ZTE: A Milan legyőzése adott lendületet – Demjén Patrik

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2023.01.09. 10:08
null
Demjén Patrik ősszel előbb 642 percig, aztán 281 percig megőrizte kapuját a góltól (Fotó: Dömötör Csaba)
Sokat tett Demjén Patrik azért, hogy a ZTE FC ősszel a harmadik legkevesebb gólt kapja a mezőnyben, és arra vágyik, hogy csapata nagy eredménnyel zárja az idényt.

– Nem furcsa, hogy az összes rivális külföldön készül a folytatásra, egyedül a ZTE gyakorol hazai környezetben?
– Azért nem fura, mert amióta a klubnál vagyok, emlékeim szerint ebben az időszakban mindig itthon készültünk… – mondta lapunknak az egerszegiek 24 éves, ősszel remek teljesítményt nyújtó kapusa, Demjén Patrik. – Sohasem éreztem, hogy ebből hátrányunk származott volna, ráadásul a mostani tél nagyon enyhe, ilyen szempontból talán most optimális is a helyzet.

– Kedden a csapat az osztrák Hartberg ellen lejátssza az első idei felkészülési meccsét, két héttel később pedig Zalaegerszegen folytatódik a bajnokság a Ferencváros elleni pótolt bajnokival. Ez már a célegyenes?
– Január harmadikán kezdtünk edzeni, kemény munkát végzünk, de szükségünk van még időre, van mit csiszolni – szóval, azért ez még nem a célegyenes.

– Megítélése szerint milyen volt a ZTE ősze?
– A mérkőzések nagy részén úgy futballoztunk, hogy volt esélyünk a győzelemre. Ugyanakkor több bajnoki – gondolok többek között a Puskás Akadémia elleni hazai, valamint a KTE és az Újpest vendégeként játszott meccsre – ennek ellenére kicsúszott a kezünkből. A szakmai stáb jól aknázta ki a csapat értékeit, annak ellenére pozitív a szezon megítélése, hogy jobban is kijöhettünk volna belőle, ha nem hibázunk az említett meccsek során.

– Mit éreztek abból, hogy a szurkolók vevők a Ricardo Moniz által favorizált támadófutballra?
– Amikor eredményes a csapat, az szimpatikus a szurkolóknak. Ricardo Moniz elérte, hogy mindenki megérti az általa kigondolt taktikát, hiszünk abban, hogy sikerülhet, amit elterveztünk. Nagyon sokszor bevált az általunk játszott letámadásos, erőszakos futball, az ilyen játék mindig szebb, mint amikor védekező taktikával lép pályára egy csapat. Amikor a rajtot megelőzően a ZTE Fieszta keretében három-kettőre legyőztük a legjobbjaival felálló AC Milant, egyfelől kezelni tudtuk, hogy ilyen jó és sikeres meccsel zártuk a felkészülést, másrészt elhittük, bárki ellen működhet a gyors, dinamikus játékunk, taktikánk. Persze, előfordult, hogy sebezhetők voltunk, de az edzőnk végig mondta, higgyünk magunkban. Vágyunk rá, hogy valamilyen nagy eredménnyel zárjuk az idényt!

– Melyek voltak a szezon leginkább emlékezetes pillanatai?
– Nagyon nehéz dönteni. Mezőkövesden a századik NB I-es mérkőzésemet játszottam, gól nélküli állásnál büntetőt hárítottam, aztán öt-nullára nyertünk. Újpesten a második félidőben végig emberhátrányban voltunk, sok lehetősége volt az ellenfelünknek, úgy érzem, hozzá tudtam tenni a csapat teljesítményéhez – még akkor is, ha a végén egyenlítettek. Jól ment a Paks ellen is, mégis a Mol Fehérvár elleni bajnokit emelném ki: sokszor kellett játékba avatkoznom, majd a hosszabbításban úgy egyenlítettünk egy szabadrúgás után, hogy előtte a fejesemet bravúrral védte a hazaiak kapusa.

– Tavasszal volt olyan sorozata, amikor egymást követő hat bajnokin nem kapott gólt, összesen 642 percen át őrizte meg kapuját a góltól. Ősszel az utolsó három találkozón ugyancsak lehúzta a rolót, a ZTE 281 perce nem kapott gólt.

– Örülök, ha egy meccsen nem kapok gólt, de… Tavasszal végigvittünk egy pozitív sorozatot, aztán az idény végén sorra jöttek a vereségek, hasonlóra a góltalansági csúcs ellenére sem vágyom. Legyen végig stabil a játékunk, kerüljenek el bennünket a nagy kilengések. Két hét múlva a Ferencvárost fogadjuk, nagyon készülünk a bajnokcsapat ellen, sokat jelentene a jó rajt. Olyan szezont akarunk produkálni, amelyre büszkék lehetünk. Ricardo Moniz a Milan elleni találkozó előtt is elmondta, hogy nyerni akarunk, ezt most is megtette már. Nem adhatunk sok esélyt az ellenfelünknek a gólszerzésre, nem lehet rövidzárlat a játékunkban. Ősszel összeállt a védekezésünk, kevés gólt kaptunk, a játékunk olyan, hogy sok helyzetet hoz, ám törekednünk kell arra is, hogy minél kevesebb lehetőségből kerüljünk előnybe, ezt már az egész idényre vetítve mondom.

– A ZTE kapusedzőjével, Vlaszák Gézával az idény előtt is fogadott, hány kapott gól nélküli meccse lesz az idényben?
– Ez a történet még Budaörsön az NB II-ben kezdődött Kemenes Szabolccsal. Először abban maradtunk, legyen tíz olyan meccsem, ám ez viszonylag hamar összejött, ezért módosítottunk az eredeti elképzelésen. Vlaszák Gézával is rendre fogadunk, így tettünk ezúttal is, ám mert a hat mérkőzést már az ősszel letudtam, emelni kell a téten. Az első egerszegi idényemben kilenc kapott gól nélküli bajnokim volt, jó lenne, mondjuk, tízre feltornázni a számot…

Németh Erik nagy esélyt kaphat Ricardo Moniztól
A ZTE FC saját nevelésű játékosa, Németh Erik az őszt kölcsönben az NB II-es Szentlőrinc együttesénél töltötte, és mert jó teljesítményt nyújtott, a felkészülést már Zalaegerszegen kezdte el. A 22 éves védő 18 bajnokin jutott szóhoz (valamennyin kezdőként), három gólt szerzett, és ha Ricardo Moniz vezetőedző kedvező véleményt alakít ki róla, szintet léphet. Egyébként a legjobbak között már a 2020–2021-es idényben bemutatkozott a ZTE színeiben: 2020. december 12-én a Ferencváros otthonában 2–0-ra elvesztett bajnokin Boér Gábor vezetőedző Gergényi Bence helyére cserélte be, eddig 11 bajnokin lépett pályára.
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 14 11 1 2 34–12 +22 34
2. Kecskeméti TE 16 6 8 2 23–16 +7 26
3. Kisvárda 16 7 4 5 27–29 –2 25
4. Puskás Akadémia 16 6 7 3 22–18 +4 25
5. Zalaegerszegi TE 15 6 4 5 24–17 +7 22
6. Paksi FC 15 6 3 6 27–26 +1 21
7. Debreceni VSC 16 5 5 6 27–27 0 20
8. Mol Fehérvár 16 5 4 7 20–23 –3 19
9. Mezőkövesd 16 4 4 8 18–26 –8 16
10. Újpest FC 16 4 4 8 19–29 –10 16
11. Budapest Honvéd 16 4 4 8 16–27 –11 16
12. Vasas FC 16 3 6 7 13–20 –7 15
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik