Légiósok: 25 évesen visszavonult a Rapid Wien magyarja

SZ. R.SZ. R.
Vágólapra másolva!
2021.04.30. 10:45
null
Szántó Tamás (balra) bejelentette visszavonulását (Fotó: Getty Images)
Befejezi aktív pályafutását Szántó Tamás – derült ki a Rapid Wien hivatalos közleményéből. A futballista hosszan tartó sérülése miatt döntött így, azonban nem marad távol a labdarúgástól, hiszen a Rapid Wien utánpótlásában dolgozik a jövőben.

 

Ahogy azt korábban megírtuk, a bécsi együttes vezetőedzője, Dietmar Kühbauer az osztrák Laola1-nek adott interjújában két héttel ezelőtt azt mondta, hogy ők és a játékos is mindent megtettek a visszatérés érdekében, azonban a szerencse elpártolt a futballista mellől.

Szántó Tamás a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmesélte a kálváriáját. Minden úgy kezdődött, hogy 2018 márciusában az egyik edzésen egy teljesen ártalmatlan mozdulatot követően szúrást érzett a térdében. A tréninget követően az MR-vizsgálat kimutatta nála, hogy porckopás alakult ki a térdkalácsában, a doktor azt javasolta neki, hogy műtsék meg, ami után egy-két hónappal később visszatérhet majd a pályára.

„Sajnos az első műtét után hamar kiderült, hogy nem oldódott meg a probléma, ezért 2018 nyarának végén újra kés alá feküdtem. Ez már komolyabb beavatkozás volt, megpróbálták fixálni a térdkalács helyzetét, hogy ne terhelje tovább azt a pontot, amelyen kialakult a porckopás. Fél év után kezdtem ismét edzeni, de a gond továbbra is fennállt. Végül 2019 nyarán került sor a harmadik műtétre, eltávolítottak egy kinövést a combcsont végéről, ami pont a térdkalács felett volt. Ezután azt mondták, sebészileg már rendben van a térdem” – mondta a futballista.

A 2020-as visszatérésről is mesélt az interjúban: tavaly márciusban kezdte el terhelni a térdét, április és május jól telt a számára, majd már edzőmeccseken is pályára lépett és nem volt panasza. Aztán az intenzívebb terhelés hatására nőtt a fájdalom, aminek eredményeképp előfordult, hogy az edzéseket sem tudta befejezni.

„Most télen kezdtem erőteljesen gondolkodni a visszavonuláson. Az orvosok azt mondták, injekciókkal, fájdalomcsillapítókkal még játszhatnék egy darabig, de teljes karriert, tíz évet senki sem jósolt ezzel a térddel. Ez volt az utolsó, amit akkor még huszonnégy évesen hallani akartam, de be kellett látnom, hogy plusz egy-két évért nem éri meg olyan áldozatot hozni, aminek következtében hosszú távon károsulhat az egészségem. Nem akarok úgy megöregedni, hogy sántikálok életem nagy részében. Inkább aktívan élnék, most is épp kocogtam egy jót, de a profi futball már nem megy” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szántó.

A sérülés okát viszont a mai napig nem tudták megállapítani, hiszen Szántó Tamás elmondása szerint „ahány orvos, annyi vélemény, abban viszont egyetértettek, hogy a porckopás elhelyezkedése rendkívül ritka és szerencsétlen volt”. Hozzátette, mindezek ellenére három műtétet követően sem gondolta azt, hogy vissza kellene vonulnia, viszont a háttérben folyamatosan rakódtak le azok az információk, hogy mégis így kellene döntenie.

Szántó Tamás emellett korábban megfogalmazott álmáról is mesélt a Magyar Nemzetnek. „Nagyon szerettem volna legalább egy meccsen pályára lépni a San Siróban, amire a Rapiddal lett is volna lehetőségem, mert 2019-ben az Internazionale ellen játszott a csapat az Európa-ligában. Elég rossz érzés volt otthon ülni a tévé előtt, miközben tudtam, kis szerencsével ott lehetnék a pályán.” A Rapid Wien azonban mindenben támogatta, sosem akart szabadulni tőle, amiért hálás a csapatnak és ebből szeretne visszaadni valamit a klubnak a jövőben.

A játékos visszavonulását követően Zoran Barisic is nyilatkozott a klub hivatalos honlapjának. „Nagyon sajnálom Tamást, hiszen nemcsak remek futballista, hanem nagyszerű ember és igazi harcos. Mindenben próbáltunk neki segíteni, hogy visszatérhessen, de ez kevés volt a sérülések ellen. Ennek ellenére nagyon örülök, hogy a mi akadémiánkon folytathatja a karrierjét” – nyilatkozta a klub sportigazgatója.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik