Nagy Zsolt
2022.02.26 12:42 Frissítve: 2022.02.26 13:05

MLS: Sallói Dániel tíz gólnál húzza meg a határt

Sallói Dániel szeretné megtartani az észak-amerikai profi liga (MLS) előző idényében mutatott kiemelkedő formáját, egyúttal megszilárdítaná helyét a válogatottban.

Sallói Dániel az idén is szárnyalna az észak-amerikai profi ligában – a Kansas City szélsője mindent megtesz, hogy versenyben legyen a bajnokság gólkirályi címéért (Fotó: Getty Images)

 

– Reggel nyolc óra, és már edzésre tart?
– Igen, fél kilenckor közös reggelivel kezdünk, utána irány a pálya, általában így indul a nap – válaszolta érdeklődésünkre Sallói Dániel, a Sporting Kansas City 25 éves, négyszeres magyar válogatott szélsője. – Az időjárás csípős, most éppen mínusz tizenhat fok van. Elég hosszúra nyúlt a felkészülés, több edzőmérkőzést játszottunk, az utolsó kettőn két gólt rúgtam. Jó formában érzem magam, sokat edzettem, hogy úgy folytathassam a bajnokságot, ahogyan abbahagytam. Nagyon várom az Atlanta elleni vasárnapi bajnokit.

– Számít bármit is, hogy a csapat négy felkészülési mérkőzése egyikét sem nyerte meg, három döntetlen mellett egyszer kikapott?
– Nem sokat. Hatodik idényemet kezdem itt, volt, hogy minden edzőmérkőzést megnyertünk, mégsem lettünk bajnokok. Az MLS érdekes liga, különbözik az európaiaktól. Az alapszakaszban rengeteg mérkőzést játszunk, hosszú távra kell tervezni, de végül csak a rájátszásban nyújtott futball számít.

SCHÖN SZABOLCS NEM LÉP PÁLYÁRA AZ IDÉNYNYITÓN

A Dallas nem számíthat a Toronto elleni szombati idénynyitó mérkőzésen Schön Szabolcsra.  A 21 éves válogatott szélső csapata utolsó két felkészülési mérkőzését kihagyta, kisebb izomsérülés miatt harcképtelen, ám a jövő heti, New England elleni idegenbeli bajnokira jó eséllyel nevezik.

B. L.

– Az előző idényt pályafutása legjobb teljesítményével, tizenhat góllal és nyolc gólpasszal zárta. Lehet ezt fokozni?
– Egyetértünk, szerintem is karrierem legjobb éve volt. A bajnokság előtt mindig tíz gólnál húzom meg a határt, egy szélsőtől az jó teljesítmény, remélem, ismét sikerül elérnem. Szeretnék továbbá bekerülni az MLS All Star-csapatba, valamint versenyben lenni az alapszakasz gólkirályának járó Aranycipőért és a legértékesebb játékost megillető MVP-címért. A jó csapat mellett ehhez leginkább motiváció kell, azzal nekem nincs problémám.

– Erősebbnek érzi a keretet a tavalyinál?
– A télen érkezett hozzánk belga és német utánpótlás-válogatott védő, valamint ciprusi támadó is. Érvágást jelent ugyanakkor, hogy Alan Pulido, az első számú csatárunk térdét meg kellett operálni, az egész idényt kihagyja. Kérdés, hogyan tudjuk őt helyettesíteni, ki vállalja magára a góllövőszerepet, és viszi hátán a nehéz pillanatokban az együttest.

– Ilyen körülmények között mi az elvárás a Kansastől, a rájátszás elérése?
– Igen, az mindenképpen. A csapatunkra az elmúlt években jellemző, hogy jól szerepel az alapszakaszban, a rájátszásban viszont elfogy a lendülete, hamar kiesik. Zlatan Ibrahimovic mondta, amikor az MLS-ben játszott, hogy itt csak két jó hónap kell, az utolsó kettő, és megnyered a bajnokságot. Van benne igazság. Az alapszakasz végén elég a főcsoport hetedik helyén végezni a rájátszás eléréséhez.

– Gazdag Dániel a Philadelphia, Schön Szabolcs a Dallas tagjaként küzd ugyanezért a célért. Tartják a kapcsolatot?
– Szoktunk beszélni, legutóbb például arról, kinek hogyan telt a felkészülése, miként látja csapata esélyét. Örülök, hogy ők is itt futballoznak, jó játékosok.

– Márciusban akár személyesen is találkozhatnak a válogatott edzőtáborában. Megfordul a fejében időnként a Szerbia és Észak-Írország elleni felkészülési mérkőzés?
– Izgatottan várom. Ha Marco Rossi meghívót küld, utazom haza. Örülök, hogy tavaly bemutatkozhattam a válogatottban, az idén jó lenne stabilizálni a helyem és megszerezni az első gólomat. Az edzőmeccsek jók lehetnének erre, igyekszem olyan teljesítményt nyújtani, hogy a szövetségi kapitánytól minél több lehetőséget kapjak. A nyáron a Nemzetek Ligájában is szeretnék kerettag lenni, nehéz a csoportunk, de ezt kihívásnak fogom fel. Mégsem mindennap játszik az ember Angliához, Németországhoz és Olaszországhoz mérhető topcsapattal.

– Ha már szóba kerültek az európai csapatok… Decemberben lejár a szerződése. Tervezi, hogy közelebb igazol Magyarországhoz, vagy inkább az Egyesült Államokban folytatná?
– Az MLS az elmúlt években sokat fejlődött, ezért nehéz olyan bajnokságot találni, amely megfelelő lenne, ha váltanék. Szeretek itt, Amerikában játszani, de azért vonz az európai futball és az új kihívás. Bármi lesz is, a karrierem szempontjából legjobb döntést kell meghoznom.

A KANSAS EDZŐJE MARADÁSRA BÍRNÁ A MAGYAR LÉGIÓST

Nincs kétség afelől, hogy a Kansas City szeretné megtartani Sallói Dánielt. Szerződése az év végén lejár, és szabadon igazolható lesz, de ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül távozik az Egyesült Államokból.

„Szeretnénk, ha szerződést hosszabbítana – emelte ki sajtótájékoztatóján az együttest 2009 óta irányító Peter Vermes. – Sok éve már, hogy az akadémiánkra érkezett, rengeteget fejlődött, erősségünk lett. A mentalitása a felkészülés idején is példaértékű, minden edzésen a maximumot nyújtja, ezzel csapattársait is motiválja.”


LÉGIÓSPROGRAM

EGYESÜLT ÁLLAMOK, MLS
ALAPSZAKASZ

SZOMBAT
19.00:
Philadelphia Union–Minnesota
Philadelphia: Gazdag Dániel
23.30: FC Dallas–Toronto FC
Dallas: Schön Szabolcs
VASÁRNAP
21.00:
Atlanta United–Sporting Kansas City
Sporting KC: Sallói Dániel 

2022.11.13 14:46:31

Légiósok nemzetisport.hu

Utolsó idei bajnokijukon az eszékiek a várakozásoknak megfelelően hozták a kötelező győzelmet.

2022.11.05 16:51:51

Légiósok nemzetisport.hu

Az eszékiek helyzetig is alig jutottak el a Hajduk otthonában, amely Lovrencsics Gergő nélkül győzött 3–1-re.

2022.10.09 23:55:11

Légiósok nemzetisport.hu

ALAPVONAL.Felötlik bennem, mi lenne, ha a játékból az ellenfél durvasága miatt hosszú távra kieső futballisták, ha már a büntetőjogot kénytelenek mellőzni, polgári pert indítanának. A Ptk. 339.§-a alapján, hiszen alapesetben, »aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni«.

2022.10.08 21:38:35

Légiósok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Megtette, amire csak azok képesek, akik bíznak magukban.