A 84. percben kapott gólt, nem tudott nyerni a kupaelődöntő első meccsén a DAC

DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.06.17. 17:52
Schäfer András 10. percben szerzett szépségdíjas találatával a Dunaszerdahely hazai pályán sokáig 1–0-ra vezetett az MFK Ruzomberok ellen a Szlovák Kupa elődöntőjének első mérkőzésén, ám a vendégek a 84. percben egyenlítettek, így idegenben szerzett góljuknak köszönhetően minimális előnyből várhatják a jövő szerdai visszavágót (1–1).
Kalmár Zsolt csapatkapitányként vezetheti kupadöntőbe a DAC-ot (Fotó: dac1904.sk)
Kalmár Zsolt csapatkapitányként vezetheti kupadöntőbe a DAC-ot (Fotó: dac1904.sk)
Kalmár Zsolt csapatkapitányként vezetheti kupadöntőbe a DAC-ot (Fotó: dac1904.sk)
Kalmár Zsolt csapatkapitányként vezetheti kupadöntőbe a DAC-ot (Fotó: dac1904.sk)
Kalmár Zsolt csapatkapitányként vezetheti kupadöntőbe a DAC-ot (Fotó: dac1904.sk)

SZLOVÁK KUPA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
DAC–Ruzomberok (Rózsahegy)
1–1 (1–0)
Dunaszerdahely,
Mol Aréna, 391 néző. Vezette: Kruzliak
DAC 1904:
Jedlicka – Blackman, Kruzliak, Simic, Davis – Vida M. – Fábry (Zuberu, 79.), Schäfer, Kalmár – Ramírez (E. Boateng, 79.), Divkovic (Bednár, a szünetben). Vezetőedző: Bernd Storck
RUZOMBEROK: M. Macík – Curma, J. Maslo, Mrva (Madlenák, 80.) – Dungel (Kmet, 72.), Kostadinov (Filinsky, a szünetben), Múdry (Brenkus, 80.), Takác, Mojzis – Regáli, Almási (Gerec, 72.). Vezetőedző: Ján Haspra
Gólszerző:
Schäfer (10.), ill. Brenkus (84.)

ÖSSZEFOGLALÓ

„Írjatok történelmet” – ez az üzenet várta aB-közép helyén a dunaszerdehelyi játékosokat, amikor kifutottak a rózsahegyiek elleni kupaelődöntő első meccsére. Nyolcadszor jutott be aDAC aSzlovák Kupa elődöntőjébe, s most aRuzomberok ellen szeretné kiharcolni adöntőbe jutást.

ANélküledet még mindig csak pár száz néző tudta énekelni, de azok, akik bejutottak aMol Arénába, hangosan buzdították acsapatjukat.

Ahazaiaknál a Michalovce elleni szombati gólzáporos mérkőzéshez képest Bernd Stock csak egy helyen változtatott az összeállításban. Beszkorovajnyj megbetegedett, helyette Fábry kapott lehetőséget akezdő tizenegyben.

Míg szombaton aSlovan elleni ligameccsen arózsahelyi csapat mély védelemmel játszott, ezúttal aktívan kezdett. Az első két lehetőség előtte adódott. Amásik oldalon Kalmár célzott abal felső sarokba, de avendégkapus ahelyén volt. Anézőknek nem kellett sokáig várni az első gólra – amely egyszerűn bámulatos volt. Schäfer András kaparintotta meg alabdát atizenhatos sarkában, nagy szólóba kezdett, elfektetett három védőt, és lövésével szemben Macík kapus tehetetlen volt (1–0). Ez volt a21 éves magyar középpályás első gólja aDAC mezében.

Nemsokára már kettővel vezethetett volna ahazai csapat, Ramírez lövése ajobb kapufáról perdült ki. A találkozó ezen periódusában nagyon jól, tetszetősen játszott aDunaszerdahely, előbb ismét Ramírez, majd Divkovic előtt adódott helyzet. Fél óra után ismét remegett a vendégek kapuja. Schäfer lökete találta el a kapufa és a felső léc találkozását.

A szünet után is folytatta a hazai csapat az aktív játékot. Főleg Kalmár Zsolt volt elemében. Előbb szép cselsorozatot mutatott be, majd kétszer került helyzetbe. A rövid sarokba tartó lövését Macík mindkétszer bravúrosan hárította.

A 84. percben a vendégek a második félidőben először kerültek helyzetbe, és a csereként pár pillanattal korábban beálló Adam Brenkus kegyetlenül ki is használta a lehetőséget, és kiegyenlített (1–1). A hazaiak rögvest válaszolhattak volna. Előbb Zuberu fejese a kapufát találta telibe, majd a kipattanó labdát Kalmár fölé durrantotta.A hazaiaknál Kalmár Zsolt, Vida Máté és Schäfer András végigjátszotta a találkozót, Németh Krisztián sérülés miatt nem állhatott Bernd Storck rendelkezésére.

A visszavágó jövő szerdán lesz Rózsahegyen.

PERCRŐL PERCRE

93. perc: VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!
90. perc: Három perc a ráadás!
89. perc:
Ismét egy jó beadás, most jobbról, s ismét Zuberu érkezik középen, 10 méterről azonban nem találja el a kaput. Most nyom a DAC, de lehet, már késő...

86. perc: MICSODA PECH! Azonnal visszaszerezhetné a vezetést a DAC! Remek beadás balról, Zuberu jön középen, mindenkit megelőz, felugrania sem kell, úgy fejelhet az ötös sarkától, de a kapufa megmenti a vendégeket! A kipattanót Kalmár vágja 10 méterről a kapu fölé!
84. perc: GÓL!
Sajnos gól, Regáli cselez befelé a 16-os bal oldalától, majd a kaputól 17 méterre, középen érkező Brenkus elé passzol, aki kilövi a kapu jobb oldalát.
81. perc:
S a Rózsahegy ki is használja ezeket: Mrva és Múdry le, Madlenák és Brenkus pedig be!
80. perc: Két-két csere (de a hazaiaknál két játékmegszakítási lehetőség) maradt a csapatoknál.
79. perc:
Kettőt cserél Bernd Storck is: Zuberu és Boateng be, Fábry és Ramírez le.
77. perc:
Regáli is kap egy sárgát.
75. perc:
Kalmár küzdött Mudryval a labdáért, majd ahogy leszerelte nem épp szándékosnak tűnő mozdulattal belekapott az arcába. A spori lefújta, s nehéz megmondani, hogy a mozdulat, vagy a sípszót követő reklamálás miatt, mindenesetre kapott egy sárgát a magyar középpályás.
73. perc:
Egy taktikai fault a hazai térfél közepén Blackmantől, sárga.
72. perc:
Kettős csere a vendégeknél: Dungel és Almási le, helyettük Kmet és Gerec a pályán.
71. perc: KALMÁR! Schäfer indul meg három védő gyűrűjében, remek ütemben ugratja ki Kalmárt, aki futtából, 10 méterről, kissé jobbról veszi célba a rövid alsót, Macík nagy bravúrral tud csak védeni!
70. perc:
A DAC védője, Simic kap sárgát.
67. perc: Vida M. próbálkozik meg egy lövéssel 24 méterről, futtából, labdája bő egy méterrel száll el a bal kapualu külső oldala mellett.
65. perc: Simic szerzi vissza a labdát veszélyes helyen, Ramírez kapja tőle a labdát, a középen érkező Kalmárt keresi, de a kivetődő kapus menteni tud az érkező magyar elől.
63. perc: A hivatalos nézőszám: 319. Jelen körülmények között ez a Mol Arénába maximálisan beengedhető létszám.
61. perc: Blackman jobbról érkező beadása kissé lecsúszik, így viszont pont beférne a léc alá, a rózsahegyi kapusnak kell résen lennie, s ujjheggyel szögletre tolni a labdát.
58. perc: Takác végezhetett el szabadrúgást ígéretes helyről, a 16-os bal csücskétől, középen Mrva érkezik veszélyesen, de a bíró szerint egyúttal szabálytalanul is, így megáll a játék és szabadrúgás jöhet majd kifelé.
57. perc: Blackman és Kalmár játszik össze a 16-os jobb oldalánál, egész ígéretesnek tűnik, ám a bekk lesre fut a kényszerítő végén...
55. perc: Eddig a második félidőben sincs óriási iram. A DAC-nak jó a vezetés, a Rózsahegynek jó, hogy a van egy visszavágó, ahol egygólos különbséget még könnyen le lehet dolgozni. Lesz-e fordulat?
51. perc: Ramírez lő 16 méterről, kissé balról a rövid alsó sarok mellé. Megpróbálta meglepni a vendégkapust...
49. perc:
Vidának csúszott oda Mudry egy ütem késéssel. Ez a meccs első sárga lapja.
47. perc:
Fabry próbálkozott meg egy lövéssel jó 22 méterről, ígéretesen csapódó lökete bő egy méterrel kerülte el a kapu jobb oldalát.
46. perc:
Egy csere a DAC-nál: Divkovic lement, a helyén Bednár folytatja a második félidőben.
46. perc:
Folytatódik az összecsapás!


45+3. perc: Vége az első félidőnek!
45+2. perc:
Még a játékrész végén Takác harcol ki egy szabadrúgást veszélyes helyről, a 16-os bal sarkától, ő is adja be, Davis fejeli ki röviden, a labdára lecsap az érkező Mudry, aki aztán 25 méterről kibombázza a lelátóra.
45. perc: Három perc a ráadás!
45. perc:
Kényszerű csere a vendégeknél: Kostadinov le, Filinsky be!
44. perc: A labdabirtoklás: 57 százalékkal fölényben a DAC
43. perc: A kaput eltaláló kísérletek száma kettő-kettő. Viszont a Ruzomberok támadói jóval többet próbálkoznak, már hat pontatlan lövésük, fejesük is volt. A DAC-nak egy sem.
41. perc:
Ezt megúszta a DAC! Jó 30-40 méteres védők mögé beívelt labda, Regali átveszi, megelőzia védőjét, egy másikat lecselez, majd ziccerben az érkező társ elé passzol... majd harsan a síp és szabadrúgás kifelé. A partjelző (a visszajátszás alapján helyesen) úgy látta, hogy kézzel vette át a rózsahegyi támadó a labdát.
39. perc: Újabb Kostadinov-kísérlet, ezúttal egy jó csel után 17 méterről a jobb alsót veszi célba lábbal, de ezúttal sem találja el a kaput.
36. perc: Kostadinov próbálkozhat meg egy fejessel a kaputól 7 méterre, az ötös bal csücskétől nem mesze, de méterekkel a jobb felső mellé bólint.
30. perc: Kalmár harcolt ki szabadrúgást a 16-os bal csücskétől, 23-24 méterre a kaputól. A beadást is ő vállalja magára, de ennél már volt sokkal veszélyesebb kísérlete is. A rózsahegyi védő az ötös bal csücskétől húzza ki könnyedén a labdát.
25. perc: Előbb Kalmár baloldali szabadrúgása, majd egy jobbról elvégzett szöglet után alakul ki kisebb kavarodás a vendégkapunál, mindkétszer fejjel kell mentsenek a rózsahegyi védők.
19. perc: Divkovic fejese megy kapu mellé, még az előző Ramírez helyzet után csapott le a labdára.
18. perc: MI MARADT KI?!
Ramírez indul meg ismét, a védője csak kergetni tudja, szerelni nem, kijön a kapus is, a támadó ezt látva meghúz egy cselt a 16-os előterében, majd lő, ám az utolsó pillanatban mégis odaér egy láb, hogy blokkolja. Pedig a kapus megint verve volt már!
15. perc: A gól óta egyértelműen átvette az irányítást a DAC!
13. perc: KAPUFA!
Ramírez mutat be remek elfutást a jobb szélen, megveri a védőjét, majd 13-14 méterről, kissé éles szögből laposan veszi célba a hosszút, a kapus mellett elsuhan a labdája, ám a jobb oldali kapualuról kifelé perdül a lövés.


10. perc: VEZET A DAC! Schäfer tört be a 16-oson belülre balról, kicselez három védőt, majd 8 méterről a rövid alsóba kanyarítja a labdát! 1–0.
7. perc: Dungel lő 20 méterről, középről a DAC kapujának jobb alsó sarka mellé.
6. perc: Schäfer ugrana ki a védők közül, azonban a vendégkapus jól mozdul ki és önmagát sem kímélve felszedi előle a labdát az ötös előterében.
5. perc: Az első percekben a DAC birtokolja többet a labdát, de a rózsahegyiek kontrákból valamivel így is veszélyesebbek.
4. perc: Almási sarkazhatott az ötös jobb csücskétől, a DAC kapusa azonban jól zárta a rövidet.
2. perc: Takác húz befelé a bal szélről, majd 16 méterről, viszonylag középről lő, a labda lecsúszik a lábáról, így méterekkel eltekeredik a kapu bal oldala mellett.
1. perc:
Elkezdődött a mérkőzés!

A két együttes először 1997-ben találkozott egymással. A szlovák bajnokságban 7 dunaszerdahelyi győzelem mellett 16 döntetlen és 15 rózsahegyi siker a mérleg. A gólkülönbség 35–43. A kupában még sosem csapott össze a két csapat.

A bemelegítés pillanatai (Fotó: Duducz Tibor)
A bemelegítés pillanatai (Fotó: Duducz Tibor)

ELŐZMÉNY

A Dunaszerdahely eddig hétszer jutott be a legjobb négy közé a Szlovák Kupában, legutóbb a 2014–2015-ös idényben.

Az eddigi hét kísérletből háromszor verekedte be magát a fináléba, amit 1987-ben meg is nyert, míg 1993-ban és 1995-ben ezüst érmesként zárt.

A továbbjutás két mérkőzésen dől el. A visszavágót jövő szerdán rendezik majd a rózsahegyi együttes otthonában.

A Szlovákiában jelenleg érvényben lévő korlátozások értelmében a találkozón legfeljebb 500 néző lehet.

Németh Krisztián sérülés miatt nem állhat a korábbi magyar szövetségi kapitány, Bernd Storck rendelkezésére.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik