P. K. 2021.11.25 14:34 Frissítve: 2021.11.25 14:41

Csatár a láthatáron! 17 éves magyar újonc a salzburgiaknál az „ifi BL-ben”

Szoboszlai Dominik, Bukta Csaba és Major Sámuel után a héten újabb magyar fiatal mutatkozhatott be az UEFA Ifjúsági Ligában a Red Bull Salzburgnál: a 17 éves Berki Marcell a 67. percben állt be a Lille ellen.

Berki Marcell a héten bemutatkozott az UEFA Ifjúsági Ligában a Red Bull Salzburgnál (Fotó: Red Bull Salzburg, archív)

 

A Red Bull Salzburg utánpótlásrendszerében jól lekövethető a tehetségek útja, az egyes lépcsőfokok megugrásával pedig egyre közelebb lehet kerülni az osztrák Bundesligához, illetve a salzburgiak első csapatához. A lépcsőfokok a korosztályos csapatoknál kezdődnek, és fontos visszajelzés a tehetségek felé, ha szerephez juthatnak az „ifjúsági Bajnokok Ligájában”, vagyis az UEFA Ifjúsági Ligában, amelyben alapvetően az U19-es korosztály vehet részt, de a salzburgiaknál valójában a különböző korosztályok legígéretesebb tehetségei kapják meg a lehetőséget a bizonyításra az „ifi BL-ben”. Ezt követheti a felnőtt másodosztályú fiókcsapat, a Liefering, majd a felnőtt első osztály. Az azóta már Lipcsében futballozó 18-szoros felnőttválogatott Szoboszlai Dominik volt az első magyar aki, végigjárta ezt a salzburgi utat, őt követte a jelenleg már az osztrák élvonalbeli Altachban futballozó, 20 éves Bukta Csaba és a 19 esztendős Major Sámuel is, utóbbi jelenleg a Liefering játékosa. Az UEFA Ifjúsági Ligában kedden a 17 éves Berki Marcell folytatta a sort, aki két éve a Videoton utánpótlásából került a salzburgi klubhoz és a Lille ellen a 64. percben csereként beállva debütált a sorozatban.

„Berki Marcell a 2004-es korosztály egyik legígéretesebb magyar tehetsége. Amikor Salzburgba került, még alapvetően középpályást játszott, de fizikailag annyit fejlődött, hogy most már a támadósorban szerepel. Nem kimondott center, inkább a csatár mögötti pozíció lehet hosszú távon az övé, de szokott legelöl is játszani. Erősségét a pontos passzok, az üres területek felismerése, az oda történő befutás, illetve a társak kiugratása jelenti, de a labdavesztések utáni visszatámadásokban is sokat fejlődött, technikailag kiválóan képzett – jellemezte a támadót a Nemzeti Sport Online-nak az elmúlt években több magyar játékos salzburgi szerződésében is közreműködő, Szoboszlai Dominikot is képviselő menedzser, Esterházy Mátyás. – Salzburgban valóban jól fel van építve a tehetségek útja, amelyet végigjárva fokozatosan fejlődhetnek, és nyilván nem mindenki fog közülük később a felnőtt Bajnokok Ligájában is szerepelni, de egy magyar játékosnak az is remek lehetőség, ha a salzburgi utánpótlásból kikerülve egy Bundesliga-csapat szerződteti, ahogy Bukta Csaba esetében is láthattuk. Marcellnek a következő lépés a Liefering lehet, a téli felkészülést várhatóan már a felnőtt másodosztályban szereplő csapattal kezdheti meg.”   

A bemutatkozással kapcsolatban természetesen az ifjú tehetség véleményére is kíváncsiak voltunk.

„Nagyon jó érzés volt bemutatkozni. Ez már egy másik szint ahhoz képest, amit eddig megszoktam, még az osztrák korosztályos bajnoksághoz képest is jóval nagyobb az iram, gyorsabb a játék. A csapat nagy részét 2003-ban született játékosok alkotják, de túlkorosként több 2002-es játékos is szerepelt. Ezért 2004-esként nekem nem egyszerű ide bekerülni. Az elmúlt időszakban hátráltattak sérülések is, de egy hónapja már teljesen egészséges vagyok, jó erőben is érzem magam, ennek köszönhetően végigjátszom az U18-as bajnoki meccseket, több gólpasszt is tudtam adni, múlt héten gólt is szereztem, talán ennek is köszönhettem, hogy a Lille ellen is megkaptam a lehetőséget” – fogalmazott Berki.     

A Salzburg a keddi meccset 1–0-ra elveszítette, de a már biztos továbbjutó Sevilla mögött így is a 2. helyen áll csoportjában, és ha a decemberi utolsó fordulóban otthon legyőzi a spanyol klub korosztályos csapatát, akkor továbbjut, ráadásul csoportelsőként (a Lille-t és a Wolfsburgot is megelőzve). Berki képesnek érzi erre csapatát, és bízik benne, hogy ő is hozzátehet ehhez.

 „Ami a távolabbi célokat illeti, remélem, hamarosan a Lieferinggel tudok edzeni, ami nagyban hozzájárulhat a további fejlődésemhez és ég bennem a bizonyítási vágy, hogy 2019 után ismét meghívót kaphassak a korosztályos válogatottba is.”  

 

2022.09.14 12:01:27

Légiósok nemzetisport.hu

A magyar válogatott támadója megmutatta, hogy telik egy napja új csapatánál Dél-Koreában.

2022.09.08 15:15:18

Légiósok nemzetisport.hu

A Sporting Kansas City magyarja maga sem hiszi el mindazt, amit elért, és még van egy merész álma.

2022.08.14 19:59:08

Légiósok DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

A DAC 3–0-ra legyőzte a Banská Bystricát, így továbbra is őrzi veretlenségét az új idényben.

2022.08.05 10:35:33

Légiósok nemzetisport.hu

A magyar válogatott labdarúgó először engedett betekintést az életébe. (x)

2022.08.04 22:18:17

Légiósok SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. A magyar légiósok közül Schäfer András »robbanthat«.