Várhidi: A 0–8-as bundameccs és a tévézés tette tönkre az edzői karrieremet

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2021.10.05. 10:28
null
Várhidi Péter napjainkban Nagykanizsán dolgozik (Fotó: Origo/Csudai Sándor)
2007-ben az év szövetségi kapitányának választották, ma Nagykanizsán gyerekeket edz Várhidi Péter, akivel a most kiesés ellen küzdő Újpest 23 éve nyerte meg eddigi utolsó NB I-es aranyérmét. A tréner köntörfalazás nélkül beszélt számos meghatározó élményéről az Origónak, többek között a magyar futball egyik legundorítóbb bundameccséről, a szerbek elleni 0–8-ról is.

 

Az Újpest az 1997–1998-as idényben nyerte meg a bajnokságot az ön vezetésével. Több mint két évtizede. Az Újpest most a kiesés ellen küzd – közölték a tényt az origo.hu honlapján Várhidi Péterrel.

„Akkor nagyon jó csapatunk volt, abban a társaságban legalább négy bajnoki cím volt benne – reagált a szakember. – Csak 1998-ban minden szétesett. Mi még egyesületként nyertünk bajnokságot, majd jött az átalakulás, a gazdasági társaságok megszületése. Az 1998-as aranyérem után az Újpest úgy alakult át, hogy az addigi főszponzor kiszállt, mi egy fillér nélkül maradtunk. Nagyon fáj a szívem ezért a csapatért. Én ott nőttem fel, oda köt minden, borzalmas megélni, ami a jelenlegi Újpesttel történik. Unalmas már az is, hogy mindig az 1998-as aranyéremről beszélnek.”

Várhidit 2007-ben a magyar újságírók az év edzőjének választották. Abban az évben vertük meg a világbajnok olasz válogatottat a Puskás Arénában, akkor ő volt a szövetségi kapitány. De azok után, hogy az MLSZ 2008-ban leváltotta, és a helyére a holland Erwin Koemant hozta, már egyetlen nagycsapatnál sem dolgozhatott.

„Az NB I-ben mi már nem kellünk, az NB II-ben meg nekem nincs igazán kedvem dolgozni. Voltam ott eleget, láttam, mi történik, az nem egy olyan edzőnek való, aki a munkában és a szép futballban hisz. 2007 után csak a régi vágású, mozdíthatatlan edzők maradtak meg, mint Garami József az MTK-nál, a Herczeg Bandi Debrecenben, vagy Csank János. A többiek – én is – fokozatosan szorultak a háttérbe. De ha azt mondja nekem 2007-ben, hogy ez történik velem, aligha hiszem el. Az olaszok elleni győzelem – legyen az csak egy barátságos meccs – örök élmény marad. A Sport tévében van egy kommentátor, aki ha meglát, a mai napig ehhez gratulál. Lehet ezen gúnyolódni, de azóta a magyar válogatott nem nyert meccset az aktuális világbajnok ellen. De azt is be kell ismerni, hogy az olaszok augusztusban nem csúcsformában jöttek Budapestre. Úgy gondolták, hogy rúgnak egy gólt, aztán annyi. Csak azzal nem számoltak, hogy a csapat és én is extra motivációval rendelkeztünk. Akkor már sokat kommentáltam a tévében az olasz meccseket, ismertem az ellenfél összes játékosát.”

A mester arról is beszélt, ez idő tájt szinte mindenki az Újpesttel azonosította, s ez nem vált a javára, miként az sem, hogy a Sport 1-ben rendszeresen szakértett.

„A debreceni tulajdonos, Szima Gábor azt mondta, hogy két edző közül választanak, az egyik jelölt a Várhidi, de én biztosan soha nem leszek edzője a DVSC-nek, mert rosszat mondtam róluk a tévében. Nekem a tévézés az edzői karrieremet tönkretette. De ezzel sincs bajom. Abban az időben hetente telefonált a tévébe több klubtulajdonos, hogy mit képzelünk. Ott mindenki hibás volt, a Nyilasi Tibi, a Puhl Sanyi, a Zombori, a Várhidi. Valamennyien kegyvesztettek lettünk a tulajdonosok szemében.”

Azt is megkérdezték tőle, utólag visszanézve volt-e olyan, hogy a játékosai tudatosan kiszúrtak vele.

Hát persze, a 0–8-as bundameccs a szerb utánpótlás-válogatott ellen ilyen volt. Nekem az a meccs a karrierembe került. A bundáról nem tudtam. Anno bent voltam a rendőrségen, kihallgattak. Elmondtam mindent, amiről információm volt. A kihallgatás végén megkérdeztem a rendőrt, hogy mit tudnak. Elővett egy nagy dossziét, hogy ennyi anyaguk van. A rendőrség mindent tudott, én semmit. Az a vicc az egészben, hogy ezen a meccsen nem is nekem kellett volna a kispadon ülni, mert nem én voltam az edzője annak a csapatnak. Szerintem ez egy előre megtervezett dolog volt, ki akartak csinálni. Akkor már Erwin Koeman volt a szövetségi kapitány, nem tetszett neki, hogy én is ott vagyok az MLSZ-ben, zavarhatta őt, hogy az elődje ott ül a nyakán.”

„Voltak olyanok, akik azóta elnézést kértek – folytatta. – Meg voltak olyanok is, akik megláttak, és elindultak az ellenkező irányba. Nehogy a szemembe kelljen nézniük.”

Ők játszottak a 0–8-as meccsen
Bogdán Ádám – Kiss Zoltán, Guzmics Richárd, Pintér Ádám, Völgyi Dániel – Vass Ádám – Demjén Gábor, Filkor Attila, Zsidai László, Szakály Péter – Feczesin Róbert

Ahogyan arról május 15-én beszámoltunk, Várhidi napjainkban Nagykanizsán dolgozik, a Zrínyi Miklós–Bolyai János Általános Iskolában indított focisulit.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik