Ádám Martin: Remek döntés volt Dél-Koreába szerződni!

S. TÓTH JÁNOS (Ulszan)S. TÓTH JÁNOS (Ulszan)
Vágólapra másolva!
2023.05.18. 08:24
null
Remek döntés volt Koreába szerződni! (FOTÓK: ULSZAN HYUNDAI)
Egészen Dél-Koreáig kellett mennie Ádám Martinnak, hogy pályafutása során először élvonalbeli felnőtt bajnoki címet ünnepelhessen. Az Ulszan Hyundai FC csatára mesélt öltözői titkokról, rettegést keltő tájfunról és a szurkolóktól kapott ajándékokról is.



– Cun acim-jeo!
– Én is jó reggelt kívánok! – köszönt vissza a 28 éves Ádám Martin, az Ulszan Hyundai FC 12-szeres válogatott futballistája, akivel ulszani otthona tőszomszédságában, egy kávézóban ültünk le beszélgetni egy nappal azután, hogy csapata a bajnokság 12. fordulójában hazai pályán 1–0-ra nyert a Kangvon ellen.

– Máris feladom, nekem ennyire futotta a koreai nyelvismeretből…
– Én kicsit előbbre tartok, hiszen lassan egy éve, hogy Koreába szerződtem, s ennyi idő alatt ragad ez-az az emberre. Néhány kifejezést megtanultam, s tudok tízig számolni is; attól persze messze vagyok, hogy akár csak alapszinten is beszéljek.

– Mi az öltöző hivatalos nyelve?
– Mivel a keret összlétszámának öt százaléka a külföldi, az utasítások az edzéseken és a meccsek közben is koreaiul hangzanak el. Van azonban egy tolmács, ő azonnal angolra fordítja az elhangzottakat. A vezetőedzőnk, Hong Mjung Bo futballozott az Egyesült Államokban a Los Angeles Galaxy játékosaként, de nemigen szól hozzánk angolul. A csapattársaim közül kevesen beszélik az angolt; mi, légiósok ezen a nyelven kommunikálunk, viccelődünk egymással. Aki érti vagy érteni akarja, bekapcsolódik, aki nem, az nem.

 

– S milyen a légióskontingens?
– A grúz Valeri Kazaisvili közöttünk a veterán, már a harmadik idényét tölti Ulszanban. A két svéd, Darijan Bojanic és Gustav Ludwigson, valamint a japán Eszaka Ataru újonc, az idei év elején érkeztek.

– Elvárják-e a légiósoktól, hogy tanuljanak koreaiul?
– Nem.

– Van-e különbség az ulszani és a magyarországi öltözők világa között?
– Az öltöző mindenütt öltöző. A társaságra nem lehet panasz, jó a közösség, ettől persze még érzékelhető, ki kivel van szorosabb kapcsolatban. Barátságosan fogadtak, igaz, a beilleszkedéssel soha sehol nem volt problémám. Naponta csak egy edzésünk van, még a felkészülés során is. Reggel kilencre kell érkezni, tíztől videózás és megbeszélés következik, majd jön a tréning. Eleinte szokatlan volt, hogy a koreai játékosok edzés előtt is zuhanyoznak... Tréning után a többség a konditerem felé veszi az irányt, és egyéni munkát végez. Én tartom magam a bevált menetrendemhez, hetente kétszer szoktam pluszban edzeni, de ha szükségét érzem, használhatom az otthoni futópadomat.

Ádám Martin az idei bajnokságban eddig kilenc mérkőzésen lépett pályára, és két gólja mellett két gólpasszt is jegyez
Ádám Martin az idei bajnokságban eddig kilenc mérkőzésen lépett pályára, és két gólja mellett két gólpasszt is jegyez

 

KITARTÓAK VOLTAK A DÉL-KOREAI KÉRŐK

– Emlékszik a pillanatra, amikor először hangzott el az Ulszan Hyundai mint lehetséges jövőbeni csapata neve?
– Az első reakciómra már nem, de biztos meglepődtem. Ez a történet nem tavaly nyáron kezdődött, már az előző év telén szerződtetett volna a klub, de idény közben voltunk, jó formában futballoztam Pakson, még nem akartam váltani. Ám az ulszaniak kitartónak bizonyultak, s 2022 nyarán megint bejelentkeztek a menedzseremnél, Papp Gábornál. Ázsiában korábban nem jártam, s Koreáról sem sok mindent tudtam. Igyekeztem hát minél több információt begyűjteni, s végül úgy határoztam, belevágok a kalandba. Azt mondhatom: remek döntés volt Koreába szerződni!

– S mi volt a felesége, Gitta álláspontja?
– Futballszakmai kérdésekben rám bízza a döntést, de természetesen mindent megbeszélünk. Eddig is jött velem, s szerintem ez így lesz a jövőben is – számomra sokat jelent, hogy ő és a három és fél éves kisfiunk, Konor itt van velem Ulszanban.

– Sokat töprengtek?
– Nem kapkodtuk el a választ. Az Ulszan Hyundai rögtön az előző NB I-es idény lezárultával megtette az ajánlatát, de rám még vártak feladatok a válogatottal, s amíg a Nemzetek Ligája véget nem ért, nem akartam sem igent, sem nemet mondani, sőt utána is időt kértem.

Martin, Konor és Gitta apartmanjától egyetlen forgalmas utca választja el a Japán-tengert – napsütésben pazar a látvány
Martin, Konor és Gitta apartmanjától egyetlen forgalmas utca választja el a Japán-tengert – napsütésben pazar a látvány

 

– Abban biztos volt, a magyar bajnokságnak búcsút int?
– Nem gondolkodtam otthoni folytatásban. Egy gólkirályságot hozó idény után a légióskodás tűnt az igazi kihívásnak.

– Ha már a gólkirályságot említette, árulja el: mi a titka annak, hogy – megelőlegezve, hogy a mostani idény legtermékenyebb gólszerzője Varga Barnabás lesz – sorozatban harmadszor is a Paks adja az NB I legjobb góllövőjét? Vidéki klub ilyen triplázására még nem volt példa.
– Nem tudok egyetlen perdöntő indokot említeni. Pakson a nyugalom az úr, Haraszti Zsolt ügyvezető és a vezetőség kiváló munkát végez, jó szemmel válogatják ki a futballistákat. Nyilván számít az is, hogy Bognár György vezetőedző a támadófutball híve, így sok helyzet adódik, és az sem mellékes, hogy Hahn János, aztán jómagam, s most Varga Barna is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottunk – egy-két villanás kevés lett volna a gólkirályi címhez.

– Nem a tavalyi volt az első alkalom a karrierje során, hogy klubot váltott. Ám mégis más Kaposvárról Paksra átcuccolni, mint Paksról Ulszanba kitelepülni. Hogy nézett ki az Ádám család költözése?
– Hogy mit hoztunk ki, az egy dolog. De hogy mit viszünk majd magunkkal, ha egyszer hazatérünk! Most úgy látom, egy teherszállító repülő sem lesz elég a költöztetésünkre, annyi holmit halmoztunk fel egyetlen év alatt, beleértve Koni játékait is... Kifelé bőröndökbe pakoltunk, s mivel biznisz osztályon utaztunk, háromszor harminckét kilót eleve feladhattunk, s e lehetőséget ki is használtuk. Amikor meghívót kapok a válogatottba, és a család is elkísér, már egy-egy bőrönd is elég az utazáshoz, főleg nekem.

Edzője, a koreai legenda a magyar csatárról: Kulcsember, a társak őt keresik a labdával
Az Ulszan Hyundai FC-nek története során összesen 11 vezetőedzője volt. A legnevesebb az ország első futballikonja, Csa Bum Kun, aki 1979 és 1989 között 308 mérkőzést játszott a Bundesligában a Darmstadt, a Frankfurt és a Leverkusen együttesében. A 136-szoros válogatott 1991 és 1994 között volt a jogelőd Hyundai Horang-i vezetőedzője. Az ulszaniak jelenlegi trénere, az 54 éves Hong Mjung Bo szintén legenda Koreában: hátvédként négy vb-n (1990, 1994, 1998, 2002) szerepelt, a részben hazai rendezésű tornán a negyedik helyezés mellé – első ázsiai labdarúgóként – begyűjtötte a harmadik legjobb futballistát megillető Bronzlabdát is. A 2021-es bajnokság óta irányítja az Ulszan Hyundait. Ádám Martinról lapunknak ezt mondta: „Martin olyan csatár, akit a társak folyamatosan keresnek a passzaikkal. Remek a fizikuma, a labdával is jól bánik, s hatékonyan kapcsolódik be a rövid passzos, gyors kombinációs játékba. A csapat egyik
kulcsembereként kiválóan teljesít.”

REPÜLÉS MOST MÁR CSAK KÖZVETLEN JÁRATTAL

– A koreai szerződés aláírásakor miként kalkulált: hányszor tud majd egy évben hazalátogatni?
– Egyszer sem! A bajnokság márciustól tart novemberig, ez idő alatt legfeljebb egy-egy szabadnapot kapunk, kivéve a válogatott meccsek miatti szünetet. Ezért is nagy boldogság, ha jön a meghívó Marco Rossi szövetségi kapitánytól, mert ilyenkor a klub engedélyével plusz egy napot maradhatok, és így eljuthatok haza, Forráskútra is. Az utazás egyébként azzal együtt is macerás, hogy a lengyel légitársaságnak van Szöul–Budapest járata. Nekünk ugyanis előbb még el kell vonatoznunk Ulszanból a fővárosba, majd onnan az incshoni reptérre, ez összesen plusz három óra. Egyszer jöttünk Koreába törökországi átszállással, de késés miatt öt órát ültünk az isztambuli repülőtéren; akkor megfogadtam, ezután csak direkt járattal repülünk.

– Mit szólnak a klubnál a válogatott meghívóhoz? Mégiscsak más Koreából hazautazni, mintha Európában légióskodna, s nem kellene oda-vissza megküzdenie az időzónaváltás nehézségeivel.
– Teljes mértékben támogatnak, érdeklődnek a meccseink iránt, sőt az itteni videós rendre elkéri elemzésre a mérkőzéseink felvételét. A jetlag tüneteivel muszáj birkózni, de ha a hét elején rendezik a válogatott találkozóját, a hétvégi bajnoki szinte bizonyosan ugrik; nem marad elég idő átállni és együtt edzeni a csapattal. De ezt nem bánom, a válogatotthoz mindig örömmel utazok haza.

– Mennyire súlyos szakmai hagyaték, hogy a visszavonult Szalai Ádám nemcsak centere, hanem vezére is volt a nemzeti együttesnek?
– Lesz, aki előléphet a csapat szellemi vezetőjévé akár a régebbi válogatottak közül is, de már itt az új generáció Szoboszlai Dominikkal az élen, ő is tökéletesen alkalmas e szerepkör betöltésére. Eddig tizenkétszer viseltem a címeres mezt és két gólt szereztem, meglátjuk, hosszabb távon ki mellett dönt maestro; nyilván örülnék, ha minél többet játszhatnék.

A Kangvon elleni bajnoki mérkőzés koreai nyelvű összeállítása, a kilences számú játékos Ádám Martin
A Kangvon elleni bajnoki mérkőzés koreai nyelvű összeállítása, a kilences számú játékos Ádám Martin

 

– A lakásuktól egy ugrásnyira beszélgetünk. Az apartman a tengerparton, egy toronyház harmincharmadik emeletén található. Miként bukkantak rá?
– A klub mindenben partnerünk. A lakást már a kiutazás előtt kiszemeltük, nem akartunk hárman egy hotelszobában szorongani. Nem volt extra igényünk, bár az szempont volt, hogy az edzőközpont elérhető távolságban legyen – kocsival csupán húsz perc az út. Az autót a klub adta, természetesen egy Hyundait.

– Tájfun idején milyen a harmincharmadikon lakni?
– Eddig egyszer éltünk át ciklont. A csapattal idegenben játszottunk, amikor esni kezdett és felerősödött a szél, de ez csak a „bemelegítést” jelentette. A szélvihar érkeztekor már én is itthon voltam. Éjjel kettő körül arra ébredtünk, hogy mozog az épület, az ablakok ki akarnak szakadni a helyükről. Négy-öt órán át tombolt a szél, a parti sétányt elárasztotta a víz. Mi tagadás, nagyon féltünk. A grúz csapattársam mesélte, hogy az ötven-valahányadik emeleten élte át élete első tájfunját – a következő szélvihar érkezte előtt átcuccolt a klubházba. Persze az sem életbiztosítás, néhány éve egy fát rádöntött a tomboló szél az épületre... A fő szabály, hogy tájfun idején tilos a szabadban tartózkodni.

NEM LÁTTAK MÉG KÉK SZEMŰ FIÚT

– Ha éppen nincs ítéletidő, mivel telik a napjuk?
– Az én időmet a klub, a feleségemét a gyerek osztja be. Ha tehetik, lemennek a tengerpartra, s vannak a környéken játszóterek is, ott pedig immár ismerős anyukák és gyermekek. Amikor Konor először megjelent, a koreai srácok egyik része megijedt, a másik része rácsodálkozott a fiamra: Koreában állítólag nincsenek kék szemű fiúcskák. Időbe telt, mire játszópartnerekre talált. Amikor otthon vagyok, közös programokat szervezünk; bejárunk a város belső részébe, ahol olasz és texasi étterem is található, illetve van egy, Koni által „lépcsős boltnak” nevezett pláza, annak a játékboltjában visszatérő vendégként üdvözölnek minket. Szoktunk focizni, olykor a lakásban is, legutóbb ennek egy üvegpohár esett az áldozatául…

– Nem hiányoznak a hazai ízek?
– A magyaros ételeknek híján vagyunk. Gitta néha főz húslevest, de alapanyagok nélkül sajnos nem olyan az íze, mint otthon. Néhány hete meglátogatott a menedzserem, és hozott magával Vegetát; az ételízesítő csodákra képes!

– Nyugodtan végig tud sétálni egy ulszani bevásárlóközponton?
– Ezzel a fizimiskával eleve feltűnő jelenség vagyok, de a futballnak köszönhetően is sokan felismernek. Azt gondolom, tettem is ezért, az előző év bajnoki aranyérméből kivettem a részemet. Errefelé a szurkolók nem tolakodóak, de nagyon lelkesek. Rendszeresen küldik az ajándékaikat, a zászlóktól a portrémmal ékesített sípcsontvédőig számtalan aprósággal leptek már meg. A kitüntető figyelem nem csak nekem jár. Gitta és Koni ott van a hazai meccseinken, s ha nyerünk, a feleségemnél sorba állnak a gratulálók. Noha az országban a nemzeti sport a baseball, a focit is nagyon szeretik. A drukkerek fanatikusak, a szurkolásuk sokszor a válogatott meccseink hangulatát idézi fel…

Az ulszani a világ legnagyobb hajógyára, a tengerjárók mérete Ádám Martint is ámulatba ejtette
Az ulszani a világ legnagyobb hajógyára, a tengerjárók mérete Ádám Martint is ámulatba ejtette

 

– Hogy került az ulszani hajógyárba?
– Még az előző idényben szerveztek velem egy fotózást az üzembe, az ötletgazdák szerint illik hozzám a közeg. Elsőre ijesztőek voltak a hatalmas méretek. A hajók akkorák, mint Forráskút kétszer, és a kezembe nyomott csavarkulcs is volt vagy húszkilós. Amikor végigsétáltam vele az üzem egy részén, rám csodálkoztak a munkások – talán féltették az állásukat... (nevet)

– Ulszani pezsgés vagy forráskúti nyugalom?
– Mindkettő vonz, mindkettő kedvemre való. Itt élek, itt futballozok Koreában, most ezt szeretem. De jó lesz majd egy nap hazatérni – azért remélem, addig néhány év még eltelik.

– Milyen a koreai bajnokság szakmai minősége a magyar élvonallal összevetve?
– Itt is, ott is vannak technikás labdarúgók, viszont a K League 1 meccsei pörgősebbek, s ez a tempó az edzéseken is visszaköszön. Hozzá kellett szoknom, hála istennek sikerült. Nemrég beszélgettünk a tolmácsunkkal, aki egy személyben a csapat menedzsere is, tőle tudom, hogy az utóbbi néhány évben sokat fejlődött a koreai labdarúgás. Az előrelépéshez adva vannak a létesítményfeltételek; nemcsak a stadion, az edzőközpontunk is nemzetközi színvonalú. A főépület négyemeletes, minden játékos külön szobában pihenhet az edzések előtt és után, s napi háromszori étkezést is biztosít a klub; az európaiakra külön főznek. A meccsszámunk a topcsapatokéhoz közelít. Ha a hazai és a nemzetközi sorozatokban is sikeresen szerepelünk, összességében akár félszáz tétmérkőzést is vívhatunk egy idény alatt.

– Milyen logika alapján dől el az összeállítás? A kívülálló számára kevéssé érthető, hogy gólok, gólpasszok után legközelebb a kispadon ül...
– Vannak érdekes dolgok, amelyek megfejtésére egyelőre nem jöttem rá... Az már körvonalazódik, hogy szerda-szombati menetrend esetén felváltva játszunk Min Kju Dzsuval. Amikor csak hétvégi meccs van, az kezd, aki előtte eredményes volt. Vagy nem... De nem rágódom ezen... Itt a csapat az első, minden más szempontot ennek rendelnek alá. Próbálgattuk már meccsen és edzésen is, hogy ketten együtt legyünk a pályán, ez is lehet egy taktikai fegyver. Minnel jó a kapcsolatunk, errefelé amúgy sem divat megsértődni azon, ha valaki nem kerül be a kezdő tizenegybe.

– Az idei cél valóban a triplázás, a bajnokság, a kupa és az ázsiai BL megnyerése? Ez klubtörténeti bravúr lenne!
– A terv ez, s ehhez igazodva alakította ki a vezetőség a keretet. Kíváncsian várom a BL-t, ebben a sorozatban még nem játszottam. A lebonyolítás immár megegyezik az európai Bajnokok Ligája menetrendjével, a különbség annyi, hogy a résztvevők több földrészt képviselnek, hiszen Ausztrália – az ázsiai konföderáció tagja – is delegálhat csapatokat.

– Amikor a rajongók egy-egy meccs után autogramot kérnek, koreai írásjelekkel is le tudja írni a nevét?
– Nem. Az itteni segítőm, Kim Do Jun szerint, akit mi Thomasnak hívunk, könnyen megtanulható a koreai nyelv, de én ebben nem hiszek…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik