Légiósok: „Pávkovics utat nyithat a magyar játékosoknak Amerikába”

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2023.01.28. 13:51
null
A Locomotive FC akadémiaigazgatója, Militár Iván is fontos szerepet játszott Pávkovics Bence szerződtetésében (Fotó: Locomotive FC)
Amint arról pénteken beszámoltunk, a legutóbb a DVSC-ben szerepelt Pávkovics Bence az amerikai USL-ben (United Soccer League) szereplő El Paso Locomotive FC-ben folytatja pályafutását. Az itthon válogatott kerettagságig jutó védő szerződtetésének hátteréről az amerikai klub akadémiájának igazgatóját, a Nemzeti Sport Online videóelemzőjét, Militár Ivánt kérdeztük. 

„Nagyon örülök Bence ideigazolásának, személyes és szakmai okból is – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Pávkovics szerződtetéséről Militár Iván, az El Paso Locomotive FC akadémiai igazgatója és U20-as csapatának vezetőedzője. – Személyes okból azért, mert a világnak ezen a részén, a mexikói határ mellett nem sok magyar ember fordul meg, jó lesz magyar szót hallani. Bence egyébként már a második magyar igazolás ebben az évben, igaz, az első az akadémiánkra érkezett, Demkó Márton személyében, aki bár U17-es korosztályú, de már kezdőjátékosnak számít az U20-as csapatunkban. Ez is segít majd Bencének: két magyar is lesz a környezetében. A szakmai része azért izgalmas, mert ez az átigazolás megnyithatja az utat több magyar játékos számára, aki az amerikai futballba szeretne bekapcsolódni. Az MLS eddig is kedvelt célpontja volt magyar labdarúgóknak, de van rá esély, hogy innentől a második vonalnak számító USL Championship is egy ilyen kiugrási lehetőséggé válhat.”

A szakember kifejtette, az MLS most már a világ tíz legjobb bajnoksága közé sorolható, és ezzel párhuzamosan a második vonalnak számító USL is emelkedik a ranglétrán és az átigazolási piac is megélénkült a két liga között.

„Pávkovics Bence minden bizonnyal kiemelkedő belső védővé fog válni ebben a bajnokságban, ami az MLS felé repítheti, ha minden jól alakul. Az átigazolása nem volt egyszerű feladat. Az én részem abban állt, hogy segítsem menedzsmentünk munkáját a megszerzésében, hiszen több klub is érdeklődött iránta. Nálunk fiatal csapat van, tavaly sok 18 év alatti, akadémiánkon nevelkedett játékos szerepelt az első csapatban, de innen került el a Real Salt Lake csapatába az a Diego Luna is, aki egykoron játékosom volt a Barca Residency Academy-n, most pedig az amerikai U20-as válogatott húzóembere. Sok néző előtt fog futballozni Bence, egy Európát is megjárt amerikai edzővel. Kissé meglepett minket, hogy egy magyar válogatott kerettag játékos az ölünkbe pottyanhat. Nagy fogás ő nekünk.”

Itthon a Puskás Akadémiában nevelkedett, de tíz éve már az amerikai futballban dolgozó Militár Iván elmondta, az El Paso Locomotive FC-nél olyan koncepciót alakítanak ki, amely a fiatal játékosok menedzsmentjére, a felnőttfutballba építésére alapoz, és ebben segítheti a klubot a rutinjával, a tehetségek támogatásával a 26 éves Pávkovics is. A védő itthon végigjárta a korosztályos válogatottakat és összesen 110 NB I-es mérkőzésen szerepelt a Pécsi MFC, az Újpest és a DVSC színeiben, ezeken hat gólt szerzett. A Lokiból tavaly nyáron távozott, azóta nem volt klubja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik