PL: védekezésben jelentősen javultak Kerkez Milos statisztikái

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2023.10.10. 07:02
null
Kerkez Milos több védekezőfeladatot lát el a Bournemouthnál, mint az előző idényben Hollandiában (Fotó: Getty Images)
Kerkez Milos lényegesen több védekező- és kevesebb támadófeladatot lát el, mint előző állomáshelyén az AZ-nál, a Bournemouth magyarja azonban jól teljesít megváltozott szerepköre ellenére, becsült piaci értéke 18 millió euróra nőtt.

 

Berúgta az ajtót Kerkez Milos Bournemouthban. A holland AZ-tól a nyáron 15 millió fontért szerződtetett 19 éves magyar labdarúgó sok játékpercet kapott a felkészülési meccseken, amiből arra lehetett következtetni, hogy a kezdő tizenegy tagjaként számít rá Andoni Iraola menedzser a négyvédős felállást favorizáló csapatban. A várakozások beigazolódtak, a baszk tréner az idény első bajnokiján mély vízbe dobta az egyik legígéretesebb európai bal oldali szárny­védőt, aki meghálálta a bizalmat a West Ham ellen (1–1). A Premier League előző idényének 15. helyezettje Twitter-csatornáján megszavaztatta, ki volt a találkozó legjobbja, s a tízszeres magyar válogatott első tétmeccsén mindjárt az élen végzett két szerelése, négy megnyert fejpárbaja, hat labdaszerzése és tíz győztes párharca eredményeképp. Az erős kezdést további jó egyéni teljesítmény követte, végigjátszotta csapata következő három PL-meccsét is, s az egyesület rajongói őt találták augusztus hónap legjobbjának.

A folytatásban is nagy szerepet kapott, október közepe felé haladva kijelenthető: alapemberré nőtte ki magát, tíz tétmeccsen a hosszabbításokat is beleszámolva 887 percet töltött a pályán – ez annak tükrében nem meglepő, hogy hiányposztra érkezett, nincs igazi kihívója. A nyáron három labdarúgóért is többet fizetett a Bournemouth, a védekező középpályás Tyler Adamsért 26.9, a támadó középpályás Hamed Junior Traoréért 25.6, illetve Alex Scottért 23 millió eurót, ám az új szerzemények közül eddig Kerkez Milos, a szélső Jus­tin Kluivert és a jobbhátvéd Max Aarons kapott számottevő lehetőséget. Ebből is kiolvasható, hogy a magyar játékos beilleszkedése a világ legerősebb bajnokságában jól megy, a saját magát őrült balbekként jellemző fiatal pedig elnyerte a szakmai stáb bizalmát, illetve a drukkerek szimpátiáját – még a Brighton elleni öngólja sem ejtett csorbát renoméján. Mindezt nagy érdem egy olyan csapat tagjaként elérni, amelyik szenved, hiszen a Bournemouth három ponttal 19. a tabellán, nyolc forduló után nyeretlen.

Amíg Kerkez Milos az Alkmaarban topcsapat játékosa volt, jelenleg a bennmaradásért teper angol együttesével. Ez a játékos szerepkörén is tetten érhető, értelemszerűen több védekezőfeladatot kell ellátnia, s kevesebb jut neki támadásban, mint az Eredivisie-ben. Megnéztük, a Wyscout statisztikái szerint milyen számokat hoz a Premier League-ben, s összehasonlítottuk, miként teljesített a holland élvonal előző idényében.

Szembetűnő, hogy mintegy negyven százalékkal kevesebb labdát kapott, mint az AZ-ban, ebből kiindulva pedig nem meglepő, hogy kevesebb passzal (90 percre vetítve 27.27) is próbálkozik – ezek átlagos hossza 18.77 méter, amivel 23. a PL vonatkozó játékosrangsorában. Mivel ritkábban ér fel a kapu elé, kapura lövései száma a harmadára esett vissza (0.24/90 perc), s beadásai is körülbelül 20 százalékkal csökkentek (3.18/90 perc), illetve 6.4 százalékponttal pontatlanabbak (26.9%). Csaknem harmadával kevesebb támadóharmadba juttatott passza van (2.57), mint volt, s azok 17 százalékponttal pontatlanabbak (57.1). A világ legerősebb bajnokságában harmadával kevesebbszer vállalkozik cselezésre, mint az Eredivisie-ben (1.47/90), a hatékonysága 7.9 százalékponttal visszaesett (58.3%), ugyanakkor ez nem rossz mutató a balhátvédek között. A 90 percre vetített, tizenhatoson belüli labdaérintéseinek száma 2.08-ról 1.1-re visszaesett, ugyanakkor minimálisan többet szabálytalankodnak ellene a szigetországban (1.22/90). Védekezésben azonban többségében jobb mutatói vannak, mint hollandiai időszakában. Nagy előrelépés, hogy 14 százalékkal hatékonyabban nyeri meg a fejpárbajokat és kevesebbszer adja el a labdát a saját térfelén (2.82/90). Negyedével többször szerez labdát (4.65/90), ugyanakkor sokkal több védekezőpárharcot is vív (8.32), s 63.2 százalékát nyeri meg. Becsúszó szerelései csaknem nyolc százalékponttal ritkábban sikeresek, ám lényegesen többször próbálkozik (1.71/90), ahogyan tisztáznia is többet kell (2.81/90). Ami a szabálytalanságokat illeti, 1.47-et követ el kilencven percre vetítve, ami negye­dével több, mint a holland bajnokságban.

Ha a Bournemouth jobbhátvédjével, a Norwichtól igazolt Max Aaronsszal hasonlítjuk össze, kiolvasható, hogy a magyar futballista lényegesen többször szerez labdát (az ellenfél térfelén is), több fejpárbajt nyer meg, többször ad be, kevesebbszer adja el a labdát (a saját térfelén is), többször tisztáz, valamint több tizenhatoson belüli labdaérintése van, mint társának, ám pontatlanabbul passzol, kevesebb hosszú labdát vállal el, kevesebb labdát juttat a támadóharmadba, kevesebb előrefelé irányuló passzt és kevesebb lövést készít elő, mint a 23 éves angol.

Ezzel együtt a magyar bekk becsült piaci értéke emelkedett: 15-ről 18 millió euróra, ami szintén jó visszajelzés a teljesítményéről.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik