Böde győztes góllal bizonyított, a forduló nyertese a Ferencváros

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2019.02.02. 19:20
null
Hatalmas csaták, remek második félidő (Fotó: Koncz György)
A csereként beálló Böde Dániel okos találatával nyert odahaza a Ferencváros a Budapest Honvéd ellen a labdarúgó NB I tavaszi nyitányán. A kispestiek sorozatban nyolcadszor hagyták el vesztesen a Groupama Arénát, a Fradi pedig kihasználta a Mol Vidi FC szombat délutáni botlását.


NB I

19. FORDULÓ
Ferencváros–Budapest Honvéd 1–0 (Böde 82.)
Budapest, Groupama Aréna, 10 027 néző. V: Berke
Kiállítva: Batik (95., Honvéd)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Mire képesek az új szerzemények?

Mivel a Ferencváros hét labdarúgót szerződtetett a télen, a kérdés aktuálisnak tűnt a Budapest Honvéd elleni tavaszi nyitány előtt. Azt korábban tudni lehetett, hogy a kerethez csütörtökön csatlakozó Tokmac Chol Nguenre egyelőre nem számít Szerhij Rebrov vezetőedző, az is borítékolható volt, hogy a pénteken szerződtetett brazil támadó, Isael da Silva Barbosa sem kerül a keretbe szombat este, míg a többi téli szerzemény közül végül ketten találták magukat a kezdőcsapatban. A grúz Lasa Dvali a védelem tengelyében, Miha Blazic oldalán kapott szerepet, az ukrán Ihor Haratin pedig az ősszel alapemberré váló Sigér Dávid mellett igyekezett a középpályán megszűrni a vendégek támadásait. Az előző év utolsó bajnokijáról száműzött, ám a téli felkészülést a csapattal kezdő Böde Dánielnek a kispadon jutott hely, akárcsak az új fehérorosz támadónak, Mikalaj Szihnyevicsnek.

Új arcból a vendégeknél sem volt hiány, a középpálya szélén a januárban érkező algériai Mohamed Mezgrani kapott esélyt a bizonyításra, és Szenderi Norbert is a kezdőben találta magát. A tizennyolc esztendős támadó az előző idényben a Vidi elleni 2–0-ra elvesztett bajnokin kapott két percet, a mostzajlóbajnokságban viszont először lépett pályára, rögtön a Ferencváros elleni rangadón a Groupama Arénában – Supka Attila nem szívbajos edző, az már biztos. Ahogy arra számítani lehetett, az ősszel csak az NB III-as csapatban lehetőséghez jutó Ivan Lovric is az első perctől a pályán lehetett, a rutinos hátvéd Djordje Kamber sérülése miatt térhetett vissza az első tavaszi fordulóra.

A zöld-fehérek az első percekben magukhoz ragadták a kezdeményezést – bizonyára ők is tudták, hogy a Mol Vidi hazai veresége miatt ismét nyolcpontosra növelhették előnyüket a fehérváriakkal szemben –, ám hiába birtokolták többet a labdát, a pályán inkább a kispestiek akarata érvényesült. A vendégek átengedték a területet, fegyelmezetten, zártan védekeztek, a mezőnymunkából a csatárok is kivették a részüket, ezért rendkívül nehéz volt szabad területet és üres embert találni Gróf Dávid kapujának húszméteres körzetében. Mindeközben a megszerzett labdákkal az erős testfelépítésű csatárokat keresték, és a kis területen is ügyesen járatták a labdát. Nem véletlen, hogy az első helyzet is a látogatók előtt adódott, ám Danilo a léc fölé bólintott. Később Holender Filip tesztelte középre tartó lövéssel Dibusz Dénest, majd az első félóra végén Gazdag Dániel sokadik remek ütemű labdaszerzése után szintén a brazil támadó került helyzetbe, de a remekül kimozduló Fradi-kapusban elakadt a közeli lövése. Mindeközben Szerhij Rebrov együttese csak akkor tudott veszélyes akciót vezetni, ha a támadáshoz a szélső védők is felzárkóztak, előbb Varga Roland, majd Ivan Petrjak előtt suhant el egy-egy veszélyes beadás.

Vélhetően a hazaiak is érezték, hogy ennyi kevés lesz, és az első játékrész utolsó negyedórájára magasabb sebességre kapcsoltak. Amikor minden mezőnyjátékos a Honvéd térfelén tartózkodott, a kispestiek nem tudták kihozni a megszerzett labdát, egyre többször szabálytalankodtak, hogy megállítsák az ellenfél rohamait. Ebben az időszakban nagyobb nyomás nehezedett a kispestiekre, érett a hazaiak vezető találta, ám Gróf Dávid védéseinek, és az utolsó pillanatban érkező blokkoknak köszönhetően gól nélküli állással vonultak pihenőre a felek.

A fordulás utáni percekben szintén a piros-feketék kapusa lépett elő főszereplővé, a hazaiak ugyanis alaposan bekezdtek. Vélhetően ráéreztek, hogy a vendégek algériai szélsője még ismerkedik csapattársaival, és rendre az ellenfél jobb oldalán keresték a rést. Előbb Fernando Gorriarán sistergős lövését tolta ki a kispesti kapus a léc alól, a 62. percben elképesztő reflexmozdulattal, vetődve védte az uruguayi középpályás közeli lövését, Varga Roland fejesét is hatástalanította, a korábban a Honvédnál futballozó Davide Lanzafame lövésénél pedig a szerencse állt mellé (tegyük hozzá, megdolgozott érte), a jobb alsó sarokra tartó lövés a kapufáról nem befelé pattant. Mielőtt a zöld-fehérek túlságosan elbízhatták volna magukat, a másik kapunál Gazdag Dániel került helyzetbe, azonban centikkel a bal alsó sarok mellé lőtt.

Ezen felbátorodva próbált kiszabadulni a szorításból a Honvéd, Szerhij Rebrov pedig meglepő cserével igyekezett veszélyesebbé tenni együttesét. Az NB I egyik legjobb támadójának számító olasz csatár helyett a télen érkezett Mikalaj Szihnyevicset küldte pályára. Egy perc sem kellett neki, hogy ő is célba vegye a kispesti kaput, ám úgy tűnt, ezen az estén betonfalat építettek a Honvéd gólvonala elé. A másik oldalon a zöld-fehérek kapusa hárította a másik cserecsatár, Tischler Patrik közeli lövését, izgalmas utolsó negyedórára volt kilátás.

Ekkor érkezett a hazaiak kispadjához Böde Dániel... S végül ki más lehetett volna a hős, mint a tavaly ősszel lecserélése után dacossá váló erőcsatár?

Bő tíz percet kellett volna kihúznia a Honvédnak, hogy kapusa legyen az ász, így viszont a Ferencvárost immár sokadik alkalommal megmentő támadó szemfüles és higgadt találata döntött. Úgy tűnik, megint igaza lesz Madocsa kedvencének: hozhatnak bárkit a nyakára, nem hátrál meg.

A hajrában Batik Bence a második sárgáját is begyűjtötte, ám a lényegen ez nem változtatott.

A Fradi csatárának bizonyítása vágya ezúttal három pontot és nyolcpontos előnyt ért a Ferencvárosnak.

„Természetes, hogy összecsaptunk Lanzafaméval, ez teszi jobbá a meccset”

Gróf kapuját nehéz bevenni, de nekünk van egy Böde Danink – Lovrencsics

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

NB I, 2018–2019, 19. FORDULÓ
FEBRUÁR 2., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
MTK Budapest–Paksi FC 1–2
Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionBognár Tamás
1381
Debreceni VSC–Újpest FC 0–0
Debrecen,
Nagyerdei Stadion
Karakó Ferenc
3026
Mol Vidi FC–Puskás Akadémia 0–3Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
Kassai Viktor
2980
Diósgyőri VTK–Mezőkövesd Zsóry 1–1 Miskolc,
DVTK Stadion
Szőts Gergely
3408
Haladás–Kisvárda 0–1
Szombathely, Haladás StadionBogár Gergő
2512
Ferencváros–Honvéd 1–0 Budapest,
Groupama Aréna
Berke Balázs
10 027
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 19 13 3 3 37–15 +22 42
2. Mol Vidi FC 19 10 4 5 30–19 +11 34
3. Debreceni VSC 19 8 7 4 25–19 +6 31
4. Budapest Honvéd 19 8 5 6 21–16 +5 29
5. Újpest FC 19 7 8 4 21–14 +7 29
6. MTK Budapest 19 8 3 8 28–27 +1 27
7. Mezőkövesd Zsóry FC 19 6 7 6 26–24 +2 25
8. Paksi FC 19 6 7 6 24–26 –2 25
9. Puskás Akadémia FC 19 7 3 9 24–24 0 24
10. Kisvárda 19 5 4 10 17–35 –18 19
11. Diósgyőri VTK 19 4 6 9 19–30 –11 18
12. Szombathelyi Haladás 19 2 3 14 13–36 –23 9
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik