TŐSÉR NORBERT 2020.07.14 08:54 Frissítve: 2020.07.14 13:05

NB I: Boér Gábor az elmúlt 10 év legifjabb vezetőedzői között

Boér Gábor az elmúlt tíz évet tekintve – Bene Ferenc, Mihalecz István és Marko Nikolics mellett – a legifjabb szakvezetők közé tartozik az élvonalban.

Boér Gábor (Fotó: Ádám János/Észak-Magyarország)

 

A ZTE FC vasárnap jelentette be, hogy a vezetőség egy plusz egy éves szerződést kötött Boér Gáborral, aki vezetőedzőként 37 évesen mutatkozhat be az élvonalban. A korábbi középpályás – még az Újpest labdarúgójaként – az NB I-ben háromszor lépett pályára, vagyis szakvezetőként vélhetően több bajnokin bizonyíthat, ráadásul a magyar labdarúgás legmagasabb szintjén szokatlanul fiatalon dolgozhat: az elmúlt tíz év edzőinek életkorát figyelembe véve harmadik a sorban. Az augusztus 15-i NB I-es idényrajt időpontjában 37 éves, 7 hónapos és 27 napos lesz Boér Gábor, akit olyan szakemberekkel vetettünk össze, akik legalább 20 NB I-es mérkőzésen ültek a kispadon.

A Budafokot az NB I-be juttató Csizmadia Csaba augusztus 15-én, az élvonalbeli bajnokság kezdetén a legfiatalabb szakvezető lesz a ligában – igaz, pro licenccel még nem rendelkezik. A marosvásárhelyi születésű korábbi hátvéd 35 évesen, két hónaposan és 16 naposan irányíthatja a piros-feketéket, csakhogy nincs meg a pro licences végzettsége, így hivatalosan nem lehet vezetőedző.

BENE Ferenc  – 33 éves, egy hónapos és 22 napos    

A Lombard Pápa vezetőedzőjeként 2011. október 29-én, egy Videoton elleni hazai bajnokival (2–3) mutatkozott be az élvonalban.

„Ha arra gondolok, hogy az ország legjobb játékoskeretét magáénak tudó Videoton ellen ilyen második félidőt produkáltunk, akkor optimisták lehetünk a jövőt illetően” – bizakodott a vereség ellenére, miután csapata a gól nélküli első félidőt követően kétszer is vezetést szerzett.

Véber Györgyöt váltotta a kispadon, csapata a még 16 csapatos mezőnyben a 9. helyen állt, az idény végén pedig a 14., éppen csak bennmaradást jelentő helyen végzett. A következő idényben azonban 5 fordulót követően a tulajdonos menesztette.

„Remélem, emlékeznek majd a munkámra, mert voltak a csapattal szép időszakaink. Tény, hogy az utóbbi öt találkozón kevés gólt szereztünk. Az más kérdés, hogy ez mennyiben róható fel a vezetőedzőnek.”

Bene Ferenc összesen 22 élvonalbeli bajnokin felelt a szakmai munka irányításáért a Lombard Pápánál. Jelenleg a Vasas vezetőedzője.

Ifj. MIHALECZ István – 36 éves, 10 hónapos és 26 napos     

Szintén a Videoton ellen mutatkozott be az NB I-es edzők sorában, a BFC Siófok 2010. augusztus 1-jén 1–1-es hazai döntetlennel kezdte az idényt, amelynek végén ugyancsak a 14., éppen csak bennmaradást jelentő helyen végzett.

„Az a mentalitás, az a küzdőszellem, amelyet a siófoki játékosok bemutattak, jó alap lehet számunkra a folytatáshoz. Nem tagadom, néha a szerencse is mellénk állt, ugyanakkor a mi nagy hibánk kellett az egyenlítő gólhoz” – adott hangot elégedettségének élvonalbeli bemutatkozásakor ifjabb Mihalecz István.

A következő idényben is maradt vezetőedző, a sárga-kékek pedig a kilencedik helyen végeztek, de a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) Horváth Károly szakmai igazgatónak engedélyezte a mérkőzések utáni nyilatkozatokat, s a következő bajnokságtól hivatalosan is átvette az irányítást. Mihalecz István ugyanakkor a stáb tagja maradt.

Marko NIKOLICS  – 37 esztendős, 11 hónapos és 26 napos     

Bármennyire különös is, a szerb vezetőedző 2017. július 16-án még nem töltötte be a 38-at – ekkor irányította először a Videotont, amely pályaválasztóként a felcsúti Pancho Arénában nagy meglepetésre csak 1–1-es döntetlent ért el az újonc Balmazújváros ellen.

„Túlságosan sok hibát követtünk el, nem könnyű azonban olyan csapat ellen játszani, amely időnként mind a tíz mezőnyjátékossal a labda mögött helyezkedve betömörül a tizenhatosa előterébe – mindent megpróbáltunk, voltak lehetőségeink, ám ezt a falat nem tudtuk kétszer áttörni. Csalódottak vagyunk, nem játszott jól a csapat, de nincs idő keseregni, készülünk a következő feladatra” – morgolódott a mérkőzés után.

Marko Nikolics csaknem két és fél éven keresztül irányította a fehérvári csapatot, egy bajnoki cím és egy Magyar Kupa-győzelem mellett a Videoton a 2018–2019-es idényben az Európa-liga csoportkörében is szerepelt. Jelenleg az orosz élvonalbeli Lokomotiv Moszkva vezetőedzője.

Csak néhány meccs jutott

Az elmúlt húsz-huszonöt esztendőt tekintve az élvonalban bemutatkozó legfiatalabb edzők sorát Nagylaki Kálmán vezeti, de 30 esztendősen csupán három bajnokin irányította a Szeged LC-t, ráadásul papíron inkább klubvezető volt, mint tréner. Összesen négy bajnoki jutott Simon Miklósnak 2014 májusában a Bp. Honvédnál, miként Tokody Tibornak a 2014–2015-ös idényben a Győri ETO FC-nél.

Nagylaki Kálmán
Szeged LC, 1999. szeptember 11. – 30 éves, hat hónapos, 19 napos; 3 mérkőzés

Simon Miklós
Bp. Honvéd, 2014. május 3. – 33 éves, 11 hónapos, 16 napos; 4 mérkőzés

Tokody Tibor
Győri ETO, 2014. november 1. – 34 éves, két hónapos; 4 mérkőzés

NYILASI TIBOR: HATÁSOS BELÉPŐ

Csaknem harminc évvel ezelőtt, 1990. augusztus 18-án Nyilasi Tibor – népszerűségét tekintve – szinte berobbant az élvonalba.

A korábbi 70-szeres válogatott labdarúgó 35 éves és hét hónapos volt, amikor szakvezetőként az Újpest elleni idegenbeli 5–0-s győzelemmel mutatkozott be az élvonalban a Ferencváros kispadján.

Négy évvel később egy bajnoki címmel és három Magyar Kupa-győzelemmel távozott a klubtól, s bár 1997 nyarán másfél évre visszatért, egy második hely megszerzése után 1998 végén szurkolói nyomásra lemondott.

2020.11.22 23:00:46

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Ami most történik velünk a honi labdarúgás világában, az tényleg maga a ragyogás, rivalda, ott lenni a Bajnokok Ligájában a Barcelona, a Juventus, a Dinamo Kijev legjobbjaival szemben, készülni a német, a francia, a portugál klasszisok ellen.

2020.11.22 15:48:24

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

A két sokat hibázó csapat közül az nyert, amelyik sokkal jobban sáfárkodott az ellenfél védelmi hibáival.

2020.11.21 22:53:29

Labdarúgó NB I L. P. I.

2020.11.21 21:15:30

Labdarúgó NB I THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Mintha a tehetetlenség kötne béklyót a nemes szándékra.

2020.11.21 12:23:47

Labdarúgó NB I CSERHÁTI ANDRÁS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Marcel Heister bombagólja döntötte el a mérkőzést, továbbra is kiesést jelentő helyen a kispestiek.