NB I: A jövőben is címekért akarok küzdeni a Honvéddal – Lanzafame

Vágólapra másolva!
2020.03.28. 12:45
null
Együtt erősebbek vagyunk – Davide Lanzafame a gyerekeivel készített videót és fotót, így is biztatva Magyarországot (Fotó: Nemzeti Sport)
Az olasz támadó a családi üzenetről, a magyarok példás viselkedéséről és a remélt győzelmekről is beszélt.    

 

– Az első futballista volt Magyarországon, aki nyilvánosan a bajnokság felfüggesztését kérte. Két hete már ennek...
– Így igaz, a Kisvárda elleni mérkőzés után álltam elő a mondandómmal – mondta a Nemzeti Sportnak adott interjújában Davide Lanzafame, a Bp. Honvéd támadója. – Azon a meccsen zárt kapuk mögött öt egyre kikaptunk, de nem a keserűség beszélt belőlem, sokkal inkább az aggodalom. Bár a futball a világ egyik legcsodálatosabb játéka, az egészségnél, az emberi életnél nem lehet fontosabb. A koronavírus-járvány világméretű problémává vált, hatalmas veszélyt jelent, s ebben a helyzetben a leküzdése ezerszer előbbre való, mint a foci. Ezért mondtam azt, amit. Örültem, hogy többen csatlakoztak hozzám, annak pedig még jobban, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség két nappal később bejelentette a felfüggesztést. Intelligens döntés volt.

– A minap bájos videó is készült, NB I-es csapatok mezeibe öltözött kislányaival üzentek: együtt erősebbek vagyunk! Mennyi ideig tartott a felvétel?
– Nem sokáig, legfeljebb harminc percig. Ügyesek voltak a lányok, angolul elmondták, hogy az emberek maradjanak otthon, tartsanak biztonságos távolságot egymástól, mossanak alaposan kezet és táplálkozzanak egészségesen. Ami a különféle dresszeket illeti, azt szerettük volna jelezni, hogy most nem számít, ki melyik klubnak szurkol vagy éppen milyen nyelvet beszél, a lényeg, hogy együtt kell harcolnunk. Az üzenet egész Magyarországnak szólt. A reakciókból arra következtettem, sokaknak tetszett az alkotás, remélem, megfogadták a tanácsokat.

– Szülőhazájában sajnos nagyon rossz a helyzet, ráadásul a szülei az észak-olaszországi Torinóban élnek, így miattuk is aggódhat.
– Hála az égnek, jól vannak! Ők betartják a szabályokat, nem mozdulnak ki otthonról. Az a baj, hogy mások viszont igen. Mert az nem elég, ha az emberek hetven százaléka otthon marad, míg a másik harminc fel és alá járkál! Bevallom, lenyűgöz, ahogy a magyarok viselkednek ezekben a hetekben, ha kinézek az ablakon, alig látok embert az utcán. Ha szabad, ezúton is gratulálok nekik, illetve a kormánynak a megfelelő intézkedésekhez! Jó szembesülni azzal, hogy a legtöbben megértik, miről van szó. Abban bízom, Olaszország is mihamarabb eljut idáig. Az olaszoknak számos jó tulajdonságuk van, azonban a felelősségérzetet kevesen ismerik. Ha egy olasznak azt mondod, két hónapig ki sem mozdulhat otthonról, nem érti, miről beszélsz...

Lányának és feleségének is segít a karanténban (Fotó: Nemzeti Sport)
Lányának és feleségének is segít a karanténban (Fotó: Nemzeti Sport)

– Önkéntes karanténba vonult: hogyan telik egy napja?
– A lányokkal tanulunk és játszunk, talán ezzel megy el a legtöbb időnk. A konyhában is képes vagyok sokáig elidőzni, merthogy imádok főzni. A harmadik hangsúlyos napirendi pont az edzés, nap mint nap el kell végeznünk a klubtól kapott edzésprogramot, pluszmunkát is végzek, hogy ne legyen probléma az erőnlétemmel.

– Hisz abban, hogy még tavasszal meccset játszhatnak?
– Már csak azért is, mert ez azt jelentené, hogy véget ért a járvány. Sajnos a kényszerszünet előtti hetekben nem úgy teljesítettünk, ahogy az a Honvédhoz méltó, amint lehet, szeretnénk feledtetni a Diósgyőrtől és a Kisvárdától elszenvedett kínos vereséget. A mi felelősségünk, hogy a hatodik helyen állunk. Ennél feljebb kell kapaszkodnunk, miközben törekednünk kell arra, hogy a Magyar Kupát megnyerjük!

– Nem bánja, hogy a folytatásnak új edzővel vágnak neki?
– Ez a foci velejárója. Giuseppe Sannino jó ember, a maga heves vérmérsékletével tipikus olasz. A vírus miatt haza akart térni a szeretteihez, családapaként maximálisan tiszteletben tartom a döntését. Ez a múlt, én már előre nézek, csak a Kispestre koncentrálok. Tavaly nyáron nem a pénz miatt tértem vissza, hanem azért, mert kötődöm a Honvédhoz. Győztes típusnak tartom magam, a jövőben is címekért akarok küzdeni a csapattal. Amikor visszajöttem, azt mondtam, innen szeretnék visszavonulni – és ehhez most is tartom magam.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik