Magyar Kupa: alakul a Videoton-Ferencváros döntő

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.04.28. 17:55
null
Nikolics okos góljával már az első félidőben nehéz helyzetbe került az Újpest (Fotó: Korponai Tamás)
A hazai 1–0-s siker után Újpesten 4–1-re nyert a Videoton a Magyar Kupa elődöntőjének visszavágóján. A fehérváriak ellenfele a döntőben minden bizonnyal a Szolnokon kétgólos előnyre szert tett Ferencváros lesz, amely szerdán játssza le a visszavágót. A finálét május 20-án rendezik.


MAGYAR KUPA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Újpest FC–Videoton 1–4
(1–1)
Budapest
, Szusza Ferenc Stadion. V: Szabó Zs.
Újpest: Balajcza – Nego, Heris, Litauszki, Forró – Nagy I G. (Szankovics, 89.), Balogh B. – Suljic, Sztaniszavljevics (Bardhi, 58.), Andrics – Perovics (Ojo, 58.). Vezetőedző: Nebojsa Vignjevics
A kispadon:
Banai (k.), Hudák D., Cvejba és Dankwah
Videoton: Calatayud – Szolnoki, P. Vinícius, Juhász, Stopira – Sándor Gy., Trebotic – Gyurcsó (Heffler T., 62.), Kovács I. (Ivanovszki, 84.), F. Oliveira – Nikolics (Feczesin, 77.). Vezetőedző: Joan Carrillo
A kispadon:
Pajovics (k.), Brachi, Sakla és Maréval
Gólszerző: Litauszki (39.), ill. Nikolics (22., 71.), Feczesin (88.), Oliveira (93.)

Továbbjutott: a Videoton, 5–1-es összesítéssel

Mivel a Ferencváros idegenben megnyugtató előnyre tett szert a Szolnok ellen a másik ágon a visszavágóra, az Újpest és a Videoton elődöntőjének tétje tulajdonképpen az volt, hogy melyik fél vívja majd a sorozat fináléját a Fradival. Mindkét oldalon nagy volt a fogadkozás az összecsapás előtt: a lila-fehérek ismét csak az MK-ban tudják megmenteni idényüket, mint tavaly, a Vidi pedig nyugodtan koncentrálhat erre a kupára, lévén a bajnoki címet zsebében érezheti, a Ligakupából pedig kipottyant.

A mindössze egygólos előny, és az a tény, hogy mostanában mindig meggyűlik a baja az Újpesttel, óvatossá tette a fehérváriakat, Joan Carrillo egyáltalán nem tartalékos csapatot vezényelt pályára – miként kollégája, Nebojsa Vignjevics is a lehető legjobb 11-ét küldte pályára. Az első helyzetet a hazaiak alakították ki, de Nemanja Andrics nem tudott túljárni Juan Calatayud eszén, a másik kapu előtt meg Balajcza Szabolcs vetődött ki önfeláldozóan Filipe Oliveira elé.

A kevés néző ellenére remek iramban kezdődött a mérkőzés, bátran, lelkesen futballoztak a felek – a 22. percben Nikolics Nemanja remek lövésével azért lelombozta kissé a fővárosiakat. 0–1!

Az idegenbeli találat miatt sokkal kedvezőbb helyzetbe került a Videoton, ráadásul innentől kezdve kedvére kontrázhatott; tulajdonképpen még azután is, hogy Litauszki Róbert egy szép fejes góllal még a szünet előtt egyenlített. 1–1!

A fordulás után Jonathan Heris mentései tartották a lelket az Újpestben, majd Nikolics Nemanja kihagyott büntetője dobta fel a házigazdát, miközben Vignjevics beküldte a Kim Ojo, Enisz Bardhi kettőst.

Kisebb-nagyobb hazai helyzetek után a 71. percben eldőlt a továbbjutás kérdése, amikor Dinko Trebotic beadását Nikolics Nemanja a kapuba bólintotta. Az 1–2 után sem állt le az Újpest, Ojo olyan harcosan futballozott, hogy majdnem kiállíttatta magát fölösleges belépőivel, de szép lassan elcsöndesedett a mérkőzés – a csereként beállt Feczesin Róbert még tett egy lépést a végén azért, hogy a sorozat gólkirálya legyen (1–3), Filipe Oliveira gólja meg még szomorúbbá tette a fővárosiakat (1–4).

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Nikolics büntetője a kabala, de ő nem örül neki

MESTERMÉRLEG

„Az elején nem futballoztunk elég gyorsan és agresszíven – mondta Nebojsa Vignjevics, az Újpest vezetőedzője. – Kértem a játékosaimat, hogy gyorsítsanak. Ezzel nem is volt gond, de sajnos az ellenfél gólt szerzett, s ezzel megalapozták az önbizalmukat. Egy pillanatra felnőttünk a feladathoz, de a játék egészét tekintve a jobb csapat jutott a döntőbe, megérdemelten.”

„Tudtuk, hogy az Újpest nagyon komoly ellenfél, jó labdarúgókkal és játékerővel – értékelt Joan Carrillo, a Videoton vezetőedzője. – Azzal is tisztában voltunk, hogy kialakítanak veszélyes helyzeteket. Szerencsére vezettünk az első félidőben, s később az is belefért, hogy büntetőt hibázzunk. Keményen küzdött a csapat, és sikerült több gólt szereznünk a folytatásban. Nagyon elégedett vagyok, hogy bejutottunk a döntőbe.”

PERCRŐL PERCRE

93. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

93. PERC FILIPE OLIVEIRA KEGYELEMDÖFÉSE: Szolnoki mesteri passzát 15-ről jobbal a jobb alsóba vágja. Estében: 1–4!

Három perc a ráadás.

89. perc Bojan Szankovics be, Nagy I Gábor le.

Feczesin immáron kilencgólos, gólkirály lehet az MK-ban. Böde Dániel ötnél jár, ő a legközelebbi vetélytársa, aki pályára is lép még.

88. NAGYON ELDŐLT! Sándor fejjel indítja FECZESIN RÓBERTET, aki okosan kicselezi a kapust, majd az ötös jobb sarka elől jobbal a kapuba gurít. 1–3!

Megérkezett az eső.

85. perc Heris ismét tanári módon szerel, indítása is remek, Suljic bepasszát azonban vetődve kiüti Calatayud.

84. perc Kovács le, Mirko Ivanovszki be.

77. perc Nikolics le, Feczesin Róbert be.

72. perc Kim Ojo odatart Calatayud lábára, sárga.

71. PERC ISMÉT VEZET A VIDI! Dinko Trebotic bal oldali beadását nem hibázza el tíz méterről NIKOLICS NEMANJA: a bal alsó sarokba fejel! 1–2!
Ezzel eldőlt.

68. perc Mellé! Bardhi az ötös bal sarka elől ballal a rövid sarkot jócskán eltéveszti, Suljic keresztpassza után.

66. perc Calatayud szépen lép ki az alkalmi balszellő Litauszki beadására.

MAGYAR-KUPA-ADATBANK ITT!

64. perc
Balajcza középre üti ki Kovács távoli, szitáló bombáját, Heris kisegíti, ollózva.

62. perc Heffler Tibor be, Gyurcsó le.

61. perc
Ojo odalép a kapusnak, kitör a tolongás.

58. perc Kim Ojo és Enisz Bardhi be, Sztan és Perovics le.

58. perc NIKOLICS meg jobbal az égbe lő!

57. perc Balajcza Szabolcs akasztja Oliveirát az ötös jobb sarka előtt, sárga és büntető!

55. perc Andrics addig vacakol az ötösön Suljic csodás passzával, hogy Szolnoki szerelni tudja.

53. perc
Perovics és Forró előkészít Baloghnak, aki ballal 14-ről jócskán a bal sarok mellé lő. Sztan újabb beadása meg ismét a kapusé.

50. perc
Sztan jobb oldali beadását kivetődve megfogja Calatayud.

50. perc HERIS! Forrót megelőzi az ötös jobb sarka előtt Gyurcsó, aki kapura lő, Balajcza hiába vetődik, de a visszafutó Heris kivágja a labdát a gólvonalról.

49. perc Gyurcsó 21 méteres lövése nem a legjobb.

47. perc
Heris szereli szépen az ötösön Oliveirát. Nagy mentés!

46. FOLYTATJUK!

Vidi és az Újpest is egyik annak a három együttesnek (a harmadik a Ferencváros), amely az előző két bajnoki fordulóban begyűjtötte mind a hat pontot az NB I-ben. A fehérváriak eddig minden kupamérkőzésükön betaláltak az ellenfél kapujába, Feczesin Róbert nyolc góllal vezeti a sorozat góllövőlistáját. A két csapat április elején játszott bajnoki meccset egymással a Szusza Ferenc Stadionban, akkor a fehérváriak Filipe Oliveira találatával 1–0-ra győztek. A fehérváriak 2015-ben mindössze egy vereséget szenvedtek tétmérkőzésen, egy hete kikaptak a Debrecentől Székesfehérváron, és nem jutottak be a Ligakupa döntőjébe. Az újpestiek mellett szól, hogy címvédők a kupában, illetve az is, hogy számukra ez a mérkőzés az utolsó lehetőség arra, hogy biztosítsák helyüket a nemzetközi kupaporondon (mlsz.hu).

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

44. perc
Balogh kornerét rosszul találja el az ötösön Filip Sztaniszavljevics.

42. perc Suljic bal oldali beíveléséről éppen csak lemarad az ötösön Perovics.

39. PERC LITAUSZKI RÓBERT EGYENLÍT! Balogh bal oldali szabadrúgását az ötösről bevetődve a bal alsóba fejeli a védő. Sándor és Vinícius is lemaradt róla: 1–1!

37. perc Andrics a földön marad, de Gyurcsó kontrát vezet a balon, végül Heris szereli a 16-oson belül.

33. perc
Andrics balról Suljic elé nyesi a labdát, de most a visszafutó Oliveira ment a hazai szélső elől!

31. perc Kovácsot két csel után szereli az ötös előtt Litauszki Róbert.

30. perc Loic Nego meg Nikolics lerántásáért kap sárgát.

28. perc Juhász Rolandé az első sárga, felrúgta a balon Suljicot.

28. perc
Perovics megjátssza Suljicot az ötös előtt, de rossz az átvétel. Vinícius takarít.

23. perc Andrics távolija kapuscsemege.

22. PERC VEZET A VIDI!
Oliveira bal oldali beadását NIKOLICS NEMANJA 19-ről jobbal a bal felsőbe vágja. Jonathan Heris csak szemmel verte az éket, Balajcza hiába vetődött. 0–1!

19. perc
Nagy I Gábor jobb oldali beadását az ötösön Andrics nem tudja levenni hátával.

15. perc
BALAJCZA SZABOLCS! Ment bátor és remek ütemű kivetődéssel Nikolics Nemanja jobb oldali beadása után Oliveira elől a 11-es pont környékén.

14. perc
Gyurcsó Ádám jobb oldali beadása a kapu tetején köt ki.

10. perc
ANDRICS! Lő balról, ballal éles szögből Juan Calatayud ölébe. Hét méterről.

8. perc
Most nem, de a szép Andrics, Suljic akció lesbe torkollik.

7. perc
Szolnoki Roland meg negyedszer szereli már Asmir Suljicot.

Juhász Roland és Litauszki Róbert jelentkezik egy-egy szép mentéssel.

3. perc
Balogh bal oldali szöglete Paulo Viníciusé lesz.

2. perc
Filipe Oliveira ment, majd elrontja nem sokkal később a kontrát, Loic Negóé lesz passza.

1. perc
Nemanja Andrics beadását elméri Stopira, hazai bedobás. Mihailo Perovics szögletre váltja, jöhet Balogh Balázs.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak lila-fehérben, a vendégek vörös-kékben.

MAGYAR-KUPA-ADATBANK ITT!

Ezek Bognár György szavai a mérkőzésről.

Az Újpest–Videoton párharc második mérkőzése nagy csatát hozhat. A közelmúltban a fehérváriak ugyan kétszer is 1–0-ra legyőzték a lila-fehéreket, ám a játék képe alapján inkább a fővárosiak domináltak mindkét találkozón. Kétségtelenül a Vidi a jobb csapat jelenleg, mégsem tartom lehetetlennek, hogy a kupadöntőben Ferencváros–Újpest
mérkőzést rendezzenek.

A hazaiaktól Kabát Péter és Vadász Viktor sérült.

Az időközben számkivetetté vált Dusan Vasziljevics 52/12-vel zárt a Vidiben, Sándor György 110/14-gyel, Feczesin Róbert 48/12-vel, Horváth Tamás 3/0-val Újpesten.

JÖTTEK-MENTEK!
A Videotontól az Újpesthez:

2011, Dusan Vasziljevics
2010, Sitku Illés
2009, Demjén Gábor, k.
2008, Simek Péter
2007, Mario Bozsics
2005, Fodor Marcell
2001, Szlezák Zoltán
1997, Tóth Norbert
1997, Korsós Attila
Az Újpesttől a Videotonhoz:
2011, Nikola Mitrovics, 260.000 euró
2010, Vaskó Tamás, 500.000
2010, Dusan Vasziljevics, ingyen
2009, Lipták Zoltán, 260.000
2009, Sándor György, 185.000
2009, Sitku Illés
2005, Simek Péter
2005, Farkas I Balázs
2002, Frantisek Kunzo
2001, Szlezák Zoltán
2001, Terjék Lajos
2001, Kiskapusi Balázs
2001, Dvéri Zsolt
2000, Korsós Attila
2000, Csillag Krisztián
1998, Kozma István


Sándor szintén nem ismeretlen Újpesten.

„Legalább olyan nehéz, sőt még nehezebb dolgunk lesz, mint az első meccsen, vagy az azt megelőző bajnokin. Biztos vagyok benne, hogy az Újpest tényleg mindent megtesz majd a győzelemért és a továbbjutásért, hiszen számukra ez lesz az év meccse. A liláknak támadniuk kell, hiszen egygólos hátrányból kezdik a meccset. Közeledik a szezon vége, elég sok meccs van a játékosok lábában, ettől függetlenül azonban maximális koncentrációval kell pályára lépnünk a hátralévő mérkőzéseken is, csak úgy érhetjük el a céljainkat. Úgy érzem, a szakmai stáb megfelelően felkészített bennünket, készen állunk a feladatra, be akarunk jutni a kupadöntőbe kedd este" – nyilatkozta a vidi.hu-nak Sándor György.

„Valóban, az Újpest mindig is mást jelent nekem, mint akármelyik másik ellenfél – mondta

a Videoton csatára. – Annak idején, kétezer-háromban, tizenhét esztendősen ott mutatkozhattam be az élvonalban, ezt azért nem felejti el az ember… Igaz ugyanakkor, hogy azóta többször is jártam ott ellenfélként, így már nem akkora újdonság a Megyeri ton játszani, hiszen a DVSC futballistájaként is megfordultam ott, sőt, gólt is szereztem, a Videotonnal pedig a Ligakupában és a bajnokságban is jártunk már a Szusza Ferenc Stadionban.”

Akik most is esélyesek – és akik közül Feczesin Róbert ismerős közegbe érkezik…

A Magyar Kupa két elődöntője közül (a másik ágon a Ferencváros a Szolnokot fogadja szerdán,
2–0-s előnyről kezdve hazai pályán) először a Megyeri úton derül ki, melyik csapat kvalifikálja magát a fináléba. A bajnoki listavezető Videoton előnyből indul ugyan, de aligha számít könnyű menetre a keddi találkozón. Április 5-én ugyanis Újpesten Nebojsa Vignjevics legénysége három-négy komoly gólhelyzetet is kidolgozott a fehérvári kapu előtt – igaz, kivétel nélkül kihagyta őket, és Filipe Oliveira találatával végül a vendégek nyertek.

Újpest vagy Videoton?

Az első mérkőzésen egygólos előnyre tett szert odahaza a Vidi.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ ÚJPEST FC–VIDEOTON MAGYAR KUPA-ELŐDÖNTŐ VISSZAVÁGÓJÁNAK ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik