NB I: Az első gólom jót tett az önbizalmamnak – Varga Barnabás

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.06.29. 09:09
null
A Ferencváros játékosai a Qarabag ellen három gólt ünnepelhettek – július 11-én már BL-selejtezőn kell pályára lépniük
Az NB I gólkirálya, Varga Barnabás góllal mutatkozott be a Ferencvárosban, ennek kapcsán beszélt első benyomásairól új klubjában, valamint arról is, mit vár a BL-ben a feröeri KÍ ellen. 


Nem húzta az időt, Varga Barnabás első ferencvárosi mérkőzésén gólt szerzett. A nyáron Paksról érkező csatárnak 16 perc kellett új klubjában a gólhoz a Qarabag elleni, 3–3-s döntetlennel véget érő felkészülési mérkőzésen ő szerezte az TFC első gólját.

„Negyvenöt percet voltam a pályán, nagyon örültem, hogy sikerült gólt szereznem, még ha csak edzőmérkőzésen is – mondta lapunknak a 28 éves Varga Barnabás.  Az ember fejében ilyenkor akarva-akaratlanul megfordul, jó lenne minél hamarabb megszerezni az első gólt, hiszen ha nem jön össze, az görcsösségbe csaphat át. Szerencsére ezzel már nem kell foglalkoznom… Az első gólom önbizalmat ad. Begyakorolt figurának nem mondanám, hiszen mindössze két-három napja vagyok együtt új társaimmal. Jó meccset játszottunk a Qarabag együttesével, pozitívum, hogy háromszor is egyenlítettünk.”

Az NB I gólkirálya az ausztriai edzőtáborban Baráth Péterrel van egy szobában, első benyomásai rendkívül jók új klubjáról és társairól. Az sem zavarja, hogy a nyári szünet finoman fogalmazva is kurtára sikerült, a bajnokság befejeztével a válogatottban lépett pályára – a Litvánia ellen 2–0-ra megnyert Eb-selejtezőn megszerezte első gólját nemzeti mezben –, öt nap pihenő után pedig már a Ferencvárossal Ausztriába utazott.

„Nem érzem magam fáradtnak. Három napra elutaztam a barátnőmmel Olaszországba, a fennmaradó időt otthon, Szentpéterfán töltöttem”
– folytatta.

Böde Dániel után újabb népmesei hős születhet az Üllői úton, Varga Barnabás sosem tagadta vidéki múltját, sosem bonyolítja túl a dolgokat, ami a szívén, az a száján… Az sem tántorította el a labdarúgástól, hogy későn érő típus, gyerekként az Illés Akadémián sokkal alacsonyabb volt kortársainál, alig-alig játszott, végül az osztrák ötödosztályban kötött ki. Messzire azért nem kellett mennie, a szomszéd falu már Ausztria. A csapat feljutott a negyedosztályba, ő meg egy nyár alatt megnyúlt. Az elmúlt idényben megszerzett gólkirályi címének és első válogatottbeli találatának köszönhetően még elismertebb gólvágóvá vált, ha elkapja a fonalat, nagy hasznára lehet az újabb bajnoki címre törő, a Bajnokok Ligája csoportkörébe vágyó Ferencvárosnak.

Sok játékos a zöld-fehérek közönsége előtt összeroppan, nem bírja a rá nehezedő nyomást, Varga Barnabás ebből a szempontból (is) jó alkat, sosem volt lelkizős típus.

„Úgy érzem, könnyen megugrom az akadályokat – mondta lapunknak. – Nem szeretem túlgondolni a dolgokat, úgy vagyok vele, annál jobb, minél kevésbé bonyolítom az új élethelyzeteket. Tisztában vagyok vele, hogy gólokat várnak tőlem, de nem feszülök rá erre. Teszem a dolgom.”

A legutóbbi idényben 26 gólig jutó támadó egyik legnagyobb erőssége a fejjátéka, nem meglepő, hogy első ferencvárosi gólját is így szerezte: Gojak balról érkező szabadrúgását követően messze ő ugrott a legmagasabbra – de honnan ez az adottság? Varga Barnabás elmondta, édesapja ugyan csupán a megyei osztályig jutott, fejjátéka elsőrangú volt, nem a felépítése miatt, hanem ahogy megfejelte a labdát.

„Sosem maradtam kint órákat gyakorolni a felugrásokat. Ez nálam is egyfajta adottság, ütemérzék kérdése az egész.”

Az FTC az ausztriai edzőtáborban pénteken a Red Bull Salzburg, hétfőn a román Botosani ellen játssza utolsó két felkészülési találkozóját. A csapat azt követően hazatér, s az utolsó simításokra már nem lesz sok idő, hiszen július 11-én a feröeri KÍ otthonában kezdi el idénybeli nemzetközi szereplését.

„Sosem játszottam még feröeri csapat ellen – mondta Varga Barnabás. – Izgatottan figyeltem a sorsolást, ki lehet az ellenfelünk, és bár egyértelműen mi vagyunk az esélyesek, ezt a pályán is bizonyítanunk kell. Távoli helyszínre kell utaznunk, ez aligha könnyíti meg a dolgunkat, de a lényeg, hogy a két mérkőzés alapján mi jussunk tovább. Csakis ez számít!”

A FERENCVÁROSI TC NYÁRI FELKÉSZÜLÉSE
Edzőtábor:
július 15.–22., Bad Radkersburg (Ausztria); június 26.–július 3. Bramberg am Wildkogel (Ausztria)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 19.: Ferencváros–NK Rogaska (szlovén I.) 0–0

Június 21.: Ferencváros–Sepsi OSK (román I.) 1–0 (Auzqui)
Június 27.: Qarabag FK (azeri I.)–Ferencváros 3–3
(Varga B., Kehinde, Botka)
Június 30., 18.00 (Pongau): Red Bull Salzburg (osztrák I.)–Ferencváros
Július 3.,
18.00: Ferencváros–FC Botosani (román I.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik