Aranylabdásról kapta becenevét – Kalmár reagált Lőw kritikájára is

Kántor BarnabásKántor Barnabás
Vágólapra másolva!
2016.04.22. 16:26
null
Matthias Sammer és Alf – rájuk hasonlít Kalmár a németek szerint
Kalmár Zsolt tavaszra a szintén német másodosztályú FSV Frankfurthoz került kölcsönbe az RB Leipzigtól, új helyén pedig már rendszeres játéklehetőséget kap. A magyar válogatott labdarúgót – aki klubcsapatáról, a nemzeti tizenegyről, az U21-esekről és a becenevéről is beszélt – otthonában látogatta meg a Nemzeti Sport Online stábja.

Megijedtünk, hogy rossz helyre érkeztünk. Egyrészt Németországban két Frankfurt is van (a Majna folyó partján „am Main” és az Odera mellett „an der Oder”), másrészt a megadott címen autószerelő-műhelyet találtunk. Nagy baj lett volna, ha a várost nem találjuk el (a két Frankfurt 613 km-re van egymástól), de szerencsére csak megtaláltuk Kalmár Zsoltot, aki nagy örömmel fogadott, és megmutatta, merre kell mennünk.

ALF, AVAGY MATZE – FIFA HELYETT COD

Kalmár Zsoltnak két beceneve van, egyrészt Alfnak (a televíziós filmsorozat főhőse miatt), másrészt Matzének nevezik. Utóbbira büszkébb, mivel az aranylabdás Matthias Sammerhez hasonlítják – legalábbis fizimiskája miatt.

Szabadidejében szeret videojátékozni, és bár vannak focis lemezei is, a kedvence a COD (Call of Duty).

Kalmár elmondta, egyre jobban beszél németül, pedig nem jutott el könnyen idáig. Frankfurtban jobban megérti az embereket, mint Lipcsében, ahol mindenki motyog. A húszéves középpályás érettségire készülő barátnőjével él ideiglenes lakhelyén – merthogy feltett szándéka visszakerülni Lipcsébe. Ahhoz azonban először az FSV-nél kell bizonyítania.

„Nagyszerűen érzem magam itt, a társak is jól fogadtak, remek csapatba kerültem, sok játéklehetőséghez jutok, úgyhogy minden rendben van – kezdte Kalmár. – Gyorsan be tudtam illeszkedni, mert már rögtön úgy fogadtak, mintha itt lennék évek óta. Sajnos hiányoznak a sikerélmények, de igyekszünk bennmaradni. Jönnek a rangadók, meg kell nyernünk ezeket.”

Valóban nincs túl jó helyzetben az FSV Frankfurt, a rossz eredmények következtében edzőváltásra került sor, Kalmár azonban sikeres hónapokon van túl, mivel rendszeres játéklehetőséghez jut.

„Bernd Storck javasolta a váltást, és úgy érzem, bejött. Négy-négy-kettes játékrendszerben futballozunk, itt a bal szélen kapok szerepet. Nem túl ideális ez nekem, jobban szeretek középen játszani, leginkább a csatár mögött, de a hatos pozíciójában is jó nekem. A szélen kevesebb labdát kapok, pláne itt, a német másodosztályban, ahol rengeteg az ívelés. De nem panaszkodom, ott kell játszanom, ahová betesz az edző.”

„Szeretnék jó teljesítményt nyújtani, hogy bekerüljek az Európa-bajnokságra utazó keretbe. Itt jól megy a játék, az U21-es válogatottban sajnos kevésbé jött ki a lépés. Igyekszem a lehető legtöbbet kihozni a hátralévő találkozókból. A felnőttválogatott még játszik Elefántcsontparttal és Németországgal, bízom benne, megkapom a lehetőséget a bizonyításra.”

„Hogy csalódott lennék-e, ha nem kapnék meghívót az Eb-re? Minden játékos álma, hogy kijusson egy ilyen eseményre. Hatalmas élmény lenne. Már belegondoltam abba is, mi történik, ha nem leszek ott. Nem érne váratlanul, túltenném magam rajta, de remélem, nem lesznek ilyen problémáim.”

Kalmár Zsolt úgy érzi, hogy sokat fejlődött
Kalmár Zsolt úgy érzi, hogy sokat fejlődött


TISZTÁBAN VAN LŐW KRITIKÁJÁVAL, DE ÚGY ÉRZI, SOKAT FEJLŐDÖTT

Bár Storck az ősszel akkor is behívta a keretbe Kalmárt, amikor csak elvétve kapott játéklehetőséget, a legutóbb csak az U21-eseknél vette számításba. A középpályás nem vette a lelkére a döntést, igyekezett ott is bizonyítani.

„Nem voltam csalódott az U21-es meghívó miatt sem, örömmel mentem oda. Nem vagyok olyan játékos, aki megsértődne emiatt, a korosztályos válogatottban igyekeztem a lehető legjobb teljesítményt nyújtani.”

Storck döntése meglepte Lőw Zsoltot, az RB Leipzig másodedzőjét is, aki a pozitívumok mellett kritikát is megfogalmazott Kalmárról.

„Zsolti nagyon ügyes, tehetséges srác, aki kiválóan bánik a labdával – mondta Lőw Zsolt.Amikor Lipcsébe hoztuk, az volt a kérdés, hogy a meglévő képességei mellett hogyan tud fejlődni a le-, illetve visszatámadásban, a párharcokban. Ez nem volt az erőssége Győrben, ezt tudtuk is, de igyekeztünk megtanítani neki. A másik probléma azzal volt, hogy sokszor nem tudott végig koncentrálni a meccseken, olykor »belealudt« a mérkőzésbe.”

„Rengeteget lépett előre ebben, de a csapat olyan dinamikusan fejlődött, hogy a kölcsönadás az esetében jobb döntésnek tűnt. Annak ellenére, hogy jól sikerült a téli felkészülése, biztosan játszott volna rendszeresen, de valószínűleg nem kezdőként. Hozzá tudott volna tenni a sikerünkhöz, ám Bernd Storck azt mondta neki, hogy a rendszeres játéklehetőség növeli az esélyét arra, hogy kerettag legyen.”

„Nehéz szívvel, de azt mondta a klub, nem áll a fejlődése útjába. Frankfurtban rendszeresen játszhat, bízunk benne, hogy ott lesz az Európa-bajnokságon. Meglepett, hogy a horvátok ellen nem volt kerettag, pedig akkor is ott volt, amikor nem játszott ennyit.”

„Ha első osztályúak leszünk a következő szezontól, olyan erősítések jönnek, hogy még nehezebb lesz bekerülnie. Meg kell néznünk, milyen állapotban, formában tér vissza, akkor tudjuk megítélni, mennyit játszhat. Ha nem eleget, akkor szóba kerülhet a kölcsön- vagy – egy sikeres Eb esetén – az eladása. Nem zárjuk ki a lehetőséget, hogy marad” – tette hozzá Lőw.

Kalmár tudja, miben vár tőle fejlődést Lőw Zsolt, és úgy érzi, jó úton jár.

„Sokszor sorolta nekem a hibáimat, de úgy érzem, sokat fejlődtem. Próbálok jobban odafigyelni arra, hogy végig koncentráljak – így Kalmár. – Azért megyek bele kevesebb párharcba, mert azt tanultam tíz éven keresztül Győrben, hogyan szabaduljak meg a védőmtől. Természetesen nem lehet kivonni magamat ebből, ha kell, keményen belemegyek az ütközésekbe.”

„Nagyon szeretnék ismét Lipcsében játszani. Tudom, ha feljutunk, még nehezebb lesz bekerülni, de akkor is ez a célom! A nyáron leülök a vezetőkkel, megbeszéljük, mit várnak el tőlem, ha mennem kell, akkor megyek, nem maradok ott padozni.”

Addig azonban még jön az Európa-bajnokság, amin – reményei szerint – bizonyíthat, az pedig még nagyobb öröm lenne neki, ha mindezt barátjával, Mervó Bencével együtt tehetné meg.

„Bencével nagyon szeretek együtt játszani, már nagyjából tíz éve így van. Álomszerű lenne, ha néhány éven belül mi lennénk elöl a válogatottban. Hogy mi vagyunk az új Koman Vladimir és Németh Krisztián? Remélem, még sikeresebbek leszünk, mint ők!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik