Légiósok: Lovrencsics is jól játszott, de Kleinheislerék örülhettek

BODNÁR ZALÁN (Split)BODNÁR ZALÁN (Split)
Vágólapra másolva!
2021.07.26. 09:16
null
Fotó: Bodnár Zalán
Az eszékiek magyar válogatott középpályása szerint csapatának senkitől sem kell félnie, ha úgy futballozik, mint a spliti rangadó második félidejében.

Mit csinálhat egy magyar turista a horvátországi Splitben a családi nyaralás második napjának estéjén? Vidáman fürdőzhet a város több tucatnyi mesebeli strandjának egyikén? Sétálhat a római kor hangulatát visszatükröző óvárosban vagy a kikötőben? Csevapcsicsát vacsorázhat egy meghitt vendéglőben? Élvezhet egy szabadtéri, nyáresti koncertet a Split Nyári Fesztivál programsorozat keretében?

Ezt a vakáció bármelyik másik napján megteheti, mert vasárnap este egyvalamit tehetett, ha igaz csemegére vágyott – pláne, ha a felesége meglepetés gyanánt száz méterre a Poljud Stadiontól foglalt szállást –: megnézi Lovrencsics Gergőt és Kleinheisler Lászlót, avagy a horvát élvonalbeli bajnokság 2. fordulójának rangadóját, a Hajduk Split és az NK Osijek összecsapását, ahogy mi is tettük.

További magyaros vonatkozása a párosításnak, hogy míg a Hajduk Split egyik jelentős támogatója a magyar bajnokság névadója, az OTP Bank, az eszékiek főszponzora a Mészáros és Mészáros Kft. révén Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémiát működtető alapítvány kuratórium elnöke – és a felcsúti akadémián nevelkedett Gyurcsó Ádám is, aki mindkét csapatban szerepelt korábban, legutóbb Eszéken, ahonnan május végén távozott. És még egy magyaros kapcsolat: a bejáratnál a korábban Pécsett és Felcsúton is edzősködő, vb-bronzérmes horvát legendába, Robert Jarniba botlottunk, amint épp vette fel a VIP-jegyét. A Real Madridban is szereplő volt balhátvéd játékosa és edzője is volt a Hajduknak, Splitben indult a pályafutása is, ő sem tudta kihagyni a rangadót.

A 35 ezer férőhelyes Poljud Stadionban mintegy 10 ezer ember van jelen, ami a turisztikai főszezon kellős közepén nem számít kevésnek, a hangulat így is fergeteges volt. A bajnokság 2. fordulójában az előző idény negyedik helyezettje fogadta az ezüstérmest, az Európa-konferencialigában is megkezdte már a küzdelmeket mindkét csapat. A balzsamos nyárestén növelte az élményt a hely szelleme is: a Hajduk stadionja a 2010-es felújítás óta igazán autentikus a tájjal, a tetőszerkezete révén szétnyíló kagylóhéjra hasonlít a Kastelai-öböl partján, a háttérben csillog a tengeröböl vize, a másik irányból pedig a hatalmas mészkődomborulatok nyújtanak impozáns látványt.

Fotó: Bodnár Zalán
Fotó: Bodnár Zalán

Szerencsénkre – ahogy azért várni is lehetett – mindkét magyar a kezdőcsapatban kapott helyet. Lovrencsics Gergő a Hajduk jobbhátvédje (az első fordulóban is pályán volt kezdőként 82 percet, minden jel szerint alapemberként veszi számításba a Ferencvárostól érkező, 32 éves labdarúgót Jens Gustaffson, a svéd vezetőedző), Kleinheisler pedig szokott helyén, a középpálya közepén harcolt az eszékiek mezében. Ők ketten, a két magyar játszott csak az idei Európa-bajnokságon a pályán lévők közül, rajtuk kívül a Hajduk kapusa, Lovre Kalinic és az Eszék védője, Mile Skoric volt kerettag a horvát válogatottban, de egyiküket sem küldte pályára a tornán Zlatko Dalic horvát szövetségi kapitány.

A hazaiak játszottak jobban az első félidőben, többet van náluk a labda, olykor fel is tudnak állni az ellenfél térfelén. Ennek ellenére Lovrencsicsnek kellett kétszer is nagyot mentenie a kapuja előtt, előbb a 14. percben szerelt kiváló ütemben, majd a 40. percben szabadított fel nagyon fontos pillanatban. De az ellenfél kapuja előtt is aktív volt, a 36. percben mintegy 30 méterről próbálkozott lövéssel (fölé ment a labda), majd a 44. percben az ő gyönyörű beadását lőtte rá kapásból Jan Makar. Folyamatosan felfutott a támadásokkal, kérte a labdát, a társai gyakran játékba is hozták. Ki is hajtotta magát, így a 72. percben pihenőt kapott a svéd szakvezetőtől. Kleinheisler László leginkább azzal tűnt ki, hogy az ő lerántásáért kapott sárga lapot Josip Vukovic, és a 78. percben volt egy középre tartó lövése is, amit védett a kapus – de szokása szerint nagyon sokat melózott a középpályán.

Lovrencsics lecserélésekor már 1–1 volt az állás gyors gólváltást követően. Az első, Marko Livaja találata klasszis megoldás volt: a négyszeres válogatott csatár az alapvonalig vezette a labdát, és amikor már mindenki beadásra számított, a kapu füle mögött kilőtte a hosszú felső sarkot, a túloldali kapufa és a léc találkozási pontja közeléből pattant a labda a hálóba. Nem csoda, hogy transzba esett a közönség, gyulladtak is az örömtüzek a vezérszurkolók szektorában, piros füstbe borítva a stadiont. Ám az öröm korai volt, mert kevesebb mint két perccel később már egyenlített is az Eszék egy kipattanó után, amelyet Mario Jurcevic pofozott a hazai kapuba. És aztán kísértetiesen hasonló góllal meg is nyerte a meccsét az eszéki együttes, a 87. percben ugyanúgy egy kapusról kipattanó labdát értékesített Marin Pilj.

Erre már a hétperces hosszabbítás ellenére sem volt válasza a Hajduknak, így két honfitársunk közül Kleinheisler László lehetett boldogabb a lefújás után, hiszen mindkét eddigi meccsét megnyerte a csapat a bajnokságban, köztük egy idegenbeli rangadót is, míg a Hajduk két forduló után csak egypontos.

A lefújás után a Nemzeti Sport tudósítója személyesen tudott gratulálni Kleinheisler Lászlónak, aki így értékelt: „Az első félidőben sajnos nem tudtunk úgy játszani, ahogy szerettünk volna, nem jöttek be az elképzeléseink, nem találtuk a ritmust. A második félidőben viszont nagyot javult a játékunk, határozottabbak voltunk, és ez sikerre vezetett. Nagyon fontos volt, hogy a kapott gól után rögtön tudtunk reagálni, így nem csak visszajöttünk a meccsbe, de mi kerültünk lélektani előnybe is. Remekül kezdtük a bajnokságot, mindkét meccsünket megnyertük, a folytatásban is ilyen játékra lesz szükség”

Arra a kérdésünkre, hogy az előző idény ezüstérme után képes lehet-e az Eszék még egyet előre lépni a tabellán, tehát kihívója lehet-e a Dinamo Zagrebnek, Kleinheisler László így válaszolt: „Mindig a következő feladatra koncentrálunk, most a Pogon Szczecin elleni visszavágóra az Ekl-ben, nagyon szeretnénk továbbjutni. Egyébként miért ne előzhetnénk meg a Zágrábot? Úgy gondolom, senkitől sem kell félnünk, keményen kell dolgoznunk érte, és úgy játszani, mint most a második félidőben.”

1. HNL
2. FORDULÓ
HAJDUK SPLIT–NK OSIJEK 1–2 (0–0)
Split,
Poljud Stadion, 10 000 néző. Vezette: Pajac
Hajduk:
Kalinic – Lovrencsics G. (Dellova, 72.), Simic, Vuskovic (Dimitrov, 89.), Colina – Vukovic, Sahiti, Krovinovic – Mlakar (Atanaszov, 79.), Ljubicic (Jairo, a szünetben), Livaja. Vezetőedző: Jens Gustafsson
Osijek:
Ivusic – Jurcevic, Skoric, Loncar, Milos – Zaper (Jugovic, a szünetben), Kleinheisler, Nejasmic (Hiros, 71.) – Grzan (Bockaj, 71.), Mierez (Mance, 85.), Bohar (Pilj, 71.). Vezetőedző: Nenad Bjelica
Gólszerző: Livaja (63.), ill. Jurcevic (66.), Pilj (87.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik