Nagyok nyomában – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.03.06. 23:13

Sallai Roland csereként jutott szóhoz a Freiburgban az RB Leipzig ellen 3–0-ra elvesztett Bundesliga-mérkőzésen. A Kicker által az elmúlt félévben a 12. helyre rangsorolt szélső az Eintracht elleni bajnokin sérült meg, aláfordult a bokája. Visszatérését követően ez a harmadik bajnoki, amelyen pályára lépett, mindháromszor csereként kapott lehetőséget, legutóbb a 65. perctől. A lipcseiek ellen ötvenedik alkalommal szerepelt freiburgiként a bajnokságban.

A válogatott előtt álló márciusi vb-selejtezősorozat miatt nagyon fontos, hogy a támadó játékban legyen. Egy sérülés sohasem jön jókor, de szerencsére jóval megelőzte a lengyelek elleni mérkőzést, így Sallainak van ideje formába lendülni. Márpedig a Puskás Akadémiánál pallérozódó 23 éves, a Transfermarkt szerint 9 millió euróra taksált futballistának most meccsterhelésre van szüksége. A húsz válogatottságán két gólt szerző játékos 2018 szeptemberében a görögök elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen lőtt gólja (2–1) roppant fontos volt, mert ezzel nagyban hozzájárult, hogy a válogatott Eb-pótselejtezőt játszhatott. A Freiburgban öt góljával és négy asszisztjával a csapatban harmadik Sallai 2018 óta tagja a Bundesligában játszó együttesnek, édesapja, Sallai Tibor is futballista volt, akárcsak nagybátyja, az 55-szörös válogatott Sallai Sándor. A „kis” Sallai tudatosan építi karrierjét, amikor a Palermo csapatától 2017-ben a ciprusi APOEL-hez igazolt, azt mondta, időnként egyet vissza kell lépni ahhoz, hogy később kettőt előre lehessen. Bölcs megjegyzés, ráadásul be is jött, mert az APOEL Sallaival a BL-ben szerepelt.

Ha a teljesség igénye nélkül végignézünk a Bundesligában szereplő magyar labdarúgók névsorán, megállapítható, Dárdai Pál (286 alkalom), Szalai Ádám (257), Lisztes Krisztián (206) fény­évekkel előtte jár, Gulácsi Péter (155) vagy Willi Orbán (112) talán elérhető távolságban, Szabics Imre (80), Miriuta László (63) karnyújtásnyira van tőle. Hogy mégis mennyi ez az ötven alkalom, talán jól szemlélteti, hogy olyan válogatottakat, mint Lőw Zsolt (47), Mátyus János (46) és Sebők Vilmos (44) már megelőzött. Persze nem feltétlenül a meccsszám minősít egy-egy futballistát. Varga Zoltán és Détári Lajos mögött alig több mint harminc Bundesliga-meccs áll a Herthában, illetve az Eintracht Frankfurtban, és mégis…
A »kis« Sallai tudatosan építi karrierjét.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik