Az MTK szép győzelemmel búcsúzott az első osztálytól

BODNÁR ZALÁN (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)BODNÁR ZALÁN (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.05.15. 15:50
Hiába győzte le biztosan az MTK a Debrecent a labdarúgó NB I 33. fordulójában, a Honvéd felcsúti győzelmével eldőlt, hogy a kék-fehérek nem maradnak bent az első osztályban.
Futács Márkó rendkívül aktívan játszott, gólt is szerzett (Fotó: Árvai Károly) 
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Futács Márkó rendkívül aktívan játszott, gólt is szerzett (Fotó: Árvai Károly) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

LABDARÚGÓ NB I
33. FORDULÓ
MTK Budapest–Debreceni VSC3–0 (Rajkovics 45+2., Futács 64. – 11-esből, Ramadani 90+2.)
Budapest,Új Hidegkuti Nándor Stadion, 4422 néző. Vezette:Karakó Ferenc
Kiállítva:Kusnyír (Debrecen, a 89. percben)

ONLINE SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS ITT!

PÁRHUZAMOS TUDÓSÍTÁS A PUSKÁS AKADÉMIA–BP. HONVÉD ÉS AZ MTK–DVSC MÉRKŐZÉSRŐL.

MARADT DRÁMAI PILLANAT az OTP Bank Liga záró napjára is, ugyanis két patinás múltú együttes, a Budapest Honvéd és az MTK Budapest küzdött a bennmaradásért – igaz, más-más pályán. Összeállításunkban negyedórás bontásban a Pancho Arénában és a Hidegkuti Nándor Stadionban zajló eseményeket elemeztük. A lefújás után a Felcsúton diadalmaskodó kispestiek ünnepelhettek, a szintúgy meggyőző játékkal győztes MTK pedig két élvonalbeli idényt követően ismét kiesett az NB II-be.

1–15. perc

Hidegkuti Nándor Stadion: Az ingyenes belépés ellenére sem telt meg teljesen a Hungária körúti aréna, de idénybeli nézőcsúcs mellett fogadta az MTK a Debrecent. Azt nem lehetett tudni, mennyire lesz motivált a vendégcsapat a neki már valós tét nélküli mérkőzésen a kiesés ellen harcoló kék-fehérek otthonában, a debreceni drukkerek mindenesetre a győzelem reményében érkeztek, és a meccs elején rá is zendítettek a jól ismert dallamra, amely szívhez szóló útravaló – az ellenfél leendő NB II-es szerepléshez... A győzelmi kényszerben lévő MTK kezdte támadóbban, harciasabban a találkozót, de az első negyedórában csak Futács Márkó tudott helyzetbe kerülni, ám mielőtt közeli lövését védte volna Gróf Dávid, már szabálytalankodott.

Pancho Aréna: A kispesti szurkolók nagyon odatették magukat, több szektort is megtöltöttek Felcsúton, és hatalmas hangerővel biztatták a vendégcsapatot, amelynek pontot kellett szereznie a Puskás Akadémia ellen a biztos bennmaradáshoz.

És a kieséstől fenyegetett Honvéd fantasztikusan kezdte az összecsapást! A piros-feketék agresszívan letámadták a hazaiakat, ezzel rögtön zavart okoztak, és Nenad Lukics a kapuba lőtte a labdát. Mondani sem kell, mekkora megkönnyebbülés volt ez a hetek óta görcsösen futballozó vendégeknek, és mielőtt a felcsútiak felocsúdtak volna: Zsótér Donát jobbal kapásból a jobb felső sarokba lőtte a labdét. Nebojsa Vignjevics a születésnapján talán a legszebb ajándékot kapta játékosaitól: agresszív letámadás, koncentrált futball, hatékony helyzetkihasználás – ez volt az első negyedóra.

16–30. perc

Hidegkuti Nándor Stadion: Nem tett jót a hazai közönség hangulatának, hogy a Felcsútról érkező hírek szerint negyedóra múltán máris kétgólos előnyben volt a Budapest Honvéd a Puskás Akadémia ellen, márpedig az MTK-nak csak a kispestiek veresége esetén volt reménye a bennmaradásra. A pályán lévők mindenesetre igyekeztek megtenni, ami rajtuk múlik, és egyre nagyobb nyomás alá helyezték a vendégeket, akik labdával alig-alig lépték át a felezővonalat. A mezőnyfölény azonban meddő volt, olyan lehetőség, amelyet valódi gólhelyzetnek lehet nevezni, csak a 30. percben jött el, akkor sem kidolgozott akció révén, hanem Futács Márkó éles szögből váratlanul kapura lőtt, és Gróf Dávidnak védenie kellett a rövid saroknál.

Pancho Aréna: Kétgólos előnyük tudatában kicsit visszahúzódtak a kispestiek, átengedték a területet a házigazdának, s ha labdát szereztek, hosszú indítással próbáltak minél gyorsabban a felcsúti védővonal mögé kerülni. A hazai együttes a labdát a földön tartva adogatott, de úgy tűnt, hogy ezúttal hiányzik a koncentráció és a kreativitás a játékából, és azt is látni lehetett: a kispestiek az életük árán is megőriznék a megszerzett előnyt – hatalmas elszántsággal, akarattal védekeztek.

31–45. perc

Hidegkuti Nándor Stadion: A 34. percben talpra ugrott a hazai szurkolótábor, hiszen a Loki kapujába került a labda, azonban Kata Mihály gyönyörű szólója után hiába talált be Futács Márkó, les miatt érvénytelenné vált a gól. Ugyanakkor nem lehettek nyugodtak a vendégek, mert a csatár így vagy úgy, de már harmadszor járt közel a gólhoz. Egy perccel később újra ő került helyzetbe, ám akkor meg bele tudtak lépni a lövésébe, sőt a 40. percben jött az újabb lesgól Futács Márkótól... Ez már aztán végképp dühöt váltott ki a publikumból, de az is tagadhatatlan, a csatárnak ideje lett volna elkezdeni jobban figyelni a leshatárt. A 47. percben már semmi sem mentette meg a Debrecent, Szlobodan Rajkovics érvényes gólt szerzett, így előnnyel mehetett a szünetre az MTK – viszont még mindig kiesésre állt...

Pancho Aréna: A harmadik negyedórára visszaesett valamelyest az iram, kívülről úgy tűnt, a honvédosok megpróbálnak kicsit spórolni az energiával. Ezt valamennyire meg lehetett érteni, mert a mérkőzés első szakaszában olyan tempót diktáltak, hogy azt nyilvánvalóan nem lehetett sokáig bírni – tulajdonképpen mindent egy lapra feltéve vágott bele ebbe az összecsapásba a fővárosi gárda, és az őrült ritmus meghozta az eredményét, így a kétgólos előny birtokában immár valóban lehetett kissé pihenni. Az erőforrásokat a Honvéd arra használta, hogy lezárja a kapuja felé vezető utakat, ne engedje helyzetbe kerülni a Puskás Akadémia játékosait. A hazai csapat labdabirtoklásban jelentősen előrelépett, és bár sokáig nem tudott helyzetbe kerülni, a szünet előtti pillanatokban Artem Farovot megszerezte a szépítő gólt.

46–60. perc

Hidegkuti Nándor Stadion: Lényegében semmit sem változott a játék képe a szünet után, az MTK támadott és alakított ki helyzeteket, a Debrecen kósza kontralehetőségekben bízott. Három-négy percenként voltak lehetőségeik a kék-fehéreknek a gólszerzésre, ebben a periódusban eldönthették volna a meccset.

Pancho Aréna: A szépítő gól alapvetően meghatározta a fordulás utáni időszakot. Úgy tűnt, a Honvéd óvatossá vált, megijedt attól, hogy egyetlen peches pillanat után kiegyenlíthet a Puskás Akadémia, ezért kizárólag a védekezésre összpontosított. A mérkőzés ezen a szakaszában a házigazda volt fölényben, a legelején tapasztalt agresszív kispesti harcmodort ekkor csak nyomokban fedezhettük fel. Óvatos, kissé ijedt együttes benyomását keltette a Honvéd, nyilván mindenki értesült arról, hogy az MTK vezet a DVSC ellen, így a piros-feketéknek egyetlen céljuk volt, távol tartani a kapujuktól az ellenfelet.

61–75. perc

Hidegkuti Nándor Stadion: Ami ebben a negyedórában nem jött össze, sikerült a 64. percben, amikor a Nagy Zsombor ellen elkövetett szabálytalanságért járó tizenegyest Futács Márkó értékesítette, így kétgólos előnyre tett szert az MTK. Nem lehetett felfedezni, milyen elképzelései vannak a pontszerzésre a Debrecennek, kilátástalan játékot mutatott a Loki. Milan Mijatovicsnak az MTK kapujában szinte semmi tennivalója sem akadt.

Pancho Aréna: Itt már nem sok kérdés maradt, a túlélés volt a Honvéd célja. Ha szabadrúgáshoz, kirúgáshoz jutottak a vendégek, próbálták olyan lassan játékba hozni a labdát, amennyit még elbírt a játékvezető türelme. Megesett, hogy a tizenhatos vonalán nyolc kispesti állt egymás mellett, elég közel ahhoz, hogy sehol se legyen hely eljutni Szappanos Péter kapujához. Persze, kockázatos volt ez, és a Puskás Akadémia próbálkozott, sokat járatta a labdát a Honvéd térfelén. Az edzők cserékkel igyekeztek frissíteni a csapatokon, Hornyák Zsolt a fáradni látszó belső védőkre küldte a cseh Libor Kozákot.

76–90. perc

Hidegkuti Nándor Stadion: A hajrában az MTK növelhette volna az előnyét, a Debrecen teljesen indiszponálttá vált, sok labdát eladott a saját tizenhatosa előterében is. Kusnyír Eriket még ki is állították egy durva és teljesen felesleges belemenés miatt. Nagyszerűen futballoztak a kék-fehérek, de azért a hangulat nem tudott fesztiváljelleget ölteni, hiszen mindenki követte a másik pályán zajló eseményeket is, és a Pancho Arénában továbbra is vezetett a Honvéd. Sőt, mivel győzött, csak a szép búcsú maradt a lefújás előtti másodpercekben újabb gólt szerző MTK-nak – és a tanulság, hogy talán korábban kellett volna edzőt cserélni. Az utolsó négy fordulóban elért három győzelem és egy döntetlen is kevésnek bizonyult az NB I-es tagság megőrzéséhez.

Pancho Aréna: A Honvéd kicsit feljebb lépett, már nem csak védekezett, gólhelyzete is akadt még. A fővárosi együttes a mérkőzés első szakaszában nyújtott teljesítményének, az akkor diktált jókora tempónak köszönhetően megnyerte a mérkőzést, a korán megszerzett kétgólos előny végül kitartott a lefújásig. A döntetlen is jó lett volna a kispestieknek, de nyilvánvalóan nem kockáztattak. Védekeztek, ahogy tudtak, harcoltak, és a mentalitásukat joggal ismerte el vastapssal a piros-fekete szurkolótábor. Győzött a Honvéd, így bent maradt az NB I-ben, a lefújás után pedig a gyorsan összerakott emelvényen a Puskás Akadémia játékosai átvehették az OTP Bank Liga harmadik helyezettjének járó bronzérmet.

A VÉGEREDMÉNY
1. Ferencvárosi TC 33 22 5 6 60–31 +29 71
2. Kisvárda 33 16 11 6 50–34 +16 59
3. Puskás Akadémia 33 14 12 7 43–34 +9 54
4. Mol Fehérvár 33 13 9 11 48–43 +5 48
5. Újpest FC 33 12 8 13 50–48 +2 44
6. Paksi FC 33 12 7 14 75–63 +12 43
7. Debreceni VSC 33 10 9 14 45–52 –7 39
8. Zalaegerszegi TE 33 10 9 14 44–58 –14 39
9. Budapest Honvéd 33 10 8 15 48–51 –3 38
10. Mezőkövesd 33 10 8 15 37–49 –12 38
11. MTK Budapest 33 9 9 15 28–50 –22 36
12. Gyirmót FC Győr 33 7 11 15 34–49 –15 32
NB I, 2021–2022, 33. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Május 13., péntek
Mezőkövesd–Újpest 2–3
Mezőkövesd,Városi StadionKáprály Mihály 2286
Május 14., szombat
Gyirmót–Ferencváros 1–2
Győr, Gyirmót, Alcufer StadionZierkelbach Péter
2628
Fehérvár–Paks 2–2
Székesfehérvár,Mol Aréna SóstóBerke Balázs
4224
Május 15., vasárnap
Puskás Akadémia–Budapest Honvéd 1–2
Felcsút, Pancho ArénaVad II István
3000
Kisvárda–ZTE 2–1
Kisvárda,Várkerti StadionPintér Csaba
3125
MTK–DVSC 3–0Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionKarakó Ferenc
4422
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik