Sportrádió: „A szurkolók nagyon szeretnék Bognár Györgyöt a kispadra”

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2022.05.03. 19:55
null
Zakor Sándor (Fotó: MTK Budapest)
A Sportrádió Hazafutás című műsorának vendége volt Zakor Sándor, az MTK labdarúgócsapatának tulajdonosa. Az interjút még a Zalaegerszeg elleni (győztes) meccs előtt rögzítették. Zakor beszélt a klub filozófiájáról, a fiatalok szerepéről, arról, hogy miért nem jó a mostani 12 csapatos NB I, Vancsa Zalánról, és hogy ki lesz a csapat vezetőedzője.

A kezdetekről az MTK futballcsapatának tulajdonosaként:

„Tulajdonosként a kezdet jól sikerült, hiszen Feczkó Tamással visszajutottunk az élvonalba. A 2020–2021-es idényben Michael Borisszal a hetedik helyen végeztünk. A bajnokság szépen indult, de sajnos a tavaszi része elég rosszul alakult. Ezután olyan edzőt akartunk hozni, akivel magasabb szintre tudunk lépni, még több fiatal játékossal. Ekkor találtuk meg Giovanni Costantinót, akiről úgy gondoltuk, hogy tehetséges szakvezetőként megoldja ezt a feladatot. Szakmailag nem volt rossz edző, de hiányzott az a képessége, hogy egyben tartsa a csapatot, az öltözőt. A télen már kiesőhelyen voltunk. Vettünk egy nagy levegőt, és kerestünk egy olyan rutinos edzőt, aki oldott már meg hasonló feladatokat, és aki jól ismeri a mezőnyt. Így lett Márton Gábor az új szakvezető. Alaposan megerősítettük a csapatot, javarészt az edző kérésének megfelelően. Úgy gondoltuk, hogy ki tudjuk harcolni a bennmaradást. Sajnos a bajnokság nem úgy alakult, ahogy elterveztük, de a csapat stabilabb lett, kevesebb gólt kaptunk, mint korábban. Azonban a gólokkal továbbra is hadilábon állunk, elképesztően kevés gólt szereztünk. A játékosok minősége nem indokolta ezt.”

„A hátralévő mérkőzésekre megbíztuk Horváth Dávidot, aki az U19-es csapattal bajnoki címet szerzett, hogy emelt fejjel fejezzük be a bajnokságot. Közben a háttérben gőzerővel dolgozunk azon, hogy levonva a tanulságokat átalakítsuk a klub szerkezetét, hogy kiköszörüljük ezt a csorbát.”

A fiatalításról

„Sajnos az elmúlt öt évben mindig az a két csapat esett ki az élvonalból, amelyik a legtöbb fiatal játékost szerepeltette. Ez nem feltétlenül a fiatalok kritikája, sokan mondják, hogy az akadémiai képzés nem megfelelő. Külföldön is nagyon ritka az olyan csapat, amelyik két-három fiatal játékosnál többet is elbír egyszerre a pályán. Ezek a csapatok olyan bajnokságokban játszanak, amelyekben nem 12, hanem 18-20 együttes harcol, és onnan esik ki kettő. Gyakorlatilag csak nálunk fordul elő, hogy 12 gárdából kettő búcsúzik. Látszik, hogy a bajnokság utolsó harmadában a csapatok már defenzív taktikát alkalmaznak, félreteszik a fiatalokat még azok a csapatok is, amelyek korábban játszatták őket. Így a fiatalok szerepeltetése borzasztóan nehéz és kockázatos. Amíg a 12 csapatos bajnokság fennmarad, a fiatal játékosokat nagyon nehéz lesz beépíteni. Ez egy borzasztóan rossz rendszer. Lehet persze mondani, hogy savanyú a szőlő, mert kiesésre állunk, de tavaly és tavalyelőtt is ezt mondtuk.”

A bajnoki rendszerről:

„Nem áll meg az az érv, hogy a nemzetközi kupában indulókat egy erősebb bajnokság jobban segíti. Meg kell nézni a Ferencváros is hány mérkőzést veszített el, és hogy milyen nehezen küzdi le a defenzív ellenfeleket. Ha tényleg a válogatott, a fiatal játékosok szerepeltetése a legfontosabb, akkor a 14, de még inkább a 16 csapat szerepeltetése lenne az ideális. Ki kell mondani, hogy az NB I annyira megerősödött a környező országok bajnokságaihoz képest, hogy például egy válogatott játékos, aki húzóember például a szlovák bajnokságban, nem jelenti automatikusan, hogy a magyar élvonalban is az lesz.”

Vancsa Zalánról, aki már a Manchester Cityhez tartozik, és a belga másodosztályban, a Lommelben folytatja a pályafutását kölcsönben.

„A szurkolók jó része azt szeretné, hogy senkit se engedjünk el a csapattól, viszont emeljük fel a tehetségeket az akadémiáktól. Csakhogy nem lehet hatvan-hetven játékossal feltölteni egy keretet. Ha egy játékos olyan tehetséges, mint Zalán, és a Manchester City hívja, akkor nem mondja azt, hogy inkább az NB I-ben játszana az MTK-nál. A magyar futballnak az a jó, ha egy ilyen játékos minél tovább fejlődik. Nemzetközi szinten az MTK-nál magasabban jegyzett kluboknál egyrészt több pénzt kereshet, másrészt nagyobb sikereket érhet el.”

A leendő vezetőedzőről:

„Nem kizárt, hogy Horváth Dávid marad, mert nagyon tehetséges és él-hal a klubért. Nem azért nem árulom el, hogy ki lesz a vezetőedző, mert szeretek titkolózni, hanem mert alaposan át kell gondolni. Sokan szeretnék Bognár Györgyöt, de őt még szerződés köti a Pakshoz. Sokan vannak a kalapban, felelősségteljes döntés kell hozni.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik