B. Á.
2022.07.04 08:13 Frissítve: 2022.07.04 12:59

Újpest: a klub újra a tradicionális címert használja

A labdarúgó NB I-ben szereplő Újpest FC hivatalos közleményben számolt be róla, hogy július 4-től ismét a tradicionális címer jelképezi a klubot.

Ismét a tradicionális címer jelképezi a klubot

 

 
Kovács Zoltán: Nem jött össze. Most még nem...

„Azt tartottam fairnek, ha a címerváltás döntésének jogát átadom az új tulajdonosi körnek. Sajnos ez az ismert okok miatt nem történt meg. Én viszont ígéretet tettem a szurkolóknak, és tartom a szavam. A mai nappal a tradicionális címer jelképezi ismét a klubot. Az a címer, amely a rendszerváltástól az egységes újpesti sportot képviseli, legyen szó judóról, jégkorongról vagy akár futballról és ezek utánpótlásairól” – mondta Roderick Duchatelet.

Mint ismert, a Duchatelet említette tulajdonosváltás elmaradásáról június 30-án adott ki hivatalos közleményt az Újpest. Az indoklás szerint a megállapodás értelmében június 30. volt a fizetési határidő, márpedig ez a feltétel nem teljesült.

A CÍMERVITA ÁLLOMÁSAI
Az Újpest FC 2017. július 3-án mutatta be új címerét. A futballcsapat honlapja szerint a több ezer beküldött szurkolói voks alapján egyértelmű eredmény született a szavazásra bocsátott három tervezet között. A szurkolók ezután tüntetésen követelték a régi címer visszaállítását, az UTE pedig kisebbségi tulajdonosként nem járult hozzá a változtatáshoz. Az anyaegyesület felszólította a labdarúgóklub vezetőit, hogy azonnali hatállyal szüntessék meg a törvénysértő címerhasználatot, és már akkor jelezte, hogy ellenkező esetben jogi úton védi meg az újpesti professzionális labdarúgás tradícióját.
Az UTE bírósághoz fordult, ám első fokon elutasították a keresetét a személyiségi jogi perben. Másodfokon azonban 2017 decemberében az anyaegyesület számára kedvező döntés született. A bíróság azt mondta ki, hogy a futballklubnak vissza kell vonnia az új címert. 
Az Újpest FC ekkor a Kúriához fordult, amely neki adott igazat, mivel indoklása szerint valamely önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezet saját címerének saját döntésen alapuló megváltoztatása objektíve nem okozhatja egy attól elkülönült jogi személy jó hírnevének sérelmét.
Az UTE 2019 májusában jelezte, nem fogadja el a Kúria döntését, a közgyűlésen a küldöttek az egész UTE család nevében egységesen felszólították az Újpest 1885 Kft. vezetését, hogy tisztelje a hagyományokat, álljon el a jogsértéstől és állítsa vissza a hagyományos címert. Két hónappal később az UTE az Újpest FC javára öt évre lemondott a címerrel kapcsolatos használati, értékesítési és hasznosítási jogairól.
Tavaly áprilisban az Alkotmánybíróság (AB) alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a Kúria ítéletét az Újpesti Torna Egylet és az Újpest 1885 Futball Kft. címervitájában. 
Tavaly májusban Roderick Duchatelet, az Újpest FC belga tulajdonosa közölte, kész visszaállítani a régi címert, ha az UTE belegyezik abba, hogy a két klub utánpótlás-nevelő képzése egyesüljön a jövőben. Az UTE visszautasította a szerinte zsarolással felérő kezdeményezést.
Idén januárban az UTE a hivatalos oldalán bejelentette, hogy a Kúria döntése értelmében az Újpest FC-nek vissza kell állítania a régi címerét. A klub közleményben jelezte, hogy Roderick Duchatelet tulajdonos hallott a tárgyalás eredményéről, ám a cselekedetével megvárja a hivatalos, írásos ítéletet.
Áprilisban az UTE újabb közleményt adott ki, melyben az egylet kijelentette, hogy az Újpest FC a jogerős bírósági ítélet ellenére sem állította vissza a régi címert. Az UTE nyílt levélben emlékeztette Roderick Duchatelet tulajdonost a jogerős döntésre, egyúttal kijelentette, hogy végrehajtási eljárás útján tesz meg mindent az ügy érdekében.
Júniusban a bíróság átadta a végrehajtóknak az ügyet, akiknek a feladata a jogerős bírói ítélet végrehajtása.
Július 4-én visszaállt a tradicionális címer.
2022.11.25 21:49:32

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

2022.11.24 23:17:48

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

2022.11.24 07:58:00

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Sokak szerint csónakkal kellett volna kimenteni a bírót a Latorca utcából.

2022.11.18 23:59:28

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az ősz álomtizenegyében hét ferencvárosi található.

2022.11.19 00:08:14

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. És itt jutunk el a csercseszovi futballfelfogás alapjához: a labdarúgóit felszabadítja a kötöttségek alól, és hagyja, hogy abban a szerepben, taktikával játssznak, amiben a leginkább ki tudják bontakoztatni képességeiket..