BABJÁK BENCE
2022.05.04 09:18 Frissítve: 2022.05.04 09:58

Vasas: a bajnokcsapat játékosai elnézést kértek a takarítóktól

A 2018-as labdarúgó NB I-es búcsút fájó kudarcok követték a másodosztályban, ám Kuttor Attila érkezésével a Vasas idén tavasszal már megállíthatatlan volt, és három fordulóval a vége előtt, a Haladás ellen hétfőn elért 0–0-val bajnoki címet ünnepelt.  

Ömlött a víz, a sör és a pezsgő is a Vasas öltözőjében: aranyérmes és NB I-es feljutó a csapat (Fotó: Vasas FC)


JOVA LEVENTE, A VASAS KAPUSA
A  bajnokcsapat játékosai elnézést kértek a takarítóktól
– Mikor került ágyba a Haladás elleni meccs után?
– Nagyjából kedd reggel hat óra körül... Az ünneplés az öltözőben kezdődött, folyt a pezsgő, folyt a sör, ment a hason csúszás, amit csak el lehet képzelni. A szemetet viszont felszedtük magunk után, és a takarítóktól is elnézést kértünk.


– Minek köszönhető, hogy most értek célba?

– Talán annak, hogy mostanra értünk össze. Az együttes gerince már az előző idényben kialakult, nyáron nem volt nagy jövés-menés a keretben, és ahogy nyertük a meccseket, egyre nőtt az önbizalom, egyre jobban hasonlítottunk valóban egységes csapatra.

– Kapusként mennyit számított a lelkének, hogy olyan csapatban véd, amely az idén lejátszott tizenöt bajnokin mindössze két gólt kapott?
– Nem rossz statisztika, az biztos. Örülök, ha ehhez én is hozzátettem a magamét, de a támadójáték és a védekezés sem egy játékos érdeme. Tavasszal azért maradt kilenc meccsen keresztül érintetlen a hálónk, mert ha kellett, Feczesin Robert is besegített a védekezésbe, és számíthattunk egymásra.

– Mire lehet képes a Vasas az NB I-ben?
– Erre nagyjából egy év múlva tudok válaszolni. Tisztában vagyunk a realitásokkal, úgyhogy az elsődleges cél a biztos bennmaradás lesz – az NB II-ben megtanultunk küzdeni, de nyilván kell némi idő, mire felvesszük az élvonal ritmusát. Ez az idény sikerekkel teli volt, meglehet, hogy az NB I-ben ebből kevesebb lesz, de nem vagyunk kishitűek.

 
Szombathelyi döntetlennel lett bajnok a Vasas az NB II-ben
Nagy-Vasas az NB I-ben: betartják a fiatalszabályt, nem terveznek magas költségvetést
Rossz, ha valaki csak azért rúg gólt, mert pénzt kap érte – Berecz

Néhányan a földhöz vágták a kulacsot, mások a sípcsontvédőjüket csapták a padnak, és akadt, aki csak csendben meredt maga elé. Azok a Vasas-játékosok, akik az előző idényben, a Merkantil Bank Liga utolsó előtti fordulójában átélték a Nyíregyháza elleni 2–0-s vereséget, aligha feledik a keserű pillanatokat. Az angyalföldi klub az élről várta a 37. fordulót, az idegenbeli meccsen az egy pont is elég lehetett volna a feljutáshoz, ám kétgólos vereség lett a vége – nem csoda, ha a hazaút pokolian hosszúnak tűnt. Az utolsó fordulóban a Vasast megelőző Debrecen és Gyirmót sem hibázott, így a feljutás helyett csak a kesergés maradt.

Hétfő este óta mindez csak halványuló rossz emlék, a Haladás elleni gól nélküli döntetlennel a Vasas visszajutott az NB I-be, ám a 2018-as kiesés után aligha gondolták volna a piros-kék drukkerek, hogy erre négy évet kell várni.

A 2018–2019-es idényre alaposan átalakult az élvonaltól búcsúzó csapat, az alapemberek jelentős része távozott, az ügyvezetői székben Vancsa Miklóst Domonyai László váltotta, a kispadra Michael Oenning után Kis Károly ült, az akkor még csak épülő Illovszky-stadion helyett pedig a Szusza Ferenc Stadion számított az átmeneti hazai pályának. Bár az első tizenkét fordulóban veretlen maradt a csapat, nyolcszor csak döntetlenre futotta az erejéből, és mivel ezt ötmeccses nyeretlenségi sorozattal fejelte meg, tizenhét forduló után a 12. helyen szerénykedett. Nem csoda, ha a vezetőség váltott, a kispadra a régi-új edző, Szanyó Károly ült. Irányításával tavasszal magára talált a csapat, a sorozatos győzelmeknek köszönhetően eltüntette tetemes hátrányát, és amikor négy fordulóval a vége előtt 3–2-re legyőzte a Kazincbarcikát, mindössze egy pont választotta el a feljutást érő második helytől. Ám az utolsó négy fordulóra összezuhant, mindössze négy pontot szerzett, ami csak a negyedik helyhez volt elég.

A következő idényben úgy tűnt, a hatszoros bajnok már az ősszel kiszáll a versenyfutásból, az első hét fordulóban mindössze nyolc pontot szerzett, és csak elvétve volt képes egymás után két meccset megnyerni. A sorozatos pofonok miatt a téli szünetben csak a nyolcadik helyen állt, tizenegy pont távolságra a második helytől. Télen azonban fontos változás történt az egyesület életében, az addigi többségi tulajdonos, Jámbor János a Nagy Miklós, Nagy György párosnak adta át a stafétabotot. A klub innentől jóval nagyobb költségvetéssel gazdálkodott, Szanyó Károlyt Bene Ferenc váltotta, „beköszönésként” pedig az NB I góllövőlistájának akkori vezetője, Feczesin Róbert érkezett a csatársorba. Az első hét tavaszi fordulóban tizenhat pontot szerzett az együttes, a Budafokkal szembeni hátrány hét pontra csökkent, a két együttes pedig még találkozott volna egymással – ám a koronavírus közbeszólt.

A kép kattintva teljes méretben is elérhető

A játékosok épp a Vác elleni hazai meccsre készültek, amikor az öltözőbe érve hallották a hírt, miszerint vélhetően félbeszakad az NB II, és a tabella akkori állása lesz a végeredmény. Az értesülés igaznak bizonyult, és mivel március közepén, kilenc fordulóval a vége előtt a Budafoki MTE állt a második helyen, a feljutás ismét elmaradt.

A 2020–2021-es idény előtt úgy tűnt, megvalósulhat az álom. A keret az NB I-ben is megállta volna a helyét, igaz, a zsúfolt támadósor mellett a középpálya és a védelem kissé vékonynak tűnt. Ez pedig már az első fordulókban visszaütött, Bene Ferencnek a hatodik fordulóban, a Budarös elleni 3–1-es vereség után meg is köszönték a munkát. Az átmenetileg beugró Tóth András után a Békéscsabáról kivásárolt Schindler Szabolcs vette át az irányítást, ám a kezdés döcögős volt... Az első három meccsen csak egy pontot szerzett az együttes, amely tíz forduló után a 16. (!) helyen állt. Innen küzdötte vissza magát tavasszal az első helyre, ám hiába a sorozatos győzelmek, az utolsó előtti fordulóban nyerő pozícióból bukott hatalmasat – úgy tűnt, átok ül a csapaton.

Tavaly nyáron aztán Kuttor Attila ült le a kispadra, aki tökéletesen ráérzett arra, mire van szükség az NB II-ben. A Vasas több olyan meccset játszott, amelyen csikorgott a gépezet, akadozott a játék, amely után az ellenfelek a szerencsét emlegették – ám így vagy úgy, de sorra nyerte a meccseket. A legutóbbi vereségig egészen tavaly novemberig kell visszamenni, az azóta lejátszott húsz találkozón tizennégy győzelem és hat döntetlen mellett mindössze hat kapott gól a mérleg. Ezt a tempót egyetlen vetélytárs sem tudta tartani, így a Vasas három fordulóval a vége előtt bajnokként jutott fel az NB I-be.

VÉLEMÉNYEK

Kiss László, 1978–1985 között a Vasas játékosa, 33-szoros válogatott
„Örülök a feljutásnak! Az eleje nyögvenyelősen indult, de a tavasz már jól alakult, a végén pedig felszabadultan játszott a csapat. Örültem, hogy több fiatal játékos is lehetőséget kapott. Azt pedig többen megkérdezték tőlem, mire lehet számítani az élvonalban, de erre, nem tagadom, nehéz válaszolni. Tiszteletreméltó a szándék, hogy magyar labdarúgókkal erősítsék meg a keretet, de... Kikkel? Nem egyszerű a helyzet. Mindenesetre a stadion szép, a körülmények rendeződtek, szurkolok a csapatnak az élvonalban is.”

Juhár Tamás, a Vasas (1990–2002) 20-szoros válogatott védője
„Tízévesen kerültem a Vasashoz, húsz éven át játszottam a klubban, persze hogy figyeltem, sikerül-e a feljutás. Bajnokságot nyerni az első és a másodosztályban sem könnyű, favoritként végképp nem. Nekem nagyon szimpatikus a törekvés, hogy magyar játékosokkal képzeli el a csapatot a klubvezetőség, szerintem ez a szurkolóknak is tetszik, remélem, a Kubala Akadémia legjobbjai odakerülhetnek az első kerethez. Az élvonal más szint, más közeg, de ha a csapat gerince megmarad, van esély arra, hogy a csapat hosszabb ideig az NB I tagja lehessen.”

Mónos Tamás, a Vasas (1993–2001) 21-szeres válogatott védője
„Remek keretet hozott össze Angyalföldön a tulajdonos, amelyet persze össze kellett rakni. Kuttor Attila vezetőedzőnek sikerült, s elfogultság nélkül állítom, a második vonal legjobb csapata lett a Vasas. Tapasztalhattam mindezt, mert a Csákvár edzőjeként készültem egykori klubom ellen. Egyébként pedig egy olyan tekintélyes múltú klubnak, mint a Vasas, amúgy is az élvonalban a helye. Bízom benne, hogy ott is marad.”

Sowunmi Thomas, a Vasas (1998–2001 és 2007–2009) tízszeres válogatott támadója
„Hosszú, küzdelmes utat járt be a csapat, s végül célba ért, köszönhetően annak, hogy a bajnokság végére egységessé vált. Azonban az ünneplés közepette sem lehet megfeledkezni arról, sok múlik majd azon, hogy a nyáron kik érkeznek a keretbe, illetve miként sikerül a felkészülés az NB I-re.”

Feczesin Róbert már várja a visszatérést a Szusza Ferenc Stadionba
A pezsgőből Feczesin Róbertnek is kijutott hétfő este. A Vasas csatára 2020 telén szerződött Angyalföldre, azonnal alapemberré vált, ám tavaly áprilisban kórházba került, így éppen az idény legfontosabb időszakára veszítette el őt a csapat. A nehéz heteket maga mögött hagyva visszatért, és immár az NB I-re készülhet.
„Örülök, hogy bajnokként jutottunk fel, és bár már vasárnap biztos volt az osztályváltás, az a nap főleg utazással telt, nem ünnepléssel
– mondta a Haladás elleni meccs után az NSO Tv-nek Feczesin Róbert, a Vasas 36 esztendős csatára. – Délelőtt edzettünk, aztán felültünk a buszra, úton Szombathely felé tudtuk meg, hogy a DVTK veresége miatt feljutottunk. Szolid ünneplés volt, de utána már az volt a lényeg, hogy aranyéremmel kerüljünk fel, szerencsére a szombathelyi döntetlennel ez is sikerült. Ha belegondolok, milyen utat jártunk be... Elég csak az előző idényt említeni, amikor apróságok miatt csúsztunk el. A feszültség, a nagy nyomás most sokakról lekerült, ez a hétfői meccs lefújása után látszott is. A bajnokság elején is voltak botlásaink, de mentünk tovább, hittünk abban, hogy jó úton járunk, és ennek köszönhetően most nem kerültünk négy-öt meccses nyeretlenségi sorozatba. Ha akadt is néhány gyengébb meccs, arra olyan sorozattal válaszoltunk, amivel ismét egyenesbe jöttünk. Elég csak arra gondolni, hogy november óta nem kaptunk ki az NB II-ben, tavasszal pedig sorozatban kilenc meccsen maradt érintetlen a hálónk. Mivel a szerződésem a következő idényben is él, úgy készülök, hogy harminchat-harminchét évesen is az NB I-ben játszom. A mostani idényben a sérülések is elkerültek, úgyhogy mindent megteszek, hogy a következő idényre fizikailag a legjobb állapotba hozzam magam. Várom már a visszatérést a Szusza Ferenc Stadionba.” 

A 35. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA
8 Hutvágner (Siófok) – 7 Szűcs K. (Ajka), 7 Fodor F. (ETO FC), 7 Gyurácz (Budaörs), 7 Uzoma (Tiszakécske) – 8 Csizmadia Z. (Ajka), 7 Kártik (Csákvár), 7 Halácsi (Budaörs) – 7 Barczi (III. Kerületi TVE), 8 Priskin (ETO FC), 8 Lukács D. (Kecskemét)

A forduló játékvezetője: Görög Márió (8) (Aradi József, Becséri Gergely) – Budaörsi SC–Diósgyőri VTK

A FORDULÓ LEGJOBBJA: HUTVÁGNER Gergely (Siófok)
Szenzációs napot fogott ki Hutvágner Gergely, a Siófok kapusa a Tiszakécske ellen 2–0-ra megnyert mérkőzésen. A 21 éves játékos az első félidőben három bravúrt mutatott be, majd teljesítményére a szünet után rátett még egy lapáttal, az 50. percben Kalmár Ferenc közeli lövésére is odaért.

AZ ÁLLÁS
1. Vasas FC 35 23 9 3 68–18 +50  78
2. Kecskeméti TE 35 20 8 7 64–33 +31  68
3. Diósgyőri VTK 35 19 8 8 54–39 +15  65
4. Szeged-Csanád Grosics Akadémia 35 18 8 9 60–32 +28  62
5. BFC Siófok 35 15 13 7 40–33 +7  58
6. Szombathelyi Haladás 35 14 9 12 33–26 +7  51
7. Soroksár SC 35 13 9 13 62–57 +5  48
8. FC Ajka 35 13 8 14 47–48 –1  47
9. ETO FC Győr 35 13 8 14 45–46 –1  47
10. Nyíregyháza Spartacus 35 12 11 12 41–45 –4  47
11. Pécsi MFC 35 12 10 13 37–35 +2  46
12. Tiszakécske 35 12 5 18 39–61 –22  41
13. Budafoki MTE 35 10 9 16 36–46 –10  39
14. FC Csákvár 35 9 12 14 50–54 –4  39
15. Szentlőrinc SE 35 9 12 14 34–45 –11  39
16. Békéscsaba 1912 Előre 35 9 12 14 51–63 –12  39
17. Dorogi FC 35 10 7 18 31–55 –24  37
18. Budaörs 35 8 12 15 38–54 –16  36
19. III. Kerületi TVE 35 8 10 17 33–53 –20  34
20. Szolnoki MÁV FC 35 8 10 17 31–51 –20  34

2022.09.12 12:47:14

Labdarúgó NB II nemzetisport.hu

A DVTK Könyves Norbert duplájával és Biben Barnabás öngóljával 3–0-ra legyőzte az MTK-t.

2022.09.09 23:43:12

Labdarúgó NB II nemzetisport.hu

A Balaton-partiak otthon ismét nem találtak legyőzőre, de nyerni sem tudtak.

2022.09.09 22:51:38

Labdarúgó NB II nemzetisport.hu

Nem tudta megtörni nyeretlenségi sorozatát a Hali, ponttal távozott az Ajka.

2022.09.09 23:06:33

Labdarúgó NB II nemzetisport.hu

A pécsiek továbbra is veretlenek, Rába-parti sikerük már a negyedik győzelmük a bajnokságban.

2022.09.09 23:06:33

Labdarúgó NB II nemzetisport.hu

Vereséggel mutatkozott be a Kozármisleny új vezetőedzője, Szekeres Zoltán.