Légiósok: Kezdjük zavarni a nagyokat – Gulácsi

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.11.29. 10:16
null
Gulácsi Péterék nagyszerű teljesítménnyel vezetik a Bundesligát (Fotó: AFP, archív)
Újoncként tizenkét fordulót követően veretlenül vezeti a Bundesligát az RB Leipzig, amelynek kapuját a magyar válogatott kapusa, Gulácsi Péter védi. A listavezető lipcseiek játékosa a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában beszélt arról, hogyan éli meg a csapat a sikeres szereplést, mi a kulcsa a nagyszerű teljesítménynek, valamint hogyan reagáltak az ellenfelek az újonc álomszerű szezonkezdésére.

 

„A mostani helyezésünk a kemény munka eredménye, nem érdemtelenül állunk ott, ahol – mondta Gulácsi Péter a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában. – Ugyanakkor reálisan kezeljük a helyzetet, meccsről meccsre készülünk, próbálunk minél kevesebbet a tabellával foglalkozni. Óriási dolog lenne, ha a jelenlegi állást még több fordulón keresztül meg tudnánk őrizni, de tisztában vagyunk azzal, hogy az ellenfeleinknek ilyen téren nagyobb tapasztalata van a Bundesligában, mi pedig egy fiatal és sikerre éhes csapat vagyunk, amely nagyon jó játékkal megérdemelten szerzett harminc pontot.”

„Kezdjük zavarni a nagyokat, ami újabb visszajelzése annak, hogy valamit jól csinálunk. Megerősítést ad, hogy kezdenek komolyan számolni velünk, de ez a focinak a rendje – ha valaki felkerül, megkapja a tiszteletet.”

Gulácsi 17 esztendősen került külföldre a Liverpool tartalékcsapatához, az igazi áttörés azonban elmaradt, tétmeccsen nem játszott a felnőttek között. Több kölcsönjátékot követően az osztrák Red Bull Salzburg csapott le rá, és ő élt a kínálkozó lehetőséggel.

„Igazából nekem is ugyanaz volt a célom, mint a csapatnak. Ez az első szezonom egy nagy bajnokságban, szerencsésnek mondhatom magam, mert a lépcsőfokokat végigjártam. A liverpooli hat év után mindenféleképpen olyan csapatot kerestünk, amelyben folyamatosan tudok védeni. A Salzburg tökéletes döntés volt, a nemzetközi futballba is belekóstolhattam. Utána jött a tavalyi év, amikor már egy sokkal keményebb bajnokságban tudtam edződni. A német másodosztály ugyan nem a legerősebb, de ott van az élmezőnyben.”

A magyar kapus elmondása szerint a sikeres szereplés kulcsa a sportigazgató, Ralf Rangnick filozófiája. Az 58 esztendős szakember játékfelfogása tökéletesen passzol a lipcsei kerethez, ez pedig olyan játékot eredményez, amelyre egyelőre nem találják az ellenszert az ellenfelek.

„Ennek az egész játékfilozófiának a megálmodója a sportigazgatónk, Ralf Rangnick, aki korábban más kluboknál is próbálta sikeressé tenni ezt a felfogást. Amikor ő idekerült a Red Bull-futballcsaládhoz, mind Salzburgban, mind Lipcsében próbálta érvényesíteni ezt a stílust. Ez azért az évek során változott, csakúgy, mint a modern futball, ami egyre gyorsabb lesz, egyre nagyobb tempóban és kevesebb érintésszámmal játszanak a csapatok. A kulcs az, hogy mi tudtunk ehhez alkalmazkodni. Zárt, középpályás védekezést alkalmazunk, ahol nagyon agresszívan a középpályára beérkező labdák ellen létszámfölényt próbálunk kialakítani, majd az ellenfél védelme mögött kinyitott területet igyekszünk kihasználni gyors kontrával” – fogalmazott Gulácsi.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik