NB I: „Nem azért jöttünk, hogy a Honvéd újra a kiesés ellen küzdjön”

Vágólapra másolva!
2022.07.22. 10:34
null
Chris Docherty (Fotó: Tumbász Hédi)
Chris Docherty, a Bp. Honvéd csaknem két hónapja kinevezett sportigazgatója beszélt a fiatalok szerepeltetéséről, a játékos-kiválasztás menetéről és a nemrégiben szerződtetett Christian Gomis esetleges kölcsönadásáról is.

 

Frissen vágott gyep illata fogadta a Bozsik Arénához közeledőket. A pályamunkások dolgoztak a tikkasztó melegben, zakatolt a fűnyíró, a locsolóból és az ember mindenéről ömlött a víz. Chris Docherty homlokáról azonban nem folyt a verejték, amikor érkeztek a kérdések a sajtótájékoztatón – a Bp. Honvéd csaknem két hónapja kinevezett sportigazgatója állta a sarat.

„Nyilván tisztában vagyunk vele, hogy az előző két idénnyel senki sem elégedett a Honvédnál – mondta a kispestiek skót elöljárója. – Olyan pillanatban érkeztünk a klubhoz, amikor mindenki készen állt a változásra, s ez meg is történt a szakmai stábban és a játékosállományban is. Jelenleg huszonhat futballista alkotja az első keretet, s ebben szerepel kilenc huszonegy évnél fiatalabb is. Ez stratégiai döntés volt, számítunk rájuk. Hogy közülük kiknek lehet érdemi szerepe a következő idényben? Ezt a vezetőedző dönti el, de szerintem mindegyiküknek. Látom, Magyarországon némi aggodalommal tapasztalják a fiatalabbak szerepeltetését, pedig a kispesti akadémiára építeni kell. Ez persze nem azt jelenti, hogy tizenegy srác játszik majd a kezdőben. Nekünk az a feladatunk, hogy megtaláljuk, kik alkalmasak arra, hogy helytálljanak az élvonalban, s ha ez megtörtént, lehetőséget kell nekik adni. Hogy élnek-e az eséllyel, rajtuk múlik. De azt is leszögezem, hogy csak azért, mert valaki fiatal, automatikusan nem jár neki a játéklehetőség.”

A sportigazgató lapunk kérdésére levezette, miként kell elképzelni egy-egy labdarúgó szerződtetését a Honvédnál – ez azért is érdekes, mert úgy tudjuk, a jó egy hónapja érkező Christian Gomist máris kölcsönadná a klub...

„Először is számba vesszük, hogy az adott pozícióra kik jöhetnek szóba: rengeteg játékost figyelünk és követjük nyomon a teljesítményét. Folyamatosan tartom a kapcsolatot a vezetőedzőnkkel, Thomas Courtsszal, megbeszéljük, milyen típusú futballistára van szükségünk. Ezután elmondom a játékosmegfigyelőknek, mik az elvárásaink és milyen büdzsé áll rendelkezésünkre. Ha ez megtörtént, a kialakított profilra keresünk minél több labdarúgót. A kiválasztás után a megfigyelőink és az adatelemzőnk úgymond célba veszi a játékost. Ha ezen a rostán is átment, akkor jövök a képbe én és a vezetőedző, mi döntünk. Christian Gomis? Még nem érkezett érte ajánlat. Van, aki azonnal tud segíteni a csapatnak, például a legutóbb Újpesten játszó középpályás, Nikola Mitrovics, és van, akit alulértékelnek a piacon. Megpróbáljuk ezeket a játékosokat megkeresni, és bízni a fejlődésükben. Az is a feladatom, hogy két-három évre előre gondolkodjak.”

Beszélt a jelenlegi keretről, valamint arról is, hogy nem akar ígérgetni.

„A belső védő Herdi Prenga az NB I egyik legjobbja a posztján, mellette ott a csapatkapitány Batik Bence és a már harminchét éves Ivan Lovric, aki olyan állapotban tért vissza a pihenőről, hogy nem hittünk a szemünknek. Mintha egy napot sem hagyott volna ki. Az egyik legprofibb futballista, akivel valaha találkoztam. A középpályássorunk meg tudja tartani a labdát, az előző idényben nagy gondot jelentett ennek hiánya, Nenad Lukics pedig olyan csatár, aki könnyen helyzetbe kerül. Még egy gyors támadót mindenképpen megszereznénk. Eddig is bebizonyosodott, hogy azok a csapatok nyernek nyolcvan-kilencven százalékban bajnokságot, amelyeknél a legmagasabbak a fizetések. Nos, mi az első háromban sem vagyunk, de munkával, kiemelkedő stratégiai tervezéssel túlteljesíthetünk. Felépített támadásokat akarunk látni, nem azért jöttünk, hogy a csapat újra csak a kiesés ellen küzdjön.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik