Mol Fehérvár: a keret újjáépítése elkerülhetetlennek tűnik

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2022.11.12. 10:40
null
Loic Negótól jobb teljesítményt várnak Fehérváron, Huszti Szabolcs nem elégedett vele (Fotó: Mol Fehérvár FC)
Magyar pályákon, magyar bajnokikat követő hivatalos sajtótájékoztatókon szokatlan volt az az őszinteség, amellyel Huszti Szabolcs, a Mol Fehérvár FC vezetőedzője értékelte csapata mérkőzését. Ha valaki esetleg lemaradt volna erről: a piros-kékek vasárnap sokat futva, nagyon küzdve 2–2-es döntetlent értek el a Ferencváros ellen, majd szerda este 2–1-re kikaptak Újpesten


A korábbi 51-szeres válogatott játékosként sem rejtette véka alá a véleményét, ha baja volt, nem titkolta, inkább lemondta a válogatottságot, ha úgy érezte, ezzel a lépéssel tud önazonos maradni. Ezek után nem meglepő, hogy ha diplomatikusan is, nem mentegette a csapatát, nem beszélt mellé. Kijelentette: az első félidőben négy vagy öt gólt is kaphattak volna, a futballisták vánszorogtak a pályán, és „ meg kell találni azokat a labdarúgókat, akik hajlandóak futni”.

Hozzátette, a küzdelem, a motiváció, a győzni akarás ezen a szinten alapvetés, ezért nem jár külön dicsértet (legfeljebb nálunk, tehetjük hozzá), és azt sem kerülte el: éppen az zavarja, hogy ha a csapata olyan teljesítményt nyújt, mint a Ferencváros ellen, az elégedettség lesz a jellemző, hátradőlnek a játékosok. Külön szóba került, hogy a válogatottban Loic Nego és Fiola Attila más minőségben teljesít, mint a klubjában – „ezt mi is látjuk” , reagált a vezetőedző, és nem kertelt: miközben leszögezte, Fiola Attila hozzáállásával elégedett, társáéval már sokkal kevésbé.

Hogyan tud változtatni a játékosállományon Huszti Szabolcs? (Fotó: Török Attila)
Hogyan tud változtatni a játékosállományon Huszti Szabolcs? (Fotó: Török Attila)


Belenyúlni a keretbe – nos, ez nehéz kérdés. A szerződéseket ma már nemcsak a klub, a játékos, és az őt képviselő menedzser is jogi képviselővel dolgozza ki, sajnos nem megszokott, hogy minősíthetetlen teljesítmény címszóval bárkitől megváljanak. Megválni persze lehet, szerződést felbontani lehet, de annak jogi, főleg pénzügyi következményei vannak. Így tehát a realitás talaján maradva (külső szemlélőként egyetértve azzal, hogy a keret átalakításra szorul) onnan érdemes kiindulni: kinek jár le a szerződése az idény végén, közülük ki maradhat tagja egy újraépített Vidinek? Aztán ezt követi, hogy mit kezdjenek azokkal, akiknek nem 2022 végén vagy 2023 nyarán jár le a klubbal kötött megállapodásuk, de láthatóan nem alkalmasak arra, hogy velük versenyképes legyen a csapat. Mennyibe kerülne, hogy ők ne legyenek a klubnál? Az is sokba került, hogy ott legyenek, és úgy tűnik, a kiemelkedően jó fizetés sem elég motiváló. Vagy nem mindig, vagy nem mindenkinek – ha már Loic Nego szóba került, 2015 óta a klub tagja, Stopira 2012-ben érkezett, kérdéses: miközben a klubhűség, a tapasztalat rendkívül fontos, biztosan éhesek-e még a sikerre? Biztosan megviseli őket egy bajnoki vereség? Bárkit lehetne említeni, hiszen az utóbbi néhány évben Kovács Zoltán és Sallói István is távozni kényszerült a sport­igazgatói posztról, a kispadon 2020 óta Joan Carrillo, Márton Gábor, Szalai Tamás, Szabics Imre, Michael Boris ült Huszti Szabolcs előtt.

„Egy jó eredményt rosszabb időszak követ – hetek, hónapok, évek óta ez megy. Elég volt” – mondta Huszti Szabolcs.

Az újjáépítés elkerülhetetlennek tűnik – az edzői őszinteség mindenesetre jó kezdet lehet mindehhez.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik