Liverpool: Szoboszlai lábmérete a téma – Puskáshoz hasonlítják

Vágólapra másolva!
2023.08.22. 17:35
null
Szoboszlai Dominik 41-es cipőben játszik, ami javíthatja rúgásainak hatékonyságát (Fotó: Getty Images)
A The Athletic sportportál újabb elemzést készített Szoboszlai Dominikról: a szaklap szerint a Liverpool magyar játékosának, kiemelkedő rúgótechnikájának egyik titka a kis lábmérete is lehet.

 

Szoboszlai a The Athletic szerint az angoloknál 7-es, az európai skála szerint 41-es cipőt hord. A lap arról ír, meg nem nevezett forrásra hivatkozva, hogy Szoboszlai Dominikot az édesapja gyerekkorában a lábméreténél kisebb cipőben is járatta, azért, hogy ne nőjön túl nagyra a lábfeje, mert a minél jobb rúgótechnika kialakítását segítheti a hosszú láb és kis lábfej.

Szoboszlai Zsolt a Nemzeti Sportnak azonban elmondta, ilyenről szó sem volt.

„Itt egy félreértés történt. Én azt vallom, hogy a gyerekek mindig akkora cipőt hordjanak, amekkora a lábuk. Szokás, hogy nagyobb cipőt vesznek nekik, hogy minél tovább jó legyen, de ez nem tesz jót a lábnak, mert a nagyobb cipő nem tartja a bokát, jobban csúszkál benne a láb, és ez lúdtalphoz, illetve egyéb problémákhoz vezethet. Ezért Dominik mindig akkora cipőt hordott, amekkora a lábmérete volt" – mondta Szoboszlai Zsolt.

A The Athletic talált egy magyar párhuzamot a témában: Puskás Ferenc úgy lett minden idők egyik legjobb labdarúgója, hogy szintén kis méretű volt a lábfeje. Bár Puskás csak 172 centiméter magas volt (Szoboszlai 186), erős lábaival nem is kellett nagyot lendítenie ahhoz, hogy kis lábfejével tökéletesen eltalálja a labdát. Ugyanez volt igaz Diego Maradonára, Zicóra,a világklasszis szabadrúgásairól elhíresült, 39-es lábméretű Roberto Carlosra, vagy a mostani klasszisok közül Lionel Messire is. Sócrates pedig kifejezetten magas volt, mégis kis lábbal rúgta a gólokat.

A The Athtletic kiemeli, a Chelsea és a Bournemouth elleni bajnokikon mindenki megismerkedhetett Szoboszlai kiváló labdavezetési, cselező- és passzolótechnikájával, de az egyik legfőbb fegyverét, a lövéseit még csak ezután fogja látni a liga.

Tényleg a kis lábbal lehet igazán nagyot rúgni? (Fotó: Getty Images)
Tényleg a kis lábbal lehet igazán nagyot rúgni? (Fotó: Getty Images)


A szaklap részletesen elemzi a lábméret jelentőségét a rúgótechnika kapcsán, megszólaltatja a 2007 és 2013 között a Manchester Unitednál világklasszisok sorával együtt dolgozó Rene Meulensteent, aki szerint a láb méreténél sokkal fontosabb a megfelelő technika elsajátítása, a lábak, a törzs, sőt a kezek megfelelő tartása a rúgás közben. Példának Ibrahimovicot és Cristiano Ronaldót hozta fel, egyikük lába sem kicsi, mégis jól rúgnak.

Egyetért vele Scott Chickelday csatárokra szakosodott edző is.

„A technika a lényeg, nem a lábméret. Ha megtanulod a jó rúgótechnikát, erős és pontos lesz a lövésed. A labda megfelelő pontját kell eltalálnod, és gondoskodni arról, hogy a tested teljes energiáját átadd a labdának. Kevin De Bruyne lába nem kisebb az átlagosnál, nem is izmos, de hihetetlen a technikája. Tökéletesen találja el a labdát, és a mozdulatai is tökéletesen követik le, a végére mindkét lábával elrugaszkodik a földről. Ebben a tekintetben ő a legjobb a világon” – mondta Chickleday.

A skót válogatottal és a City Football Grouppal együtt dolgozó Shayne Murphy a játékosok testfelépítését elemzi, többek között abból megállapítva, mennyire lehet sikeres valaki csatárként.

Szerinte három tényező határozza meg a rúgótechnikát: a támasztó láb bokájának rugalmassága; a csípőmozgás, mert fontos szerepe van a két láb közti energiaátvitelben; valamint a két láb megfelelő ereje. Mindhárom tökéletesíthető, és persze a technika is nagyon fontos, de stabil kitámasztás, erő és erőátvitel nélkül nem lehet nagyot rúgni.

Murphy rámutatott, nem ritka az éljátékosok esetében, hogy a lábuknál fél számmal kisebb cipőben játszanak, mert magabiztosabban rúgnak, ha ráfeszül a cipő a lábukra. Azt javasolja nekik, hogy otthon is sokat járkáljanak ebben a futballcipőben, hogy hozzászokjon a lábuk. Kiemelte, hogy a labdarúgók nem sajnálhatják az időt arra, hogy az adott méreten belül is megtalálják a számukra legmegfelelőbb cipőt, ami nagy hatással lehet a teljesítményükre.

A The Athletic persze azt is megjegyzi, hogy nem minden a cipőméret, mert a rúgótechnikát alapvetően a tehetség, az edzésmunka, a sok gyakorlás határozza meg, emellett pedig némi technikai finomhangolás szükséges ahhoz, hogy valaki olyan jól rúgja meg a labdát, ahogy Szoboszlai Dominik, és most már csak idő kérdése, hogy elsüljön az a láb, és megszülessen az első Szoboszlai-gól a Premier League-ben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik