vasárnapi norvég kezdőcsapat piaci értéke (255.6 millió norvég korona, körülbelül 27.65 millió euró) több mint kétszerese volt a magyar csapaténak (113.1 millió korona, nagyjából 12.25 millió euró). A napilap kiemeli, hogy a magyar kezdő tizenegy összértékének nagyját a hétmillió euróra taksált Dzsudzsák Balázs adja. Tor-Kristian Karslen szerint a magyar labdarúgók közül egyedül Dzsudzsák emelkedik ki, a többiek nem nagyon ütik meg a nemzetközi szintet.

„A magyarok többsége otthon játszik klubjában, ezenkívül van néhány légiósuk erre-arra. Azt mondják, a magyar bajnokság kifejezetten gyenge. Átlagosan ezer-kétezer eurót keresnek a futballisták havonta. A Debrecen megmutatta magát Európában, de bajnokságot leginkább a botrányok, a fogadási csalások és a kevés nézőszám jellemzi, igaz, elkezdett javulni a helyzet” – mondta Karlsen.

Roar Stokke tréner szerint Bernd Storck szövetségi kapitányt illeti a legnagyobb elismerés Magyarország kijutásáért.

„A magyar keret legismeretlenebb tagja Bernd Storck volt, akinek zseniális taktikai húzásaira senki sem számított. Kihozta a maximumot a játékosokból és a csapatból. Bizonyos tekintetben Egil Olsen 1990-es évekbeli norvég válogatottjára [amely két vb-re is kijutott – a szerző] emlékeztetett Storck gárdája. Jó közösség, remek taktikai felkészültséggel és erőnléti állapottal, valamint egy jó kapussal és magabiztos, önfeláldozó védelemmel. Nem lehet eleget dicsérni Storckot” – vélekedett Stokke.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik