Szoboszlai gólt lőtt, a Salzburg tíz emberrel is simán nyert

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.09.19. 16:50
null
Szoboszlai Dominikék az eredményhez képest jóval jobban megszenvedtek az Altach ellen (Fotó: Getty Images)
A 6. perctől emberhátrányban futballozó Red Bull Salzburg 4–1-re nyert az Altach ellen az osztrák élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) 2. fordulójában. Szoboszlai Dominik a hazai együttes első találatát szerezte, a 35. percben tizenegyesből egyenlített.

OSZTRÁK BUNDESLIGA
2. FORDULÓ
Red Bull Salzburg–Altach
4–1 (2–1)
Salzburg,
Red Bull Aréna. Vezette: M. Schuttengruber
SALZBURG: Stankovic – Kristensen, André Ramalho, Vallci, Ulmer – Okugava (Ashimeru, 77.), Camara (Bernede, 64.), Mwepu, Szoboszlai (Onguene, 64.) – Koita (Berisha, 64.), Daka (Adeyemi, 74.). Vezetőedző: Jesse Marsch
ALTACH: Casali – Thurnwald (Netzer, 69.), Dabanli, Zwischenbrugger (Meilinger, 54.), Karic – Gouest, Wiss (M. Fischer, 54.) – Anderson, Tartarotti, Nussbaumer (Stefel, 84.) – Obasi Ogbuke (Maderner, 69.). Vezetőedző: Alex Pastoor
Gólszerző: Szoboszlai (35. – 11-esből), Daka (41.), Koita (47.), Kristensen (63.), ill. Tartarotti (33.)
Kiállítva: Ramalho (6.)

ÖSSZEFOGLALÓ

3–1 után 4–1.

Nem lehet azt mondani, hogy az osztrák bajnokságban zsinórban hetedik címvédésére készülő Salzburg rossz rajtot vett volna a 2020–2021-es idényben.

Pedig az Altach elleni hazai mérkőzés alakulhatott volna rosszul is. André Ramalho utolsó emberként elkövetett szabálytalansága miatt már a 6. percben emberhátrányba került Jesse Marsch csapata, majd a jól kontrázó vendégek alig több mint fél óra játék után a gólelőnyt is megszerezték. Johannes Tartarotti bólintott a kapuba Anderson beadása után (0–1).

Csakhogy a Salzburg szinte azonnal egyenlíteni tudott. Nem telt bele másfél perc, és Szoboszlai Dominik tizenegyese után már 1–1 állt a Red Bull Aréna eredményjelzőjén. A magyar középpályás a jobb alsót választotta, s bár a mérkőzésen több nagy bravúrt bemutató Tino Casali eltalálta az irányt – akár a mérkőzés későbbi jeleneteinél –, nem volt szerencséje.


A gyors egyenlítés valódi fordulópontot jelentett, a Salzburg még az első félidő vége előtt fordított Patson Daka góljával (az előkészítésért Sekou Koita érdemel nagy pacsit, aki a rakétákat begyújtva egészen elképesztő futósebességről tett újabb tanúbizonyságot az Altach védőivel szemben). 2–1

Tíz ember ide vagy oda, a Salzburg a második félidőben komolyabb erőfeszítés nélkül is uralta a játékot. Kellett ehhez persze az is, hogy a játékrészből alig másfél perc teljen el, s Koita lövése nyomán máris ott táncoljon a labda a vendégcsapat hálójában. Innentől kezdve az Altach játékosai sem igazán hitték el, hogy még meglephetik a címvédőt (3–1). A 63. percben Rasmus Kristensen találata tett pontot minden esetleges kérdés végére.

Szoboszlait a negyedik hazai gól után nem sokkal lecserélte Marsch, aki nyugodtan pihentethette kulcsembereit, a hajrában a magyar középpályás mellett már Mohamed Camara, Koita, Daka és Okugava Maszaja sem volt a pályán.

A győzelem viszont így sem került veszélybe.

3–1 után 4–1. Nem lennénk a 3. fordulós ellenfél, a Ried helyében. Még ha előtte a Salzburgra vár is egy izraeli vendégjáték: a Bajnokok Ligája playoffkörében a Maccabi Tel-Aviv otthonában lépnek pályára Szoboszlai Dominikék kedd este.

PERCRŐL PERCRE

VÉGE!

90+5. perc: EZ HOGY MARADT KI? Gouettől jön egy átlövési kísérlet, Stankovic csak ütni tudja a jobb alsó felé tartó labdát, a kipattanó messze felperdül, az Altach támadója senkitől sem zavartatva berobban, az ötös bal csücskétől fejel, de Stankovic gyorsan felpattan és ezt a labdát is eléri, hogy védjen! Elképesztő bravúr!

90+4. perc: És még egy nagy védés Stankovictól is! Remek kontra az Altachtól, a 16-os bal oldalánál Stefel veszi át a labdát, majd 9 méterről az ötös jobb csücskééig kitáncoló Stankovicba lő!

Öt perc a ráadás!

90. perc: Nagy védés Casalitól! Adeyimi kap labdát balról, a 16-os előterében lefutja a védőjét, az ötös bal csücskétől lő, de a szöget jól záró, a kapujából kicsit kilépő Casali bravúrral védeni tud!

88. perc:
Berisha kap remeknek tűnő kiugratást a leshatáron, két védő közül, egy az egyben vezetheti a kapusra... Aztán ahogyan a 16-oshoz ér, a partjelző behúzza a lest. A visszajátszások alapján továbbra is jó üteműnek tűnt a labda, ellenben tévesnek a partjelző ítélete...

84. perc: S az utolsó csere mára: Nussbaumer helyén Stefel!

82. perc:
Fischer kap sárgát.

78. perc: Adeyemi támadja le a kapust, megszerzi a labdát a 16-os bal csücskénél, Mwepu elé kerül, aki 14 méterről, balról, estében az oldalhálóba lő.

77. perc:
Okugava le, Ashimeru be!

74. perc
: Adeyemi váltja Dakát.

73. perc: Netzer üt bele kézzel a labdába, amivel Okugavát indítaná Daka. Sárga.

A cserék óta az Altach az aktívabb. Igaz, a Salzburgnak nincs sok oka kapkodni.

70. perc: A 16-os bal szélétől, szöglettel felérő szabadrúgással jön az Altach, középen ismét Anderson érkezik jó ütemben, a fejese viszont megint elszáll a kapu mellett.

68. perc: Újabb két csere a vendégeknél, Obasi és Thurnwald le, Mademer és Netzer be!

64. perc: Szoboszlaitól elköszönünk mára! A magyar középpályás helyén Onguene folytatja. Camara és Koita is lejön, Bernede és Berisha folytatja a helyükön!

63. perc: ELDŐLT! Daka kap remek kiugratást a leshatáron, 14 méterről a kapujából kivetődő Casaliba lő, a kipattanó Koitához kerül, aki a jobb kezénél, ziccerben érkező Kristensent hozza játékba, utóbbi pedig 8 méterről a hálóba bombázza a labdát! 4–1

60. perc:
Szoboszlai balról elvégzett szöglete után Casali tolja ki a léc alá csapódó labdát, majd a hosszúnál érkező Okugava nem tudja a kapura kotorni a kipattanót.

58. perc:
Stankovic fut alá egy beadásnak, Anderson érkezik a hosszúnál, megelőzi a védőjét, de az üresen tátongó bal felső mellé bólint. Fogja is a fejét a brazil...

55. perc:
Szoboszlai szabadrúgása vágódik fel a sorfalon, így az Altach kapusa magabiztosan húzhatja le a labdát a levegőből..

54. perc:
Csere a vendégeknél: Wiss helyett M. Fischer és Zwischenbrugger helyett Meilinger.

51. perc: Stankovic mutat be egy látványos vetődést Anderson bal felsőbe tartó lövésénél, végül védenie viszont nem kell, néhány centivel elmegy a ficak mellett a labda.

Emberelőny ide vagy oda, nehéz elképzelni, hogy az Altachnak erre legyen válasza. A gól óta is a Salzburg járatja a labdát.

46. perc: KETTŐVEL VEZET A SALZBURG! Koita tör be a 16-oson belülre jobbról, Szoboszlaihoz passzol, akit a védője erőnek erejével nyom el, estében visszateszi a labdát az érkező Dakához, aki a bal kezénél érkező Koitát hozza kihagyhatatlan ziccerbe, utóbbi pedig 5 méterről a kiszolgáltatott kapus mellett a hálóba lő! 3–1

Folytatódik az összecsapás!

Vége az első félidőnek!

45. perc: Egy perc a ráadás!

44. perc: Thurnwald jobbról érkező beadása után Gouet csúsztat a jobb felső mellé!

41. perc: Koita csinál bolondot az Altach védőiből, szélsebes, egy csellel három embert ráz le magáról, az ötös bal csücskétől a hosszún érkező Dakát keresi a labdával, Casali is ímmel-ámmal lép csak ki, nincs esélye belekapni a labdába, Daka pedig estében a kapuba kotorja azt! 2–1

38. perc: Újabb Szoboszlai helyzet, ez most nem sikerül a legjobban. A balról érkező keresztlabdát kissé hosszan veszi át, a védő kilép rá, megpróbálja az ötös jobb csücskénél, a kaputól 6-7 méterre így is ellőni, de csak Dabanlit trafálja el, akiről pont úgy pattan vissza a labda, hogy az Szoboszlai orrán csattanjon. Néhány pillanatra meg is kell állítani a játékot, de ápolásra szerencsére nincs szükség.

35. perc: SZOBOSZLAI! A középkezdés után szinte rögvest kiharcol egy tizenegyest a Salzburg. A labdát Szoboszlai teszi a mészpontra, majd a jobb alsóba lövi! A kapus eltalálta az irányt, de a lövés elég jól volt helyezve ahhoz, hogy ne tudjon védeni Casali. 1–1

34. perc: VEZET AZ ALTACH! Vallci adta el a labdát, Anderson futotta le a védőjét a jobb szélen, Camara nem tudja felvenni, az alapvonaltól centerez a brazil, középen pedig tökéletes ütemben érkezik Tartarotti, aki 6 méterről a kapuba bólint! 0–1

33. perc:
A szabadrúgás veszélytelen.

32. perc: Centiken múlt a 11-es és az újabb salzburgi piros! Anderson verte meg a védőjét a jobb szélen, Vallci próbált balról keresztezni, ám egy ütemet késett, így a labda helyett a brazil szélső lábát találta el. 16.5 méterről, a tizenhatos jobb csücskétől jön a vendégcsapat szabadrúgása. Vallci nem kapja meg a második sárgáját... Kisebb csoda.

28. perc: MI MARADT KI?!
Okugava indítja Szoboszlait, aki egy az egyben megveri a védőjét, az ötös jobb csücskétől önzetlenül lövés helyett a passzt választja, a hosszúnál Koita érkezik, ám 3-4 méterről nem tudja a kapuba kotorni a labdát!

25. perc: Most Wiss keménykedik, lendületből letarolja a középpálya közepén lefordulni próbáló Dakát.

24. perc:
Vallci kap sárgát, Obasi Ogbukénak csúszott oda hátulról, a kaputól 23-24 méterre. Az Altach szabadrúgása veszélytelen.

20. perc:
A kiállítás miatt átalakult a Salzburg felállása, védekezésben 4–4–1, támadásban 4–2–3-ra hajaz. Ilyenkor megesik, hogy Szoboszlai húzódik teljesen előre a két támadó közé.

16. perc:
Szoboszlai gyorsít fel a 16-os előterében, majd viszonylag középről, ballal veszi célba a bal alsót, a lövés nem sokkal megy el a kapu mellett!

12. perc:
Anderson gondol egyet, jó 25 méterről veszi célba a kaput, Stankovic látványos vetődéssel védi a bal felsőbe tartó labdát.

9. perc:
Egyelőre Mwepu húzódik hátra Ramalho helyére. Az Altach a kiállítás óta többet birtokolja a labdát, de így sem veszélyes Stankovic kapujára.

6. perc: PIROS! Emberhátrányba került a Salzburg. Ramalho szabálytalankodott utolsó emberként.

3. perc: Daka és Mwepu lódulnak meg elől, utóbbi a 16-os vonaláról lő, nem sokkal a kapu mellé.

1. perc: Elkezdődött a találkozó!

Hamarosan kezdünk...

MECCS ELŐTT

A Salzburg 3–1-es sikerrel, az Altach 1–1-es döntetlennel indította az új idényt.

Szoboszlai Dominik az első fordulóban csupán egy félidőt kapott, csapata 2–0-ra vezetett, amikor Marsch a szünetben lecserélte a magyar középpályást.

A Salzburg, már-már szokás szerint, címvédőként kezdte meg az új idényt, az Altach az osztályozós csoportban, azaz az alsó házban fejezte be a legutóbbi évadot, a teljes tabellát tekintve 8. lett a 12 csapatos élvonalban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik