Címlapsztori: Szoboszlai már most a PL legjobb játékosai közé tartozik – Carragher

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2023.10.10. 08:55
null
Két gólt szerzett és meccsenként átlagban 2.1 helyzetet alakított ki társainak Szoboszlai Dominik (Fotó: Getty Images)
Tizenegy tétmérkőzésen lépett pályára Szoboszlai Dominik a Liverpoolban, és eddig minden tekintetben felnőtt a várakozásokhoz, több szempontból is csapata legjobbjai között van.

Előzetesen csak remélni lehetett, hogy berobban a Liverpoolba Szoboszlai Dominik. A 22 éves magyar futballista pályafutását tekintve szép fokozatosan építkezett, a Salzburg utánpótlásából előbb a felnőttcsapatban lett stabil kezdő, majd az RB Leipzig alapemberévé vált, hogy idén nyáron elvigye Anglia egyik legpatinásabb klubja, amely részben vele szeretné újjáépíteni a középpályáját. A Liverpool szándékának komolyságát jelezte, hogy 70 millió eurót fizetett ki a magyar válogatott csapatkapitányáért, amivel kisebb felzúdulást keltett a klub szimpatizánsai körében. Magyar futballistával kapcsolatban ugyanis korábban elképzelhetetlennek tűnt ekkora összeg, arról nem is beszélve, hogy a Bundesligából érkezve már sokan megégtek a szigetországban, elég csak a szintén lipcsei kötődésű Timo Wernerre gondolni, aki a vele kapcsolatos reményeknek csak a töredékét váltotta valóra a Chelsea-nél, vissza is tért Németországba. Nem meglepő hát, hogy eleinte kétkedés fogadta Szoboszlai Dominik érkezését, október közepére azonban kezd egyértelművé válni, hogy a Liverpool mennyire jó üzletet kötött. Ezt jelzi többek között az is, hogy a Transfermarkt becslése szerint a piaci értéke a júniusban becsült 50 millió euróról hétfőn felment 70 millióra!

„Ragyogó futballista – dicsérte Szoboszlai Dominikot Jamie Carragher, a Liverpool korábbi védője, aki mostanában a Sky Sports szakértőjeként dolgozik. – Már most a Premier League legjobb játékosai közé tartozik, olyan futballista, aki ha nem lenne a pályán, mindenki nagyon hiányolná. Ezt nemcsak a kreativitása és a rúgótechnikája miatt mondom, hanem a fizikai jelenléte kapcsán is. Tetszik az a sebesség és erő, amit a pályára visz, ahogy belemegy a párharcokba, s ha nem játszik jól, akkor is húzza a csapatot. A Liverpool megújult középpályája nagyon ígéretes, kreatívabb a korábbinál, Szoboszlai távoli lövéseiben pedig mindig benne van a veszély. Steven Gerrard óta nem volt hasonló középpályásunk, azért a sok vele kapcsolatos összehasonlítás, és bár Szoboszlainak még fejlődnie kell, hogy megközelítse azt a szintet, nagyon jó úton halad.”

A magyar futballista a Liverpool legutóbbi bajnokiján, a Brighton otthonában játszott 2–2-es döntetlen alkalmával is bizonyított. Bár az első félidő első felében kissé eltűnt a mezőnyben, később az ő passzából indult a támadás, amelyből egyenlített a Liverpool, és még a játékrész vége előtt büntetőt harcolt ki. A második játékrészben gólpasszal fel­érő átadással hozta helyzetbe Ryan Gravenberchet, aki ha néhány méterről az üres kapuba lő és nem a lécet találja telibe, a „vörösök” valószínűleg győzelemmel távoznak Brightonból. Szoboszlai Dominik teljesítményére azonban ezzel együtt sem lehet panasz, és hogy valóban mennyire meghatározó a szerepe a csapatban, azt a statisztikák is bizonyítják.

Amint megérkezett Szoboszlai Dominik, rögvest a Liverpool kulcsjátékosa lett (Fotó: Imago Images)
Amint megérkezett Szoboszlai Dominik, rögvest a Liverpool kulcsjátékosa lett (Fotó: Imago Images)

NEMCSAK SOKAT, GYORSAN IS FUT – BEJÁTSSZA A PÁLYÁT

Kezdjük azzal, amit a PFF adatelemző cég nemrég közzétett: a Premier League első hét fordulójában senki sem tett meg nála nagyobb távolságot (83.6 kilométer) a pályán! Ha ehhez hozzávesszük, hogy a Wolverhampton otthonában 3–1-re megnyert mérkőzésen egy sprintje során 36.76 km/órára gyorsult fel, ami a PL történetének legnagyobb mért sebességei közé való (a rekordot a Manchester City védője, Kyle Walker tartja 37.31 km/h-val), és ehhez párosítjuk jól ismert lövőtechnikáját és technikai képességeit, azonnal nyilvánvalóvá válik, miért nyerte el gyorsan a brit szurkolók szimpátiáját.

Szoboszlai Dominik eddig tizenegy tétmérkőzést játszott a Liverpool szerelésében, és ezeken a Wyscout adatelemző rendszer statisztikái szerint a hosszabbításokat is beleszámolva 900 percet töltött a pályán. Ez idő alatt összesen 18 lövéssel/fejessel próbálkozott, ebből öt találta el a kaput, kettőből lett gól. A helyzetei minősége alapján a várható góljainak száma (xG) 1.04, ehhez képest mindenképp dicséretre méltó, hogy már kettőnél jár, ráadásul mindkettőt a tizenhatoson kívülről szerezte. A tizenegy tétmérkőzés alatt kereken ötszáz passzt kísérelt meg, passzpontossága a 78 százalék (a Chelsea elleni első PL-mérkőzés) és a 96 százalék (a LASK ellen az Európa-ligában) között mozog, mérkőzésenkénti átlagban 87.8 százalék, ami egy játékot szervező, társait folyamatosan helyzetbe hozni próbáló középpályástól egy topbajnokság topcsapatában kiváló érték. Hosszú indításai 64.5, beadásai 46.7 százalékban találnak csapattársat, párharcait összességében 50.8 százalékban nyeri meg, levegőben ugyanakkor nem annyira erős, az érték ott 38.5 százalékra csökken. Dicsérni lehet ugyanakkor az aktív labdaszerzései miatt (amikor védekező mozdulatot tett azért, hogy a csapatához kerüljön a labda), a legjobban ebben a tekintetben a Chelsea (8) és a Tottenham (7) elleni bajnokin teljesített, és passzív labdaszerzései (amikor megszerezte csapatának a környékén pattogó labdát) miatt is, előbbiből összesen 33-at, utóbbiból 70-et tud felmutatni, amiből 45 (64.3 százalék) az ellenfél térfelén történt.

NEM KÉRDÉS, VÉDEKEZÉSBEN MÉG VAN HOVÁ FEJLŐDNIE

Ha van gyengébb pontja Szoboszlai Dominik játékának, az mindenképp a védekezés. Habár az évek alatt sokat lépett előre ezen a területen, és a Liverpoolban rengetegszer látni, ahogyan visszasprintel és próbálja megzavarni az ellenfél támadásait, a Who Scored statisztikái szerint a Premier League-ben nyolc mérkőzésén átlagban 2.4-szer csapták be csellel és vitték el mellette a labdát – csapattársánál, a szintén nyáron igazolt argentin világbajnok Alexis Mac Allisternél 1.4 ez az érték. Mérkőzésenként átlagban bemutatott 1.6 szerelése a PL-rangsor 79. helyét, 1.1 elkövetett szabálytalansága a 74. helyét jelenti, és bár ő nem védekező középpályás, azaz a feladat nem feltétlenül az ellenfél játékosaival való ütközés, azért bizonyára Jürgen Klopp sem lenne boldogtalan, ha ezeken a területeken a jövőben tovább javulna.

Küzdeni tudásáért is elismerik a Liverpool szurkolói (Fotó: Getty Images)
Küzdeni tudásáért is elismerik a Liverpool szurkolói (Fotó: Getty Images)

A Liverpool támadásépítését figyelve már hízelgőbbek a számok. Habár a nyolc bajnoki alatt nem lehetett gólpasszt feljegyezni Szoboszlai Dominik nevéhez, ez nem feltétlenül az ő hibája. A Who Scored mérkőzésenként 2.1 kulcspasszt kapcsol a nevéhez, azaz olyan átadást, amelyből valamelyik csapattársa helyzetbe került. A Premier League rangsorát ebben a tekintetben a New­castle erősen támadó felfogású jobbhátvédje, Kieran Trippier vezeti (3.4), Szoboszlai Dominik (2.1) a liga tizenhatodik helyén áll Mohamed Szalahhal holtversenyben, és a Liverpoolból csak Andy Robertson (2.4) teljesít nála jobban. Szintén érdemes kiemelni, hogy mérkőzésenként átlagban 1.6-szor szabálytalankodnak vele szemben, amivel csapatát tekintve az élen áll, a bajnokságban a 23. helyet foglalja el.

A GYÉMÁNTALAKZAT CSÚCSÁN HELYEZKEDIK EL, ÉS LETÁMAD

Szoboszlai Dominik Liverpoolban és a magyar válogatottban mutatott játékát összehasonlítva azt a tanulságot mindenképp le lehet vonni, hogy Marco Rossitól nagyobb szabadságot kap, mint amit Jürgen Klopp enged neki.

Ahogy az a Wyscout hőtérképéből kiolvasható, amíg klubcsapatában jellemzően a középpálya jobb oldalán kezd és sokszor behúzódik középre, a válogatottban a pálya bal és jobb szélét is bejátssza, míg középen valamivel kevesebbet tűnik fel.

A Liverpool német menedzserének taktikai felállásából azért kiolvasható, hogy még keresi, Szoboszlai hol képes a legjobb teljesítményre.

A Brighton elleni legutóbbi bajnokin a hazaiak labdakihozatalánál például többször magasan előreküldte, hogy segítsen Mohamed Szalahnak és Darwin Núneznek a letámadás megindításában, ilyenkor a támadósor mögött Harvey Elliott-tal, Alexis Mac Allisterrel és Luis Díazzal együtt gyémánt­alakzatot alkotott a középpályán (az előző idényben többek között Thiagóból, Alex Oxlade-Chamberlainből, Jordan Hendersonból és Fabinhóból állt ez a négyes). Hogy a taktikai meglátás működött, bizonyítja a kiharcolt tizenegyes, az első fél­idő vége felé közeledve Szoboszlai ebből az előretolt pozícióból támadta le a Brighton középpályását, Pascal Grosst, aki csak a mezénél lerántva tudta megakadályozni, hogy ziccerbe kerüljön.

Szoboszlai a második tizenegyest harcolta ki a Liverpoolnak az idény során, és az első két hónapban mutatott teljesítménye alapján okkal bizakodhatunk: ez még csak egy nagyon szép angliai pályafutás kezdete.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik