Hercegfalvi: Mindenkinél többet kell nyújtanom!

PATAKI GYULAPATAKI GYULA
Vágólapra másolva!
2010.03.24. 09:26
null
Megtalálta a számításait: Hercegfalvi (20) maradna Kansas Cityben (Fotó: KC Wizards)
A Nemzeti Sport Online most induló, heti rendszerességgel jelentkező sorozatában, a Légiósfigyelőben elsősorban olyan külföldön játszó magyar futballistákat szólaltatunk meg, akik a nemzetközi és a magyar sportsajtó aktuális híreiben ritkán szerepelnek, a szurkolók ezért kevésbé követik nyomon pályafutásukat. Az első részben Hercegfalvi Zoltánnal, az amerikai profi labdarúgó-bajnokság (MLS) nyitányára készülő Kansas City Wizards támadójával beszélgettünk.
 Egy bajnoki cím és egy második hely

A Kansas City Wizards már a liga alapítói között ott volt, ám bajnoki címet mindössze egyszer, 2000-ben tudott szerezni, 2004-ben pedig a döntőben maradt alul.

 

A csapat keretében kevés, Európában is ismert futballista van; kivételt jelent Josh Wolff és Jimmy Conrad. Mindketten éveken át tagjai voltak az amerikai válogatottnak, Wolff Németországban szerepelt, Conrad pedig Lengyelországban légióskodott egy rövid ideig.

 

A szakmai stábban Vermes Péteren kívül ott van az az Octavio Zambrano is, aki nemrég még Tatabányán dolgozott.

– Január 24-én kezdtük a felkészülést, amely két hónapon keresztül tartott – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online kérdésére Hercegfalvi. – Ezalatt kétszer két hetet töltöttünk Phoenixben, ahol ideális időjárási körülmények között, remek minőségű pályákon gyakorolhattunk. Háromnaponta vívtunk edzőmérkőzéseket, összecsaptunk a Los Angeles Galaxyval, a Chivas USA-vel és a nem élvonalbeli St. Louis-val, de több meccset játszottunk „college" csapatokkal is, amelyek az egyetemi bajnokságban szerepelnek.

– Mi volt az, ami az itthon megszokottól eltérő volt a felkészülésben?
– Itt jóval kevesebb volt az úgynevezett száraz futás, mint otthon, a futógyakorlatokat is szinte mindig labdával csináltuk.

– Több edzőmeccsen vannak már túl. Hogy látja, kezdő lesz a nyitányon?
– Ezt nem tudom megmondani. Rengeteg próbajátékos fordult meg a csapatnál, volt olyan edzőmeccs, amelyre 45 (!) fős kerettel készültünk. A kezdőben általában ezek a tesztelésen lévő futballisták kaptak helyet, hiszen a mi képességeinket már ismerték a szakvezetők.

– Jelentős változáson esett át a keret?
– Sajnos távozott csapatunk legismertebb játékosa, a korábbi argentin válogatott Claudio López. Az érkezők közül egy angol középpályást lehet kiemelni, aki nagy erőssége lesz az együttesnek. Rajta kívül jött két védekező középpályás, egy középső védő, egy kapus, valamint két fiatal játékost is draftoltunk.

– A vezetőség elvárja, hogy idén bejussanak a rájátszásba?
– Ezt így nem közölték még velünk, de érezni lehet: nagy csalódás lenne, ha ezúttal is lemaradnánk róla.

– Ön már fél éve a Kansas City játékosa. Miként értékeli ezt az időszakot?
– Az első egy-két hónap az ügyintézésekkel, a munkavállalási engedély beszerzésével telt. Ez idő alatt csak edzettem, amivel nem is volt probléma, hiszen jócskán akadt lemaradásom. Ne felejtsük el, én a nyári szünetből érkeztem ki az Egyesült Államokba, ahol pedig javában folyt a bajnokság. Tíz mérkőzésen játszottam, két gólt szereztem és egy gólpasszt adtam. Ha úgy nézzük, ez nem nagy durranás, de ha a játszott perceket figyeljük – ami körülbelül három teljes meccset tesz ki –, akkor talán nem olyan rossz.

 JAIME MORENO, AZ ÉLŐ LEGENDA ÉS URBÁNYI ISTVÁN, AZ ELSŐ MAGYAR

A bolíviai gólvágó már az 1996-os nyitányon ott volt, és egyből bajnoki címet is szerzett a DC Uniteddel. A 15. MLS-szezonját kezdő futballista (rajta kívül a most visszavonult Chivas-játékos, Jesse Marsch lépett pályára az eddigi mind a 14 kiírásban) 2007. augusztus 22-én megszerezte a 109. ligagólját, amivel a bajnokság történetének legeredményesebb játékosává vált. Moreno 2009 áprilisában az első MLS-futballista lett, aki eljutott 100 gólig és 100 gólpasszig.

 

Az 1997-ben amerikai gólkirályi címet szerző Moreno 1991 és 2008 között 75 válogatott meccsen szerepelt, és ott volt az 1994-es (!) világbajnokságon is.

 

Az MLS történetében korábban csak egyszer fordult meg magyar játékos: Urbányi István 1997-ben 23 bajnokin egy gólt szerzett a San Jose Clash színeiben.

– Mekkora segítség Önnek, hogy a korábban Győrben is futballozó Vermes Péter személyében magyar származású edzője van?
– Ennek van előnye és hátránya is. Természetesen az elején sokat segített a különböző ügyintézéseknél, a pályán viszont ennek nincs jelentősége. Sőt őszintén szólva nekem mindenkinél háromszor többet kell nyújtanom, nehogy azt hihessék, hogy esetleg kivételez velem. Vermest egyébként megkértem, hogy angolul beszéljen velem, hogy így is gyakorolhassam a nyelvet.

– Fél év tapasztalata után hogyan látja, mekkora népszerűségnek örvend a „soccer" az országban?
– Továbbra is csak az ötödik számú sportágnak számít, megelőzi a kosárlabda, a jégkorong, az amerikai futball és a baseball is. Ám feljövőben van, és egyre népszerűbb szinte minden városban. Nálunk is új stadion épül, amelyet jövő nyáron adnak át, és harmincezer néző fér el benne.

– Összehasonlítaná az MLS-t a magyar bajnoksággal?

PHILADELPHIA IS A TÉRKÉPEN
 

A liga ebben az évben is bekapcsolt egy várost a labdarúgás vérkeringésébe: 2010-től a Philadelphia Union is az MLS-ben szerepel.

 

A pennsylvaniai együttes szakvezetője a lengyel Piotr Nowak lett, legismertebb játékosa pedig a dániai légióskodás után hazatérő 22-szeres válogatott Danny Califf.

– Az a véleményem, hogy a magyar NB I jóval technikásabb, mint az MLS. Itt csak négy-öt csapat játssza a focit, a többi amolyan erőfutballt mutat be sok futással.

– Év végén lejár a kölcsönadási szerződése. Ha tehetné, maradna?
– Mindent megteszek ezért. Nagyon jól érzem magam, főleg miután a családom is csatlakozott hozzám. Megtaláltam a számításaimat – minden szinten.

NAGY NEVEK AZ MLS-BEN

Ha az amerikai bajnokságot említjük, legtöbbször David Beckham és Landon Donovan neve ugrik be az embernek. Mindkét futballista a Los Angeles Galaxy alkalmazottja, ám míg az előbbi a tavaszt a Milannál tölti (ahol olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy hónapokra kidőlt), addig az utóbbi az Evertonnál töltött kölcsönidőszakot követően visszatért Kaliforniába.

 

A légiósok közül Guillermo Barros Schelotto (Columbus), Edgaras Jankauskas (New England), vagy Freddie Ljungberg (Seattle) neve csenghet ismerősen. A hazaiak közül Brian McBride (Chicago), Frankie Hejduk (Columbus), Clint Mathis (LA Galaxy), Kasey Keller (Seattle) mögött áll jelentős európai légiós-, illetve amerikai válogatottbeli múlt.

 

Az MLS 1996-os indulásakor és az azt követő években még jóval több neves, de már fénykorán túllévő játékos választotta az amerikai ligát: szerepelt itt a már korábban említett Claudio Lópezen kívül Carlos Valderrama, Jorge Campos, Andreas Herzog, Roberto Donadoni, Hriszto Sztoicskov, Walter Zenga, Andrzej Juskowiak, Alain Sutter, Thomas Ravelli, Branco, Denílson, Cuauhtémoc Blanco és Youri Djorkaeff is

 

 MAJOR LEAGUE SOCCER, 2010
AZ 1. FORDULÓ PÁROSÍTÁSA
Seattle Sounders–Philadelphia Union
Chivas USA–Colorado Rapids
Columbus Crew–Toronto FC
FC Dallas–Houston Dynamo
New York Red Bulls–Chicago Fire
Kansas City Wizards–DC United
San Jose Earthquakes–Real Salt Lake
Los Angeles Galaxy–New England Revolution
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik