NS-klub: egybeesett Szabó János pályafutásának kezdete és a Ligakupa indulása

TŐSÉR NORBERTTŐSÉR NORBERT
Vágólapra másolva!
2022.03.31. 09:30
null
Szabó János már háromszáznál is több NB I-es meccsen szerepelt (Fotó: Tumbász Hédi)
Bár még aktív játékos, több mint 14 évvel ezelőtt szerepelt Szabó János neve először lapunkban, éppen akkor, amikor a Magyar Labdarúgó-szövetség új kupasorozatot indított.

 

Fotó: Szabó Miklós
Fotó: Szabó Miklós

„Ligakupa-mérkőzésünk volt idegenben, de többre nem emlékszem. Talán az Újpest ellen? – kezdte Szabó János, a Paksi FC bal oldali védője, aki a kupasorozatot eltalálta, de az ellenfelet nem, merthogy a Budapest Honvéd volt az, amely nyert is 4–2-re. – Az eredmény sem rémlett, csak az, hogy kaptam negyedórát Horváth Sándor helyett beállva. Lengyel Ferenc volt a vezetőedző, és dereng még egy eset, amikor az ellenfél támadója lerántott a saját kapunk előtt, és majdnem gólt szerzett, mert a játékvezető nem látott szabálytalanságot.”

A mérkőzést 2007. augusztus 8-án rendezték, amellyel elkezdődött a Ligakupa-sorozat és Szabó János pályafutása is. A jó 14 évvel ezelőtti meccsen pályára lépő labdarúgók közül rajta kívül már csak Böde Dániel tagja a keretnek. A Ligakupa nyolc évvel később megszűnt, de a védő továbbra is futballozik, egy 2011-es őszi szezonra vonatkozó siófoki kölcsönadás kivételével kizárólag Pakson.

„Az első NB I-es meccsemre már jobban emlékszem, a Kaposvár ellen játszottunk otthon gól nélküli döntetlent – elevenítette fel a 2009. március 7-én rendezett mérkőzést. – Hatalmas volt a szél, de örültem, hogy a kezdőcsapatban szerepelek.”

Időközben 310 élvonalbeli bajnokinál tart, vagyis Böde Dániellel (421), Szakály Péterrel (378) és Dibusz Dénessel (310) együtt a jelenlegi mezőny legtapasztaltabb labdarúgói közé tartozik. Védőként 21 gólt szerzett, nem mellékesen hatszor pályára lépett a válogatottban.

„Nagy álmom volt a válogatottság, és teljesült is. Boldog vagyok, hogy hatszor sikerült helyet követelnem magamnak a legjobbak között. Hogy miért csak Pakson futballoztam, részletkérdés, egyáltalán nem számít. Úgy alakult, hogy mindig a klubnál maradtam. Két év múlva lejár a szerződésem, akkor már harmincöt leszek és ugyancsak büszke, ha esetleg évente hosszabbít velem a klubvezérkar.”

A Magyar Kupában klubtörténeti rekordot állítottak fel a zöld-fehérek az elődöntőbe jutással, s a védő hozzátette, hazai pályán szeretnének győzni az Újpest FC ellen, egyúttal bejutni a döntőbe.

 

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik