Visszatérhet az NB I legendás gólkirálya a Mezőkövesd ellen

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2023.02.17. 17:10
null
Böde Dániel újra a Paks első keretével készül (Fotó: Mártonfai Dénes/Tolnai Népújság)
Újabb zöld-fehér kontra lila-fehér rangadóval folytatódik a labdarúgó NB I, csakhogy a listavezető ferencvárosiak ezúttal a második Kecskemétet fogadják szombaton a Groupama Arénában. A 20. fordulóban a Mezőkövesd ellen visszatér a Paks kispadjára a tolnaiakat tavaly a kupadöntőig vezető Bognár György, és újra az első csapat keretének tagja a korábbi legendás gólkirály, Böde Dániel, aki nem mellesleg a legtöbb élvonalbeli fellépéssel rendelkezik az OTP Bank Liga jelenlegi játékosai közül. A program a péntek esti Kisvárda–Újpest találkozóval indul, a Honvéd századszor mérkőzik meg a Lokival, de szombaton Fejér megyei rangadót is rendeznek Székesfehérváron.


LABDARÚGÓ NB I
20. FORDULÓ


PÉNTEK

KISVÁRDA MASTER GOOD–ÚJPEST FC

♦ A találkozót a sorsolás szerint eredetileg október elején rendezték volna meg Kisvárdán, ám akkor olyan rossz állapotban volt a gyep a Várkerti Stadionban, hogy a piros-fehérek kérték a pályaválasztói jog felcserélését.

♦ Tizenhárom NB I-es találkozón vannak túl, és a vendég újpestiek állnak jobban, hiszen az örökmérleg 4 várdai győzelem, 3 döntetlen, 6 lila-fehér siker. Ráadásul a fővárosiak hétszer gólt sem kaptak ellenfelüktől.

♦ Legutóbb született a párharc legnagyobb különbségű diadala: az újpestiek – Milos Vranjanin öngóljával, Fernand Gouré duplájával, majd Simon Krisztián találatával – 4–0-ra ütötték ki a szabolcsiakat a Szusza Ferenc Stadionban. Feljutásuk óta – négyes egálban – ez a várdaiak legsúlyosabb élvonalbeli veresége, a másik oldalról nézve pedig ebben a bajnokságban ez volt az egyetlen meccs, amelyen a lila-fehérek kettőnél több gólt értek el. A teljesség kedvéért hozzá kell tenni, hogy a kelet-magyarországiak Dominik Kovacic piros lapja miatt az utolsó fél órát emberhátrányban voltak kénytelenek lejátszani, sőt, a 93. percben Ötvös Bence is hasonló sorsa jutott.

♦ A Várkerti Stadionban hatszor találkoztak az élvonalban, az első meccsüket 2018 novemberében – a jelenleg a Vasast szolgáló – Novothny Soma mesterhármasával 4–1-re nyerték meg a lila-fehérek, azóta viszont nem tudtak győzni a fővárosiak (3 várdai siker, 2 iksz). Legutóbb tavaly májusban 2–1-es hazai diadal született, de a két gólszerzőjük, Claudiu Bumba és Jasir Asani azóta már távozott a rétköziektől.

♦ A Kisvárda az egyetlen csapat az NB I-ben, amelynek mindhárom tavaszi bajnokija döntetlennel zárult, és – a ZTE-vel együtt – már öt forduló óta nyeretlen (3 iksz, 2 vereség). Hasonló rossz széria legutóbb két éve, még Supka Attila edzősége idején fordult elő, akkor zsinórban hat bajnokin volt képtelen győzni a keleti határszéli együttes. Török László gárdája legutóbb november 5-én a Puskás Akadémia otthonában tudott nyerni (1–0) az NB I-ben.

♦ Az Újpest október 30-án 3–3-ra végzett a Pakssal, azóta azonban hat forduló alatt egyszer sem ikszelt, győzelemből és vereségből egyaránt három van neki, ráadásul felváltva. Ha ez a szabályszerű hullámzás folytatódik, most egy vereségnek kellene jönnie a IV. kerületiek számára.

♦ A Várda otthon kettővel kevesebb pontot (13) gyűjtött mint látogatóként (15), vendéglátóként 3–4–2 mérlege, amivel csak kilencedik a hazai tabellán. Saját közönsége előtt augusztus vége óta csak egyszer nyert: október 22-én a sereghajtó Vasast győzte le 2–0-ra. Onnantól kezdve egy vereség mellett két döntetlent hozott csak össze.

♦ A lila-fehérek vasárnap fontos alsóházi helyosztót nyertek meg a sereghajtó Vasas otthonában (1–0). Ezzel megszakították házon kívüli ötös vereségsorozatukat, és 2–1–6-os mutatójukkal jelenleg kilencedikek a vendégtabellán.

♦ Török László együttesének az FTC elleni 0–0 volt a második olyan hazai bajnokija, amelyet megúszott kapott gól nélkül.

♦ A találkozót a mindössze 28 esztendős Rúsz Márton vezeti, akinek ez lesz a második NB I-es mérkőzése. Tavaly októberben a Puskás Akadémia és a Bp. Honvéd felcsúti összecsapását dirigálta, két sárgát és egy pirosat osztott ki, büntetőt nem ítélt.

SZOMBAT

PAKSI FC–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC

♦ 2013 óta 21 összecsapásuk volt az élvonalban, az örökmérleg éppen az őszi 2–1-es idegenbeli sikerrel billen a paksiak felé: 9 tolnai diadal, 4 döntetlen, 8 kövesdi győzelem. Az előző két alkalommal a zöld-fehérek kerekedtek felül, előtte öt meccsen nem tudtak nyerni a borsodiak ellen.

♦ A párharc gólátlaga elég magas, 3.6, a legutóbbi hét egymás elleni bajnokijukon mindig legalább három találat volt. A gólcsúcs 2020 decemberében a fürdővárosban született, amikor 4–3-ra nyertek a mezőkövesdiek.

♦ Pakson ez lesz a tizedik NB I-es összecsapásuk, a matyóföldiek eddig kétszer tudták elvinni a három pontot, 2020 és 2021 nyarán (1–2 és 2–3). Három találkozójuk iksszel zárult, négyszer pedig a tolnaiak diadalmaskodtak, legutóbb tavaly márciusban 4–0-ra. Az akkor duplázó Ádám Martin már nincs a klubnál, Szabó Bálint Törökországba szerződött és a sérüléssel bajlódó Szabó János játéka is kérdéses.

♦ A paksi együttes a bajnokságban tavasszal még nyeretlen, pedig az FTC elleni bepótolt találkozóval együtt négyszer lépett pályára (2 iksz, 2 vereség). Miután legutóbb Debrecenben 1–0-s vezetésről a hosszabbításban bekapott két góllal maradt alul, menesztették a kispadról Waltner Róbertet.

♦ Bognár György, a Paks hét elején kinevezett régi-új vezetőedzője bő féléves szünet után tér vissza, eddig 62 NB I-es találkozón irányította a tolnaiakat, a mérlege 26 győzelem, 14 döntetlen és 22
vereség. 1997-ben a BVSC-nél kezdődött élvonalbeli vezetőedzői pályafutása legnagyobb sikerét a zöld-fehérekkel érte el, amikor tavaly bejutott velük a Mol Magyar Kupa döntőjébe.

♦ A Mezőkövesd 2023-ban még nem kapott ki tétmeccsen, a legutóbbi három bajnokiján hét pontot gyűjtött (2 siker, 1 döntetlen), az FTC-vel és DVSC-vel együtt ez a legtöbb ebben az időszakban.

♦ A tolnai gárdának hazai pályán 4–1–4 a mérlege, az egyetlen döntetlenjét éppen legutóbb, a Kecskemét ellen, viharos szélben játszotta (0–0).

♦ A Kövesd az egyetlen az élvonalban, amely idegenben még nem tudott nyerni ebben a pontvadászatban. Hatszor veszített, a három döntetlenjét pedig Újpesten, Kispesten, majd legutóbb Zalaegerszegen érte el (0–0). Az előző három idegenbeli fellépésen gólképtelen volt.

♦ A Paks előző hét bajnokijából csak egy olyan volt, amikor három gólnál kevesebb született.

♦ A tolnaiak a hét elején jelentették be, hogy újra az első csapat keretének tagja Böde Dániel, aki a jelenlegi mezőnyből a legtöbb NB I-es mérkőzésen lépett pályára. A legendás támadó 430 találkozójával a Nemzeti Labdarúgó Adattár kimutatása szerint a meccsszámok alapján a 17., 138 góljával a 36., míg a 34 fejes góljával a 13. a magyar élvonalbeli bajnokság örökranglistáján. Kétszer volt a Paks, ötször a Ferencváros legeredményesebb játékosa, 2015–2016-ban pedig az NB I gólkirálya.

BÖDE DÁNIEL NB I-ES PÁLYAFUTÁSÁNAK GÓLKIRÁLYI CÍMEI
IDÉNYMÉRKŐZÉSSZÁM
GÓLOK SZÁMA
ELÉRT CÍMEK
2010–201124
15A Paks házi gólkirálya
2011–2012
26
10A Paks házi gólkirálya
2012–2013 30
17
Az FTC házi gólkirálya
2013–20142911
Az FTC házi gólkirálya
2014–2015
2913Az FTC házi gólkirálya
2015–20163117
Az NB I gólkirálya
2016–2017 2911
Az FTC házi gólkirálya


A 36 éves Böde a Ferencvárosban 200 élvonalbeli találkozón elért 89 góljával Nyilasi Tibor (243/132) óta a fővárosi zöld-fehérek legeredményesebb játékosa. A Paksban 230 NB I-es mérkőzésen 49 gólt szerzett, Waltnernél azonban a mostani bajnokság első két fordulójában csak csereként állt be és összesen 29 percet töltött a pályán. A következő három találkozón végig a kispadon ült, majd maga kérte a szerződése felbontását. Végül nem igazolt el, a Paksnál ugyanis kinevezték csapatmenedzsernek, és a tolnaiak NB III-as csapatában játszott, ahol hét mérkőzésen öt gólt szerzett. Többek között a Ferencváros és az Újpest második együttese ellen is betalált. Az edzőváltás után került vissza az első csapathoz, Bognár György korábbi paksi időszakában nemcsak csatárként, hanem a védelemben és a középpályán is szerepeltette.

♦ Böde eddig hét gólt szerzett a Mezőkövesd ellen, hatot ferencvárosi, egyet paksi játékosként.

 

Bognár György is visszatért Paksra (Fotó: Nemzeti Sport)
Bognár György is visszatért Paksra (Fotó: Nemzeti Sport)

 

FERENCVÁROSI TC–KECSKEMÉTI TE

♦ A bajnokság első és második helyezettje tétmeccsen eddig éppen 25-ször találkozott, a meccsek több mint a felét, 13-at a zöld-fehérek nyertek meg, a döntetlenek és a kecskeméti győzelmek száma egyaránt 6. Az NB I-ben 13 mérkőzésen kerültek szembe egymással, itt 7–3–3 a mérleg a ferencvárosiak javára.

♦ Ősszel meglepetésre 2–0-ra a KTE győzött, megtörve ezzel az FTC-vel szembeni, 2011-től tartó hétmeccses nyeretlenségi sorozatát (3 iksz, 4 kudarc). Sztanyiszlav Csercseszov együttesének az volt az első veresége a most folyó bajnokságban.

♦ Miután a Ferencvárost 2006-ban a másodfokú licencadó testület kizárta az első osztályból, négyszer találkoztak NB II-ben, és a zöld-fehérek akkor egyszer sem tudtak győzni (1 iksz, 3 vereség). Sőt, 2008-ban – többek között a ferencvárosiakat is megelőzve – a Keleti csoportból a KTE jutott fel az élvonalba.

♦ A Fradi pályaválasztása mellett ez lesz a hetedik NB I-es ütközetük, és a kecskemétiek csak egyszer tudtak pontot rabolni, a több öt alkalommal vesztesen tértek haza. 2012 júliusában úgy zártak 1–1-re az Albert-stadionban, hogy a jelenleg a Kisvárdát irányító Török László együttese 20 percet emberhátrányban játszott Détári Lajos csapata ellen.

♦ A másodosztályban már sokkal sikeresebb volt a KTE a Ferencváros otthonában: 2007 áprilisában 3–1-re, 2008 májusában 2–1-re nyert az Üllői úton.

♦ A Transfermarkt szerint a magyar élvonal legértékesebb és leggyengébb játékoskeretű gárdája csap össze ebben a párosításban. A weboldal a Kecskemét labdarúgóinak piaci összértékét 4.78 millió euróra, a Ferencvárosét közel a kilencszeresére, 42.88 millióra becsüli. Ennek ellenére közös a két csapatban, hogy tavasszal még egyik sem kapott ki, ősszel pedig csupán kétszer maradtak alul – ez a legkevesebb a mezőnyben.

♦ Sztanyiszlav Csercseszov együttese tíz, Szabó Istváné öt bajnoki óta őrzi a veretlenségét. Ez a két leghosszabb ilyen sorozat most a magyar bajnokságban.

♦ Az FTC hazai teljesítményével kiemelkedik a mezőnyből, de a 8 győzelme mellett egyedül épp a sereghajtó Vasas ellen ikszelt (0–0).

♦ A Kecskemétnek idegenben 50 százalékos mérlege (2 győzelem, 5 döntetlen, 2 vereség), a gólkülönbsége is kiegyenlített (8–8). Látogatóként csak a fővárosban tudott eddig nyerni: a Vasas és az Újpest vendégeként, mindkétszer 2–1-re.

MOL FEHÉRVÁR FC–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ 2013 ősze óta 23-szor rendezték már meg a Fejér megyei rangadót, a házigazda fehérváriak kétszer annyi győzelmet arattak, mint ellenfelük. Az örökmérleg 10 Vidi-diadal, 8 iksz, 5 Puskás Akadémia-siker.

♦ Fiola Attiláék már közel két és fél éve képtelenek nyerni Hornyák Zsolt tanítványai ellen: a Mol Aréna Sóstóban háromszor ikszeltek, a három felcsúti meccsből kettőt 1–0-ra buktak el a fehérváriak, legutóbb, tavaly októberben – még Michael Boris dirigálásával – pedig 1–1-re végeztek.

♦ 2022 októberében, a Toldi Gábor, Huszti Szabolcs edzőpáros fehérvári bemutatkozó meccsén a Magyar Kupában a 32 között között került szembe egymással a két csapat, akkor Jakov Puljic góljával 1–0-ra a felcsúti csapat győzött és továbbjutott.

♦ Sztefan Drazsics ráadásban értékesített tizenegyesével a Fehérvár a múlt héten 2–1-re veszített Mezőkövesden, és visszacsúszott a 10. helyre. Az előző három bajnokiján nem tudott nyerni (1 iksz, 2 fiaskó) és csak két pontra van a kieső zónától. Az 5. fordulóban még az utolsó helyen állt, azóta viszont mindig jobb pozíciót foglalt el a jelenleginél – igaz, negyediknél előrébb még sosem volt ebben a bajnokságban.

♦ A Puskás Akadémia Gruber Zsombor hajrábeli góljával első tavaszi győzelmét aratta a vendég Zalaegerszeg ellen (1–0) és a 11. fordulót követően lépett fel újra a dobogóra. Az előző öt bajnokiján 8 pontot gyűjtött, ezalatt 2 győzelem, 2 döntetlen és 1 vereség a mérlege, amivel negyedik a formatabellán.

♦ A Vidi a pontjainak 80 százalékát odahaza gyűjtötte be, 20-ból 16-ot. Négy diadal és négy döntetlen mellett csak egyszer, október közepén az Újpesttől kapott ki (0–1) a Mol Aréna Sóstóban. A legutóbbi négy hazai találkozójából viszont – három iksz mellett – csak a Kisvárda ellenit tudta megnyerni, de azt fölényesen (4–1).

♦ A PAFC az idegenbeli meccseinek több mint a felét döntetlenre hozta, kilencből ötöt. Ezen kívül kétszer nyert és kétszer vesztett, így a mérlege 50 százalékos. Legutóbb október elején Pakson győzött, azóta kétszer be kellett érnie az egy ponttal, legutóbb pedig Mezőkövesden alulmaradt (0–1).

♦ A Fehérvár legutóbbi hat mérkőzéséből ötön legalább három gól esett, a Puskás Akadémia találkozóin viszont ezalatt egy kivétellel maximum kettő.

VASÁRNAP

ZALAEGERSZEGI TE FC–VASAS FC


♦ Tízéves szünetet követően mérik össze az erejüket ebben az évadban az NB I-ben, 72 találkozó után az örökmérleg 21 zalaegerszegi győzelem, 18 döntetlen, 33 Vasas-diadal. A gólátlag magas, 2.8 meccsenként.

♦ 2013 és 2019 között hatszor mérkőztek meg egymással az NB II-ben, itt óriási volt a Vasas fölénye: 5 győzelem, 1 vereség.

♦ Minden tétmeccset beszámítva a piros-kékek legutóbb 2018 decemberében tudtak nyerni a zalaiak ellen: a ZTE Arénában 3–2-es vendégsiker született. A hazaiak második gólját a most is kerettag Zoran Lesjak szerezte. Azt a meccset a 2019 májusi visszavágón egy 5–0-s kék-fehér diadal követte a Szusza Ferenc Stadionban, majd tavaly ősszel 1–1-re végeztek a Fáy utcában.

♦ Csak az NB I-es találkozókat figyelembe véve viszont a Zalaegerszeg van négy nyeretlenségi szériában a Vasassal szemben (2 iksz, 2 vereség). A ZTE legutóbb több mint 12 éve, 2010 októberében hazai pályán tudta legyőzni az angyalföldieket, mégpedig 0–1-ről 2–1-re fordítva.

♦ Egerszegen 36 mérkőzésük volt az élvonalban, ezeknek pontosan a felét, 18-at nyertek meg a hazaiak, 11 döntetlen és 7 fővárosi siker mellett. A gólkülönbség 63–42, tehát a zalaiak pontosan másfélszer annyi gólt szereztek, mint a piros-kékek.

♦ A ZTE az előző öt bajnokiján képtelen volt nyerni (2 iksz, 3 vereség), ez a Kisvárdával egálban a leghosszabb ilyen negatív széria most az NB I-ben. Ricardo Moniz együttese ráadásul a legutóbbi három élvonalbeli találkozóján egyszer sem tudott betalálni. Január 24-én az FTC ellen Huszti András a 21. percben egyenlített, így a zalaiak góltalansági időszaka már 339 játékperce tart.

♦ A Vasas a két dobogós – az FTC, majd a Puskás Akadémia – ellen idegenben elért biztató döntetlenek után legutóbb saját közönsége előtt fontos hatpontos alsóházi csatát vesztett az Újpesttel szemben, így már három forduló óta nyeretlen. Kondás Elemér együttesének van a mezőnyben a legkevesebb győzelme, mindössze három.

♦ A zalai gárda legutóbbi három otthoni találkozójából kettőn nem esett gól, a 3–2–4-es mérlegével csak a Vasast és a Honvédot előzi meg a hazai tabellán.

♦ A Vasas egyike annak a három együttesnek, amelyik házon kívül már ötször játszott döntetlent ebben a kiírásban, ehhez azonban három vereség mellett mindössze egyetlen győzelem társul, az 1–0-s paksi siker.

♦ Az angyalföldiek legutóbbi három bajnokiján háromnál kevesebb gól született.

BP. HONVÉD–DEBRECENI VSC

♦ Kerek jubileumhoz ér a két csapat, a vasárnapi lesz a 100. élvonalbeli ütközetük. Elvileg már a százegyediknél kellene járniuk, ám 1946 őszén elmaradt egy találkozójuk, mert a házigazda kispestiek nem tértek időben haza a lengyelországi túrájukról. A magyarfutball.hu beszámolója szerint a két pontot akkor a DVSC kapta és a piros-feketéknek emellett még egy, ma nevetségesnek tűnő összeget, 297 forint 70 fillér büntetést is kellett fizetniük. Az örökmérleg enélkül 40 kispesti diadalt, 24 döntetlent és 35 Loki-sikert mutat.

♦ A közelmúltban nagyon belehúztak az együttesek, mert a legutóbbi öt egymás elleni meccsükön egyszer sem volt öt gólnál kevesebb! Az előző kiírásban 4–1-re, majd 5–3-ra a DVSC, harmadjára 4–2-re a Honvéd nyert, ősszel pedig Szrdjan Blagojevics bemutatkozó találkozóján 4–3-as debreceni diadal született. Utóbbi a most zajló bajnokság eddigi leggólgazdagabb összecsapása!

♦ A piros-feketék pályaválasztása mellett elsöprő kispesti fölénnyel indult a párharc: a házigazdák ugyanis az első 15 találkozóból 14-et megnyertek, az örökmérleg a fővárosiak szemszögéből 26 győzelem, 12 döntetlen és 13 vereség. Az előző négy budapesti találkozójukon felváltva nyert a két csapat.

♦ A kiesésre álló Honvéd a legutóbbi két bajnokiján dobogós csapatokkal ikszelt, viszont négy forduló óta nem tudott győzni, és az előző hét bajnokijából is csak egyet, a Vasas ellenit tudta megnyerni.

♦ A Loki egy 120 perces hétközi kupameccs után a ráadásban fordította meg a legutóbbi, Paks elleni hazai meccsét, tavasszal még veretlen (2 diadal, 1 iksz) és már a nemzetközi kupaszereplés sem tűnik elérhetetlennek a számára. Amióta Szrdjan Blagojevics a vezetőedző, a 11 bajnokijából csak egy olyan volt, amikor nem talált be (0–2 idegenben a Fradi ellen).

♦ A piros-feketék hazai pályán eddig a legrosszabbak az NB I mezőnyéből, a mérlegük 1–5–3, a Bozsik Arénában megrendezett legutóbbi két találkozójukon nyeretlenek (0–2 az FTC, majd 1–1 a Kisvárda ellen).

♦ A DVSC idegenben mindössze 6 ponttal áll – 1–3–5 a mérlege –, de a legutóbbi négy vendégfellépéséből csak egyet veszített el, a Puskás Akadémia ellenit (1–2).

♦ A kispestiek a kövesdiekkel együtt a legkevesebb sárga lapot kapták a mezőnyben (37), pirosból viszont már hármat is begyűjtöttek.

♦ Remek góllövő formában van Dorian Babunszki, a debreceniek északmacedón csatára ugyanis mindhárom tavaszi fordulóban betalált a kapuba.

NB I-ES EDZŐVÁLTÁSOK A 2022–2023-AS IDÉNY KÖZBEN
2022. 08. 31.
DVSC
Joao Janeiro helyett ideiglenesen Dombi Tibor
2022. 09. 06.
Vasas
Kuttor Attila helyett Kondás Elemér
2022. 09. 06.
Mezőkövesd
Supka Attila helyett Kuttor Attila (szept. 14-én nevezték ki)
2022. 09. 21.
DVSC
Dombi Tibor helyett Szrdjan Blagojevics
2022. 10. 17.
Mol Fehérvár FC
Michael Boris helyett Huszti Szabolcs
2022. 10. 24.
Budapest Honvéd
Thomas Courts helyett Dean Klafuric
2023. 02. 13.
Paksi FC
Waltner Róbert helyett Bognár György
NB I, 2022–2023, 20. FORDULÓ
HELYSZÍN JÁTÉKVEZETŐ NÉZŐSZÁM
2023. február 17., péntek
20.00: Kisvárda–Újpest (Tv: M4 Sport)
Kisvárda, Várkerti Stadion Rúsz Márton
2023. február 18., szombat
14.30: Paks–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport) Paks, Fehérvári úti Stadion
17.00: Ferencváros–Kecskemét (Tv: M4 Sport) Budapest, Groupama Aréna
19.30: Mol Fehérvár–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport) Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
2023. február 19., vasárnap
15.00: ZTE–Vasas (Tv: M4 Sport) Zalaegerszeg,ZTE Aréna
17.30: Budapest Honvéd–DVSC (Tv: M4 Sport)Budapest, Bozsik Aréna

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik