SOMOGYI ZSOLT
2022.10.20 21:34 Frissítve: 2022.10.21 06:17

Sport Forum Hungary 2022: Csercseszov szerint most már az Európa-ligát kell megnyerni

A korábbi szövetségi kapitány, Dárdai Pál és a Ferencváros vezetőedzője szerint utat kell nyitni a magyar futballban a hazai tehetségeknek.

Dárdai Pál (balról), Sztanyiszlav Csercseszov és Varga Sándor arról is beszélt, miben lépett előre s miben nem a futballunk (Fotók: Árvai Károly)


Érdekes és izgalmas témákat feszegető előadások voltak hallhatók a Sport Forum Hungary 2022 konferencián, de talán kijelenthető, hogy a legnagyobb érdeklődés Dárdai Pál korábbi 61-szeres válogatott középpályás, korábbi szövetségi kapitány, a ferencvárosi vezetőedző, Sztanyiszlav Csercseszov, valamint Varga Sándor játékosügynök, Csercseszov menedzsere kerekasztal-beszélgetését övezte. A zsúfolásig teli teremben lapunk főszerkesztője, Szöllősi György moderálásával zajlott az eszmecsere, amelynek fő témája az volt, miben lépett előre a magyar futball és miben nem.

Soknak semmi sem lehetetlen
„Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.”
Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár gróf Széchenyi István gondolatával nyitotta meg az első ízben megrendezett Sport Forum Hungary 2022 konferenciát az impozáns Puskás Arénában. Az egész napos rendezvényt azzal a céllal hívták létre, hogy a verseny- és a szabad-
idősport képviselői közösen megoldási javaslatokat találjanak a sportvilágot érintő kihívásokra. Schmidt Ádám beszédében kiemelte, az energiaválság miatt elengedhetetlen a sportlétesítmények összehangolt, fenntartható üzemeltetése, hogy ne sérüljenek az élsportban és az utánpótlás-nevelésben kitűzött célok. A sportági szakszövetségekkel együttműködve folyamatban van az eredményalapú támogatási rendszer kialakítása, amely arra ösztönzi az egyesületeket, hogy hatékonyan használják fel a rendelkezésükre álló forrásokat. A létesítményhelyzet mellett többek között a kockázatkezelésről, a sport, a szponzoráció és a média kapcsolatáról, a sportolói kettős karrierről, valamint különböző start­upokról is hallgathattak előadásokat, kerekasztal-
beszélgetéseket az érdeklődők.

„Amikor elvállaltam a szövetségi kapitány posztot, tudtam, hogy képes vagyok megoldani a rám bízott feladatot, tudok irányt mutatni a csapatnak – kezdte a Hertha BSC korábbi játékosa és vezetőedzője. – Az is kellett a munkámhoz, hogy tisztában voltam azzal is, korábban normális, jó kapcsolatban voltam a magyar médiában dolgozókkal, némelyekkel baráti kapcsolat is kialakult. Ez elengedhetetlen volt ahhoz, hogy megfelelő hangulat vegye körül az akkori csapatunkat. Azóta rengeteget lépett előre a magyar futball, a kormány és az MLSZ vezetésének támogatásával rohamléptekben fejlődött az infrastruktúra – ezt éppen itt, a gyönyörű Puskás Arénában mondhatom. Amikor ezt a stadiont átadták, akkor is azt mondtam, hogy innen nagyon kevés csapat távozik majd győzelemmel, ha megtöltik a szurkolók, mert a közeg hatalmas erőt tud adni. Ugyanakkor mérgező is lehet, és erre nagyon kell figyelni, aki negatív, aki visszahúz, azt nem szabad beengedni a futballba, főleg nem fontos pozícióba. Félreértés ne legyen: a kritika hasznos, érdemes rajta elgondolkodni, de aki mérgezi a légkört, attól azonnal el kell köszönni.”

Beszélgetőtársa, a Ferencváros vezetőedzője, a következő felütéssel kezdte mondandóját: „Az igazat mondjam?  – majd a nyilvánvaló egyetértés után a következőképpen folytatta:   – Olyan embernek neveltek, aki mindenben a pozitívumot keresi. Még a szerdai, iváncsai vereségben is lehet találni ilyet! Az idény elején ugyanis megbeszéltük, hogy a bajnoki cím mellett kupát is kell nyernünk, és erre most már csak egy esélyünk van, az Európa-liga, amelynek döntője ráadásul éppen itt, a Puskás Arénában lesz.”

Az oszét-orosz szakember dicsérte a magyar csapatokat, edzőket, játékosokat, mint mondta, hétről hétre sok pozitívumot lát a magyar futballban. Beszélt arról is, mi az, ami a Ferencvárosnál eltöltött ideje alatt nem tetszett neki.„Mielőtt aláírtam volna a szerződést, a csapat több mérkőzését megnéztem, és amikor megegyeztünk Kubatov Gábor elnök úrral, őt is arról kérdeztem: hol vannak a magyar játékosok?  – feszegette azt a témát a szakember, amit még rengeteg Fradi-szurkoló is. – Tizenöt országból érkeztek a játékosok, belőlük kell egységes csapatot faragni. Tudom, a mai modern futball így működik, de egy öt-hat tagú magyar magnak lennie kell. Meg kell találnunk azokat a játékosokat, akik erre képesek, és bár ilyen feladatot nem bíztak rám a klub vezetői, játékosokat akarok adni a magyar válogatottnak. Nekem büszkeség, amikor Dibusz Dénes, Botka Endre és Vécsei Bálint csatlakozik a csapathoz, de még több ilyen futballistára lenne szükségünk – nekem ez fontos.”

Ehhez kapcsolódott Dárdai Pál észrevétele: „Szépek az edzőpályák, a stadionok, de ha Willi Orbánt kivesszük a magyar válogatottból, kit teszünk a helyére?! Működnek az akadémiák, de ott nagyon bele kell nyúlni a munkába, mert hiányzik az igazi tartalom. Jobb játékosokat kell nevelni a magyar utánpótlásban. Ezen az úton pedig hasznosak lehetnek az ilyen jellegű konferenciák, megbeszélések, mondja el mindenki, amit tapasztalt, amit jól csinált, s amit nem, abból a többiek is tanulhatnak – mert együtt lehet csak sikert elérni.”

A kárpátaljai illetőségű Varga Sándor, aki közben oroszról fordította Csercseszov szavait is, elmondta, hogy amikor a nyolcvanas években áttelepült a Szovjetunióból, nagyszerű edzők dolgoztak a magyar labdarúgásban, ifi Eb-t nyertünk, kijutottunk a vb-re, és a Videoton legyőzte a Realt az UEFA-kupa döntőjének madridi meccsén. Ahhoz képest szerinte esett a színvonal. „A létesítmények már nagyszerűek, de tartalommal, sok munkával és jó futballal kell megtölteni őket” – erősített rá Varga a Dárdai által elmondottakra.

 

 

Baji Balázs: Az élsportot támogatni kell!
  A mennyiség mellett a minőségre is hangsúlyt fektetne világbajnoki bronzérmes gátfutónk, Baji Balázs, aki a Nemzeti Sportügynökség Zrt. sportszakmai és sportstratégiai vezérigazgató-helyetteseként tartott előadást az első Sport Forum Hungary konferencián. A kiváló atlétából lett sportvezető hangsúlyozta, a kormány sportpolitikájának köszönhetően az elmúlt években a látvány-, a kiemelt és a feltörekvő sportágakban is jelentősen megnőtt a tömegbázis, így elérkezett az idő, hogy a megreformált sportágfejlesztési programokkal az eredményesség kerüljön előtérbe.
„A létesítményfejlesztések után a jövőben az üzemeltetés jelenti majd a legnagyobb kihívást, amely csak hatékony forrásfelhasználással lehetséges – hangsúlyozta Baji Balázs, aki hozzátette, a jelenlegi nehéz helyzetben is igyekeznek minden segítséget megadni a sportolóknak, edzőknek, kluboknak. – Az élsportot támogatni kell, mert az eredményes sportolók tudják hitelesen népszerűsíteni az aktív életmódot, és az edzőképzésben is szeretnénk szintet lépni. Nem lehet mindenkiből bajnok, de fontos célunk, hogy csökkentsük a lemorzsolódást, vagyis azok a fiatalok is a sport mellett maradjanak, akik nem érnek el kimagasló sikereket. Ezért is fontos a közoktatási intézmények, egyetemek, főiskolák szerepe a sportban.
Baji Balázs pályafutása kitűnő példa a gyakran emlegetett kettős karrierre: miközben a 2017-es londoni világbajnokságra készült – amelyen 110 méteres gátfutásban bronzérmet szerzett –, megszerezte diplomáját, majd állatorvosként kezdett praktizálni. Tavaly szeptemberben bejelentette visszavonulását, két hónappal később pedig megválasztották a MOB Sportolói Bizottság elnökének.
„Elsődleges feladatunk a sportolók érdekképviselete, de nagy hangsúlyt fektetünk a sportolói életpálya-modell kidolgozására, és a kettős karrier lehetőségének megteremtésére is – árulta el az olimpikon gátfutó. – A sportági szakszövetségek érdeke, hogy a versenyzők véleményét is kikérjék, elvégre a döntések általában őket érintik leginkább. Tapasztalatból tudom, hogy a sportolók olykor máshogy vélekednek egy adott kérdésről, mint a döntéshozók, ezért is fontos, hogy élénk kommunikáció alakuljon ki a felek között.

 

2023.02.04 10:16:01

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Az irreális időjárási körülmények között mindössze egy-egy kapufáig jutottak a csapatok.

2023.02.03 15:43:06

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A cseréktől feljavult piros-kékek a második félidőben sokáig közelebb voltak a győzelemhez, ám a hajrában a Puskás Akadémia lőtt kapufát.

2023.02.01 10:04:30

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A tartalékos Paks megszerezte a vezetést, majd kihagyott három ziccert – tovább robog a címvédés felé a Fradi.

2023.02.01 15:25:03

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Drazsics és Lukic góljával a negyeddöntőbe jutott az élvonalbeli borsodi gárda.

2023.01.29 16:29:15

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Az első KTE-gólra még gyorsan válaszolt a Fehérvár, de a másodikra egyáltalán nem tudott, és kikapott.