K. Zs. 2022.07.27 11:33 Frissítve: 2022.07.27 11:51

Sportrádió: egy sokkoló tabella indította el a Hátsó füves futballmentő túrát

Szombaton Sátoraljaújhelyen zárul a Hátsó füves futballmentő túra – ez alkalomból volt a Sportrádió Hazafutás című műsorának vendége Csillag Péter, a Nemzeti Sport főmunkatársa, Ringer István, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója és a 31-szeres válogatott labdarúgó, Pisont István. A kistelepüléseken eltűnőben lévő futballélet újjáélesztésének lehetőségeiről Szegő Tibor beszélgetett a futballmentő túra három fontos szereplőjével.

A futballmentő túra tolcsvai állomása (Fotó: Szabó Miklós)

 

A beszélgetés elején Csillag Péter, a Nemzeti Sport Hátsó füves sorozatának ötletgazdája felelevenítette, hogy az idei futballmentő túra megszervezéséhez egy megye hármas zempléni tabella sokkoló üzenete adta meg a végső lökést: az említett, tizenvalahány éves tabellán szereplő csapatok egyike sem működik már…

 
Három kapitány egy városban – íme, a Hátsó füves futballmentő túra szombati záróeseményének programja!

„Szerettünk volna valami pozitív ösztönző hatást gyakorolni, kezdeményezést kidogozni és végrehajtani, amely a folyamatot ha nem is fordítja meg, de segít fókuszba helyezni a megmaradt értékeket – jelölte meg a fő célt Csillag Péter, felhívva a figyelmet arra, hogy számítása szerint 2000 és 2021 a magyar férfi felnőtt futballcsapatok 24 százaléka megszűnt. – A Hátsó füves túra képes volt újra átélhetővé tenni a közösségi élményt, a futball identitáserősítő szerepét, valamint azt a varázst, amit egy-egy meccs faluhelyen jelent, jelentett évtizedeken keresztül.”

A futballmentő túra alkalmi csapatában, a Zempléni Főnix soraiban sok korábbi válogatott játékos lépett pályára (a szombati záráskor például ott lesz Petry Zsolt, Csábi József, Mracskó Mihály és Wukovics László). Az alapember Pisont István többek között arról mesélt, milyen fogadtatásban részesül egy 31-szeres válogatott labdarúgó a falusi közegben.

„Amikor bemegyek az öltözőbe, először meglepődnek, hogy ott vagyok, aztán játék közben ők is érzik a közvetlenséget, a szeretetet, ami ezeket a meccseket körülveszi, azt, hogy milyen könnyű közel kerülni egymáshoz. Ez fantasztikusan jó érzés, sok barátot leltem ebben a társaságban, nagyszerű embereket. Mindannyian mindig nagyon várjuk, hogy újra együtt lehessünk, és segíteni tudjuk az ügyet. Az összefogás erejét megtapasztalva úgy érzem, hogy a kezdeményezésnek van jövője – fogalmazott Pisont, aki a kistelepülési futballmentésben fontos lehetőséget lát a magyarság és a cigányság közötti kapcsolatépítésre. – A futball egyvalamiről szól, a közösségről. A magyarság és a cigányság össze tud jönni, hiszen ugyanaz vezérli a pályán, a játék öröme, szellemisége, és minden, ami a futballhoz hozzátartozik.”

Pisont István Tolcsván is pályára lépett a Zempléni Főnixben (Fotó: Szabó Miklós)

 

Ringer István, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója beszélt a klubmegszűnések eltérő okairól (a kistelepülések elnéptelenedése, elöregedése, a fiatalok elvándorlása), és reményét fejezte ki, hogy a túrával sikerült kedvet teremteni a helyieknek a futballélet újraindításához.

„Kell kis idő, hogy ülepedjenek az élmények, ezen a ponton kicsit megpihenünk, de nem hagyjuk annyiban a dolgot, ez egészen biztos, annál is inkább, mert a túrához véletlenszerűen kiválasztott települések után sorra jelentkeztek mások is, hogy szeretnének csatlakozni a programhoz. Olyan lélektani pillanatban vagyunk, amelyikben nem szabad abbahagynunk. Keressük a folytatás lehetőségét – mondta Ringer István, hozzátéve: a futball semmi mással nem pótolható kohéziós erőt jelent egy kistelepülésen. – Ez jóval több, mint futball. Miközben a kétszer tizenegy játékos a pályán gyűrte egymást, az emberek beszélgettek, együtt voltak, időt töltöttek egymással. A csapatok megszűnésével űr keletkezett, amely semmi mással nem tölthető be. Szerintünk ez probléma, amivel foglalkozni kell, és ha lehetőség van rá, meg kell oldani.”

A Hátsó füves futballmentő túra ünnepi záróeseményeinek részleteiről a Zempléni Főnix Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

Az esemény Facebook-oldala IDE KATTINTVA érhető el.

A KÉTRÉSZES BESZÉLGETÉS AZ ALÁBBI LINKEKEN MEGHALLGATHATÓ! 

2022.08.07 23:37:07

Labdarúgó NB II BERECZ CSABA

Egy félidő után két góllal vezetett Lipcsei Péter csapata, a hazaiak csak szépíteni tudtak.

2022.08.04 14:17:14

Labdarúgó NB II PEHR NÁNDOR

A baranyaiak hazai pályán 3–1-re legyőzték a Tiszakécskét.

2022.08.06 23:39:14

Labdarúgó NB II RÁCZ BENEDEK, VARGA BALÁZS

Nem tudta megszerezni idénybeli első győzelmét a Budafok.

2022.08.06 23:55:23

Labdarúgó NB II BÁBICS NORBERT

Két nagyon különböző félidőt láthatott a közönség Győrben.

2022.08.07 00:08:33

Labdarúgó NB II GAJDÁCS PÁL

Heil kiállítását követően kiütéses vereséggel zárult az újonc borsodiak viharsarki fellépése.