Megtisztulást! – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2018.05.22. 23:30

Két dolgot emelnék ki a DVTK tulajdonosa, Leisztinger Tamás és a törzsszurkolók beszélgetéséből nyilvánosságra került részletekből: az egyik, hogy a tulaj két játékosa véleményét is kikérte a szakmai vezető, Bódog Tamás személyével kapcsolatban, s mivel a honi spílerek nem szimpatizáltak a szakmai vezetővel, vélhetően ez is közrejátszott a menesztésében. Másrészt: a tulaj tisztában van vele, hogy azért tukmálnak rá magas fizetéssel légiósokat, hogy ők visszaosszák a „lét” edzőnek, menedzsernek, sportigazgatónak – a tulajt leszámítva. Magyarán: a játékos tízezer euróból kétezret tart(hat) meg, a többi kenőpénz. Azért a főnök is eltöprenghetne azon, ha valaki tízezerből kétezret tart meg, az maga is tisztában van vele, hogy nem jó futballista – fordítva már inkább gondolkodóba lehetne esni...

No nem azon persze, hogy romlott-e a közeg vagy sem. Mert ahol előfordulhat, hogy gyakorlatilag játékosok menesztik az edzőt, továbbá az asztal alatt visszaosztják a pénzt, ott nincs miről beszélni. Jelen esetben az ott nem csupán Diósgyőrt jelenti, attól félek, a magyar futball nem éppen elenyésző részét. A konkrét esetet tekintve Bódog Tamásnál – az ambiciózus kollégákat nem megsértve – kevés motiváltabb edző tevékenykedett a honi futballban. Minden egyes vele készült interjúból „lejött”, hogy nem eladni akarta magát, hanem tenni valamit. Persze a tulaj azt tesz, amit akar – eredménykényszerben meg pláne –, de ő azt is kijelentette, hogy ha együttese netán kiesne, a másodosztályú lét segítené a megtisztulást.

Apropó, megtisztulás. A kormányzati stratégia jelentős mennyiségű pénzt fordít a labdarúgás infrastrukturális lemaradásának enyhítésére, szakmai műhelyek fejlesztésére, hogy a honi futball a hagyományaihoz híven végre-valahára emelkedő pályára álljon. Tudjuk, mégis ritkán valljuk be: ahhoz, hogy ez megtörténjen, nem csak anyagiakra van szükség. Teljesen más szemléletre, erkölcsi megtisztulásra, s ezt pénzzel nem lehet megvenni. Régóta mantrázzuk, hogy a közeg a felelős a magyar labdarúgás jelenlegi állapotáért. A közeg. Ez az egyetlen szó takarja a silány futballból egyáltalán nem alsó hangon megélni kívánó futballistát és – hogy Leisztingert idézzem – edzőt, menedzsert, sportigazgatót, gyakorlatilag a sportágban tevékenykedők majd' valamennyi rétegét. E szereplők elsődleges célja, hogy kiszivattyúzzák a futballban lévő pénzt.

Ez önmagában is nagyon nagy baj – mögöttes teljesítmény híján meg még inkább.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik