M. G. 2020.07.21 07:10 Frissítve: 2020.07.21 08:11

Videó: amikor a Haladás hálószaggató gólt lőtt, csak a bíró nem látta

A sportvilág lassan éledezik a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetet követően, de mivel archív visszatekintéseink népszerűek voltak olvasóink körében, folytatjuk a videós múltidéző sorozatunkat. Irány 1997 és a Haladás–Videoton bajnoki, amely 0–0-ra végződött, de nem kellett volna 0–0-ra végződnie...

A Haladás labdarúgócsapata 1997. március 29-én a Videotont fogadta a Rohonci úton, s minden a normális mederben zajlott – egészen a 60. percig, amikor egészen extrém jelenetsor zajlott le a szombathelyi stadionban. Hogy a Nemzeti Sport tudósítását idézzük:

„A Videoton tizenhatosánál Balassa szerezte meg a labdát, majd két lépés után óriási erejű lövést küldött a felső léc alá. A labda kiszakítva a hálót, elhagyta a játékteret. A játékvezető kinézett a partjelzőre, majd kirúgással hozatta játékba a labdát.”

A Haladás trénere, Mihalecz István az öltözőfolyosón kiabált, hogy elloptak csapatától két pontot („A bíró, aki nem lát, és a csodagyerek partjelzője!”), tévéfelvétel nélkül is tisztán látszott a szabályos gól. A mérkőzés játékvezető-ellenőre, Kőrös László elmondta: az első benyomások alapján szabályos gól született, Piller Sándor játékvezető viszont „sajnos nem fogadta el a partjelző intését, hanem felülbírálta, és így nem adta meg az érvényes gólt”. A fehérváriak diplomatikus hallgatásba burkolóztak, illetve senki sem látott semmit.

Videója (vagy VAR-segítsége) természetesen akkor nem volt a játékvezetőnek – szemben a közönséggel… –, ezek után a döntés megmásíthatatlan volt, hiába bizonyították a felvételek a szombathelyiek igazát. Ráadásul a mérkőzés előtt az előírásoknak megfelelően megvizsgálták a hálót, a jelzett kisebb szakadásokat kijavították, a gólnál mégis átment a borzasztó erővel megküldött labda.

Balassa tizenöt évvel később már anekdotázva emlékezett vissza a különös sztorira a Vidi hivatalos honlapjának.

„Személy szerint én jól jöttem ki abból a sztoriból, hiszen az eset után hetekig ezzel volt tele a tévé, a rádió és az újságok is. Mindenhol az én gólomat mutatták, és a nevemet nagyon sok helyen megjegyezték. Piller Sanyi bácsi, a mérkőzés játékvezetője, aki egyedüliként a stadionban nem vette észre, hogy szabályos gólt lőttem – csak a labda épp átment a hálón – tulajdonképpen nagy reklámot csinált nekem. Megmondom őszintén, azóta sem találkoztam hasonló esettel, szóval egy igazi futballtörténelmi esemény aktív résztvevője voltam” – mondta.

2021.08.01 07:49:02

Labdarúgó NB I BORSOS LÁSZLÓ

„Remélem, hogy lesznek köztük, akik nemzetközi szinten is megállják a helyüket, mint Sallai, Kleinheisler vagy Gyurcsó.”

2021.07.31 06:41:34

Labdarúgó NB I A MÉRKŐZÉSRŐL TUDÓSÍT: PIETSCH TIBOR (összefoglaló), PÓSFAI GYULA (percről percre)

A meccs fordulópontja Klemenz VAR-ral felülbírált kezezése volt, amely után kiállították a kispesti védőt.

2021.07.31 06:41:34

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

A rétközi csapat nagyon bátran futballozott a címvédő otthonában, és 2–1-re győzni tudott.

2021.07.31 01:17:51

Labdarúgó NB I P. K.

NB I-ES RAJT. Az előző idény dobogósai közül a nyári forma alapján a címvédő várja a legjobb formában a nyitányt.

2021.07.30 22:27:23

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Lesz majd néhány ollózás, átemelés, kötény, okszizás...