Puskás Akadémia: „Jó lenne bekerülni a Konferencialiga csoportkörébe”

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2022.06.08. 10:18
null
Tóth Balázsék sikerként könyvelik el a bajnoki harmadik helyezést (Fotó: pfla.hu)
A középcsatár Lamin Colley mellett két-három további érkezővel tervezi erősíteni keretét a Puskás Akadémia FC, Tóth Balázs klub­igazgató szerint elképzelhető, hogy a három korábbi akadémista, Zsótér Donát, Gyurcsó Ádám és Kleinheisler László közül valamelyik visszatér az egyesületbe, amely a nemzetközi porondon is bizonyítaná folyamatos fejlődését.

 

– Harmadik lett a Puskás Akadémia azután, hogy februárban vezette a tabellát: siker vagy kudarc a bronzérem?
– Sikerként könyveljük el a harmadik helyet – vágta rá a Nemzeti Sport kérdésére Tóth Balázs, a Puskás Akadémia 2019 májusában kinevezett klubigazgatója.

– Amióta betölti a posztot, ez volt az első évad, amikor az előzőhöz képest hátrébb végzett a PAFC. Hogy éli ezt meg?
– Úgy fogom fel, hogy három év alatt három dobogós helyet szereztünk, ami a csapat erejét jelzi. Megbízható, jó képességű játékosaink vannak, akik kiváló munkamorállal dolgoznak a nagyszerű edzői gárdával, úgyhogy ugyanezen az úton szeretnénk haladni tovább.

– Ezek szerint úgy értékel, hogy a fejlődés töretlen?
– Az előző évhez képest egy hellyel ugyan visszacsúsztunk, azonban az elmúlt három esztendőben nem volt olyan mértékű sérüléshullámunk, mint amilyet tavasszal átéltünk: másfél hónap alatt öt meghatározó játékosunk esett ki hosszú időre. Mivel nem volt bő a keretünk, nem tudtuk átvészelni ezt a helyzetet, több mérkőzésen botlottunk, s az elhullajtott pontok hiányoztak ahhoz, hogy előrébb végezzünk. Ha nem esnek ki ennyien, többet is kihozhattunk volna magunkból.

– Mi a következtetés?
– Erősíteni szeretnénk a keretet, ám ez nem azt takarja, hogy felhalmoznánk a játékosokat. Azért nem dolgozunk nagy kerettel, hogy megmaradjon a versenyszellem, a motiváció, minden futballistának elérhető legyen a csapatba kerülés, és a fiataloknak is jusson játéklehetőség.

– A játékban vár előrelépést?
– A csapat ereje és szervezettsége a kapott gólok számában már megmutatkozott. A múlt évadban a támadójátékunk nem volt kellően hatékony, a szerzett gólok számában mindenféleképpen előre kell lépnünk.

– Hadd tippeljek: a nyári átigazolási időszakban elsősorban csatárokat szerződtetnének.
– Valóban, Lamin Colley személyében egy támadó már érkezett, s még tervezünk igazolni abban az esetben, ha Sahab Zahedit nem tudjuk megtartani. Ugyanakkor a védelmet is szeretnénk megerősíteni, úgyhogy két, legfeljebb három játékos érkezése várható még.

– Az FC Kopertől érkező, huszon­nyolc éves Lamin Colley mivel győzte meg önöket?
– Feltűnt nekünk, hogy sokoldalú játékos, többszöri megfigyelés után, Hornyák Zsolt vezetőedzővel egyetértésben úgy véltük, biztosan erősítés jelent a csapatnak, illik a rendszerünkbe. Példás hozzáállású labdarúgó, amellett, hogy gólerős, nagyon jó a sebessége, technikailag is képzett, meg tudja tartani a labdát.

– Említette a bokatörést szenvedő Sahab Zahedit: vele mi a helyzet?
– A FIFA szabályzata alapján egy speciális, június harmincadikáig érvényes megállapodást írtunk alá az ukrán Zorja Luhanszk kötelékébe tartozó játékossal, ám a szerződtetésekor semmilyen egyéb záradékot nem lehetett kötni. A jövője nyitott, várjuk a nemzetközi szövetség arra vonatkozó döntését, hogy az ukrán csapatok kötelébe tartozó futballisták miként folytathatják pályafutásukat. Elégedettek vagyunk az iráni csatárral, ha lesz lehetőségünk rá, szeretnénk megtartani. A Debrecen ellen ugyan bokatörést szenvedett, mintegy két hét múlva lekerülhet a lábáról a gipsz, s június végén edzésbe állhat.

– Hornyák Zsolt úgy fogalmazott, az az álma, hogy egykori Puskás Akadémia-növendékeket hozzanak vissza a csapathoz, s megnevezte Zsótér Donátot, Gyurcsó Ádámot és Klein­heisler Lászlót is. Van reális esély arra, hogy a következő idényben a PAFC-ban szerepelnek?
– Nem akarok előreszaladni, de elképzelhető, hogy valamelyikük visszatér. Szívesen dolgoznánk ismét velük, s ha ők is vonzónak tartják ezt a lehetőséget, tető alá hoznánk ezeket az ügyleteket. A visszatérésük nem csak álom, a klub filozófiája, hogy azok, akik nálunk nevelkedtek, bármikor visszatérhessenek a Puskás-családba, márpedig ők hárman a mi növendékeink, ezért adva van nekik a lehetőség. Volt már erre példa: Gyurcsó Ádám korábban egy idényt már töltött nálunk kölcsönjátékosként, ahogyan Géresi Krisztián is.

– A következő idényben új köntösben tér vissza az MLSZ „fiatalszabálya”: hány olyan játékosuk van, aki az előírásoknak megfelel és szerepet kaphat a csapatban?
– Négy-öt, a szabálynak is megfelelő labdarúgónk esetében érzem úgy, hogy megállhatja a helyét az élvonalban, és sok játéklehetőségre számíthat. Nem izgulok amiatt, hogy ne tudnánk megfelelni az elvárásnak, mert mi az elmúlt években is lehetőséget adtunk a tehetségeinknek. Hornyák Zsolt eddig is kiválóan építette be a fiataljainkat, az előttünk álló idényben is bátran nyúl majd hozzájuk.

– Nyert párharca már van, túl sok babér azonban nem termett a PAFC-nak Európában. Mi a cél az Európa-konferencialigában?
– A nemzetközi porondon is bizonyítanánk folyamatos fejlődésünket. Kétszer már megmérettünk, s úgy gondolom, elvárható, hogy előrelépjünk, úgyhogy minél tovább szeretnénk jutni, jó lenne bekerülni az Ekl-csoportkörbe. Roppant nehéz feladat vár ránk, erős csapatokkal találkozhatunk, de ez olyan lépcsőfok, amelyet meg kell másznunk, küzdenünk kell érte. Ahhoz, hogy eredményesebben szerepeljünk, a kapott gólok számát csökkentenünk kell a nemzetközi porondon, s összeszedettebben kell pályára lépnünk, mint az előző kiírásban a Riga ellen. Ha jól sikerülnek az erősítéseink, versenyképes csapatunk lehet a selejtezősorozatban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik