Magyarverés Ödegaard-góllal? 16 éves dzsóker a Realból

Vágólapra másolva!
2015.10.21. 15:58
null
Ödegaard a máltai védőket bűvöli (Fotó: AFP)
Csodagyereknek indult. A meglévő adatok alapján 15 évesen minden idők legfiatalabb válogatott játékosa lett Európában, 16 esztendős korára 3.4 millió euróért szerződtette a Real Madrid. Vajon hol tart tíz hónappal a nagy üzlet után a norvég Martin Ödegaard, kell-e tartanunk tőle a novemberi pótselejtezőkön? Ezt vizsgáltuk meg a helyi szakíró, Christian Hugsted segítségével, de kikértük a korábbi csapattárs, Kovács Péter véleményét is.

SOK VAGY KEVÉS? ÖDEGAARD ELSŐ TÍZ HÓNAPJA A REALNÁL

Egy meccs, illetve 32 perc a Real első csapatában (az előző szezon utolsó fordulójában, 5–3-as állásnál beállt Cristiano Ronaldo helyére a Getafe ellen – ez amolyan szerződés mellé „járó” grátisz lehetett a számára), 18 mérkőzésen 1200 perc és egy gól a harmadosztályban szereplő, B-csapatnak számító Real Madrid Castillában. Ez Martin Ödegaard statisztikája a spanyol fővárosban.

Sok vagy kevés? Biztató kezdés vagy egyértelmű visszaesés?

A kérdésre már csak azért is nehéz válaszolni, mert 2014-ben a norvég Strömsgodsetben (Kovács Péter csapattársaként) sem gólok és gólpasszok garmadájával hívta fel magára a figyelmet a támadó középpályás, hanem leginkább azzal, hogy a 23 meccsen elért öt gólját és hat gólpasszát 15 évesen jegyezte (2014 decemberében ünnepelte a 16. születésnapját). Emellett persze meg kell említeni, hogy a norvég bajnokság szintjén, főképp ilyen fiatalon mindenképp kiemelkedő technikai képzettségről, magas játékintelligenciáról tett tanúbizonyságot. Ördöngös vagy inkább ödegaardos cseleivel gyakran csomót kötött a nála akár húsz évvel is idősebb védők lábára.

„A Strömsgodsetben számos meccsen bizonyította már, hogy mire képes, mielőtt Madridba szerződött, de hát a Real teljesen más szint – kezdte kérésünkre értékelését a norvég Dagbladet szakírója, Christian Hugsted. – Nagyon jó játékos válhat belőle, de ennél a klubnál kétségtelenül nehéz lesz ezt bizonyítania. Mindenesetre a képességei lenyűgözőek, és az is, ahogy tizenhat évesen bánik a labdával.”

KOVÁCS PÉTER: EL TUDOM KÉPZELNI, HOGY ÖDEGAARD DÖNT MAGYARORSZÁG ELLEN

„Martin Ödegaard tényleg nagyon nagy tehetség. Élmény volt egy csapatban futballozni vele. Nem is csak a bajnokikra gondolok, hanem az edzésekre is, mert már az a munka példaértékű, amit a tréningeken végez – nyilatkozta a norvégok csodagyerekéről a Nemzeti Sport Online-nak a korábbi magyar csapattárs, Kovács Péter. – A legnagyobb erénye az, hogy fejben mindig két passzal előrébb jár az ellenfeleinél, vagyis a játékintelligenciája igazán kimagasló. Sokkal nagyobb, mint egy átlagos tizenhat éves futballistáé.”

Kérdés persze, hogy mindez mit érhet a Real Madrid szintjén.

„A második csapatban játszik ugyan, de az első kerettel edz – folytatta Kovács. – Az pedig egyértelmű, hogy a tréningeken nap mint nap Cristiano Ronaldo és Gareth Bale mellett edződve óriási a fejlődési lehetőség. Persze én is olvastam olyan külföldi cikkeket, amelyekben már lemondtak róla, de szerintem nem lehet leírni azért, mert tizenhat évesen a spanyol harmadosztályban játszik. Meccsről meccsre látom nála a fejlődést, amikor hazatér a válogatotthoz, erőnlétileg és mentálisan is. Egyébként nagyon okos játékos, akinek tényleg a futball az élete, mindent alárendel annak, hogy minél jobb labdarúgóvá válhasson. Nagyon hosszú út áll még előtte, és ebben a korban még nem lehet elvárni, hogy mindig ugyanazon a szinten tudjon teljesíteni. Az biztos, hogy a képességei adottak ahhoz, hogy klasszis játékos váljon belőle, akár a Real Madridnál is, de minden téren rengeteget kell még fejlődnie.”

Mi a helyzet a válogatottnál?

„A szurkolók persze szeretnék minél többször a pályán látni, de Per-Mathias Högmo szövetségi kapitány és stábja nagyon okosan használja őt. Nincsenek túlzott elvárások vele szemben, fokozatosan építgetik. Legutóbb, Málta ellen már közel járt ahhoz, hogy megszerezze a válogatottban az első gólját, és ha lehetőséget kap, Magyarország ellen is ezért fog küzdeni. Azzal ő is tisztában van, hogy a pótselejtezőn még nem ő lesz a norvégok vezére, valószínűleg nem is kezd, de ha a helyzet úgy kívánja és beáll, akkor a játékában benne van, hogy egy gólpasszal vagy egy góllal akár a meccset is eldöntheti” – tette hozzá a Strömsgodset korábbi, a Sarpsborg jelenlegi csatára.

Csak remélni tudjuk, hogy erre nem kerül sor.

NEM EGY EMBERTŐL VÁRJÁK A CSODÁT

Az újságíró azzal kapcsolatosan nem mert állást foglalni, hogy ezek a képességek mire lehetnek elegendők hosszú távon a Real Madrid, illetve egy európai topcsapat vagy topbajnokság szintjén, de mint elmondta, Norvégiában egyelőre nem is jelent központi témát a támadó jövője.

Bár vitathatatlanul ő a legnagyobb tehetségünk, nem érzem úgy, hogy a közvélemény csalódott lenne amiatt, hogy Ödegaard nem kap szerepet a Real első keretében. Örülnek annak, hogy a válogatott jól játszik, még ha nélküle is” – fogalmazott Hugsted.

Annak ellenére ugyanis, hogy Norvégia a 2000-es Eb óta nem járt nagy nemzetközi tornán, nincs akkora elvárás egy-egy tehetséggel szemben, mint nálunk, nem egy-egy külföldre kerülő fiataltól várják, hogy „megmentse” a norvég futballt. (Emlékezhetünk, nálunk Szalai Ádámot néhányan már akkor eltemették, amikor annak idején egymást követő két meccsen nem szerzett gólt a Real Madrid Castillában…)

Persze, érthető is, hogy nincsenek túlzott várakozások egy olyan országban, ahol ennek a sportágnak nincsenek nagy hagyományai, a labdarúgó-válogatottjuk mindössze háromszor szerepelt vb-n (1938, 1994, 1998), Európa-bajnokságon pedig csak egyszer vett részt.

Továbbá azért is érthető, hogy nem egy embertől várják a csodát, mert Norvégia jóval több labdarúgót ad a topligákba, mint például Magyarország. Míg nálunk a legutóbbi válogatott keretben a jelenleg a nemzeti csapatban és a Liverpoolban is cserekapusnak számító Bogdán Ádám volt az egyetlen topligás játékos, náluk Ödegaardot leszámítva is volt hat. Arról nem is beszélve, hogy a topligásokon túl van futballistájuk például a skót Celticben vagy a görög Olympiakoszban is. Van tehát kikre építeni.

„HA A MAGYAROK SZERZIK MEG A VEZETÉST…” – A VÁLOGATOTT DZSÓKERE

A válogatott révén pedig el is érkeztünk az Ödegaarddal kapcsolatos, a novemberi pótselejtezők előtt minket leginkább érintő kérdéshez: mire számítsunk, játszik-e egyáltalán ellenünk, milyen szerep juthat neki a jelenlegi norvég válogatottban?

„Mivel Ödegaard csak a Real Madrid Castillában játszik rendszeresen és nincs is gazán jó formában, a legutóbbi két válogatott meccsen, Málta és Olaszország ellen nem volt kezdő, utóbbi találkozón még csereként sem kapott lehetőséget” – beszélt a játékos válogatottban játszott szerepéről a szakértő.

A Real futballistája hétszeres válogatottnak vallhatja magát 2014. augusztus óta (az Arab Emírségek ellen debütált). Az Eb-selejtezősorozatban négy meccsen lépett pályára, a horvátországi 5–1-es vereség és az Azerbajdzsán elleni 0–0-s döntetlen alkalmával végig a pályán volt, míg a Bulgáriával szembeni 2–1-es siker alkalmával 27, a Málta elleni 2–0 során 37 perc jutott neki csereként beállva. Gól és gólpassz válogatott meccsen még nem került a neve mellé.

„Nem hiszem, hogy Magyarország ellen kezdő lesz, de abban sem vagyok biztos, hogy pályára lép. Rá akkor lehet szükség, ha a magyarok szerzik meg a vezetést, és több kreativitás kell a támadójátékunkhoz. Ő egyelőre amolyan dzsóker a szövetségi kapitány kezében” – mondta Hugsted.

Egy 16 éves, 3.4 millió eurós dzsóker Madridból? Nem hangzik rosszul. Még akkor sem, ha csak a Real B-ben játszik, és egyelőre távol van attól a csodakarriertől, amit a nemzetközi sajtó vizionált számára. De ne feledjük, még csak 16 éves! Mutasson valaki nekünk egy, a felnőttek között játszó 16 éves magyar tehetséget, ne a Real B-ből, elég csak az NB I-ből…

EB-PÓTSELEJTEZŐ – A PROGRAM
November 12., 20.45: Norvégia–Magyarország
November 15., 20.45: Magyarország–Norvégia

A TOVÁBBI PÁROSÍTÁSOK

November 13., 20.45: Bosznia-Hercegovina–Írország
November 16., 20.45: Írország–Bosznia-Hercegovina

November 14., 18.00: Ukrajna–Szlovénia
November 17., 20.45: Szlovénia–Ukrajna

November 14., 20.45: Svédország–Dánia
November 17., 20.45: Dánia–Svédország

A LEGUTÓBBI NORVÉG BŐ KERET

Kapusok: Rune Jarstein (Hertha Berlin), André Hansen (Rosenborg), Örjan Nyland (Ingolstadt)
Védők: Haitam Aleesami (IFK Göteborg), Vegard Forren (Molde), Even Hovland (Nürnberg), Tom Högli (FC Köbenhavn), Martin Linnes (Molde), Stefan Strandberg (FK Krasznodar), Jonas Svensson (Rosenborg)
Középpályások: Valon Berisha (Red Bull Salzburg), Omar Elabdellaoui (Olympiakosz), Pal André Helland (Rosenborg), Markus Henriksen (AZ Alkmaar), Stefan Johansen (Celtic), Havard Nordtveit (Borussia Mönchengladbach), Ole Selnaes (Rosenborg), Per Skjelbred (Hertha Berlin), Alexander Tettey (Norwich), Martin Ödegaard (Real Madrid Castilla), Jone Samuelsen (Odd)
Csatárok: Jo Inge Berget (Malmö FF), Veton Berisha(Greuther Fürth), Joshua King (Bournemouth), Alexander Söderlund (Rosenborg)

NORVÉGIA SZEREPLÉSE A 2016-OS EB SELEJTEZŐSOROZATÁBAN

Norvégia–Olaszország 0–2 (Zaza 17., Bonucci 62.)
Málta–Norvégia 0–3 (Daehli 22., J. King 26., 49.)
Norvégia–Bulgária 2–1 (Elyounoussi 14., H. Nielsen 72., ill. Bodurov 43.)
Azerbajdzsán–Norvégia 0–1 (Nordtveit 25.)
Horvátország–Norvégia 5–1 (Brozovic 30., Perisic 54., Olic 66., Schildenfeld 87., Pranjic 94., ill. Tettey 81.)
Norvégia–Azerbajdzsán 0–0
Bulgária–Norvégia 0–1 (Forren 57.)
Norvégia–Horvátország 2–0 (Berget 51., Corluka 69. – öngól)
Norvégia–Málta 2–0 (Tettey 19., Söderlund 52.)
Olaszország–Norvégia 2–1 (Florenzi 73., Pelle 82., ill. Tettey 23.)


A H-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Olaszország 10 7 3 16– 7 +9 24
2. Horvátország* 10 6 3 1 20– 5 +15 20
3. Norvégia 10 6 1 3 13–10 +3 19
4. Bulgária 10 3 2 5 9–12 –3 11
5. Azerbajdzsán 10 1 3 6 7–18 –11 6
6. Málta 10 2 8 3–16 –13 2
* Horvátországtól 1 pont levonva

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik