Futsal Eb-selejtező: nyert a válogatott Montenegró ellen

Vágólapra másolva!
2013.03.27. 19:43
Bár az első öt percben kétgólos hátrányba került Montenegróval szemben a magyar futsalválogatott a 2014-es Európa-bajnokság olaszországi selejtezőtornáján, felállt a padlóról, és 4–3-ra megnyerte a csoport nyitó mérkőzését. Ezzel Frank Tamás együttese hatalmas lépést tett afelé, hogy a legrosszabb esetben is a pótselejtezőt érő második helyen zárja a csoportot.

A jövő évi belgiumi Európa-bajnokságra a rendező mellett 13 ország válogatottja kvalifikálja magát. A második selejtezőkör hét csoportgyőztese kijut a döntőre, a második helyezettek a legjobb harmadikkal együtt a pótselejtezőbe jutnak, a négy oda-visszavágós párharc győztese szintén jogot szerez a részvételre.

„Az alapvető cél, hogy a második helyet megszerezzük, ha annál rosszabb helyen végzünk, kudarccal ér fel – mondta Frank Tamás szövetségi edző az Eb-selejtező második körének bari küzdelmei előtt. – Nem mondunk le a csoportgyőzelemről sem, de ahhoz hatalmas bravúr kellene. Különben is messze még az olaszok elleni találkozó, most Montenegróra koncentrálunk. Nehéz lesz, az nem kétség, de nyernünk kell, mert előrébb tartunk náluk. A felkészülés során jól ment a játék, tudtuk gyakorolni a figurákat, s ha képesek vagyunk megtartani a formánkat, illetve a koncentrációnkat, nem lehet probléma Montenegró ellen sem."

Montenegró ennek ellenére az első öt percben kétgólos előnyt szerzett. Zoran Barovics előbb szöglet után volt eredményes, majd Balázs Zoltán, a magyar kapus szabálytalansága után megítélt szabadrúgást követően talált be (0–2). A magyar csapat Dróth Zoltán góljával szépített (Németh Péter kapufája után a kipattanót lőtte be, 1–2), de hiába célozta meg többször az ellenfél kapuját, mint Montenegró, a pontosság hiányzott, a lövések nagy része ugyanis nem találta el a kaput, illetve kétszer (Németh mellett még a szépítés előtt Dróth) a kapufát találta el.

A második félidő elejét megnyomta Frank Tamás csapata, s sikerült egyenlíteni: Harnisch Ákos lövése és Dragoljub Despotovics kapus védése után megint Dróth volt jó helyen, a kipattanót ismét a kapuba lőtte (2–2). A gól után is a magyarok támadtak, de Despotovics állta a sarat. A 31. percben, egypercnyi mezőnyjáték után Darko Calasan ismét Montenegrót juttatta előnyhöz (2–3), de ezúttal fél percen belül jött a válasz: a nagyon elemében lévő Dróth két pontatlan lövés után harmadszorra nemhogy eltalálta a kaput, túljárt Despotovics eszén (3–3).

A 24 éves magyar mesterhármassal tartotta életben a győzelmi reményeket, majd Lódi Tamás hat pereccel a vége előtt a vezetést is megszerezte (4–3). A hátrányba kerülő déliek újból megnyomták, Barovics és Calasan is próbálkozott, de előbbi szabadrúgása elkerülte a kaput, míg Balázs védte utóbbi lövését.

Az utolsó négy perc mezőnyjátékkal, kapura lövés nélkül telt el, így sikerült megtartani az egygólos előnyt, és a magyar válogatott óriási lépést tett a pótselejtezőt érő második hely felé. Ha pedig még sikerülne meglepni a házigazda olaszokat is...

Az egyes csoportban, amelynek küzdelmeit Bariban rendezik, Montenegró és Olaszország mellett Finnország szerepel. A házigazdák az esti mérkőzésen a papírformának megfelelően 5–1-re legyőzték az északiakat.

FUTSAL EURÓPA-BAJNOKSÁG 2014
SELEJTEZŐ, 2. SZAKASZ, 1. CSOPORT, BARI
1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–MONTENEGRÓ 4–3
(1–2)
MAGYARORSZÁG: Balázs – Németh P., Lódi, Harnisch, Dróth. Cs: Pallai (kapus), nagy T., Frank, Szécsi, Trencsényi, Lovas, Dávid, Hegyesi, Rábi. Szövetségi edző: Frank Tamás
MONTENEGRÓ: Despotovics – Perovics, Mugosa, Barovics, Bajovics. Cs: Boskovics (kapus), Draskovics, Jovanovics, Vukcsevics, Calasan, Novovics, N, Vukasinovics, Juncaj. Szövetségi edző: Szveto Ljeszar
Gólszerző: Dróth (10:00, 26:44, 31:21), Lódi (33:56), ill. Barovics (3:29, 4:36), Calasan (30:53)

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Olaszország–Finnország 5–1
(Saad 2, Honorio, Leggiero, Lima, ill. Pakola)

2. FORDULÓ (csütörtök)
18.00: Magyarország–Finnország
20.30: Olaszország–Montenegró

3. FORDULÓ (szombat)
16.30: Montenegró–Finnország
19.00: Magyarország–Olaszország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik