Beke Péter mesterhármasával a másodosztályú Budafok jutott be a kupadöntőbe

Vágólapra másolva!
2023.04.05. 19:50
A labdarúgó Mol Magyar Kupa második elődöntőjében a másodosztályú Budafoki MTE a Vasas FC-t fogadta hazai pályán. Mátyus János alakulata nem bízta a véletlenre a továbbjutás kérdését és Beke Péter mesterhármasának köszönhetően 3–0-s sikerrel jutott be a május 3-i döntőbe.
Beke Péter megállíthatatlan! 39 perc alatt három gólt szerzett a budafoki támadó a Vasas ellen (Fotó: Árvai Károly) – a képre kattintva galéria nyílik
Beke Péter megállíthatatlan! 39 perc alatt három gólt szerzett a budafoki támadó a Vasas ellen (Fotó: Árvai Károly) – a képre kattintva galéria nyílik

MOL MAGYAR KUPA
ELŐDÖNTŐ
BUDAFOKI MTE (NB II)–VASAS FC 3–0 (3–0)

Budapest,BMTE-Sporttelep, 2450néző. Vezette: Farkas Ádám (Becséri Gergely, Szalai Dániel)
BUDAFOK: Gundel-Takács – Nándori B. (Vaszicsku, 71.), Jagodics M., Fótyik – Csonka, Adorján K. (Tischler, 86.), Kovács D. (Németh Márió, 60.), Soltész I., Kalmár O. – Bakti (Bíró M., 71.), Beke P. (Horváth O., 60.). Vezetőedző: Mátyus János
VASAS: Dombó – Ódor (Szalai J., 62.), Hegedűs J., Litauszki (Iyinbor, 42.), Silye (Szivacski, 42.) – Urblík, Sztojka D. (Hinora, 42.), Berecz Zs. – Ihrig-Farkas, Zimonyi (Novothny, 56.), Holender. Vezetőedző: Kondás Elemér
Gólszerző: Beke P. (22., 34., 39.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Gólszerző: Beke Péter! Ki ez a fiatalember, aki eldöntötte a Magyar Kupa második, szerdai elődöntőjét? A futballista néhány hete volt 22 éves, és egy fővároshoz közeli kicsi, de rendkívül hangulatos településről, Tárnokról indult a karrierje. Magunk büszkén tehetjük hozzá: nem ő lenne az első futballista, aki innen messzire jutna, hiszen a Nemzeti Sport labdarúgórovatában kollégánk, Zombori András is onnan származik és lett kétszeres válogatott a Vác és a Videoton korábbi labdarúgójaként.

Nos, szerda este Beke Péter az őrületbe kergette az angyalföldieket, már az első percekben agresszíven megtámadta a Vasas védőit, többször is próbára tette Dombó Dávidot, és bármilyen furcsa, de azt kell mondanunk: a piros-kékek kapusa kétszer is bravúrral védett, és a BMTE támadója még így is mesterhármast szerzett. A remek képességű támadó a Ferencváros utánpótlásában nevelkedett, majd 16 éves korábban Németországba, Hamburgba került, és négy évig az északi városban fejlődött tovább. Úgy tűnik, az ott eltöltött időszak rendkívül hasznos volt, igaz, 2021-ben hazatért, és a Zalaegerszeg játékosa lett, ám ott nem kapott lehetőséget – hamarosan pedig korábbi csapata ellen mutathatja meg, hogy érdemes lett volna rá számítani: a Puskás Arénában a kupadöntőben a Budafok ellenfele épp a Zalaegerszeg lesz…

Amúgy a csatár szerezte az egyetlen gólt az előző hétvégén a Mosonmagyaróvár elleni másodosztályú bajnokin, tudni lehetett, hogy remek formában van, vagyis biztosan készült rá a Vasas, ám hiába… Hol balról, hol középről, hol jobbról indulva cselezte ki, futotta le az ellenfél játékosait, és már az első félidőben három gólt szerzett.

„NB II, NB II!” – gúnyolták a szurkolók a tompán futballozó Vasas játékosait. A zrikálás ezúttal furcsának tűnhetett, hiszen a Budafok is ebben a ligában szerepel – valaki meg is jegyezte, nem látszik az osztálykülönbség a két együttes között, mert az egyébként nemsokára el is tűnik, utalva arra, hogy a Vasas, mint az OTP Bank Liga 12. helyezettje, alighanem búcsúzik az élvonaltól az idény végén.

Kondás Elemér három csatárral küldte pályára a csapatát, s láthatóan motiváltan vetette magát a küzdelembe Ihrig-Farkas Sebestyén, aki Budafokról került Angyalföldre, azonban sem ő, sem Holender Filip, sem Zimonyi Dávid nem tudott helyzetbe kerülni a mérkőzés első szakaszában, ugyanis a Budafok minden tekintetben (lelkesedés, gyorsaság, agresszivitás) felülmúlta a Vasast, amely „átmentette” a bajnoki formáját a kupaelődöntőre is. Nem volt meglepő, hogy Kondás Elemér a szünetet sem várta meg, és hármat cserélt – de lehetett volna nyolcat is...

Holender és Novothny sem értette, hogy mi történt a Vasassal a mai találkozón (Fotó: Árvai Károly)
Holender és Novothny sem értette, hogy mi történt a Vasassal a mai találkozón (Fotó: Árvai Károly)

Egy órája tartott a meccs, amikor a főszereplő lent maradt a földön, majd rövid ápolás után jelezték: cserére van szükség. Mondani sem kell, Beke Péter dübörgő vastaps kíséretében bicegett le a pályáról, reméljük, nem komoly a sérülés. Talán nem kell hozzá jóstehetség, ha azt mondjuk, hallunk még erről a támadóról, látjuk még őt magasabb osztályban is futballozni. Ha valamiért érdemes volt ezt a kupaelődöntőt megnézni, az Beke Péter felfedezése lehet, aki a másodosztályban 13 gólt szerzett eddig, a kupában pedig minden mérkőzésén eredményes volt ebben a kiírásban: betalált a Bicske, az Iváncsa, és a Kisvárda ellen is, majd az eddigi három gólját duplázta meg szerda este.

Természetesen Mátyus János is érdemel egy rövid bekezdést: a korábbi válogatott játékos kieső helyen vette át 2022 őszén a Budafokot, egy szétesett, önbizalmát vesztett, játékát kereső csapatot, amelyet aztán a másodosztály középmezőnyébe navigált, és futballtörténelmet írva a Magyar Kupa döntőjéig vezetett. A második félidőben a Vasas próbálkozott, de sem sebessége, sem kreativitása, sem hite nem volt ahhoz, hogy megközelítse ellenfelét.

Futballcsoda Budafokon, a másodosztályú együttes a megérdemelt győzelme után készülhet a fináléra!

ZTE FC–Budafok május 3-án a Puskás Arénában.

BEKE: ÖRÜLÖK, HOGY HÁRMAT RÚGTAM, DE CSAK CSINÁLTAM, AMIT KÉRTEK

VÁLLALTA A MECCSET, RÚGOTT HÁRMAT, LEFEKÜDT, ÉS LEJÖTT – MÁTYUS BEKÉRŐL

ÍGY ÜNNEPELTEK A BUDAFOKI JÁTÉKOSOK ÉS SZURKOLÓK

Füstbe ment terv: nem sikerült a Vasasnak a döntőbe jutás... (Fotó: Árvai Károly)
Füstbe ment terv: nem sikerült a Vasasnak a döntőbe jutás... (Fotó: Árvai Károly)

PERCRŐL PERCRE

90+4. perc: VÉGE! A Budafok nagyon simán verte a Vasast és másodosztályú csapatként bejutott a Mol Magyar Kupa döntőjébe! Köszönjük figyelmüket!

90+2. perc: Mintaszerűen felépített Vasas-támadás végén Ihrig-Farkas beadása után Berecz fejelt kapura, de Gundel-Takács bravúrral védett.

90. perc: Négy perc hosszabbítás következik.

90. perc: Bal oldali szöglet után Holender csúsztatott bele a labdába, majd Ihrig-Farkas fejelt közelről a léc fölé.

88. perc: Röviden szabadítottak fel a vendégek, Soltész 18 méterről a kapu fölé lőtt.

86. perc: Cserélt a Budafok, Tischler érkezett Adorján helyére.

84. perc: Fótyik is sárgát kapott időhúzásért.

82. perc: Németh Márió is bevette a Vasas kapuját, de már lesen volt, így nem született érvényes találat.

80. perc: Gundel-Takács kapott sárgát időhúzásért.

Telt ház előtt ünnepelhették a döntőbe jutást a Budafok játékosai (Fotó: Árvai Károly)
Telt ház előtt ünnepelhették a döntőbe jutást a Budafok játékosai (Fotó: Árvai Károly)

A hivatalos adatok szerint telt ház van a stadionban, 2450 fő foglal helyet a lelátókon!

75. perc: Bal oldali beadás után Ihrig-Farkas fejelt kapura, Gundel-Takács bravúrral ütötte szögletre a léc alá tartó labdát.

71. perc: Kettőt cserélt a Budafok, Nándori helyére Vaszicsku, Bakti helyére Bíró állt be.

69. perc: Holender lőtt kapura 20 méterről, Gundel-Takács a levegőben úszva ütötte szögletre a labdát.

65. perc: Jobb oldali szögletet követően Ihrig-Farkas érkezett a rövid saroknál, de a kapu mellé fejelte a labdát.

62. perc: Kihasználta utolsó cserelehetőségét is a Vasas, Szalai érkezett Ódor helyére.

60. perc: Kettőt cserélt a Budafok: Beke helyére Horváth, Kovács helyére Németh állt be.

57. perc: Holender beadása után Ihrig-Farkas csúsztatta kapura a labdát, Gundel-Takács könnyedén védett.

56. perc: Cserélt a Vasas, Novothny érkezett Zimonyi helyére.

55. perc: Urblík cselezte be magát a 16-oson belülre, majd 13 méterről a kapu fölé lőtt.

48. perc: Hinora kapu elé ívelt szabadrúgása után Urblík fordult kapura a 11-es pont magasságában, de lövése a kapu fölé szállt.

46. perc: Folytatódott a mérkőzés.

45+1. perc: Vége az első félidőnek! Tombol a lelátó, hiszen Beke három góljának köszönhetően gyakorlatilag már most eldöntötte a továbbjutás kérdését a hazai gárda.

45. perc: Egy perc hosszabbítás következik.

42. perc: Hármat is cserélt a Vasas: Litauszki helyére Iyinbor, Sztojka helyére Hinora, Silye helyére Szivacski állt be.

Beke Péter a harmadik találata előtt a szerencsével sem állt hadilábon (Fotó: Árvai Károly)
Beke Péter a harmadik találata előtt a szerencsével sem állt hadilábon (Fotó: Árvai Károly)

39. perc: GÓÓÓÓÓÓL! BEKE-TRIPLA! Kovács ugratta ki Bekét, aki kis szerencsével elvitte Hegedűs és Dombó mellett is a labdát, majd öt méterről a kapu közepébe emelt. 3–0!

34. perc: GÓÓÓÓÓL! Beke szerzett labdát az oldalvonal közelében, majd betört a tizenhatoson belülre, megforgatta Litauszkit és 13 méterről a jobb alsó sarokba lőtt. 2–0!

33. perc: Zimonyi cselezgetett a tizenhatos előterében, majd Sztojka lőtt 18 méterről a kapu mellé.

31. perc: DOMBÓ-BRAVÚROK! Csonka az alapvonal közeléből passzolta a labdát Soltészhoz, aki 10 méterről kapura lőtt, de Dombó lábbal, védett, majd a kipattanót is Soltész lőtte kapura, de Dombó előbb kézzel, majd lábbal mentette meg kapuját a góltól.

24. perc: Majdnem egyenlített a Vasas, de Holender éles szögből leadott lövését Gundel-Takács védeni tudta.

Ódor (fehérben) feladata lett volna megakadályozni a Budafok gólerős támadóját, Bekét (balra) a gólszerzésben (Fotó: Árvai Károly)
Ódor (fehérben) feladata lett volna megakadályozni a Budafok gólerős támadóját, Bekét (balra) a gólszerzésben (Fotó: Árvai Károly)

22. perc: GÓÓÓÓL! Vezet a Budafok! Soltész szerzett erőszakosan labdát a Vasas térfelének közepén, majd Bakti passzolt Bekéhez, aki betört a tizenhatoson belülre és 13 méterről a jobb alsó sarokba lőtt. 1–0!

22. perc: Villámgyors hazai kontra végén Bakti vezette be középre a labdát, majd 17 méterről kapura lőtt, de Dombó védeni tudott.

16. perc: Jobb oldali támadás végén Urblíktekerte középre a labdát, a berobbanó Berecz pedig a kapu mellé fejelt.

14. perc: Urblík bal oldali szögletét követően Berecz fejese csak centikkel kerülte el a bal felső sarkot. Azonban érvényes találat nem született volna, mivel a játékvezető szabadrúgást ítélt a hazaiak javára lökés miatt.

11. perc: Soltész is besárgult.

5. perc: Litauszki csúszott rá csúnyán Nándori lábára, sárga lap.

3. perc: Beke iramodott meg a bal szélen egy szerzett labdával, de nem tudott középre passzolni az érkező társakhoz, mivel Hegedűs szögletre rúgta a labdát.

A Budafok szokásos piros-fekete szerelésében, a Vasas tiszta fehérben lépett pályára.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Budafok indította útjára a labdát.

ELŐZMÉNYEK

Sokan csalódottan fordultak vissza a jegypénztáraktól már a kezdés előtt egy órával is, hiszen a hazai szektorokba minden jegy elfogyott a délutáni órákban. Ez azt jelenti, hogy közel 2000 néző tekintheti meg a helyszínen a mai mérkőzést.

A két csapat tétmérkőzéseket legutóbb a 2021–2022-es NB II-es bajnokságban játszott egymással. Budafokon gól nélküli döntetlen született, Angyalföldön a piros-kékek diadalmaskodtak 3–1-re. A magyarfutball.hu adatbázisa szerint a két csapat eddig mindössze öt tétmérkőzést vívott egymással. Három angyalföldi siker mellett egy döntetlen és egy budafoki győzelem a mérleg. A Budafok pályaválasztásával lejátszott két mérkőzésükön egyszer sem született hazai győzelem.

Története során másodszor jutott be a Magyar Kupa elődöntőjébe az NB II-ben szereplő Budafoki MTE, balszerencséjére hat évvel ezelőtt a Ferencvárost sodorta útjába a sors, s idegenben 8–0-ra, hazai pályán 4–2-re kapott ki. Ma már csak Fekete Máté, Kovács Dávid, Margitics Andor és Vaszicsku Gergő mesélhet a csapattársaknak arról, milyen is volt az FTC ellen futballozni – akkor még NB III-as együttesként. A helyzet annyiban hasonló, hogy ismét nagy múltú NB I-es egyesület, a Vasas az ellenfele a négy között, igaz, ezúttal egyetlen meccs dönt a továbbjutásról, méghozzá a budafoki Promontor utcában.

„Akad más különbség is– kezdte a beszélgetéstMátyus János,a BMTE vezetőedzője. –Hat évvel ezelőtt mindenki a Fradit tartotta esélyesebbnek, ma meg már arról beszélnek a labdarúgás szerelmesei, hogy az élvonalban a kiesés szélére sodródó Vasassal szemben a Budafok kerülhet a döntőbe. Tisztában vagyok vele, s a labdarúgásban számos példa bizonyította már, hogy alacsonyabban jegyzett együttes megverheti a jóval erősebbet. Ezt mondtam el hétfő dél­előtt a játékosoknak, hozzátéve, hogy vélhetően tíz meccsből hatot vagy hetet a Vasas nyerne meg, de szerdán esély van arra, hogy egyszer mi győzzünk. Optimizmusra adhat okot a bajnoki szereplésünk, valamint az, hogy érkezésemkor az utolsó helyen szerénykedett a BMTE az NB II-ben, jelenleg pedig a kilencedik helyen áll. Vasárnap a Mosonmagyaróvár elleni bajnoki mérkőzésen nagyszerűen teljesítettek a fiúk, jól játszva, hatalmasat küzdve nyertünk egy-nullára. Igazi csapatként futballoztunk, s remélem, szerda este sem lesz másként.”

A 48 éves szakember szerényen elhallgatta, hogy bár valóban a csapatmunka diadalának számít a vasárnapi győzelem, két labdarúgó, Gundel-Takács Bence, a 24 éves kapus, valamint a győztes gólt szerző, 22 esztendős Beke Péter egyaránt átlagon felüli teljesítményt nyújtott.

„Nem titok, mindkét labdarúgóra számítok szerdán is– folytatta a BMTE vezetőedzője. –Beke Péter a Kisvárda elleni negyeddöntőben is betalált, miért ne lehetne eredményes az elődöntőben is?! Az egyébként a Vasasban, majd a Dalnoki Akadémián nevelkedő csatár a Ferencváros érintésével került Hamburgba, ahonnan aztán a világjárvány miatt hazatért, s újra fel kellett építenie magát. Büszkén mondhatom, a stábnak, no meg a tehetségének, az akaraterejének köszönhetően egyre jobb formában futballozik, nem a véletlen műve, hogy eddig háromszor volt eredményes a kupában, tizenháromszor a bajnokságban. Csodálatos, amit eddig elért a Budafok, de szakmailag sokkal nagyobb elismerésnek tartom, hogy a stábom és a munkám révén egyre messzebb kerültünk a bajnokságban a veszélyes zónától. Nagyon bízom benne, hogy szerdán folytatódik a Promontor utcai kupacsoda.”

Köszöntjük Önöket! Hamarosan kezdődik a Mol Magyar Kupa második elődöntője, amelyen eldől, hogy a másodosztályú Budafok vagy az élvonal sereghajtója, a Vasas lesz a Zalaegerszeg ellenfele a döntőben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik