Sport Forum Hungary 2022: Csercseszov szerint most már az Európa-ligát kell megnyerni

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2022.10.20. 21:34
null
Dárdai Pál (balról), Sztanyiszlav Csercseszov és Varga Sándor arról is beszélt, miben lépett előre s miben nem a futballunk (Fotók: Árvai Károly)
A korábbi szövetségi kapitány, Dárdai Pál és a Ferencváros vezetőedzője szerint utat kell nyitni a magyar futballban a hazai tehetségeknek.


Érdekes és izgalmas témákat feszegető előadások voltak hallhatók a Sport Forum Hungary 2022 konferencián, de talán kijelenthető, hogy a legnagyobb érdeklődés Dárdai Pál korábbi 61-szeres válogatott középpályás, korábbi szövetségi kapitány, a ferencvárosi vezetőedző, Sztanyiszlav Csercseszov, valamint Varga Sándor játékosügynök, Csercseszov menedzsere kerekasztal-beszélgetését övezte. A zsúfolásig teli teremben lapunk főszerkesztője, Szöllősi György moderálásával zajlott az eszmecsere, amelynek fő témája az volt, miben lépett előre a magyar futball és miben nem.

„Amikor elvállaltam a szövetségi kapitány posztot, tudtam, hogy képes vagyok megoldani a rám bízott feladatot, tudok irányt mutatni a csapatnak – kezdte a Hertha BSC korábbi játékosa és vezetőedzője. – Az is kellett a munkámhoz, hogy tisztában voltam azzal is, korábban normális, jó kapcsolatban voltam a magyar médiában dolgozókkal, némelyekkel baráti kapcsolat is kialakult. Ez elengedhetetlen volt ahhoz, hogy megfelelő hangulat vegye körül az akkori csapatunkat. Azóta rengeteget lépett előre a magyar futball, a kormány és az MLSZ vezetésének támogatásával rohamléptekben fejlődött az infrastruktúra – ezt éppen itt, a gyönyörű Puskás Arénában mondhatom. Amikor ezt a stadiont átadták, akkor is azt mondtam, hogy innen nagyon kevés csapat távozik majd győzelemmel, ha megtöltik a szurkolók, mert a közeg hatalmas erőt tud adni. Ugyanakkor mérgező is lehet, és erre nagyon kell figyelni, aki negatív, aki visszahúz, azt nem szabad beengedni a futballba, főleg nem fontos pozícióba. Félreértés ne legyen: a kritika hasznos, érdemes rajta elgondolkodni, de aki mérgezi a légkört, attól azonnal el kell köszönni.”

Beszélgetőtársa, a Ferencváros vezetőedzője, a következő felütéssel kezdte mondandóját: „Az igazat mondjam?  – majd a nyilvánvaló egyetértés után a következőképpen folytatta:   – Olyan embernek neveltek, aki mindenben a pozitívumot keresi. Még a szerdai, iváncsai vereségben is lehet találni ilyet! Az idény elején ugyanis megbeszéltük, hogy a bajnoki cím mellett kupát is kell nyernünk, és erre most már csak egy esélyünk van, az Európa-liga, amelynek döntője ráadásul éppen itt, a Puskás Arénában lesz.”

Az oszét-orosz szakember dicsérte a magyar csapatokat, edzőket, játékosokat, mint mondta, hétről hétre sok pozitívumot lát a magyar futballban. Beszélt arról is, mi az, ami a Ferencvárosnál eltöltött ideje alatt nem tetszett neki.



„Mielőtt aláírtam volna a szerződést, a csapat több mérkőzését megnéztem, és amikor megegyeztünk Kubatov Gábor elnök úrral, őt is arról kérdeztem: hol vannak a magyar játékosok?  – feszegette azt a témát a szakember, amit még rengeteg Fradi-szurkoló is. – Tizenöt országból érkeztek a játékosok, belőlük kell egységes csapatot faragni. Tudom, a mai modern futball így működik, de egy öt-hat tagú magyar magnak lennie kell. Meg kell találnunk azokat a játékosokat, akik erre képesek, és bár ilyen feladatot nem bíztak rám a klub vezetői, játékosokat akarok adni a magyar válogatottnak. Nekem büszkeség, amikor Dibusz Dénes, Botka Endre és Vécsei Bálint csatlakozik a csapathoz, de még több ilyen futballistára lenne szükségünk – nekem ez fontos.”

Ehhez kapcsolódott Dárdai Pál észrevétele: „Szépek az edzőpályák, a stadionok, de ha Willi Orbánt kivesszük a magyar válogatottból, kit teszünk a helyére?! Működnek az akadémiák, de ott nagyon bele kell nyúlni a munkába, mert hiányzik az igazi tartalom. Jobb játékosokat kell nevelni a magyar utánpótlásban. Ezen az úton pedig hasznosak lehetnek az ilyen jellegű konferenciák, megbeszélések, mondja el mindenki, amit tapasztalt, amit jól csinált, s amit nem, abból a többiek is tanulhatnak – mert együtt lehet csak sikert elérni.”

A kárpátaljai illetőségű Varga Sándor, aki közben oroszról fordította Csercseszov szavait is, elmondta, hogy amikor a nyolcvanas években áttelepült a Szovjetunióból, nagyszerű edzők dolgoztak a magyar labdarúgásban, ifi Eb-t nyertünk, kijutottunk a vb-re, és a Videoton legyőzte a Realt az UEFA-kupa döntőjének madridi meccsén. Ahhoz képest szerinte esett a színvonal. „A létesítmények már nagyszerűek, de tartalommal, sok munkával és jó futballal kell megtölteni őket” – erősített rá Varga a Dárdai által elmondottakra.

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik