A Vasas után az Ajkát is legyőzte a Budafok

RÁCZ BENEDEKRÁCZ BENEDEK
Vágólapra másolva!
2023.08.06. 17:20
null
A Vasas ellen „csak" kapufáig jutott, az Ajka ellen azonban már gólt ünnepelhetett Kovács Dávid (balra) (Fotó: Árvai Károly)
A labdarúgó NB II 2. fordulójában a legutóbb a Vasas otthonában győzedelmeskedő Budafok most az Ajkát látta vendégül. A hazaiak már az első félidőben eldöntötték a találkozót, igaz, a szerencse is sokszor a dél-budaiak mellé állt. Először Kovács, majd Merényi szerzett gólt a piros-feketéknek, de Gundel-Takács bravúrjai is kellettek az újabb budafoki győzelemhez (2–0).

LABDARÚGÓ NB II
2. FORDULÓ

BUDAFOKI MTE–FC AJKA 2–0 (2–0)
Budapest, Promontor utca, 500 néző. Vezette: Takács Tamás (Szécsényi István, Rózsa Dávid)
BUDAFOK: Gundel-Takács – Bíró M., Lorentz, Fótyik, Kalmár O.– Csonka A. (Horváth O., 62.), Oláh B.– Németh M. (Kocsis B., 62.), Szerető, Merényi (Horgosi, 76.) – Kovács D. (Vasvári, 32.) Vezetőedző: Erős Gábor
AJKA: Horváth D.– Tóth G., Kenderes, Görgényi (Borsos, 64.), Csemer– Tajthy (Csizmadia, 64.), Gyuris (Babos, szünetben), Zsolnai, Rabatin – Szarka Á. (Szűcs K., 64.), Sejben (Doncsecz, 64.). Vezetőedző: Jeney Gyula
Gólszerző: Kovács D. (16.), Merényi (42.)
MESTERMÉRLEG
Erős Gábor: – Az Ajka jobb focit játszott, nem kérdés, hogy előrébb tartanak. Én sem szeretem a védekező focit, nekünk azonban rengeteg időre van szükségünk, hogy a játék kialakuljon. Karácsonyra nem nagyon kell ajándékot kérnünk, volt egy kihagyott tizenegyesük, három kapufájuk, de a győzelemnek természetesen tudunk örülni, ahogy annak is, hogy ilyen hosszú idő után sikerült legyőzni az Ajkát.
Jeney Gyula: – Jó volt a szurkolótábor mindkét oldalon, úgyhogy játszottunk egy jó mérkőzést. Ha ilyen hibákat fogunk elkövetni, nehéz szezonunk lesz, de azt gondolom, hogy ha minden meccsen ekkora fölényben és dominanciával tudunk futballozni, akkor az hosszú távon sok problémát nem fog okozni.

ÖSSZEFOGLALÓ

Pörgősen indult a Budafok és az Ajka összecsapása a második fordulóban, már tíz perccel a kezdőrúgás után előnybe kerülhetett volna az Ajka, Gundel-Takács, valamint Szarka botlása miatt azonban ez meghiúsult. A kezdeti vendéghelyzeteket aztán hazai dominancia, majd gól váltotta fel, Szerető remek szólója után Kovács érkezett a kapu elé, hogy bekotorja a labdát, ezzel hamar megszerezve a vezetést a XXII. kerületieknek. Ezt követően folytatódott a kiélezett taktikai küzdelem a pályán, egyszer az egyik csapatnak voltak erős percei, máskor a másiknak. A hazaiak voltak mégis azok, akik jobban ki tudták használni a helyzeteiket, a félidő végén Merényi szerzett remek gólt, mellyel már kétgólos különbséggel vonulhattak az öltözőbe a csapatok.

A második játékrészre sokkal agresszívabb, magasabban letámadó Ajka futott ki, ez a stílus azonban a Budafok gyors szélsőinek is jól jött: többször is el tudtak futni a széleken. A nagy ajkai helyzeteket végül „megkoronázta” a befújt büntető, melyet azonban Zsolnai kihagyott. A vendégek ezek után nem tudtak szépíteni, pedig a meccs képe alapján abszolút megérdemelt lett volna legalább egy ajkai gól.

A Budafok ezzel megszerezte második győzelmét a szezonban, míg az Ajka két meccs után sem tudott még győzni.

2. FORDULÓ (augusztus 5–6.)
Augusztus 5., szombat
Szeged-Csanád Grosics Akadémia–Vasas 4–3
Augusztus 6., vasárnap
Mosonmagyaróvár–Kazincbarcika 0–3
Budapest Honvéd–Kozármisleny 1–2
Budafok–Ajka 2–0
Soroksár–Gyirmót FC Győr 1–0
ETO FC Győr–BVSC-Zugló 4–0
Csákvár–Szombathelyi Haladás 4–2
Tiszakécske–Nyíregyháza 1–1
Siófok–PMFC 0–1

AZ NB II ÁLLÁSA
1. ETO FC Győr227–2+56
2. Budafoki MTE223–0+36
3. Szeged-Csanád Grosics Akadémia225–3+26
4. Pécsi MFC222–0+26
5. Nyíregyháza Spartacus2113–1+24
6. Tiszakécske2113–2+14
7. Soroksár SC2112–1+14
8. Kazincbarcika2113–1+23
9. FC Csákvár2115–4+13
10. Kozármisleny2113–30 3
10. Budapest Honvéd2113–30 3
12. BVSC Zugló2111–4–33
13. FC Ajka2111–3–21
14. Vasas FC223–5–20
15. Gyirmót FC Győr222–4–20
16. Szombathelyi Haladás222–5–30
17. BFC Siófok220–3–30
18. Mosonmagyaróvár220–4–40


PERCRŐL PERCRE

90+4. perc: Vége a mérkőzésnek, a Budafoké a három pont!

90+1. perc: Pintér kapott sárga lapot reklamálásért

90. perc: három perc lesz a hosszabbítás

90. perc: Horváth került helyzetbe a bal oldalon, 17 méterről eleresztett lövését azonban blokkolták.

76. perc: Újabb hazai csere: Merényi helyére Horgosi, Szerető helyére pedig Pintér érkezett.

73. perc: KIMARADT A TIZENEGYES! Zsolnai állt a labda mögé, és Panenka módon megpróbálta átemelni a labdát Gundel-Takács felett. A terv balul sült el: egyrészt Gundel-Takács egyik irányba se mozdult el, másrészt pedig túl erősre sikerült a lövés, és a kaput sem tudta eltalálni a vendég játékos.

72. perc: BÜNTETŐHÖZ JUT AZ AJKA! Bíró buktatta Borsost a tizenhatoson belül, a játékvezető egyből büntetőt ítélt.

69. perc: Merényi kapott sárga lapot, Borsost rántotta le.

63. perc: Az Ajka is cserél, méghozzá négyet: Tajthy helyére Csizmadia, Görgényi helyére Borsos, Szarka helyére Doncsecz, Sejben helyére pedig Szűcs érkezett

62. perc: Erős Gábor változtatott, egyszerre kettőt is: Csonka helyére Horváth, Németh helyére pedig Kocsis érkezett.

60. perc: Hatalmas ajkai helyzet! Szarka lőhetett közelről kapura, azonban a felső lécet találta el. Az onnan visszapattanó labda Rabatin elé került, aki azonban nem tudott az üres kapuba tüzelni, mivel Merényi remekül blokkolt.

59. perc: Most megvillant az Ajka, Tajthy adott remek labdát Szarkának, az asszisztens azonban lest látott.

Egyértelműen magasabban támad le az Ajka, sokkal magasabbra tolták a védelmi vonalaikat. Ezt a Budafok gyors szélsői egyelőre boldogan használják ki, a vendég helyzetek még hiányoznak.

Merényi (jobbra) hazai debütálása remek volt, ő a második budafoki gól szerzője (Fotó: Árvai Károly)
Merényi (jobbra) hazai debütálása remek volt, ő a második budafoki gól szerzője (Fotó: Árvai Károly)

 

53. perc: Görgényi kapott sárga lapot, mivel elrúgta a labdát a szabadrúgást elvégző budafoki elől.

50. perc: Némethet ugratták ki a budafokiak, a hazai játékosnak csak be kellett volna passzolnia a labdát, azonban a kapusba lőtte a labdát, így hatalmas ziccer maradt ki.

46. perc: Cserélt a vendég csapat a szünetben: Gyuris helyére Babos érkezett.

46. perc: Elkezdődött a második félidő, Vasvári indította útjára a labdát.

Merényi (jobbra) hazai debütálása remek volt, ő a második budafoki gól szerzője (Fotó: Árvai Károly)
Merényi (jobbra) hazai debütálása remek volt, ő a második budafoki gól szerzője (Fotó: Árvai Károly)

45+2. perc: A játékvezető lefújta az első játékrészt, két gólos hazai előnnyel vonulhatnak az öltözőbe a csapatok.

45. perc: A játékvezető két percet hosszabbít az első félidő végén.

42. perc: GÓÓL! KÉT GÓLLAL MEGY A BUDAFOK! A friss igazolás, Merényi kapott remek labdát egy labdaszerzést követően a bal oldalon, a fiatal szélső egy remek csel után nagy erővel, ballal a kapu bal alsó sarkába lőtte a labdát. A vendég kapus, bár beleért a labdába, védeni nem tudott, így a félidő előtt már kettővel megy a Budafok.

39. perc: Csonka kapott sárgát, Tajhthyt rúgta fel.

36. perc: Gyuris kapta a meccs első sárgáját, Csonkát könyökölte le egy fejpárbaj közben.

32. perc: Bár visszaállt, ennyit bírt: sérülés miatt le kellett cserélni Kovácsot, Vasvári érkezik a helyére.

30. perc: Ezek most az Ajka percei, Zsolnai fordult rá a lövésre a tizenhatos vonalából, Gundel-Takács csak bravúrral tudta védeni a veszélyesen csapódó labdát.

26. perc: Kovácsot kell ápolni egy kemény ütközés után, még kérdéses, hogy tudja -e folytatni a játékot.

A kezdeti vendég dominanciát és helyzeteket most a Budafok magabiztos játéka váltotta fel, a góltól mintha összezavarodott volna az Ajka.

20. perc: Kovács vállalta el 25 méterről, a labda azonban egyrészt nem volt erős, másrészt pedig a kapu közepébe tartott, így Horváth könnyedén védeni tudta.

Kovács Dávid révén hamar megszerezte a vezetést a Budafok (Fotó: Árvai Károly)
Kovács Dávid révén hamar megszerezte a vezetést a Budafok (Fotó: Árvai Károly)

16. perc: GÓÓL! VEZET A BUDAFOK! Szerető remek egyéni cselsorozata után az alapvonalig vitte a labdát, majd éles szögből a kapu elé passzolt. Kovácsnak csak be kellett kotornia a labdát az üres kapuba, ezt könnyedén, bal lábbal meg is tette. 1–0

11. perc: Záporoznak a nagy helyzetek: Lorentz vesztett labdát utolsó emberként, ami miatt Sejben iramodhatott meg. A rövidre tartó labdát Gundel-Takács magabiztosan tudta védeni.

9. perc: Az előző, ajkai helyzethez hasonlóan most a túloldalt, Kovács kapott remek labdát, a partjelző azonban egyből intette a lest.

7. perc: Nagy helyzet maradt ki! Szarkát ugratták ki a támadóharmadban, a csatár pedig zavartalanul futhatott a kapu felé. Az ajkaiak támadója végül az utolsó pillanatban elvesztette az egyensúlyát, így a hatalmas ziccer kimaradt.

1. perc: ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS! A vendég Ajka kezdhette a találkozót.

Érkeznek a csapatok, a Budafok piros-feketében, míg az Ajka tiszta fehérben lép pályára.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a mérkőzés. Meglátjuk, mire megy a vasárnap a Vasas otthonában bravúrgyőzelmet arató Budafoki MTE a bajnoki nyitányona Soroksárral hazai pályán 1–1-es döntetlent játszó FC Ajka ellen.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik