Liverpool: elegáns, gyors, technikás – szakértők dicsérik Szoboszlait

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2023.08.22. 11:13
null
Szoboszlai Dominik nagyszerű teljesítményt nyújtott eddigi két PL-meccsén (Fotó: Getty Images)
A Bournemouth elleni játékával sok hívet szerzett magának Szoboszlai Dominik, aki a statisztikák szerint is csapata húzóembere volt.

Régen volt annyira pozitív fogadtatása magyar futballistának Angliában, mint Szoboszlai Dominiknak. A Liverpool 22 éves középpályása éppen csak lejátszotta első két bajnoki mérkőzését a Liverpoolban, s a közösségi médiában már számolatlanul találni a megmozdulásai­ról készült válogatást.

Az újságokban a Bournemouth ellen nyújtott teljesítményével rendre a mezőny legmagasabb osztályzatát érdemelte ki, a The Observer már tudósítása címében is úgy fogalmazott, hogy Szoboszlai ragyogása segítette a Liverpoolt. Tény, a 3–1-es győzelemhez a magyar válogatott csapatkapitánya kiharcolt büntetővel és gólpasszal felérő távoli lövéssel járult hozzá (a kapusról kipattanó labdát Diogo Jota lőtte a kapuba), a statisztikák pedig csak megerősítik, milyen kiemelkedőt nyújtott.

Az Opta adatai szerint a Bournemouth ellen 66 sikeres passz, három sikeres csel és 14 megindulás a labdával fűződött a nevéhez, valamint 11.6 kilométert futott – ez minden téren a lista első helyét jelenti a csapatán belül. Érdemes még megjegyezni a 93 százalékos passzpontosságot, hogy kilencvenszer ért labdába, hosszú indításainak nyolcvan százaléka ment játékostárshoz és nyolcból öt párharcot megnyert.

A Liverpool szurkolói már most Steven Gerrardhoz hasonlítják, és bár ilyen messzire két Premier League-mérkőzéssel a háta mögött nem tekintenénk, az biztos, hogy még rengeteget fejlődhet.

„A Liverpool fordítása főként Szoboszlai Dominiknak köszönhető, aki szenzációsan teljesített – értékelte a magyar futballista teljesítményét Danny Murphy,  a Liverpool korábbi középpályása a BBC szakértőjeként. – A szurkolók már most lelkesednek érte, ami teljesen érthető. Hihetetlen energiával dolgozik a középpályán, jó felépítésű, technikás futballista, aki mérkőzéseket dönthet el a megmozdulásaival. Jó látni, milyen gyorsan, elegánsan játszik, és nem csak várja a labdát, üres területekre mozog, hogy megkapja. A nyolcas mezt viselni hatalmas teher, de egyelőre úgy tűnik, megbirkózik vele.”

A BBC stúdiójában ülő másik szakértő, Alan Shearer  a büntető kiharcolását emelte ki Szoboszlai Dominik megmozdulásai közül, mondván, ügyesen csapta be a védőjét. A Newcastle legendájának véleménye a vasárnapi bajnoki után még érdekesebb lesz, a Liverpool ugyanis a Premier League harmadik fordulójában a nyáron a Szoboszlaival is hírbe hozott észak-angliai klub otthonában lép pályára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik