„Kertész voltam, kapust nevelek” - magyar játékossors

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2010.04.04. 08:29
null
Gángó András magára talált a Feröer-szigeteken
A múlt héten indított légiósfigyelő sorozatunk elsődleges célja, hogy olyan magyar futballistákat is bemutassunk, akik a napi hírekben ritkábban szerepelnek, de történetük érdekes, elgondolkodtató, esetenként példaértékű. Mindenképp ez utóbbi kategóriába tartozik az itthon kevésbé ismert, jelenleg a feröeri élvonalban szereplő 26 éves kapus, Gángó András. A Gyirmót korábbi játékosa kertészként kezdte feröer-szigeteki pályafutását, ma a játék mellett egy szupermarket vezetőjeként dolgozik, a szigetországi U21-es válogatott kapusedzője, és kétszer a bajnokság második legjobb kapusának választották.

„Holt volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren, de még a Boszorkány és Óriás sziklatornyokon (a Feröer-szigetek két híres sziklatornya) is túl, valahol Skócia és Izland között volt egyszer egy magyar kapus” – akár így is kezdhetnénk Gángó András mesébe illő történetét.

Gángó 2006-ban került a Dániához tartozó, alig 49 ezres lakosságú, 18 kis szigetből álló Feröer-szigetekre. Első évében a futball mellett fizetéskiegészítés gyanánt kertészként dolgozott, söprögetett, festett. Ma boltvezető, a nemzetközi kupaszereplésre ácsingózó NSÍ Runavík játékosa és nem mellékesen az U21-es válogatott kapusedzője.

„Itt egészen más az élet, mint Magyarországon: hogy mást ne mondjak, nem zárom be az ajtót, ha eljövök otthonról, és a kocsimat sem kell riasztóberendezésekkel felszerelni, ugyanis a bűnözés gyakorlatilag nulla – kezdi élménybeszámolóját Gángó. – Az emberek nyugodtabbak, az életszínvonalról pedig sokat elmond, hogy kétszázhúszezer forintnak megfelelő korona a minimálbér, igaz, egy fél kilós kenyér majdnem hétszáz forintba kerül."

 POTEMKIN 20 EZER EURÓÉRT SZERZŐDÖTT FERÖERRE
Gángóhoz hasonlóan az NSÍ Runavíkot erősíti a magyar NB I-ben korábban többek között a BVSC-ben, a Ferencvárosban és a Tatabányában is megfordult Potemkin Károly, aki elismerte: 2007-ben a pénz miatt szerződött a Feröer-szigetekre. „Nem tagadom, az anyagiak miatt hagytam el Magyarországot" – kezdte a Nemzeti Sport Online-nak adott nyilatkozatát Potemkin. „Három hónapra húszezer eurót ígértek, és errefelé az ígéretet be is tartják. Azt nem mondom, hogy a klubok itt nem tartoznak a játékosoknak, de senkinek nem kell pereskednie a pénzéért, mint otthon, mindenki megkapja azt, ami jár neki. Ráadásul az sosem fordulhat elő, hogy egy vesztes meccs után a csalódott szurkolók megállítják a csapatbuszt, és megfenyegetik a játékosokat. Sokkal kisebb a nyomás a labdarúgókon, egy-egy vereségnek nincs akkora szerepe. A színvonalat a hazai NB II-höz tudnám hasonlítani, az itteni élcsapatok a magyar másodosztály középmezőnyébe tartozhatnának, bár az iram itt sokkal nagyobb" – fogalmazott Potemkin. A csatár feröeri pályafutása 2007-ben az EB/Streymurnál indult, majd B36 Tórsahvn játékosa volt, 2006-tól erősíti az NSÍ Runavíkot. Az előző bajnoki szezonban sokáig versenyben volt a gólkirályi címért, és bár végül nem ő lett a bajnokság legeredményesebb játékosa, 14 találatával így is főszerepet játszott abban, hogy csapata nemzetközi kupaszereplést érő helyen végzett. Potemkin sem csak a futballból keresi a kenyerét: két edzés között szakácsként dolgozik.

„Más világ ez: nincs színház, és az egész országban két mozi van, ennek ellenére közel sem elmaradott az ország, minden megkapható, ami máshol. Ami a futballt illeti: a labdarúgás az elsőszámú sportág, kis túlzással mindenki focizik, akinek két lába van, a szurkolókkal napi kapcsolatban vagyunk, olyan ez az egész, mint egy nagy család" – vált témát a kapus, aki itthon a gárdonyi Gázszer-focisuliban kezdett játszani, majd Győrbe került, aztán az NB II-es Gyirmót igazolt játékosa lett.

„Otthon a foci mellett egyetemre jártam, és egy idő után eljutottam arra a szintre, hogy vagy abbahagyom a labdarúgást vagy külföldre szerződöm. A magyar viszonyokból kiábrándultam. Ekkor jött egy dániai lehetőség, a harmadosztályú Aarhusnál voltam próbajátékon, ahol felfigyelt rám a Fuglafjördur feröeri csapat, és végül oda szerződtem. A foci mellett mindenképp szerettem volna munkát vállalni, ezért jobb híján leveleket gereblyéztem, füvet nyírtam és óvodát is festettem" – idézi fel a kezdeti időszakot Gángó.

De, ahogy az egy családban lenni szokott, hamar segítő kezekre talált.

„Egyszer csak szólt a csapatunk egyik főszponzora, egy boltos, hogy tudna munkát adni: félállásban gyümölcsfeltöltő lettem – innen sikerült felküzdenem magam, ma egy szupermarket vezetője vagyok."

Gángó becsületes munkájával nem csak a civil életben, hanem a futballban is elismerést vívott ki magának.

„Lehet, hogy sokan csak legyintenek, ha meghallják, hogy a feröer-szigeteki élvonalban játszom, de négy éve teljesen ismeretlenül  belecsöppentem egy új világba, mint egy »kertész«, mára pedig kétszer is második helyen végeztem az ország legjobb kapusa választáson, és az U21-es válogatottnál dolgozom, mint kapusedző, ráadásul közben boltvezető is lettem. Úgy érzem, ezekre büszke lehetek" – fogalmazott az előző szezon végén a Fuglafjördurtól Potemkin Károly csapatához, az NSÍ Runavíkhoz szerződő kapus, aki egy kivételes élményéről is mesélt a Nemzeti Sport Online-nak.

„Először is tudni kell, hogy a Feröer-szigeteken a legfőbb megélhetési forrás a halászat, és a focimeccsek mellett az egyik legfőbb kikapcsolódási lehetőség a bálnavadászat. Ilyenkor a halászok száz-százötven bálnát terelnek be az öbölbe, az emberek pedig ellepik a partokat. Én is részt vettem már ilyen bálnavadászaton, mint ne mondjak, egyszerű fehérvárcsurgói gyerekként, aki maximum a malac farkát fogta a disznóölésen, sokkoló élmény volt."

Gángó számára a bálnavadászat élménye volt sokkoló hatású, számunkra pedig az élettörténete, ami bizonyítja, a kitartás és a céltudatosság a világ majd' minden táján kifizetődő.


 A FERÖERI BAJNOKSÁG – HÁROM MAGYARRAL
 

A héten elkezdődött a feröeri élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, a tavaszi-őszi rendszerű Meistaradeildin három magyar szereplővel. A korábbi zalaegerszegi kapus, Turi Géza a Vikingurt, Potemkin Kátroly és Gángó András az NSÍ Runavíkot erősíti. A tízcsapatos élvonalban a címvédő fővárosi HB Tórshavn, az EB/Steymur és a tavalyi gyengébb szezonja után jelentősen megerősödő B36 Tórshavn pályázik a bajnoki címre, míg a Vikingur és az NSÍ célja a nemzetközi kupaszereplés kiharcolása lehet. A magyar bajnoksághoz hasonlóan az első a BL-ben, a 2., a 3. és a kupagyőztes az Európa-ligában szerepelhet. A hétközi 1. fordulóban Turi Gézáék hazai pályán 5–3-ra győztek az AB ellen, míg az NSÍ két magyar játékosával a soraiban otthon 2–1-re kikapott Gángó volt csapatától, a Fuglafjördurtól. A találkozót csütörtökön kezdték el játszani, de havazás miatt 15 perc után félbeszakadt (a hazaiak Potemkin gólpasszának is köszönhetően 1–0-ra vezettek, de addig reklamáltak a vendégek a játékvezetőnél az időjárás miatt, amíg le nem fújta a mérkőzést), majd egy nappal később újrajátszották. Érdekesség, hogy a meccseket az európai átlagnál jóval kisebb, 90x55 méteres pályákon, kizárólag műfüvön játsszák.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik