Magyar állampolgár lesz a DC United tehetsége – Európába jönne

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2021.12.02. 16:44
null
A DC United magyar tehetsége, Buri Adrián Balázs (Fotó: <a href="https://www.facebook.com/fabokmanagement/photos/a.114625150846678/173448468297679">facebook.com/fabokmanagement</a>)
A Nemzeti Sport Online-on öt éve indítottuk Külföldi tapasztalatok sorozatunkat, amelyben külföldön, elsősorban a helyi utánpótlás-nevelésben, amatőr futballban tapasztalatot szerző szülők, játékosok beszéltek arról, amit megéltek. Néhány hete felidéztük a sorozatot indító Németh Hunor történetét, aki Dániából indulva ma már eljutott a magyar U15-ös válogatottig. Azóta ismét többen megkerestek bennünket, így most folytatjuk a történetek sorát, ezúttal az amerikai DC United U17-es csapatának játékosával, a magyar szülőktől, Amerikában született Buri Adrián Balázzsal és édesapjával, Buri Attilával beszélgettünk.

Az amerikai szakportálokat böngészve néhány, korosztályos meccsekről, területi, válogatott kiválasztókról szóló cikkben már ráakadhatunk a 16. életévét jövőre betöltő, a DC United U17-es csapatánál futballozó Buri Adrián Balázs nevére. Ez már önmagában nagy szó, hiszen Amerikában egy-egy korosztályban több tízezer gyerek küzd azért, hogy egyszer felfigyeljenek rá. Szeptemberben például a topdrawersoccer.com közölte, hogy a DC Unitedből vett részt a legtöbb gyerek (nyolc) a 2006-os korosztály philadelphiai kiválasztóján, ahol az edzők a korosztályos amerikai válogatottnál, egy adott térségből szóba jöhető fiatalokat mérték fel – köztük a magyar szülők gyermekeként Amerikában született Burit is.

BURI ADRIÁN BALÁZS LEGJOBB PILLANATAI

„A párommal miskolciak vagyunk, az 1990-es évek végétől élünk az Egyesült Államokban, a gyerekeink már itt születtek Amerikában, Virginia államban. Balázs hétéves korától futballozik – kezdte történetüket a Nemzeti Sportnak az édesapa, Buri Attila. – Először egy, a szakmai presztízsét tekintve kisebb klubnál kezdett el játszani, Leesburgben, ahol élünk, de itt Amerikában egy ilyen, úgymond kisebb klubnál, mint a Loudoun, is futballozhat majd' tizenötezer gyerek. Ezen a szinten még a szülők fizetnek azért, hogy a gyerekek játszhassanak. Innen választotta ki aztán a DC United, és jelenleg már az MLS U17-es korosztályában szerepel tanulmányi szerződéssel, a két évvel idősebbek között, hiszen még csak 15 esztendős. Az előző idényben az U15-ös csapatban 32 gólt és 12 gólpasszt ért el, az U17-ben pedig szélső hátvédként és jobbszélsőként játszva három gólnál és hat gólpassznál tart. A következő lépcsőfok a pályafutásában az lehetne, hogy 17 éves koráig profi szerződést köt a DC Uniteddel, és onnantól megcélozhatná a felnőtt profi ligát is, de még mielőtt ezt a szintet elérnénk, szeretnénk mérlegelni a lehetőségeinket, felmérni Balázs képességeit.”

Az édesapa kifejtette, az MLS-klubok utánpótlásában szereplő játékosoknak nagyjából 17 éves korukig van lehetőségük dönteni, hogy profi szerződést írnak-e alá valamelyik csapathoz, ha ezt felkínálják nekik, vagy elfogadják valamelyik egyetem ösztöndíjajánlatát, és akkor nem az MLS-ben, hanem az egyetemi bajnokságban játszhatnak. Az egyetemi bajnokságban ugyanis olyan játékos már nem szerepelhet, aki profi szerződést írt alá az MLS-ben.

RAKÉTA VAN A HÁTSÓJÁBAN, ROONEY INSPIRÁLTA – MINIINTERJÚ

– Hogyan érezte magát Szombathelyen, milyen visszajelzéseket kapott az ottani edzőktől?
– Nagyon tetszett Szombathely, kedves város – válaszolta a Nemzeti Sportnak Buri Balázs. – Kellemesen meglepődtem azon, mennyire magas szinten foglalkoznak az akadémiai gyerekekkel, és mennyire szívesen fogadtak engem. Az edzők azt kérdezték édesapámtól, hogy ki tett egy rakétát a hátsómba. Hogy ki nyerne egy DC United–Illés Akadémia U17-es meccsen? A DC Unitedet fizikailag nagyon erős játékosok alkotják, szoros meccs lenne.

– Mit tudott eddig a futballunkról, és ahhoz képest mit tapasztalt itt?
– Amikor a magyar válogatott játszik, mindig ott ülünk a tévé előtt Amerikában is. A 2016-os Eb idején éppen itthon voltunk, és kivetítőn néztük a meccseket. Kifestettem az arcom magyar színekbe, azt az élményt sosem fogom elfelejteni. A magyar szurkolók hihetetlen hangulatot képesek teremteni, nincs még egy ilyen szurkolótábor. Néhány játékos pályafutását külön is követem, említhetem például Gulácsi Pétert, Szalai Ádámot vagy most már az Amerikában szereplő Schön Szabolcsot is, a kedvencem pedig Szoboszlai Dominik. Az Illés Akadémián szép környezetben, magas szintű edzéseken vehettem részt, nyitott lennék arra, hogy ott fejlődjek tovább.

– Mit tart a legnagyobb erényének a pályán, és miben kell véleménye szerint a legtöbbet fejlődnie?
– Az erősségem a gyorsaságom, és hogy csak az van előttem, hogyan kerülhetne az a labda az ellenfél kapujába. A bal lábam fejlesztésén szeretnék még dolgozni.

– Mik a távolabbi céljai a labdarúgásban?
– Szeretnék idővel a lehető legmagasabb szinten futballozni, lehetőleg Európában, de a szüleim persze azt is szeretnék, hogy továbbtanuljak.

– Van példaképe a pályán?
– Wayne Rooney volt a kedvenc játékosom. Olyan energiája volt, hogy az egész csapatot vitte magával. Nagyon örültem, hogy a DC Unitednél játszott, és gyakran be is jött hozzánk beszélgetni, tanácsokat adni.

Ha valaki az egyetemet választja, akkor csak az iskola elvégzése után szerepelhet a profi ligában, 20 éves kor fölött, de az egyetemi szint után már nem olyan könnyű visszarázódni a prof futball világába, mint rögtön az MLS utánpótlás-bajnokságából kikerülve. Viszont aki elvégez egy elismert egyetemet, annak biztosítva van a hosszú távú jövője, függetlenül a futballkarriertől. Ennek érdekében pedig az U17-es korosztály számára már egymást érik a különböző válogatók, illetve MLS-klubok csapatai számára rendezett, amolyan kiválasztó tornák, melyeken az amerikai korosztályos válogatott edzői mellett amerikai és európai klubok megfigyelői, valamint a legismertebb egyetemek képviselői is jelen vannak – figyelik a tehetségeket, és aztán a legtehetségesebbeket megkeresik ajánlataikkal.

„Legutóbb Texasban voltunk Balázzsal egy ilyen tornán, ahol negyven, többségében MLS-klub csapata tornarendszerben (csoportkör, majd egyenes kiesés) küzdött meg egymással. Öt nap alatt három-négy meccs volt a minimum, amit mindenki játszott. Húsz pályán, legkevesebb tízezer ember jelenlétében folytak a meccsek, javarészt megfigyelők, edzők előtt. Néhány amerikai csapatnak, például a Philadelphia Unionnak, a Los Angeles Galaxynak és az Inter Miaminak már fel is keltette az érdeklődését azzal, hogy tizenöt évesen két évvel idősebbek között is helyt tud állni, de a fiamnak most még van ideje az egyetemi évek előtt. Mindene a futball, a barátokat is háttérbe szorítva nagyon sok különmunkát végez, az a legfőbb vágya, hogy profi futballista legyen, ám ahhoz, hogy fel tudjuk mérni, mire viheti a futballpályán, szeretné kipróbálni magát Európában, egy másik közegben is. Már csak azért is, mert ha idővel szóba jön a válogatottság kérdése, akár már korosztályos szinten, akkor mindenképpen azt szeretnénk, hogy Magyarországot képviselje. Ennek érdekében nemrég kérvényeztük is Balázs számára a magyar állampolgárságot. A cél, hogy mire tizennyolc éves lesz, kiforrja magát, melyik irányba induljunk, a futballt vagy az amerikai, egyetemi továbbtanulást helyezzük előtérbe.”

Buri Balázs menedzsere, Fabók Dávid ezért ezen az őszön folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket védence számára, melyekkel próbára teheti a képességeit. Így került Buri a múlt héten Szombathelyre, az Illés Akadémiához, amelynél értesüléseink szerint meggyőzte az edzőket, akik javasolták is a vezetőknek a szerződtetését a korosztályos csapathoz, ám egyelőre kérdéses, milyen irányba indul tovább. Ezen a héten ugyanis már egy kaliforniai válogatón szerepel, és Olaszországba, valamint Németországba is több klubhoz ajánlották, így hamarosan ott is próbára teheti magát.

„Nyár óta intézem Balázs ügyeit. Azon dolgozunk, hogy januárban Európába tudjon szerződni. Az ősszel el lett indítva a magyar állampolgárság megszerzésének folyamata, reméljük, ez a télen le is zárul majd. Most nagyon fontos megméretés vár rá Kaliforniában, ahol ismert klubok megfigyelői előtt megmutathatja a tudását” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a játékos képviselője, Fabók Dávid.

„Az amerikai labdarúgás rengeteget fejlődött az elmúlt húsz évben. Amikor a 2000-es évek elején, a nagyobbik fiam elkezdett futballozni, még olyan rossz minőségű, kemény, kopár pályákon játszott, hogy könnyen a bokáját is kitörhette volna. Ahhoz képest rengeteget változtak mára a körülmények, de úgy érzem, Amerikában a labdarúgás mindig háttérbe fog szorulni az amerikai futballal, a baseballal és a korsárlabdával szemben, nem éri el azoknak a szakmai színvonalát. Ezért is szeretném, hogy Balázs tapasztalatot szerezzen Európában, még jobb játékossá váljon azáltal, hogy próbára teszi tudását az európai közegben” – tette hozzá Buri Attila.

„IJESZTŐ SZÁMOK, ÉBREDEZŐ ÓRIÁS” – AZ AMERIKAI UTÁNPÓTLÁS-NEVELÉS A SZAKÉRTŐ SZEMÉVEL

Az amerikai utánpótlás-nevelés rendszerével kapcsolatban kikértük egy szakértő véleményét is, a helyi Richmond United akadémiai edzője, az NSO állandó videóelemzője, Militár Iván az alábbiakban foglalta össze tapasztalatait.

Az amerikai futballutánpótlás rendszere az európai rendszerhez képest furcsának tűnhet. Egyrészt a számok ijesztőek: egyes becslések szerint több mint 2 millió regisztrált utánpótlás-játékos kergeti a labdát az ország különböző pontjain. Vannak olyan egyesületek, mint például a Beach FC, amelynél 25 évesen szakmai igazgatóvá váltam, ahol több mint háromezer gyerek futballozik hétről hétre. De vannak még ennél is elképesztőbb számokkal dolgozó egyesületek: a Washington D. C. külvárosában működő Arlington Soccer Association például már közel tízezres létszámmal büszkélkedhet. Ezek a számok remek alapot szolgáltatnak az amerikai futball jövőjét illetően. A nagy számok törvénye alapján, egy ilyen alapokon álló rendszernek az elkövetkező időszakban a fejlődése biztosítva kell, hogy legyen. Ugyanakkor, a meggyőző részvételi létszámból adódóan, a konzekvens és kimutatható tehetségáramlás, illetve az ebből következő eredményesség a válogatottat illetően már-már elvárásként jelentkezik az amerikai futballiparág megítélésében.

A financiális háttér egészen másképpen teremtődik meg egy amerikai utánpótlásklubnál, mint bárhol Európában. Az teljesen természetes, hogy sem szövetségi, sem állami pénzügyi segítség nem övezi a labdarúgást: erőteljesen piaci alapokon működnek az utánpótlásműhelyek. Ez azt jelenti, hogy egy amerikai utánpótlásklub pontosan úgy működik, mint bármelyik másik üzletág. A klub tagjai tagdíjat fizetnek a futball képzésének szolgáltatásáért, míg a klub mindenféle üzleti rafináltság hatására, a piac elvárásainak próbál megfelelni, természetesen minél inkább profitorientált módon. Ebből fakadóan alakulnak ki olyan, az amerikai kultúrától eltérő gondolkodásúnak, visszatetszőnek minősíthető jelenségek, mint a külön befektetési alappal rendelkező szuperklubok, illetve a saját tagrendszerét marketingelőnyök érdekében kiárusító, „franchise-” és „brandingjogokkal” csereberélő gazdasági vezetők. Arról nem is beszélve, hogy – bár a legtöbb ilyen utánpótlásfutballal foglalkozó szervezet nonprofit státuszú – bizony vannak úgynevezett „forprofit” státuszú vállalkozások is, amelyek jogilag is a profitszerzés céljaként hoznak létre utánpótlás-egyesületeket. Az egyesületeket üzletemberek vezetik, nem szakmabeliek, munkájukat felügyelőbizottságok, és nem szakmai bizottságok értékelik. A szakmai elvárások ebből következően alacsonyabbak, és a szakmai munka tényleges minősége az adott szakmai vezető elhivatottságán múlik. Mindezek ellenére az amerikai U-futball él és virul, ráadásul az eredmények is érkeznek. Sohasem látott tehetségdömping van kialakulóban, elég csak Zack Steffen, Tyler Adams, Christian Pulisic, Brenden Aaronson vagy éppen a legfrissebb Európába igazoló tehetség, Gianluca Busion nevét megemlíteni. Ezek a játékosok mind-mind az Egyesült Államok utánpótlásából jutottak el – egyes esetekben Bajnokok Ligája-elsőségig. Az utánpótlás szakmai minősége folyamatosan emelkedik, a legmagasabb szinten pedig már megközelíti az európai szintet. Bár sok a kétkedő az amerikai labdarúgással kapcsolatosan, az igazság az, hogy egy éppen ébredező óriással van dolgunk. MILITÁR IVÁN

HA ÖNNEK IS VANNAK A LABDARÚGÁSSAL KAPCSOLATOS, KÜLFÖLDÖN SZERZETT TAPASZTALATAI, ELSŐSORBAN A HELYI UTÁNPÓTLÁSRENDSZERRŐL, AMATŐR FUTBALLRÓL, ÉS SZÍVESEN BESZÁMOLNA EZEKRŐL, VÁRJUK LEVELÉT AZ nsonline@nemzetisport.hu CÍMRE „KÜLFÖLDI TAPASZTALATOK” TÁRGYMEGJELÖLÉSSEL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik