Légiósok: A java még csak most következik – Varga Kevin

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2020.12.15. 07:54
null
Varga Kevin a török élvonalban és a nemzetközi színtéren is megállná a helyét (Fotó: Kasimpasa)
Egyre jobb formában futballozik Varga Kevin, a török Kasimpasa szélsője, aki abban bízik, hogy válogatottunkra a vb-selejtezősorozatban vagy a Nemzetek Ligájában újabb sikerek várnak.    

– Az a beadás úgy kanyarodott a Denizlispor kapuja elé, mintha maga David Beckham lőtte volna középre a labdát...
– Azért ne túlozzunk – felelte egy mosoly kíséretében a háromszoros válogatott Varga Kevin, akielőbb gólpasszt adott, majd betalálta Denizlispor elleni pénteki 3–2-es győztes bajnokin. – Azért örülök, hogy jól sikerült a beadás, és góllal zárult a támadásunk.

– Nyilván nem volt mindegy, hogy egy egyes döntetlennel vagy kettő egyes vezetéssel mennek szünetre. Ráadásul a fordulás után hamar jött az újabb gól – ezúttal már Varga Kevintől.
– Mi szereztük meg a vezetést, de szinte azonnal egyenlített az ellenfél, fontos volt, hogy előnnyel menjünk a szünetre. Szerencsére így történt. Ami pedig a gólomat illeti: amikor a csapattársam visszavette a labdát, éreztem, indulnom kell, mert ilyenkor mindig a hosszú sarkot célozza meg. Szerencsém volt, mert a kapus éppen elém paskolta a labdát, könnyű volt a hálóba passzolni. Egy pillanatra átfutott a fejemben, nem voltam-e esetleg lesen, de gyorsan kiderült, hogy nem.

– A pénteki gólját megelőzően szeptember végén, a Rizespor elleni kettő nullás bajnokin szerzett gólt. Nem volt türelmetlen?
– Nem, hiszen tisztában voltam és vagyok vele, hogy erős bajnokságba kerültem. Érdekes, de éppen a pénteki bajnoki előtt kezdtem azon gondolkodni, hogy még nincsen gólpasszom, erre jött az is és a gól is. Gólt egyébként a válogatottban is szereztem, nem szoktam görcsölni, ha nem találok be, inkább az foglalkoztat, hogy a játékom legyen rendben.

– Tizenkét forduló után ott tart a Kasimpasa, ahol a klub vezetői szeretnék?
– Nem tudom, hogy az elnök úr hol szeretné látni a csapatot, de mindenképpen a mezőny első harmadához akarunk tartozni. Stabilizálni kell a formánkat, hogy legalább a hatodik-hetedik hely meglegyen, sőt ha van rá lehetőség, még feljebb lépjünk. Hosszú az idény, negyven meccset játszanak a csapatok, sűrű időszak vár ránk.

– Lassan három és fél hónapja annak, hogy a DVSC-től Törökországba igazolt át. Gyökeresen megváltozott az élete?
– Az biztos, hogy fontos lépés volt az életemben a törökországi szerződés. Légiós lettem, erős bajnokságba kerültem, tudok fejlődni, a válogatottal is szép sikereket értünk el, és a java még csak most következik.

– A fanatikus szurkolók jelenlétét egyelőre nélkülözniük kell, de nyilván felmérte már, mi a legnagyobb különbség a török és a magyar bajnokság között.
– Nagyon szomorú, hogy nem lehetnek szurkolók a bajnokikon, nagy segítséget adhatnának, de ez igaz a válogatottra is. A két bajnokság közötti különbséget abban látom, hogy a törökben a játékosok minden szempontból jelentős minőséget képviselnek, egy pillanatra sem hagyhatsz ki.

– Mondhatjuk, hogy nyár óta nagyot fordult a világ önnel?
– Hazudnék, ha azt felelném, hogy nem. Ha valaki évek múlva felteszi nekem a kérdést, milyen volt a kétezerhúszas esztendőm, nemigen tudom, mit felelek. Pályafutásom legnagyobb kudarca, a DVSC kiesése is ehhez köthető, ugyanakkor nagyon szép sikereket éltem meg a válogatottal és Törökországban. Ha valaki ezt nem tudja megfelelően kezelni, elveszett. Hál' istennek légiósként megállom a helyem, visszakerültem a válogatottba, kijutottunk az Európa-bajnokságra, a Nemzetek Ligájában feljutottunk az A-divízióba, gólt szereztem a nemzeti együttesben. Csodálatos időszak ez a mostani, de tudom jól, hogy lesznek majd nehéz napjaim is.

– Amióta légiós lett, három gólt szerzett: kettőt a klubjában, egyet a válogatottban. Lehet közöttük sorrendet felállítani?
– Sosem rangsoroltam őket. Személyes megítélés kérdésre, melyik gól a szebb. Úgy gondolom, mindegyik gólnak megvolt a szépsége, a varázsa. Ha nem szerzem meg az elsőt a török élvonalban, meglehet, nem kapok meghívót a válogatottba.

– A vb-selejtező csoportbeosztásáról mi a véleménye?
– A párommal élőben néztük a sorsolást, nagy volt bennem a várakozás. Biztosan óriási élmény lesz Angliával játszani, megpróbáljuk szervezett futballal meglepni. Sokat futó csapat ellen nem szeret senki játszani, márpedig a mi válogatottunk rengeteg munkát fektet a mérkőzésekbe. Összetett a csoportunk, mindegyik válogatott ellen máshogy kell játszani, ám bízom benne, a formánk továbbra is felfelé ível. Nagyon várom a márciusban kezdődő selejtezősorozatot, tényleg már csak az hiányzik, hogy kijussunk a világbajnokságra. Nem szabad elfelejteni, az NL is lehetőséget ad erre, ki tudja, hátha megint egy pótselejtező révén sikerül valóra váltani a nagy álmot.

– Marco Rossi kapitány aláírná a csoport második helyét. Ön is ?
– Hogyne, egyértelműen. A realitás azt mondatja velem, hogy Anglia és Lengyelország erősebb nálunk. Azt hiszem, kulcskérdés lesz, a többi válogatott mire megy egymás ellen. Az első hely elérése kisebb csodával érne fel, a második bravúr volna, de nagyon szeretnénk újra pótselejtezőt játszani.

– Úgy tudjuk, hogy a karácsonya nem olyan lesz, mint azt az elmúlt években megszokhatta...
– December huszonharmadikán és huszonhetedikén is lesz meccsünk, Törökországban csak azok ünnepelik a karácsonyt, akik hozzánk hasonlóan más kultúrából érkeztek. Ez most nem a töltött káposzta és a bejgli időszaka lesz, de persze a párommal azért megtartjuk a nekünk oly' fontos ünnepet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik